Pošto je sezona svežeg voća i povrća toliko kratka i ne možemo da uživamo u bogatstvu okusa pojedinih biljaka tokom čitave godine, tokom vekova smo naučili da skladištimo razne baštenske useve na različite načine. Sve šta je potrebno su tačne metode koje trebaju da se prate, sveža i kvalitetna hrana i dosta volje i vremena, ali bićete uvek nagrađeni ukusnom zimnicom.
Ispod je spisak svih biljaka koje možete da koristite za pravljenje zimnice, a ako kliknete na svaku biljku posebno, otvoriće se svi saveti, metode i mogućnosti pripreme biljaka za zimu.
Aronija
Ko još može da odoli ukusnom džemu, pekmezu ili soku od aronije? Ako volite aroniju, ove godine pripremite likere, pekmeze, džemove, … [više] about Aronija
Avokado
Avokado je raznovrsno voće koje se obično dodaje salatama, sendvičima, takosima ili popularnom gvakamole sosu. Ali avokado je nezgodna … [više] about Avokado
Badem
Bademi su odlična užina i idealan dodatak zdravoj ishrani. Ovi orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama, uključujući vlakna i … [više] about Badem
Beli luk
Konzerviranje belog luka bilo kojom metodom nije zamena za svež, ali ima svoje čari i prednosti, posebno ako ga sami uzgajate. Ovde ćemo … [više] about Beli luk
Borovnica
Borovnice su hranljive, zdrave i ukusne, a priprema slatkih zimskih borovnica neizostavan je deo svakog leta. U nastavku možete pronaći … [više] about Borovnica
Bosiljak
Bilo da želite bosiljak da zamrznete, osušite, pasirate ga ili uživate u njegovim ukusima u obliku mešavine začina, kraj leta je idealno … [više] about Bosiljak
Breskva
Zimnica od breskve je, uz jabuku, redovan stanar na policama u ostavi ili podrumu većine domova. Uživanje u sočnim i ukusnim plodovima … [više] about Breskva
Brokoli
Bilo da skladištite velike količine brokolija koje ste lično uzgajali i sakupili u bašti ili jednostavno nailazite na povoljnu akciju u … [više] about Brokoli
Brusnica
Brusnica je višegodišnja kultura koja se od davnina koristi za pripremu lekovitih napitaka i ukusnih namaza. Iako je gorkog i kiselog ukusa, … [više] about Brusnica
Bundeva
Najbolji način da sačuvate bundevu, tikvu ili bučuzavisiće od toga koju vrstu bundeve želite da sačuvate i zašto. Ako planirate da … [više] about Bundeva
Celer
Celer je veoma cenjen zbog svojih lekovitih i aromatičnih svojstava, zbog čega nastojimo da ga što duže čuvamo i očuvamo njegova hranljiva … [više] about Celer
Cvekla
Cvekla je hranljivo povrće bogato vlaknima i vitaminima. Može se jesti kuvano ili sirovo, a veće količine se najčešće kisele i čuvaju za … [više] about Cvekla
Đumbir
Verovatno ste se barem jednom našli u situaciji da ste imali veliki sveži đumbir, a u pripremi recepta za neko jelo ste iskoristili samo … [više] about Đumbir
Dunja
Dunja je voće prijatnog i pomalo oštrog ukusa, zbog čega se najčešće koristi u pripremi slatkih zimnica, a posebno je popularno slatko od … [više] about Dunja
Gorušica (slačica)
Gorušica, senf ili slačica nije jedna od biljaka koja se gaji u većini bašta i često ćete je naći u prodavnicama, ali specijalizovane … [više] about Gorušica (slačica)
Grožđe
Konzervirano grožđe, pripremljeno za duže skladištenje, odličnog je ukusa, sličnog vinu. Iako se najviše koristi za preradu u vino, grožđe … [više] about Grožđe
Jabuka
Ako ste se našli sa viškom jabuka koje niste mogli da pojedete ili ste ih našli na pijaci po jeftinoj ceni i jednostavno ste morali da … [više] about Jabuka
Jagoda
Pravljenje i konzerviranje domaćih jagoda je jednostavan projekat koji traje samo nekoliko sati, a rezultati su veoma ukusni. Jagode su … [više] about Jagoda
Kajsija
Voćni glasnici leta, kajsije su često dostupne na pijacama pre drugog koštičavog voća. Najčešće se gaje u toplim južnim krajevima, ali … [više] about Kajsija
Karfiol
Karfiol možda nije očigledan izbor za zimnincu osim u turšiju, ali ovo svestrano povrće je zapravo savršena salata uz svaki obrok - posebno … [više] about Karfiol
Kelj
Kada jesenje temperature počnu da padaju ispod nule, odmah pomislimo na prelepi kelj koji još raste u bašti. Naravno, u svežem kelju možete … [više] about Kelj
Kesten
Slatko kestenje je jedno od omiljenih blagoslova jeseni. Bilo da volite pečene kestene ili ukusne slatke zimnice, jedno je sigurno, … [više] about Kesten
Kim
Kim ima nepogrešiv ukus, istovremeno zemljan, mošusan, razigran i pomalo začinjen. Više od 5.000 godina ljudi su ga mleli i koristili u … [više] about Kim
Kokos
Da li ste znali da ćete od jednog kokosa dobiti 3 - 4 šoljice svežih kokosovih pahuljica od kojih možete da napravite ukusno ulje? Da li … [više] about Kokos
Kopriva
Kopriva je jestiva biljka koja se smatra korovom, a u ishrani se koriste stabljika, listovi i koren. Nekada se od nje često pripremao ukusan … [više] about Kopriva
Krastavac
Krastavci su jedna od najčešćih povrtarskih kultura koje volimo da gajimo kod kuće. A svako ko uzgaja krastavce zna da vas čak i jedna … [više] about Krastavac
Kruška
Počev od septembra, oktobra, a ponekad i novembra, ako je klima dovoljno blaga, kruške se beru i priprema se zimnica. Ne računajući one … [više] about Kruška
Kupina
Ako ste se pitali kako tokom zime možete uživati u domaćim proizvodima od kupina, u nastavku vam donosimo odgovor. Mnogi aspekti … [više] about Kupina
Kupus
Da li ste ove godine posadili mnogo kupusa u svojoj bašti? Pronašli ste kupus po povoljnoj ceni na pijaci, kupili kilograme kupusa i sada ne … [više] about Kupus
Leblebija
Konzerviranu leblebiju, koja je unapred spremna za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za brzo dodavanje u supe, salate i druga … [više] about Leblebija
Lešnik
Lešnici su ukusni, posebno kada su pečeni, a mogu se i dugo čuvati. Spremanje zimnice od domaćeg lešnika nije teško, pogotovo ako imate … [više] about Lešnik
Limun
Kao voće sa visokim sadržajem kiseline i prirodnog pektina, limun je savršen za konzerviranje. Limunov sok nalazi se u svim vrstama … [više] about Limun
Luk
Luk je jedna od povrtlarskih kultura koja se lako gaji, a uz malo truda može se dobiti dobar urod. Jednom ubran, može dugo da održava … [više] about Luk
Majčina dušica
Majčina dušica je jedan od začina koji se najčešće suši, a osušen ima odličan ukus kao da je tek ubran u bašti. Takođe je biljka koja se … [više] about Majčina dušica
Malina
Maline su ukusne, zdrave letnje bobice, ali i među namirnicama koje se najbrže kvare. Ako se pravilno skladišti, mogu se duže zadržati … [više] about Malina
Mandarina
Mandarine su ukusne, ali su zimi dostupne samo ograničeno vreme. Konzerviranje u žele, džem ili marmeladu je odličan način da uživate u … [više] about Mandarina
Maslačak
Maslačak je svestrana, divlja i jestiva biljka sa dugom listom zdravstvenih prednosti. Ove male lepotice su svuda. Rastu u skoro svim … [više] about Maslačak
Maslina
Masline su jedno od omiljenih mediteranskih voća i postoji mnogo načina za njihovo čuvanje, ali najvažniji postupak je da iz njih izvučete … [više] about Maslina
Nana
Većina baštovana ima gorko-slatki odnos sa nanom, puzavom, plodnom i prilično “korovnom” biljkom. Ako imate veliku količinu nane u svojoj … [više] about Nana
Orah
Sakupljanje oraha deo je jesenje rutine većine ljudi. Iako je mnogima nedostupan, zbog čega se najčešće kupuju u prodavnici, retko se … [više] about Orah
Paprika
Papriku za zimnicu možemo da pripremamo na mnogo načina, a potrebne su vam samo ideje, isprobani recepti, sastojci i malo dobre volje. … [više] about Paprika
Paradajz
Sveži paradajz je nezaobilazna namirnica uz razna jela tokom leta, ali i zimi ga volimo u raznim oblicima kao na primer sušeni paradajz, sok … [više] about Paradajz
Pasulj
Kako se leto bliži kraju, tako kasnosezonski usevi daju neverovatne poslednje žetve ove ukusne biljke koju često koristimo za pripremu … [više] about Pasulj
Patlidžan
Sveže ubran plavi patlidžan je ukuan i mekan, ali kao i svako drugo povrće koje dugo držimo u frižideru, brzo počinje da propada i postaje … [više] about Patlidžan
Pelin
Pelin je prelepa biljka ispunjena istorijom, tradicijom i običajima, a piće pripremljeno od nje, apsint, jedno je od najjačih na svetu. Uz … [više] about Pelin
Peršun
Posle soli i bibera, peršun je začin koji se najčešće koristi u kuhinji. Reč je o dobro poznatoj biljci koja se proizvodi eksponencijalno, … [više] about Peršun
Pomorandža
U bilo koje doba godine - bilo tokom letnjih vrućina ili oštre zime - citrusi pružaju osvežavajući odmor od svakodnevnog života. Iza guste … [više] about Pomorandža
Ren
Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i napravite domaću verziju? Ukratko, … [više] about Ren
Repa
Konzerviranje repe nije uobičajeno u pripremi zimnice. Mnogi nemaju mogućnost gajenja repe kojoj je potreban prostor, zbog čega se često … [više] about Repa
Ribizla
Sveže ribizle su dostupne samo za kratku sezonu u kasno proleće i rano leto. Ako ste dovoljno srećni da ih uzgajate i uživate u sopstvenim … [više] about Ribizla
Šargarepa
Bilo da ju sami uzgajate ili je kupujete na lokalnoj pijaci ili prodavnici, šargarepa je jedno od najzdravijih i najsvestranijih povrća … [više] about Šargarepa
Šipak
Šipak je plod divlje ruže koji se često meša sa narom zbog istog naziva. Često se može naći pored šumskih puteva i livada, a idealan je za … [više] about Šipak
Šljiva
Šljiva je jedno od najčešće korišćenih i rasprostranjenih voća u svetu, a poreklom je iz Azije. Danas je poznato preko 2.000 sorti šljiva … [više] about Šljiva
Smokva
Iako pripremanje domaćih slatkih zimnica od smokava nije najpopularnija opcija u Srbiji jer je mogućnost gajenja smokve kod nas gotovo … [više] about Smokva
Soja
Soja je hrana koju je korisno imati pri ruci tokom kuvanja, posebno ako cenite zdravu super-hranu. Kada je reč o zdravstvenim prednostima, … [više] about Soja
Stevija
Stevija je poznati prirodni zaslađivač koji je istorijski bio zabranjen za upotrebu i prodaju u nekim zemljama. Za one koji ne žele da jedu … [više] about Stevija
Tikvica
Tikvice su jedno od sezonskog povrća koje najčešće želimo da skladištimo, ali ne znamo kako. Iako se u prodavnicama mogu naći tokom cele … [više] about Tikvica
Trešnja
Iako se trešnje najčešće konzerviraju u kompotu ili kao sok radi dužeg čuvanja, malo je poznato da se mogu konzervirati na više načina, … [više] about Trešnja
Virak
Virak je neobična biljka poreklom sa Grenlanda i Evrope. Raste u hladnim regionima i otporna je na niske temperature. Pripada rodu … [više] about Virak
Višnja
Iako im je potrebno malo više vremena oko čišćenja, višnje će sigurno pronaći put do naših kuhinja i ostave. Iskoristite ovo voće, … [više] about Višnja
Žalfija
Žalfija je intenzivno aromatična biljka, a za razliku od svojih delikatnih srodnika - bosiljka i peršuna - listovi su joj čvrsti i smolasti. … [više] about Žalfija
Žitarice
Žitarice čine većinu sastojaka u proizvodima za koje je potrebno brašno. Iako su se nekada koristile kao hrana za životinje, zahvaljujući … [više] about Žitarice
Zova
Sok ili sirup od zove stalan je na policama ostava u skoro svakom domaćinstvu. Ali da li ste znali da se i drugi delovi zove mogu koristiti … [više] about Zova
Aronija
Ko još može da odoli ukusnom džemu, pekmezu ili soku od aronije? Ako volite aroniju, ove godine pripremite likere, … [više] about Aronija
Avokado
Avokado je raznovrsno voće koje se obično dodaje salatama, sendvičima, takosima ili popularnom gvakamole sosu. Ali … [više] about Avokado
Badem
Bademi su odlična užina i idealan dodatak zdravoj ishrani. Ovi orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama, … [više] about Badem
Beli luk
Konzerviranje belog luka bilo kojom metodom nije zamena za svež, ali ima svoje čari i prednosti, posebno ako ga … [više] about Beli luk
Borovnica
Borovnice su hranljive, zdrave i ukusne, a priprema slatkih zimskih borovnica neizostavan je deo svakog leta. U … [više] about Borovnica
Bosiljak
Bilo da želite bosiljak da zamrznete, osušite, pasirate ga ili uživate u njegovim ukusima u obliku mešavine začina, … [više] about Bosiljak
Breskva
Zimnica od breskve je, uz jabuku, redovan stanar na policama u ostavi ili podrumu većine domova. Uživanje u sočnim … [više] about Breskva
Brokoli
Bilo da skladištite velike količine brokolija koje ste lično uzgajali i sakupili u bašti ili jednostavno nailazite … [više] about Brokoli
Brusnica
Brusnica je višegodišnja kultura koja se od davnina koristi za pripremu lekovitih napitaka i ukusnih namaza. Iako … [više] about Brusnica
Bundeva
Najbolji način da sačuvate bundevu, tikvu ili bučuzavisiće od toga koju vrstu bundeve želite da sačuvate i zašto. … [više] about Bundeva
Celer
Celer je veoma cenjen zbog svojih lekovitih i aromatičnih svojstava, zbog čega nastojimo da ga što duže čuvamo i … [više] about Celer
Cvekla
Cvekla je hranljivo povrće bogato vlaknima i vitaminima. Može se jesti kuvano ili sirovo, a veće količine se … [više] about Cvekla
Đumbir
Verovatno ste se barem jednom našli u situaciji da ste imali veliki sveži đumbir, a u pripremi recepta za neko jelo … [više] about Đumbir
Dunja
Dunja je voće prijatnog i pomalo oštrog ukusa, zbog čega se najčešće koristi u pripremi slatkih zimnica, a posebno … [više] about Dunja
Gorušica (slačica)
Gorušica, senf ili slačica nije jedna od biljaka koja se gaji u većini bašta i često ćete je naći u … [više] about Gorušica (slačica)
Grožđe
Konzervirano grožđe, pripremljeno za duže skladištenje, odličnog je ukusa, sličnog vinu. Iako se najviše koristi za … [više] about Grožđe
Jabuka
Ako ste se našli sa viškom jabuka koje niste mogli da pojedete ili ste ih našli na pijaci po jeftinoj ceni i … [više] about Jabuka
Jagoda
Pravljenje i konzerviranje domaćih jagoda je jednostavan projekat koji traje samo nekoliko sati, a rezultati su … [više] about Jagoda
Kajsija
Voćni glasnici leta, kajsije su često dostupne na pijacama pre drugog koštičavog voća. Najčešće se gaje u toplim … [više] about Kajsija
Karfiol
Karfiol možda nije očigledan izbor za zimnincu osim u turšiju, ali ovo svestrano povrće je zapravo savršena salata … [više] about Karfiol
Kelj
Kada jesenje temperature počnu da padaju ispod nule, odmah pomislimo na prelepi kelj koji još raste u bašti. … [više] about Kelj
Kesten
Slatko kestenje je jedno od omiljenih blagoslova jeseni. Bilo da volite pečene kestene ili ukusne slatke zimnice, … [više] about Kesten
Kim
Kim ima nepogrešiv ukus, istovremeno zemljan, mošusan, razigran i pomalo začinjen. Više od 5.000 godina ljudi su ga … [više] about Kim
Kokos
Da li ste znali da ćete od jednog kokosa dobiti 3 - 4 šoljice svežih kokosovih pahuljica od kojih možete da … [više] about Kokos
Kopriva
Kopriva je jestiva biljka koja se smatra korovom, a u ishrani se koriste stabljika, listovi i koren. Nekada se od … [više] about Kopriva
Krastavac
Krastavci su jedna od najčešćih povrtarskih kultura koje volimo da gajimo kod kuće. A svako ko uzgaja krastavce … [više] about Krastavac
Kruška
Počev od septembra, oktobra, a ponekad i novembra, ako je klima dovoljno blaga, kruške se beru i priprema se … [više] about Kruška
Kupina
Ako ste se pitali kako tokom zime možete uživati u domaćim proizvodima od kupina, u nastavku vam donosimo odgovor. … [više] about Kupina
Kupus
Da li ste ove godine posadili mnogo kupusa u svojoj bašti? Pronašli ste kupus po povoljnoj ceni na pijaci, kupili … [više] about Kupus
Leblebija
Konzerviranu leblebiju, koja je unapred spremna za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za brzo dodavanje u … [više] about Leblebija
Lešnik
Lešnici su ukusni, posebno kada su pečeni, a mogu se i dugo čuvati. Spremanje zimnice od domaćeg lešnika nije … [više] about Lešnik
Limun
Kao voće sa visokim sadržajem kiseline i prirodnog pektina, limun je savršen za konzerviranje. Limunov sok nalazi … [više] about Limun
Luk
Luk je jedna od povrtlarskih kultura koja se lako gaji, a uz malo truda može se dobiti dobar urod. Jednom ubran, … [više] about Luk
Majčina dušica
Majčina dušica je jedan od začina koji se najčešće suši, a osušen ima odličan ukus kao da je tek ubran u bašti. … [više] about Majčina dušica
Malina
Maline su ukusne, zdrave letnje bobice, ali i među namirnicama koje se najbrže kvare. Ako se pravilno skladišti, … [više] about Malina
Mandarina
Mandarine su ukusne, ali su zimi dostupne samo ograničeno vreme. Konzerviranje u žele, džem ili marmeladu je … [više] about Mandarina
Maslačak
Maslačak je svestrana, divlja i jestiva biljka sa dugom listom zdravstvenih prednosti. Ove male lepotice su svuda. … [više] about Maslačak
Maslina
Masline su jedno od omiljenih mediteranskih voća i postoji mnogo načina za njihovo čuvanje, ali najvažniji … [više] about Maslina
Nana
Većina baštovana ima gorko-slatki odnos sa nanom, puzavom, plodnom i prilično “korovnom” biljkom. Ako imate veliku … [više] about Nana
Orah
Sakupljanje oraha deo je jesenje rutine većine ljudi. Iako je mnogima nedostupan, zbog čega se najčešće kupuju u … [više] about Orah
Paprika
Papriku za zimnicu možemo da pripremamo na mnogo načina, a potrebne su vam samo ideje, isprobani recepti, sastojci … [više] about Paprika
Paradajz
Sveži paradajz je nezaobilazna namirnica uz razna jela tokom leta, ali i zimi ga volimo u raznim oblicima kao na … [više] about Paradajz
Pasulj
Kako se leto bliži kraju, tako kasnosezonski usevi daju neverovatne poslednje žetve ove ukusne biljke koju često … [više] about Pasulj
Patlidžan
Sveže ubran plavi patlidžan je ukuan i mekan, ali kao i svako drugo povrće koje dugo držimo u frižideru, brzo … [više] about Patlidžan
Pelin
Pelin je prelepa biljka ispunjena istorijom, tradicijom i običajima, a piće pripremljeno od nje, apsint, jedno je … [više] about Pelin
Peršun
Posle soli i bibera, peršun je začin koji se najčešće koristi u kuhinji. Reč je o dobro poznatoj biljci koja se … [više] about Peršun
Pomorandža
U bilo koje doba godine - bilo tokom letnjih vrućina ili oštre zime - citrusi pružaju osvežavajući odmor od … [više] about Pomorandža
Ren
Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i napravite domaću … [više] about Ren
Repa
Konzerviranje repe nije uobičajeno u pripremi zimnice. Mnogi nemaju mogućnost gajenja repe kojoj je potreban … [više] about Repa
Ribizla
Sveže ribizle su dostupne samo za kratku sezonu u kasno proleće i rano leto. Ako ste dovoljno srećni da ih … [više] about Ribizla
Šargarepa
Bilo da ju sami uzgajate ili je kupujete na lokalnoj pijaci ili prodavnici, šargarepa je jedno od najzdravijih i … [više] about Šargarepa
Šipak
Šipak je plod divlje ruže koji se često meša sa narom zbog istog naziva. Često se može naći pored šumskih puteva i … [više] about Šipak
Šljiva
Šljiva je jedno od najčešće korišćenih i rasprostranjenih voća u svetu, a poreklom je iz Azije. Danas je poznato … [više] about Šljiva
Smokva
Iako pripremanje domaćih slatkih zimnica od smokava nije najpopularnija opcija u Srbiji jer je mogućnost gajenja … [više] about Smokva
Soja
Soja je hrana koju je korisno imati pri ruci tokom kuvanja, posebno ako cenite zdravu super-hranu. Kada je reč o … [više] about Soja
Stevija
Stevija je poznati prirodni zaslađivač koji je istorijski bio zabranjen za upotrebu i prodaju u nekim zemljama. Za … [više] about Stevija
Tikvica
Tikvice su jedno od sezonskog povrća koje najčešće želimo da skladištimo, ali ne znamo kako. Iako se u … [više] about Tikvica
Trešnja
Iako se trešnje najčešće konzerviraju u kompotu ili kao sok radi dužeg čuvanja, malo je poznato da se mogu … [više] about Trešnja
Virak
Virak je neobična biljka poreklom sa Grenlanda i Evrope. Raste u hladnim regionima i otporna je na niske … [više] about Virak
Višnja
Iako im je potrebno malo više vremena oko čišćenja, višnje će sigurno pronaći put do naših kuhinja i ostave. … [više] about Višnja
Žalfija
Žalfija je intenzivno aromatična biljka, a za razliku od svojih delikatnih srodnika - bosiljka i peršuna - listovi … [više] about Žalfija
Žitarice
Žitarice čine većinu sastojaka u proizvodima za koje je potrebno brašno. Iako su se nekada koristile kao hrana za … [više] about Žitarice
Zova
Sok ili sirup od zove stalan je na policama ostava u skoro svakom domaćinstvu. Ali da li ste znali da se i drugi … [više] about Zova
Za sve novajlije u pravljenju kompota, ukusnog konzervisanog povrća i voćnih namaza, odlučili smo da vam olakšamo posao i podelimo korisne savete za uspešnu pripremu zimnice. Ispod su detaljni postupci toplotne obrade, saveti o odabiru i čišćenju voća i povrća, kao i provereni recepti po kojima su nekad pripremale naše bake.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Foto: Ray Shrewsberry / Pixabay