• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
bademi

Badem

Objavljeno: 12.01.2022.

Bademi su odlična užina i idealan dodatak zdravoj ishrani. Ovi orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama, uključujući vlakna i proteine i prilično su ukusni. Međutim, ako ste ljubitelj badema, možda ste primetili da tokom dužeg, nepravilnog skladištenja, oni mogu da budu užeglii na kraju imaju zaista loš ukus. Ako su "užegle", ne treba ih konzumirati, iako je rešenje jednostavno i sve što vam je potrebno je nekoliko saveta o pravilnom čuvanju.

U nastavku su ideje i predlozi kakvu zimnicu možete da napravite od badema, kako da ih čuvate što duže, detaljna uputstva o sušenju i tostiranju, namačenju, blanširanju i zamrzavanju.

Zimnica od badema

Mogućnosti pripreme zimnice sa bademima su raznovrsne, ali je svakako najpopularnije bademovo brašno koje je mnogima skupo, zbog čega se često odlučujemo da ga napravimo kod kuće. Ne trebamo ni da zanemarimo ni jednostavnu pripremu bademovog putera u kome možemo da uživamo tokom cele godine.

  • Bademovo mleko

Priprema badema

Bademi su bogati omega-3 i mononezasićenim mastima, zbog čega su dobri za zdravu ishranu, ali upravo te masti počinju da sagorevaju ako su bademi izloženi kiseoniku u vazduhu, posebno na sobnoj temperaturi.

Užegla mast u bademima daje im loš ukus. Nisu otrovne, ali takve masti više nisu korisne. Dakle, ako bademi imaju loš ukus, bacite ih. Bademi traju duže od drugih orašastih plodova jer sadržavaju neke fitokemijske antioksidante koji ih štite.

Ako čuvate bademe na sobnoj temperaturi, hermetički zatvorene posude sprečavaju bademe da upijaju mirise ako su izloženi duže vreme. Na primer, ako se bademi čuvaju u posudi pored banana, oni će poprimiti njihov ukus.

Kada kupite bademe, videćete da se prodaju u nekoliko različitih oblika. Prvo se nude u ljusci ili očišćeni. Ako su očišćeni, mogu da budu sirovi, prženi ili blanširani. Ako su sirovi ili prženi, bademi će biti u ljusci; ako se blanširaju biće bez ljuske. Sirovi i blanširani bademi se prodaju u različitim oblicima - celi, iseckani na komade, mleveni ili prepolovljeni. Za najsvežiji ukus, trebalo bi da kupite cele bademe i da ih iseckajte ili narežite pre svake upotrebe.

Kako bademi stare, postaće užegli. Ako imate bademe u ljusci, protresite jedan od njih; ako zvecka, vrlo je verovatno da će ostariti i smežurati se. Da biste proverili da li je oljušteni badem svež, prepolovite ga i pogledajte teksturu belog dela - ako je žućkast ili ima šaru, pokvaren je i treba ga baciti.

Ako ste izabrali sirove ili pečene bademe, nemojte se plašiti ljuske. Iako ponekad može da bude gorak, može da ima i prijatan ukus i obogati sam ukus badema. Zato prvo probajte bademe pre nego što uklonite spoljnu braon ljusku. Ako je gorak, oljuštite bademe prženjem ili blanširanjem, ako nije, nastavite sa obradom sa ljuskom.

Sušenje badema

Pre sušenja, bademe je potrebno očistiti blanširanjem ili namakanjem u vodi, posebno ako ćete ih koristiti za pripremu putera ili bademovog brašna. Postoje dva osnovna načina sušenja badema: u dehidratoru i u rerni, a ispod su detaljna uputstva za obe metode.

Sušenje u dehidratoru

Stavite oljuštene bademe na tacne dehidratora u jednom sloju. Podesite temperaturu dehidratora na 60 - 65°C, savetujemo vam da pročitate uputstva proizvođača za sušenje oraha. Stavite posude u dehidrator i sušite 12 - 24 sata. Pre skladištenja u vrećama ili kontejnerima, stavite u frižider na sobnu temperaturu 10 minuta.

Sušenje u rerni

Zagrejte rernu na 65°C. Blanširane i očišćene bademe rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje u jednom sloju. Stavite u rernu na 12 - 24 sata, povremeno mešajući. Izvadite ih iz rerne i pre nego što ih stavite u činije ili kese, potpuno ih ohladite na sobnoj temperaturi 10 minuta.

Blanširanje i namakanje badema

Ako želite da oljuštite bademe, posebno ako pravite brašno, potrebno je da ih blanširate ili potopite u vodu preko noći.

Za metod namakanja preko noći, jednostavno stavite bademe u činiju i napunite ih hladnom vodom dok potpuno ne budu pokriveni. Pokrijte činiju krpom ili papirnim ubrusom i ostavite da odstoji preko noći. Bademe ujutru ocedite cediljkom i lagano ih ogulite.

Ako želite da ih blanširate, napunite manju činiju vodom i stavite je na vatru da provri. Nakon što voda proključa, bademe stavite u ključalu vodu na 2 minuta, izvadite ih u cediljku i isperite pod mlazom hladne vode i odmah će oljuštiti.

Pazite da ne prekuvate bademe. Trebalo bi da ih izvadite iz ključale vode čim primetite da im koža počinje da izgleda naborana. Nakon što ih ocedite i isperete, potrebno je da počnete da ih ljuštite dok su još topli, jer što se više ohlade, teže je ukloniti ljusku i kožicu.

U zavisnosti od toga koji recept planirate da koristite, važno je da ih potpuno osušite. Ovaj korak je ključan, posebno ako koristite blanširane bademe za pravljenje bademovog brašna.

Da ih osušite, obložite pleh sa nekoliko listova papirnih ubrusa, poređajte sveže blanširane bademe i ostavite da se osuše 4 - 6 sati ili čak preko noći.

Pečenje (tostiranje) badema

Ako ste ljubitelj pečenih badema, lako možete da ih ispećete cele sa korom ili blanširane na tiganju ili u rerni. Da biste tostirali bademe u rerni, zagrejte rernu na 170 - 180°C, očišćene ili cele bademe stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 - 15 minuta, okrećući ih svakih 5 minuta. Na tiganju pecite bademe (oljuštene ili cele) na laganoj do srednjoj vatri 15 minuta, okrećući i stalno mešajući da ne zagore.

Skladištenje badema

Bademi treba da se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi, najbolje u frižideru ili zamrzivaču. Ne preporuča se čuvanje na sobnoj temperaturi, tako da vaša ostava nije dobra ideja.

Rok trajanja badema zavisi od načina proizvodnje, prerade i pakovanja. Bademove namaze i putere treba čuvati u frižideru i ostaće sveži 2 do 2,5 godine, dok se sveži bademi mogu čuvati 2 godine ili više ako se njihova svežina i rok trajanja produže čuvanjem u frižideru ili zamrzivaču. Pečeni bademi mogu da se čuvaju i do godinu dana u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ili zamrzivaču.

Zamrzavanje badema

Pošto bademi sadrže ulja i masti, zagrevaju se čuvanjem na sobnoj temperaturi, zbog čega je zamrzavanje najbolji način za čuvanje. Sveži bademi se čuvaju u zamrzivaču do 2 godine, ali u hermetički zatvorenoj posudi da bi se zaštitili od vlage ili vazduha.

Zamrzavanje je prilično jednostavno. Jednostavno ih stavite u hermetički zatvorenu posudu ili kesu, izbacite višak vazduha iz kese, dobro zatvorite da sprečite pojavu mirisa i čuvajte u zamrzivaču. Odmrzavanje badema je jednostavno, sve što treba da uradite je da izvadite potrebnu količinu badema iz zamrzivača i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi.

Foto: Tetiana Bykovets / Unsplash 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

virak

Virak

Virak je neobična biljka poreklom sa Grenlanda i Evrope. Raste u hladnim regionima i otporna je na … [više] about Virak

sok od kupina

Sok od kupina

Dolaskom jeseni i hladnijih, tmurnih dana, priroda nas daruje mnoštvom ljekovitih biljaka, predivnih … [više] about Sok od kupina

maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedno od najpoznatijih i najčešće korišćenih ulja, ali i najlekovitije. Poznato … [više] about Maslinovo ulje

trešnje

Trešnja

Iako se trešnje najčešće konzerviraju u kompotu ili kao sok radi dužeg čuvanja, malo je poznato da … [više] about Trešnja

gvakamole umak

Gvakamole

Osnova sosa od avokada je, kao što mu ime kaže, avokado. Ovaj meksički namaz se naziva i gvakamole … [više] about Gvakamole

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR