Pošto je sezona svežeg voća i povrća toliko kratka i ne možemo da uživamo u bogatstvu okusa pojedinih biljaka tokom čitave godine, tokom vekova smo naučili da skladištimo razne baštenske useve na različite načine. Sve šta je potrebno su tačne metode koje trebaju da se prate, sveža i kvalitetna hrana i dosta volje i vremena, ali bićete uvek nagrađeni ukusnom zimnicom.
Ispod je spisak svih biljaka koje možete da koristite za pravljenje zimnice, a ako kliknete na svaku biljku posebno, otvoriće se svi saveti, metode i mogućnosti pripreme biljaka za zimu.

Aronija
Ko još može da odoli ukusnom džemu, pekmezu ili soku od aronije? Ako volite aroniju, ove godine pripremite likere, pekmeze, džemove, … [više] about Aronija

Avokado
Avokado je raznovrsno voće koje se obično dodaje salatama, sendvičima, takosima ili popularnom gvakamole sosu. Ali avokado je nezgodna … [više] about Avokado

Badem
Bademi su odlična užina i idealan dodatak zdravoj ishrani. Ovi orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama, uključujući vlakna i … [više] about Badem

Beli luk
Konzerviranje belog luka bilo kojom metodom nije zamena za svež, ali ima svoje čari i prednosti, posebno ako ga sami uzgajate. Ovde ćemo … [više] about Beli luk

Borovnica
Borovnice su hranljive, zdrave i ukusne, a priprema slatkih zimskih borovnica neizostavan je deo svakog leta. U nastavku možete pronaći … [više] about Borovnica

Bosiljak
Bilo da želite bosiljak da zamrznete, osušite, pasirate ga ili uživate u njegovim ukusima u obliku mešavine začina, kraj leta je idealno … [više] about Bosiljak

Breskva
Zimnica od breskve je, uz jabuku, redovan stanar na policama u ostavi ili podrumu većine domova. Uživanje u sočnim i ukusnim plodovima … [više] about Breskva

Brokoli
Bilo da skladištite velike količine brokolija koje ste lično uzgajali i sakupili u bašti ili jednostavno nailazite na povoljnu akciju u … [više] about Brokoli

Brusnica
Brusnica je višegodišnja kultura koja se od davnina koristi za pripremu lekovitih napitaka i ukusnih namaza. Iako je gorkog i kiselog ukusa, … [više] about Brusnica

Bundeva
Najbolji način da sačuvate bundevu, tikvu ili bučuzavisiće od toga koju vrstu bundeve želite da sačuvate i zašto. Ako planirate da … [više] about Bundeva

Celer
Celer je veoma cenjen zbog svojih lekovitih i aromatičnih svojstava, zbog čega nastojimo da ga što duže čuvamo i očuvamo njegova hranljiva … [više] about Celer

Cvekla
Cvekla je hranljivo povrće bogato vlaknima i vitaminima. Može se jesti kuvano ili sirovo, a veće količine se najčešće kisele i čuvaju za … [više] about Cvekla

Đumbir
Verovatno ste se barem jednom našli u situaciji da ste imali veliki sveži đumbir, a u pripremi recepta za neko jelo ste iskoristili samo … [više] about Đumbir

Dunja
Dunja je voće prijatnog i pomalo oštrog ukusa, zbog čega se najčešće koristi u pripremi slatkih zimnica, a posebno je popularno slatko od … [više] about Dunja

Gorušica (slačica)
Gorušica, senf ili slačica nije jedna od biljaka koja se gaji u većini bašta i često ćete je naći u prodavnicama, ali specijalizovane … [više] about Gorušica (slačica)

Grožđe
Konzervirano grožđe, pripremljeno za duže skladištenje, odličnog je ukusa, sličnog vinu. Iako se najviše koristi za preradu u vino, grožđe … [više] about Grožđe

Jabuka
Ako ste se našli sa viškom jabuka koje niste mogli da pojedete ili ste ih našli na pijaci po jeftinoj ceni i jednostavno ste morali da … [više] about Jabuka

Jagoda
Pravljenje i konzerviranje domaćih jagoda je jednostavan projekat koji traje samo nekoliko sati, a rezultati su veoma ukusni. Jagode su … [više] about Jagoda

Kajsija
Voćni glasnici leta, kajsije su često dostupne na pijacama pre drugog koštičavog voća. Najčešće se gaje u toplim južnim krajevima, ali … [više] about Kajsija

Karfiol
Karfiol možda nije očigledan izbor za zimnincu osim u turšiju, ali ovo svestrano povrće je zapravo savršena salata uz svaki obrok - posebno … [više] about Karfiol

Kelj
Kada jesenje temperature počnu da padaju ispod nule, odmah pomislimo na prelepi kelj koji još raste u bašti. Naravno, u svežem kelju možete … [više] about Kelj

Kesten
Slatko kestenje je jedno od omiljenih blagoslova jeseni. Bilo da volite pečene kestene ili ukusne slatke zimnice, jedno je sigurno, … [više] about Kesten

Kim
Kim ima nepogrešiv ukus, istovremeno zemljan, mošusan, razigran i pomalo začinjen. Više od 5.000 godina ljudi su ga mleli i koristili u … [više] about Kim

Kokos
Da li ste znali da ćete od jednog kokosa dobiti 3 - 4 šoljice svežih kokosovih pahuljica od kojih možete da napravite ukusno ulje? Da li … [više] about Kokos

Kopriva
Kopriva je jestiva biljka koja se smatra korovom, a u ishrani se koriste stabljika, listovi i koren. Nekada se od nje često pripremao ukusan … [više] about Kopriva

Krastavac
Krastavci su jedna od najčešćih povrtarskih kultura koje volimo da gajimo kod kuće. A svako ko uzgaja krastavce zna da vas čak i jedna … [više] about Krastavac

Kruška
Počev od septembra, oktobra, a ponekad i novembra, ako je klima dovoljno blaga, kruške se beru i priprema se zimnica. Ne računajući one … [više] about Kruška

Kupina
Ako ste se pitali kako tokom zime možete uživati u domaćim proizvodima od kupina, u nastavku vam donosimo odgovor. Mnogi aspekti … [više] about Kupina

Kupus
Da li ste ove godine posadili mnogo kupusa u svojoj bašti? Pronašli ste kupus po povoljnoj ceni na pijaci, kupili kilograme kupusa i sada ne … [više] about Kupus

Leblebija
Konzerviranu leblebiju, koja je unapred spremna za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za brzo dodavanje u supe, salate i druga … [više] about Leblebija

Lešnik
Lešnici su ukusni, posebno kada su pečeni, a mogu se i dugo čuvati. Spremanje zimnice od domaćeg lešnika nije teško, pogotovo ako imate … [više] about Lešnik

Limun
Kao voće sa visokim sadržajem kiseline i prirodnog pektina, limun je savršen za konzerviranje. Limunov sok nalazi se u svim vrstama … [više] about Limun

Luk
Luk je jedna od povrtlarskih kultura koja se lako gaji, a uz malo truda može se dobiti dobar urod. Jednom ubran, može dugo da održava … [više] about Luk

Majčina dušica
Majčina dušica je jedan od začina koji se najčešće suši, a osušen ima odličan ukus kao da je tek ubran u bašti. Takođe je biljka koja se … [više] about Majčina dušica

Malina
Maline su ukusne, zdrave letnje bobice, ali i među namirnicama koje se najbrže kvare. Ako se pravilno skladišti, mogu se duže zadržati … [više] about Malina

Mandarina
Mandarine su ukusne, ali su zimi dostupne samo ograničeno vreme. Konzerviranje u žele, džem ili marmeladu je odličan način da uživate u … [više] about Mandarina

Maslačak
Maslačak je svestrana, divlja i jestiva biljka sa dugom listom zdravstvenih prednosti. Ove male lepotice su svuda. Rastu u skoro svim … [više] about Maslačak

Maslina
Masline su jedno od omiljenih mediteranskih voća i postoji mnogo načina za njihovo čuvanje, ali najvažniji postupak je da iz njih izvučete … [više] about Maslina

Nana
Većina baštovana ima gorko-slatki odnos sa nanom, puzavom, plodnom i prilično “korovnom” biljkom. Ako imate veliku količinu nane u svojoj … [više] about Nana

Orah
Sakupljanje oraha deo je jesenje rutine većine ljudi. Iako je mnogima nedostupan, zbog čega se najčešće kupuju u prodavnici, retko se … [više] about Orah

Paprika
Papriku za zimnicu možemo da pripremamo na mnogo načina, a potrebne su vam samo ideje, isprobani recepti, sastojci i malo dobre volje. … [više] about Paprika

Paradajz
Sveži paradajz je nezaobilazna namirnica uz razna jela tokom leta, ali i zimi ga volimo u raznim oblicima kao na primer sušeni paradajz, sok … [više] about Paradajz

Pasulj
Kako se leto bliži kraju, tako kasnosezonski usevi daju neverovatne poslednje žetve ove ukusne biljke koju često koristimo za pripremu … [više] about Pasulj

Patlidžan
Sveže ubran plavi patlidžan je ukuan i mekan, ali kao i svako drugo povrće koje dugo držimo u frižideru, brzo počinje da propada i postaje … [više] about Patlidžan

Pelin
Pelin je prelepa biljka ispunjena istorijom, tradicijom i običajima, a piće pripremljeno od nje, apsint, jedno je od najjačih na svetu. Uz … [više] about Pelin

Peršun
Posle soli i bibera, peršun je začin koji se najčešće koristi u kuhinji. Reč je o dobro poznatoj biljci koja se proizvodi eksponencijalno, … [više] about Peršun

Pomorandža
U bilo koje doba godine - bilo tokom letnjih vrućina ili oštre zime - citrusi pružaju osvežavajući odmor od svakodnevnog života. Iza guste … [više] about Pomorandža

Ren
Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i napravite domaću verziju? Ukratko, … [više] about Ren

Repa
Konzerviranje repe nije uobičajeno u pripremi zimnice. Mnogi nemaju mogućnost gajenja repe kojoj je potreban prostor, zbog čega se često … [više] about Repa

Ribizla
Sveže ribizle su dostupne samo za kratku sezonu u kasno proleće i rano leto. Ako ste dovoljno srećni da ih uzgajate i uživate u sopstvenim … [više] about Ribizla

Šargarepa
Bilo da ju sami uzgajate ili je kupujete na lokalnoj pijaci ili prodavnici, šargarepa je jedno od najzdravijih i najsvestranijih povrća … [više] about Šargarepa

Šipak
Šipak je plod divlje ruže koji se često meša sa narom zbog istog naziva. Često se može naći pored šumskih puteva i livada, a idealan je za … [više] about Šipak

Šljiva
Šljiva je jedno od najčešće korišćenih i rasprostranjenih voća u svetu, a poreklom je iz Azije. Danas je poznato preko 2.000 sorti šljiva … [više] about Šljiva

Smokva
Iako pripremanje domaćih slatkih zimnica od smokava nije najpopularnija opcija u Srbiji jer je mogućnost gajenja smokve kod nas gotovo … [više] about Smokva

Soja
Soja je hrana koju je korisno imati pri ruci tokom kuvanja, posebno ako cenite zdravu super-hranu. Kada je reč o zdravstvenim prednostima, … [više] about Soja

Stevija
Stevija je poznati prirodni zaslađivač koji je istorijski bio zabranjen za upotrebu i prodaju u nekim zemljama. Za one koji ne žele da jedu … [više] about Stevija

Tikvica
Tikvice su jedno od sezonskog povrća koje najčešće želimo da skladištimo, ali ne znamo kako. Iako se u prodavnicama mogu naći tokom cele … [više] about Tikvica

Trešnja
Iako se trešnje najčešće konzerviraju u kompotu ili kao sok radi dužeg čuvanja, malo je poznato da se mogu konzervirati na više načina, … [više] about Trešnja

Virak
Virak je neobična biljka poreklom sa Grenlanda i Evrope. Raste u hladnim regionima i otporna je na niske temperature. Pripada rodu … [više] about Virak

Višnja
Iako im je potrebno malo više vremena oko čišćenja, višnje će sigurno pronaći put do naših kuhinja i ostave. Iskoristite ovo voće, … [više] about Višnja

Žalfija
Žalfija je intenzivno aromatična biljka, a za razliku od svojih delikatnih srodnika - bosiljka i peršuna - listovi su joj čvrsti i smolasti. … [više] about Žalfija

Žitarice
Žitarice čine većinu sastojaka u proizvodima za koje je potrebno brašno. Iako su se nekada koristile kao hrana za životinje, zahvaljujući … [više] about Žitarice

Zova
Sok ili sirup od zove stalan je na policama ostava u skoro svakom domaćinstvu. Ali da li ste znali da se i drugi delovi zove mogu koristiti … [više] about Zova

Aronija
Ko još može da odoli ukusnom džemu, pekmezu ili soku od aronije? Ako volite aroniju, ove godine pripremite likere, … [više] about Aronija

Avokado
Avokado je raznovrsno voće koje se obično dodaje salatama, sendvičima, takosima ili popularnom gvakamole sosu. Ali … [više] about Avokado

Badem
Bademi su odlična užina i idealan dodatak zdravoj ishrani. Ovi orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama, … [više] about Badem

Beli luk
Konzerviranje belog luka bilo kojom metodom nije zamena za svež, ali ima svoje čari i prednosti, posebno ako ga … [više] about Beli luk

Borovnica
Borovnice su hranljive, zdrave i ukusne, a priprema slatkih zimskih borovnica neizostavan je deo svakog leta. U … [više] about Borovnica

Bosiljak
Bilo da želite bosiljak da zamrznete, osušite, pasirate ga ili uživate u njegovim ukusima u obliku mešavine začina, … [više] about Bosiljak

Breskva
Zimnica od breskve je, uz jabuku, redovan stanar na policama u ostavi ili podrumu većine domova. Uživanje u sočnim … [više] about Breskva

Brokoli
Bilo da skladištite velike količine brokolija koje ste lično uzgajali i sakupili u bašti ili jednostavno nailazite … [više] about Brokoli

Brusnica
Brusnica je višegodišnja kultura koja se od davnina koristi za pripremu lekovitih napitaka i ukusnih namaza. Iako … [više] about Brusnica

Bundeva
Najbolji način da sačuvate bundevu, tikvu ili bučuzavisiće od toga koju vrstu bundeve želite da sačuvate i zašto. … [više] about Bundeva

Celer
Celer je veoma cenjen zbog svojih lekovitih i aromatičnih svojstava, zbog čega nastojimo da ga što duže čuvamo i … [više] about Celer

Cvekla
Cvekla je hranljivo povrće bogato vlaknima i vitaminima. Može se jesti kuvano ili sirovo, a veće količine se … [više] about Cvekla

Đumbir
Verovatno ste se barem jednom našli u situaciji da ste imali veliki sveži đumbir, a u pripremi recepta za neko jelo … [više] about Đumbir

Dunja
Dunja je voće prijatnog i pomalo oštrog ukusa, zbog čega se najčešće koristi u pripremi slatkih zimnica, a posebno … [više] about Dunja

Gorušica (slačica)
Gorušica, senf ili slačica nije jedna od biljaka koja se gaji u većini bašta i često ćete je naći u … [više] about Gorušica (slačica)

Grožđe
Konzervirano grožđe, pripremljeno za duže skladištenje, odličnog je ukusa, sličnog vinu. Iako se najviše koristi za … [više] about Grožđe

Jabuka
Ako ste se našli sa viškom jabuka koje niste mogli da pojedete ili ste ih našli na pijaci po jeftinoj ceni i … [više] about Jabuka

Jagoda
Pravljenje i konzerviranje domaćih jagoda je jednostavan projekat koji traje samo nekoliko sati, a rezultati su … [više] about Jagoda

Kajsija
Voćni glasnici leta, kajsije su često dostupne na pijacama pre drugog koštičavog voća. Najčešće se gaje u toplim … [više] about Kajsija

Karfiol
Karfiol možda nije očigledan izbor za zimnincu osim u turšiju, ali ovo svestrano povrće je zapravo savršena salata … [više] about Karfiol

Kelj
Kada jesenje temperature počnu da padaju ispod nule, odmah pomislimo na prelepi kelj koji još raste u bašti. … [više] about Kelj

Kesten
Slatko kestenje je jedno od omiljenih blagoslova jeseni. Bilo da volite pečene kestene ili ukusne slatke zimnice, … [više] about Kesten

Kim
Kim ima nepogrešiv ukus, istovremeno zemljan, mošusan, razigran i pomalo začinjen. Više od 5.000 godina ljudi su ga … [više] about Kim

Kokos
Da li ste znali da ćete od jednog kokosa dobiti 3 - 4 šoljice svežih kokosovih pahuljica od kojih možete da … [više] about Kokos

Kopriva
Kopriva je jestiva biljka koja se smatra korovom, a u ishrani se koriste stabljika, listovi i koren. Nekada se od … [više] about Kopriva

Krastavac
Krastavci su jedna od najčešćih povrtarskih kultura koje volimo da gajimo kod kuće. A svako ko uzgaja krastavce … [više] about Krastavac

Kruška
Počev od septembra, oktobra, a ponekad i novembra, ako je klima dovoljno blaga, kruške se beru i priprema se … [više] about Kruška

Kupina
Ako ste se pitali kako tokom zime možete uživati u domaćim proizvodima od kupina, u nastavku vam donosimo odgovor. … [više] about Kupina

Kupus
Da li ste ove godine posadili mnogo kupusa u svojoj bašti? Pronašli ste kupus po povoljnoj ceni na pijaci, kupili … [više] about Kupus

Leblebija
Konzerviranu leblebiju, koja je unapred spremna za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za brzo dodavanje u … [više] about Leblebija

Lešnik
Lešnici su ukusni, posebno kada su pečeni, a mogu se i dugo čuvati. Spremanje zimnice od domaćeg lešnika nije … [više] about Lešnik

Limun
Kao voće sa visokim sadržajem kiseline i prirodnog pektina, limun je savršen za konzerviranje. Limunov sok nalazi … [više] about Limun

Luk
Luk je jedna od povrtlarskih kultura koja se lako gaji, a uz malo truda može se dobiti dobar urod. Jednom ubran, … [više] about Luk

Majčina dušica
Majčina dušica je jedan od začina koji se najčešće suši, a osušen ima odličan ukus kao da je tek ubran u bašti. … [više] about Majčina dušica

Malina
Maline su ukusne, zdrave letnje bobice, ali i među namirnicama koje se najbrže kvare. Ako se pravilno skladišti, … [više] about Malina

Mandarina
Mandarine su ukusne, ali su zimi dostupne samo ograničeno vreme. Konzerviranje u žele, džem ili marmeladu je … [više] about Mandarina

Maslačak
Maslačak je svestrana, divlja i jestiva biljka sa dugom listom zdravstvenih prednosti. Ove male lepotice su svuda. … [više] about Maslačak

Maslina
Masline su jedno od omiljenih mediteranskih voća i postoji mnogo načina za njihovo čuvanje, ali najvažniji … [više] about Maslina

Nana
Većina baštovana ima gorko-slatki odnos sa nanom, puzavom, plodnom i prilično “korovnom” biljkom. Ako imate veliku … [više] about Nana

Orah
Sakupljanje oraha deo je jesenje rutine većine ljudi. Iako je mnogima nedostupan, zbog čega se najčešće kupuju u … [više] about Orah

Paprika
Papriku za zimnicu možemo da pripremamo na mnogo načina, a potrebne su vam samo ideje, isprobani recepti, sastojci … [više] about Paprika

Paradajz
Sveži paradajz je nezaobilazna namirnica uz razna jela tokom leta, ali i zimi ga volimo u raznim oblicima kao na … [više] about Paradajz

Pasulj
Kako se leto bliži kraju, tako kasnosezonski usevi daju neverovatne poslednje žetve ove ukusne biljke koju često … [više] about Pasulj

Patlidžan
Sveže ubran plavi patlidžan je ukuan i mekan, ali kao i svako drugo povrće koje dugo držimo u frižideru, brzo … [više] about Patlidžan

Pelin
Pelin je prelepa biljka ispunjena istorijom, tradicijom i običajima, a piće pripremljeno od nje, apsint, jedno je … [više] about Pelin

Peršun
Posle soli i bibera, peršun je začin koji se najčešće koristi u kuhinji. Reč je o dobro poznatoj biljci koja se … [više] about Peršun

Pomorandža
U bilo koje doba godine - bilo tokom letnjih vrućina ili oštre zime - citrusi pružaju osvežavajući odmor od … [više] about Pomorandža

Ren
Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i napravite domaću … [više] about Ren

Repa
Konzerviranje repe nije uobičajeno u pripremi zimnice. Mnogi nemaju mogućnost gajenja repe kojoj je potreban … [više] about Repa

Ribizla
Sveže ribizle su dostupne samo za kratku sezonu u kasno proleće i rano leto. Ako ste dovoljno srećni da ih … [više] about Ribizla

Šargarepa
Bilo da ju sami uzgajate ili je kupujete na lokalnoj pijaci ili prodavnici, šargarepa je jedno od najzdravijih i … [više] about Šargarepa

Šipak
Šipak je plod divlje ruže koji se često meša sa narom zbog istog naziva. Često se može naći pored šumskih puteva i … [više] about Šipak

Šljiva
Šljiva je jedno od najčešće korišćenih i rasprostranjenih voća u svetu, a poreklom je iz Azije. Danas je poznato … [više] about Šljiva

Smokva
Iako pripremanje domaćih slatkih zimnica od smokava nije najpopularnija opcija u Srbiji jer je mogućnost gajenja … [više] about Smokva

Soja
Soja je hrana koju je korisno imati pri ruci tokom kuvanja, posebno ako cenite zdravu super-hranu. Kada je reč o … [više] about Soja

Stevija
Stevija je poznati prirodni zaslađivač koji je istorijski bio zabranjen za upotrebu i prodaju u nekim zemljama. Za … [više] about Stevija

Tikvica
Tikvice su jedno od sezonskog povrća koje najčešće želimo da skladištimo, ali ne znamo kako. Iako se u … [više] about Tikvica

Trešnja
Iako se trešnje najčešće konzerviraju u kompotu ili kao sok radi dužeg čuvanja, malo je poznato da se mogu … [više] about Trešnja

Virak
Virak je neobična biljka poreklom sa Grenlanda i Evrope. Raste u hladnim regionima i otporna je na niske … [više] about Virak

Višnja
Iako im je potrebno malo više vremena oko čišćenja, višnje će sigurno pronaći put do naših kuhinja i ostave. … [više] about Višnja

Žalfija
Žalfija je intenzivno aromatična biljka, a za razliku od svojih delikatnih srodnika - bosiljka i peršuna - listovi … [više] about Žalfija

Žitarice
Žitarice čine većinu sastojaka u proizvodima za koje je potrebno brašno. Iako su se nekada koristile kao hrana za … [više] about Žitarice

Zova
Sok ili sirup od zove stalan je na policama ostava u skoro svakom domaćinstvu. Ali da li ste znali da se i drugi … [više] about Zova
Za sve novajlije u pravljenju kompota, ukusnog konzervisanog povrća i voćnih namaza, odlučili smo da vam olakšamo posao i podelimo korisne savete za uspešnu pripremu zimnice. Ispod su detaljni postupci toplotne obrade, saveti o odabiru i čišćenju voća i povrća, kao i provereni recepti po kojima su nekad pripremale naše bake.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Foto: Ray Shrewsberry / Pixabay