• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
kompot od dunja

Kompot od dunja

Objavljeno: 11.09.2021.

 

  • Priprema dunje
  • Recepti
  • Domaći kompot od dunja
  • Kompot od dunje bez šećera
  • Kompot od dunje sa vanilom
  • Kompot od dunje i jabuke
  • Upotreba u kuhinji

Dunja je prelepo i mirisno voće koje se kuvanjem može pretvoriti u ukusan i zdrav desert. Zbog tanina je dunja skoro pa nejestivo voće, ali termičkom obradom i dodatkom šećera ili meda postaje prava poslastica.

U plodovima i semenkama dunje se nalazi čitavo bogatstvo lekovitih materija zbog čega su simbol plodnosti i zdravlja, a u nastavku donosimo savete i recepte kako napraviti kompot od dunje

Priprema dunje

Plodovi dunje rastu na istoimenom drvetu koje može da naraste i do 6 m u visinu. Može da se gaji kao grm srednje veličine ili drvo, a pripada porodici ruža. U svetu ima nekoliko stotina sorti dunja, dok se za uzgoj koristi samo desetak. U našim predelima najčešće se uzgaja šest vrsta dunja, od kojih su tri najpopularnije za izradu zimnice: ivranjska, rasinjska i leskovačka.

Plodovi sazrevaju u oktobru, ali sezona berbe počinje u septembru. Važno je brati pre prvih mrazeva, najbolje kada plod još nije potpuno žute boje jer skoro nezreo adržava veću količinu pektina nego kad je zrela.

Tokom berbe, sa plodovima treba pažljivo jer ako se oštte počinju veoma brzo da trunu. Dunja svake godine obilno rađa, zbog čega je zahvalna voćna kutlura za gajenje. Cvetaju dosta kasno, pa retko pate zbog prolećnih mrazeva. Za pripremu kompota biraju se zdrave žute dunje. Meso mora da bude potpuno žuto bez smeđih mrlja.

Recepti

Kompoti se prave od svih vrsta voća, komadića ili celog voća u šećernom sirupu konzervisani pasterizacijom. Šljive, kruške i jabuke se dobro kombinuju sa dunjom, a kompot se može jesti hladan ili topao.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći kompot od dunja

Ako želite da isprobate kompot od dunja na starinski način ovo je recept za vas. Dobićete 5 većih ili 10 manjih staklenki kompota.

Sastojci

  • 5 kg dunje
  • 0,5% limunske kiseline (objašnjeno u pripremi)
  • 3,2 l šećernog sirupa (0,96 kg i 2,24 l vode)

Priprema

  1. Cele dunje prethodno blanširajte 2 - 3 minuta da biste ih lakše ogulili.
  2. Posle blanširanja isecite ih na kriške i prokuvajte vodu u koju ste prethodno dodali 0,5% kiseline (5 g limunske kiseline na 1 litar vode).
  3. Stavite kriške dunje u vodu i kuvajte 2 - 3 minuta.
  4. Ocedite dunje i stavite u suve, sterilisane tegle.
  5. Prokuvajte šećer i vodu i ohladite na 60°C.
  6. Napunite tegle ohlađenim sirupom, a zatim zatvorite i pasterizujte na 90°C.

Kompot od dunje bez šećera

Plodovi dunje zahtevaju toplotnu obradu da bi bili jestivi, ali je moguće izbeći beli šećer dodavanjem meda, agavinog ili javorovog sirupa. Ovim receptom dobićete jednu manju teglu kompota..

Sastojci

  • 1 veća dunja
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike meda
  • 1 l vode

Priprema

  1. Dunje operite, ogulite i iseckajte na manje komade.
  2. Pospite cimetom i ostavite da stoji 2 -3 minuta.
  3. Ovako pripremljenu dunju stavljajte u vodu i tek kada prokuva dodaje se med.
  4. Kuvajte još 5 minuta na nižoj temperaturi, a zatim ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  5. Napunite tegle i pasterizujte 30 minuta.

Kompot od dunje sa vanilom

Jedan od varijanti za pravljenje kompota od dunje je svakako dunja kombinovana sa vanilom. Od sastojaka iz ovog recepta dobićete 2 manje ili 1 veću teglu kompota.

Sastojci

  1. 1 kg dunje
  2. štapić vanile
  3. 4 l vode
  4. 300 g šećera

Priprema

  1. Dunje operite, ogulite i isecite na 4 dela.
  2. Koru i koštice stavite u hladnu vodu i kuvajte pola sata nakon čega suvi ostatak iscedite kroz sito.
  3. Sok ponovo prokuvajte sa šećerom.
  4. Dunje stavite u sok i kuvajte u otvorenom loncu dok ne postanu crvenkaste.
  5. Dunje izvadite i poređajte u tegle dok se sok kuva još 10 minuta.
  6. U svaku teglu stavite komad vanile i sve prelijte vrućim sokom.
  7. Zatvorite tegle i pasterizujte 15 minuta na 75°C.

Kompot od dunje i jabuke

Dunje su dalji rođaci jabuka i po mnogim karakteristikama veoma slične voćne kulture, pa ne čudi što se ukusi odlično slažu. Od sastojaka u receptu dobićete jednu manju teglu kompota, ali se navedene količine sastojaka mogu povećati.

Sastojci

  • 2 dunje
  • 2 jabuke
  • 4 kašičice šećera
  • sok od limuna
  • 1 l vode

Priprema

  1. Jabuke i dunje operite, ogulite i naseckajte.
  2. U šerpi zagrejte vodu, šećer i limunov sok dok ne prokuva, a zatim dodajte seckane jabuke i dunje.
  3. Kompot kuvajte još 15 minuta na nižoj temperaturi ili slabijoj vatri, a zatim ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  4. Napunite tegle i pasterizujte 30 minuta.

Svi recepti za zimnicu od dunja >>

Upotreba u kuhinji

Dunja je idealno voće za konzerviranje i pripremu zimnice. Sadržava visoku kkoncentraciju tanina i pektina, zbog čega plodovi mogu da zadrže svoj ukus, boju, izgled i konzistenciju najmanje 2 meseca nakon berbe (na vazduhu), dok se kao kompot mogu skladištiti najmanje do februara ili čak i do 24 meseca.

Kompot treba kuvati dovoljno dugo, ali i ne predugo da bi voće zadržalo hranljive materije. Tvrdo voće poput dunje treba iseći na manje komade, a zatim preliti šećernim sirupom (šećer se kuva u vodi). Voću se uvek dodaje vrući sirup. Tokom punjenja tegli važno je da vodite računa da ne budu napunjene do vrha, već najmanje 2 cm ispod oboda, a tegle tokom punjenja treba dobro protresti da bi se voće bolje slagalo i izbegao nepotreban vazduh.

Za pasterizaciju ili prekuvavanje možete koristiti veću činiju obloženu novinskom hartijom ili krpama u koju zatim stavljate hladnu ili mlaku vodu. Tegle takođe možete da obložite krpom ili papirom kako se ne bi dodirivale. Voda za pasterizaciju koja se dodaje u posudu u kojoj su tegle već složene mora doseći samo polovinu tegli. Vreme pasterizacije počinje od momenta kada voda u loncu prokuva, a zatim temperatura padne. Pasterizacija dunje traje 30 minuta.

Pre skladištenja, obavezno treba proveriti da li su tegle dobro zatvorene, zatim se obeležavaju i skladište na hladnom i tamnom mestu, po mogućstvu na ujednačenoj temperaturi. Nakon nedelju dana, poklopci i celofan na teglama se ponovo proveravaju na mogući beli i penasti premaz. U slučaju belog premaza, sadržaj tegle se mora baciti.

Za pripremu bilo kojeg jela od dunje potrebne su veće količine belog kristal šećera zbog procesa konzerviranja voća, što nije najzdravija opcija, ali umesto šećera može se koristiti med ili stevija.

Uvek možete dodati karanfilić, cimet, vanilu ili drugi začin da kompot dodatno zamiriše. Tokom pravljenja kompota kuvanje zavisi od debljine naseckane dunje; deblje kriške - duže kuvanje.

Kompot se posle upotrebljava kao poslastica za decu i odrasle, a posebno odgovara osobama koje su osetljive na kiselinu u voću. Koristi se za kolače, kreme, sladoled, voćne soseve, a od semenki dunje može se pripremiti čaj.

Foto: Ali Eminov / CC

Zimnica od dunja

džem od dunja

Džem od dunja

Džem od dunja dobivamo kuvavanjem mesnatih delova dunja i šećera samostalno ili sa dodatkom raznih začina i šećera. Sam džem od dunja od drugih vrsta bitno se … [više] about Džem od dunja

sir od dunje

Kitnikez - sir od dunja

Kitnikez ili sir od dunje, odličan je jesenji desert čija će vas aroma i ukus oduševiti. Recepti koje smo podelili su veoma jednostavni i ne zahtevaju mnogo … [više] about Kitnikez - sir od dunja

kompot od dunja

Kompot od dunja

Dunja je prelepo i mirisno voće koje se kuvanjem može pretvoriti u ukusan i zdrav desert. Zbog tanina je dunja skoro pa nejestivo voće, ali termičkom obradom i … [više] about Kompot od dunja

liker od dunje

Liker od dunje

Ako pripremite dunju na pravi način, ovo voće postaje pravi užitak za sve slatkoljupe. Iako u voćnjacima srpskih uzgajivača dunja nije uobičajeno voće, poneka … [više] about Liker od dunje

pekmez od dunja

Pekmez od dunja

Svako je bar jednom u životu primetio ovo voće kako svojom žutom bojom ukrašava ormare i širi svoje mirise po prostorijama. O njoj su pisane i pesme, priče i … [više] about Pekmez od dunja

slatko od dunja

Slatko od dunja

Dunje su pravo jesenje voće, a njihov miris upotpunjuje celu prostoriju. Izuzetno je lekovito voće bogatog ukusa, pa nije ni čudo da je čest sastojak zimnice. … [više] about Slatko od dunja

sok od dunja

Sok od dunje

Dunja je danas, nažalost, zanemareno voće, ali ako želite nešto jedinstveno za svoju baštu, razmislite o sadnji jedne od mnogih različitih sorti dunje. Odlična … [više] about Sok od dunje

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR