• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
kompoti u teglama

Kompot

Danas kompote možemo naći na skoro svim policama u ostavama i podrumima, zajedno sa svim ostalim kiselim zimnicama. Ako vam nakon pripreme džemova, marmelada i pekmeza ostane voće koje ne želite da zamrznete ili jednostavno više nemate mesta u zamrzivaču, napravite kompot. Ovo je zaista odličan način za čuvanje voća za zimu bez smrzavanja.

Pošto su se kompoti oduvek pravili u domaćinstvima, recepti su se često menjali i modernizovali. Ako želite da vratite ukusna sećanja iz detinjstva, donosimo vam osnovne recepte za pripremu kompota od različitih vrsta voća, recepte bez šećera prilagođene onima koji brinu o ishrani i modernije varijante kompota kombinovane sa raznim začinima i voćem.

Šta je kompot

Kompot je dezert pripremljen od komada voća koji se kuva u šećernom sirupu. Šećerni sirup je bezalkoholni sirup koji se dobije kuvanjem šećera u puno vode, u koju se dodaje voće i u njemu se kuva ili se preliva preko naslaganog voća u tegle. Za pripremu kompota najčešće se koristi celo voće kao što su jagode i trešnje ili polovine jabuke, breskve i kajsije.

Širom sveta je deo kulinarske kulture , a posebno je popularan u oblastima u kojima su zime duge i gde stanovnici na ovaj način pripremaju voće da bi ga sačuvali za zimu. Osamdesetih godina, pojavom sokova i bezalkoholnih pića, kupovina kompota postala je manja, ali njihova priprema u domaćinstvima postala sve popularnija.

Odnosi koji se koriste u pripremanju kompota su da se na 1 kg voća dodaje 1/2 kg šećera i kuva u 1 dl vode. Ako se šećer menja sa stevijom, potrebno je obratiti pažnju na količinu jer je sam list stevije 30 - 40 puta slađi od belog šećera, a ekstrakt do 300 puta slađi od belog šećera.

Kako se pravi kompot

Proces pripreme kompota

  • Kompot od breskve
  • Kompot od dunja
  • Kompot od jabuka
  • Kompot od kajsija
  • Kompot od krušaka
  • Kompot od šljiva

Za kuvanje kompota biće vam potrebno sveže ili suvo voće koje se kuva u gustom šećernom sirupu sa ili bez začina. Voće se kuva dok ne postane mekano, a za pripremu se može koristiti ili jedna ili više vrsta voća, a poslužuje se hladno ili toplo, ovisno o ukusu.

Pripremanje kompota je veoma jednostavno, a najvažniji sastojak je sveže, sezonsko voće. Takođe možete da koristite i smrznuto ili suvo voće. Prvo se u šerpu sipa voda koja se zagreva do ključanja, a zatim se dodaje šećer. Količina šećera u kompotu zavisi od slatkoće voća koje se kuva. Kada se šećer otopi i postane providan, možete da dodate začine po svom ukusu, a zatim se dodaje voće. Umesto šećera možete da koristite i med, ali on se dodaje na kraju, kada je voće već skuvano.

Da bi se sačuvao najveći mogući procenat vitamina i hranljivih materija iz voća, ne preporuča se dugo kuvanje voća. Ako planirate da pravite kompot od suvog voća, nije ga potrebno kuvati. Suvo voće možete da stavite u tegle i prelijete vrelim šećernim sirupom. U ovom slučaju, kompot mora da stoji u sirupu najmanje 8 sati pre konzumiranja. Istom metodom možemo konzervisati i smrznuto voće.

Kompot se priprema tokom cele godine, a voće konzervisano ovom metodom može se čuvati i do nekoliko godina bez gubitka korisnih svojstava ili kvarenja. Sve kompote treba pasterizovati zagrevanjem na visokim temperaturama na 80 - 100°C da bi se uništili štetni mikroorganizmi i sprečilo kvarenje.

Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

džem od aronije

Džem od aronije

Aronija, veliki čuvar zdravlja i odlična namirnica za pripremu raznih napitaka, u svom najslađem … [više] about Džem od aronije

breskve

Breskva

Zimnica od breskve je, uz jabuku, redovan stanar na policama u ostavi ili podrumu većine domova. … [više] about Breskva

domaća majoneza

Majonez

Majonez je namaz od žumanca i ulja i neizostavan je dodatak sendvičima, ali i čuvenoj francuskoj … [više] about Majonez

čips od kelja

Čips od kelja

Kelj je poznat kao biljka od koje se pripremaju čorbe i razne supe. Manje je poznato da ga možete … [više] about Čips od kelja

humus

Humus

Ako ste se ikada zapitali koja se hrana široko koristi na Bliskom istoku ili u Turskoj, pogodili … [više] about Humus

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR