• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
suvi šipak

Šipak

Objavljeno: 23.05.2022.

Šipak je plod divlje ruže koji se često meša sa narom zbog istog naziva. Često se može naći pored šumskih puteva i livada, a idealan je za pravljenje sokova i džemova. Iako je plod cveća mnoge vrste se razlikuju po boji i obliku, u zavisnosti od vrste matične biljke. Neki su plodovi veličine šljive - tamne i sočne, dok su druge crvene i mal, ne veće od bobice božikovine.

Iako ga mnogi mešaju za nejestivo bobičasto voće, šipak je jestiv i veoma cenjen zbog svoje nutritivne vrednosti, posebno zbog sadržaja vitamina C. Međutim, sadrži sitne dlačice koje mogu da iritiraju kožu i probavni sistem, pa im je potrebna priprema pre daljnje upotrebe i prerade u zimnicu.

Ako imate sopstveni grm ruže, postoji nekoliko načina na koje možete da sačuvate svoje plodove, uključujući sušenje, ukuvavanje i pretvaranje u pekmez! Ispod su detaljne procedure i uputstva za osnovno skladištenje, sušenje i zamrzavanje, kao i ideje i sugestije o tome šta možete da uradite sa njim.

Zimnica od šipka

U nastavku slede predlozi, ideje i recepti kako da na najbolji mogući način iskoristite šipak i što duže sačuvate njegov ukus.

  • Pekmez od šipka

Priprema šipka

Berite šipak onda kada je crvene ili narandžaste boje, pre ili nakon što cveće uvene. Uhvatite rukom bobicu i lagano uvrnite. Imajte na umu da ga berete tokom suvog vremena da biste sprečili pojavu buđi. Započnite proces sušenja ili zamrzavanja što je pre moguće nakon branja i tako izbegnite stvaranje smeđih mrlja.

Za slađi ukus šipka, berite ga odmah posle prvog mraza. Tada ćelijski zidovi počinju da se raspadaju, pa plod postaje slađi i mekši, a to je vreme kada se smatra da je šipak na vrhuncu ukusa. Takođe, ne čekajte predugo nakon mraza, jer će početi da se razvijaju smeđe mrlje.

Stisnite šipak na vrhu i dnu da biste uklonili zelene delove. Mesto gde je bio pričvršćen za stabljiku, a cvet na drugom kraju, treba lako odvojiti od ploda. Stisnite oba kraja i uvrnite zeleni deo.

Isperite ga u hladnoj vodi. Iako ne bi trebalo da koristite šipak koji je tretiran neorganskim hemikalijama, ipak je dobro da ga operete u slučaju da u okolini ima nečistoća, uključujući one izazvane zagađenjem, insektima ili divljim životinjama. Razvrstajte ih i bacite oštećene, popucale i mekane plodove ili one koji imaju braon fleke.

Sušenje šipka

Sušenje je najpopularniji način da se dobije biljka idealna za konzumaciju u čaju. Postoji mnogo mogućnosti za sušenje, a najpopularnije su u dehidratoru, rerni i, naravno, na vazduhu. Postupci u nastavku su detaljno opisani, a proces sušenja ne zahteva mnogo truda, što je idealno za početnike.

Sušenje u dehidratoru

Sušenje u dehidratoru je daleko lakše i troši manje energije nego u rerni. Očistite i isperite šipak hladnom vodom. Očistite od zelenih delova, a zatim ih stavite u tankom sloju poređajte na police dehidratora. Podesite temperaturu sušenja prema uputstvima proizvođača dehidratora, otprilike na 5 - 6 sati. Proverite ih tokom sušenja i pomerite tacne ako je potrebno dok se potpuno ne osuše. Kada se šipak osuši, ostavite ga na sobnu temperaturu nekoliko sati, uradite kondicioniranje da biste saznali da li je sva vlaga izašla iz voća, a zatim ga spremite u kese ili tegle.

Sušenje u rerni

Operite i očistite šipak i prepolovite ga. Držite ga između palca i kažiprsta na ravnoj površini, a zatim pažljivo prepolovite malim nožem. Neki više vole da izvlače seme da bi uklonili dlake. Međutim, ovo traje dosta vremena i nije potrebno ako ga prosijate posle sušenja. Osim što je jednostavnija, ova tehnika takođe čuva seme koje ima svoje nutritivne prednosti.

Poređajte šipak na tepsiju obloženu papirom za pečenje u jednom, ravnom sloju. Podesite temperaturu rerne na najnižu moguću i sušite uz proveru. Nakon sušenja, izvadite tepsije i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi otprilike 12 sati. Zatim proverite da li je potpuno suv metodom kondicioniranja.

Prosejte sušeni šipak da biste uklonili dlake. Dlaka unutar šipka je veoma iritantna za kožu, usta i probavni sistem ljudi, tako da ćete morati da je prosejete da biste je uklonili. Stavite ih u fino sito, a zatim protresite ili tapkajte da ispadnu sitne dlačice. Spremite ga u kese ili tegle.

Sušenje na vazduhu

Postoje dva načina da se šipak osuši na vazduhu. Ako je toplo i suvo vreme, možete ga prvo očistiti, prepoloviti i ređati na tacne obložene papirom za pečenje. Sunce može da osuši manje delove šipka za samo jedan dan. Ako ne budu potpuno suvi, unesite tacne preko noći i ponovo ih izvadite sledećeg dana. Ako imate staklenik, možete ih osušiti unutra i ostaviti preko noći.

Šipak takođe možete sušiti na sobnoj temperaturi. Proces će trajati do mesec dana, ali je dobra opcija ako vreme nije idealno za sušenje na vazduhu i suncu. Očistite ih i poređajte u tacne obložene papirom za pečenje i stavite na suvo i dobro provetreno mesto. Kada se potpuno osuše, možete ih spremiti u tegle.

Skladištenje šipka

Sušeni šipak čuvajte u hermetički zatvorenim ili staklenim posudama. Ako se pravilno spremi, može se čuvati od 4 meseca do 1 godine. Što je okruženje za skladištenje hladnije, duže će da traje. Ako želite da šipak traje do 2 godine, zamrznite ga.

Zamrzavanje šipka

Šipak se lako zamrzava. Operite ga i očistite, ostavite celog ili prepolovite i očistite od dlaka, u zavisnosti od toga za šta ćete ga kasnije koristiti. Čuvajte ga u kesama za zamrzavanje i stavite direktno u odeljak za brzo zamrzavanje. Smrznuti šipak možete čuvati do godinu dana.

Foto: Tracy Lundgren / Pixabay

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR