• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
pekmezi u staklenkama

Pekmez

Verovatno se mnogi od vas sećaju vremena kada ste kao dete gledali mamu ili baku kako kuvaju pekmez od raznih vrsta bobica i voća i spremaju ukusu tečnost u tegle za zimnicu. U ostavama su se nalazine desetine tegli koje bi bile dovoljne ne samo za zimu, već i za celu godinu, a vi ste samo čekali da isprobate taj slatki namaz po kojem se osetila cela kuća.

Voćni ukusi i mirisi pomešani sa začinima vanilije ili cimeta danas su modernije verzije tradicionalnih slatkih zimnica koje pronalazimo u ostavama i frižiderima mnogih domaćinstava, pa vam donosimo spisak tradicionalnih recepata za sve koji vole jednostavnu pripremu, pekmeze bez šećera za dijabetičare i ljubitelje zdravog načina življenja, pekmeze sa čokoladom i rumom za prave gurmane i pekmeze iz rerne za one koji nemaju vremena za dugo stajanje uz šporet.

Što je pekmez

Razlika između pekmeza, marmelade i džema >>

Pekmez je namaz pripremljen od voća i spada u najpopularnije slatke zimnice. Od džema i marmelade se razlikuje po tome što se pravi sa ili bez dodavanja šećera. Kuva se voćni pire više ili jedne vrste voća i bitno je da količina dodatog šećera ne prelazi 20% od ukupne količine voća. Dakle, na 1 kg voća ide maksimalnih 200 g šećera. Ako dodajete još šećera, prelazite okvire za pekmez i pravite džem ili marmeladu.

Za 100 g pekmeza, potrebno vam je najmanje 160 g smrznutog ili svežeg koje će se nakon kuvanja pretvoriti u finu, lako mazivu konzistenciju bogatu ukusima.

Kako se pravi pekmez

Proces pripreme pekmeza

  • Pekmez od aronije
  • Pekmez od dunja
  • Pekmez od jabuka
  • Pekmez od jagoda
  • Pekmez od šipka
  • Pekmez od šljiva
  • Pekmez od smokava

Kao što smo već pomenuli, kod pravljenja pekmeza je najbitnije da se ne prelazi 20% od ukupne količine šećera. Takođe, osim kuvanja zrelog voća, možemo i da ga usitnimo u kašu za brže ukuvavanje. Ako dodate više šećera od planiranog, pre kuvanja voća, šećer prvo prokuvajte sa malo vode da bi dobili šećerni sirup, a zatim dodajte voćni pire ili voće u komadićima.

Kao i kod pripreme džema, pekemzu se dodaju sveže ili smrznuto voće pretvoreno u voćnu kašu ili voćni pire. Voće može da se presuje, iseče ili zgnječi u komadiće. Može se praviti od svih vrsta voća, bez ikakvih ograničenja i slobodno možete da birate prema svom ukusu. Štaviše, što više voća umešate i kombinujete, dobićete bogatije ukuse pekmeza. Zdrava, ukusna i prirodna obrada uz praćenje recepta najidealnije su rešenje.

Budući da se pekmez priprema dugotrajnim kuvanjem, ovde vam metod pasterizacije neće igrati veliku ulogu i nije potreban. Vrući pekmez sipajte u vruće sterilisane tegle (ovde pogledajte postupak sterilizacije tegli), okrenite na poklopac, umotajte u ćebe ili peškir i ostavite dok se potpuno ne ohladi na sobnoj temperaturi. Ako ne želite da rizikujete, možete da napravite pasterizaciju ili dodate konzervans.

Foto: Morana T / Pixabay 

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR