Šipak je jedna od najstarijih biljaka koje koristimo u ishrani. Tokom rane jeseni okruženi smo obiljem voća i povrća, a često ćemo naići i na divlji nar, baš u vreme pravljenja džema.
Lako dostupan i ukusan za konzumiranje, šipak je idealan kandidat za pripremanje pekmeza. Kao stabilan izvor vitamina C, takođe je i prikriveni pobednik takmičenja, jer se smatra najzastupljenijim izvorom ovog vitamina od svih biljaka.
Pekmez od šipka je uobičajen u našoj kuhinji, a pravimo ga i služimo generacijama, dok se u jednom svi slažemo: najbolji je bakin pekmez od šipka za koji sledi recept u nastavku.
Priprema šipka
Stručnjaci smatraju da u prirodi raste 30-ak vrsta divljih ruža. Zanimljivo je da se u našem regionu značajno pominje šipak kao plod divlje ruže koji se često meša i sa narom čije ime takođe deli.
Uobičajeno je da se šipak sakuplja do septembra, oktobra, do sredine novembra. Prilikom sakupljanja savetuje se da pazite da ne uberete plodove koji nisu tretirani pesticidima. Za pekmez su nam potrebni plodovi koji nisu prezreli, što znači da plod treba da bude umereno mekan na dodir.
Dobro je uvek imati sa sobom par rukavica jer grm divlje ruže, kao i svaka ruža (baštenska ili divlja), ima dugačke i oštre bodlje. Ako nemate priliku da sami uberete šipak, potražite ga na lokalnoj pijaci.
Čišćenje šipka
Tokom pripreme pekmeza možete da koristite nekoliko metoda. Prvi način je da svaki oprani i osušeni plod isečete sa obe strane, otvorite ga i uklonite sve lepljive semenke. Ne želimo da to seme završi u našem pekmezu. Na površini semena se nalaze dlačice koje veoma iritiraju naš digestivni trakt. Zato se pobrinite da ih potpuno uklonite pre nego što ih upotrebite u bilo kom od svojih recepata. Za najbrže odvajanje semenki i dlačica, isečeno voće preradite u blenderu uz dodatak vode.
Drugi način je da se svakom plodu nara odseče kraj i rep (oni mogu da daju gorak ukus pekmezu), doda se dupla količina vode i kuva dok plod ne postane kašast. Kada šipak dobije kašastu teksturu, možete početi da uklanjate semenke kroz sito. Za uklanjanje semena možete da koristite klasičnu cediljku ili sito sa malim rupicama. Šipak treba nekoliko puta prosejati, sve dok nema dlačica, jer su veoma intenzivne.
Neki tvrde da su semenke taninske i ako ih ostavite u smeši tokom kuvanja, to će uticati na ukus pekmeza. Zbog toga se preporuča njihovo uklanjanje. S druge strane, postoji mnogo recepata koji koriste ovaj lakši i brži metod. Što znači da se celi plodovi kuvaju u vodi dok ne omekšaju, što može da potraje 30 - 40 minuta. Protiskivanjem kroz sito odstranimo sve semenke i odjednom odstranimo veliki deo koji nam nije potreban.
Recepti
Presovani šipak se može kuvati i sa sokom od jabuke, šećerom i limunskom kiselinom, pa tako računajte 100 ml soka na 1 kg šipka. Ako želite da dodate malo dodatnog ukusa svom pekmezu, pokušajte da kombinujete šipak sa jabukama, ali će uspeti i drugo voće, kao što su trešnje, grožđe, bazga, jagode, kupine, crne ribizle, maline, kajsije ili borovnice.
Ne brinite ako je džem od šipka previše tečan kada ga punite u tegle. Sačekajte dok se potpuno ne ohladi jer će hladni džem da postane mnogo gušći.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći pekmez od šipka
Nema doručka koji se služi a da sto nije ukrašen domaćim pekmezom. I to ne bilo kojim, već klasičnim koji najviše volimo. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete oko 500 ml pekmeza od šipka. Za pripremu biće vam potrebno 40 minuta, dok je vreme kuvanja 50 minuta.
Sastojci
- 1 kg šipka
- 338 g šećera
- 1 konzervans
- 1 l vode
Priprema
- Operite, osušite šipak i isecite ga sa obe strane.
- Pripremljeni šipak stavite u blender, dodajte toliko vode da se sečiva mogu okretati i mešajte nekoliko minuta. Na ovaj način ne morate ručno da odvajate semenke i sve druge dlačice koje se nalaze na plodu.
- Stavite šipak u veliku šerpu. Dodajte vodu i prokuvajte. Smanjite toplotu i kuvajte 40 minuta do sat vremena u poklopljenoj šerpi, dok šipak ne omekša dovoljno da bude spreman za mešenje.
- Omekšali šipak možete da izmiskate i blenderom, a smešu sameljete sa malo vode. Uverite se da smeša nije previše vruća kada je stavite u blender.
- Meku masu procedite kroz cediljku. U nedostatku iste, možete da koristite sito ili krpu, ali je cediljka najbrža.
- Vratite smešu u šerpu, dodajte šećer i prokuvajte. Ne zaboravite da dodate konzervans.
- Vrući pekmez sipajte u teglu od 500 ml. Obavezno sterilišite teglu, možete i u mašini za pranje sudova.
Pekmez od šipka bez šećera
Ako želite da napravite svoj pekmez na potpuno zdrav način, ovo je recept samo za vas. Čisti pekmez od šipka bez dodatka šećera i aditiva oduševiće vas. Konzumacijom vodite računa i o unosu šećera i svom zdravlju. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete oko 500 ml pekmeza od šipka. Za pripremu biće vam potrebno 40 minuta, dok je vreme kuvanja 50 minuta.
Sastojci
- 1 kg šipka
- sok od 1 limuna
- 1 litra vode
Priprema
- Operite, osušite šipak i isecite ga sa obe strane.
- Pripremljeni šipak stavite u blender, dodajte toliko vode da se sečiva mogu okretati i mešajte nekoliko minuta. Na ovaj način ne morate ručno da odvajate semenke i sve druge dlačice koje se nalaze na plodu.
- Stavite šipak u veliku šerpu. Dodajte vodu i prokuvajte. Smanjite toplotu da ključa i kuvajte 40 minuta do sat vremena u poklopljenoj šerpi, dok šipak ne omekša dovoljno da bude spreman za mešenje.
- Omekšali šipak možete da izmiksate i blenderom, a smešu sameljeite sa malo vode. Uverite se da smeša nije previše vruća kada je stavite u blender.
- Meku masu procedite kroz cediljku. U nedostatku iste, možete da koristite sito ili krpu, ali je cediljka najbrža.
- Vratite smešu u šerpu i pazite jer pekmez bez šećera ili nekog drugog zaslađivača počinje vrlo lako da gori. Pažljivo ga pratite, stalno mešajući.
- Dodajte limunov sok i pekmez sipajte u teglu od 500 ml. Obavezno ju sterilišite.
Pekmez od šipka bez konzervansa
Sledi recept bez aditiva. Pogodan je za sve ljubitelje isključivo prirodnih sastojaka. Pored toga, u sastojcima su navedene sve vrste zaslađivača, tako da lako možete da izaberete zaslađivač po svom ukusu za najautentičniji ukus pekmeza. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete oko 500 ml pekmeza od šipka. Za pripremu biće vam potrebno 40 minuta, dok je vreme kuvanja 50 minuta.
Sastojci
- 1 kg šipka
- 338 g šećera ili 2 kašičice stevije
- 1 l vode
- sok od 1 limuna
Priprema
- Operite, osušite šipak i isecite ga sa obe strane.
- Stavite u blender, dodajte toliko vode da se sečiva mogu okretati i mešajte nekoliko minuta. Na ovaj način ne morate ručno da odvajate semenke i sve druge dlačice koje se nalaze na plodu.
- Stavite šipak u veliku šerpu. Dodajte vodu i prokuvajte. Smanjite toplotu i kuvajte 40 minuta do sat vremena u poklopljenoj šerpi, dok šipak ne omekša dovoljno da bude spreman za mešenje.
- Omekšali šipak možete da izmiksate i blenderom, a smešu sameljete sa malo vode. Uverite se da smeša nije previše vruća kada je stavite u blender.
- Meku masu procedite kroz cediljku. U nedostatku iste, možete da koristite sito ili krpu, ali je cediljka najbrža.
- Vratite smešu u šerpu, dodajte zaslađivač po želji i kuvajte.
- Dodajte limunov sok, promešajte i sipajte vruć pekmez u teglu od 500 ml.
Skladištenje
Postoje dva načina na koja možete da sačuvate pekmez. Ako planirate da pojedete pekmez u roku od 3 - 4 nedelje, držite ga u frižideru. Ako planirate da ga jedete kasnije tokom godine potrebno je da ga skladištite u sterilizovanim teglama i na tamnom mestu. Nakon otvaranja tegle, pekmez čuvajte u frižideru i pojedite ga u roku od 2 - 3 nedelje.
U zavisnosti od količine šećera, može da traje oko 2 godine kada se čuva na hladnom i suvom mestu. Šećer deluje kao konzervans u svom prirodnom obliku. Isto kao so, pektin ili med. Kada je pekmez gotov, bićete zapanjeni koliko je ukusan i kako se jednostavno jelo može pretvoriti u kulinarski specijalitet.
Upotreba u kuhinji
Koristite pekmez od šipka za pravljenje kolačića od šipka, koji su zbog svoje boje i ukusa idealni za božićne kolačiće punjene pekmezom. U nekim zemljama ovaj pekmez je popularan kao sos koji se odlično slaže sa divljači. Za zdraviji doručak, dodajte ga u beli običan jogurt umesto da jedete komercijalne slatke jogurte
Kombinovanjem ovog džema sa crnim vinom možete da napravite marinadu za svoje meso. Kada pravite sendvič sa sirom, ne zaboravite da ga namažete sa malo džema.
Takođe možete da dodate kašiku ili dve džema u sladoled od vanile ili bilo koji sladoled koji volite. Ne zaboravite da stavite nekoliko kašika u ovsene pahuljice koje ste napravili za doručak. I naravno, kao šlag na torti (ili šipak za vas), koristite ga kao fil za svoje palačinke ili krofne.
Foto: Maja Dumat / CC
Ostavite odgovor