Ako pripremite dunju na pravi način, ovo voće postaje pravi užitak za sve slatkoljupe. Iako u voćnjacima srpskih uzgajivača dunja nije uobičajeno voće, poneka se dunja još uvek može pronaći u većini domaćih zasada. Samo nekoliko sorti dunja je jestivo bez da ih se mora prerađivati kuvanjem, a obzirom da se nekad nađemo i sa dunjama koje nisu jestive u svežoj formi, od njih najčešće pripremamo liker od dunja.
Liker od dunje je mirisno, alkoholno piće, omiljeno u mnogim delovima Srbije, a svoju primenu pronašao i u pripremanju deserta. Veoma je ukusno piće, koje će iznenaditi sve goste ako ih poslužite likerom.
Priprema dunja
Izbor sorte zavisi od toga šta nameravate da pripremate od dunje i u kojoj preradi nameravate da ju koristite. Budući da skoro nezrele dunje sadrže veću količinu prirodnog pektina potrebnog za dobijanje gustoće, obično se preporuča upotreba takvih dunja za pravljenje džemova i pekmeza, dok se za liker od dunja preporuča zrelija dunja koja je slađa i ukusnija Najbolje sorte za pripremu likera su vranjska i leskovačka dunja.
Većina sorti sazreva početkom oktobra, a berba počinje onda kada plodovi promene boju iz zelene u svetložutu. Tokom berbe potrebno je mnogo nežnosti i pažnje zbog osetljivosti ploda na pritisak. Mesta na plodu koja su bila izložena pritisku ili oštećena brže propadaju. Plodovi dunje ostavljaju se na granama što je duže moguće, a beru se najkasnije pre prvog mraza.
Dunja je spremna za jelo 1 - 2 meseca posle berbe i vrlo retko se može naći u prodavnicama. Većina plodova dunje nalazi se na pijacama, pa su pijace mesta za traženje ovog mirisnog voća. Vodite računa o tome i da je plod tvrd i neoštećen. Ako planirate preradu dunje, uberite ili kupite plodove koji nisu potpuno zreli i žuti jer takvo voće ima najveću količinu pektina što će pomoći u izradi zimnice.
Recepti
Liker od dunje je ukusno, aromatično piće koje se veoma lako priprema kod kuće. Probudiće vam apetit i zadovoljiće ukuse čak i najzahtevnijih gostiju. Sledi nekoliko recepata za pravljenje likera od dunje kod kuće.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Liker od dunje
Ovaj recept za liker od dunje veoma je jednostavan način za pripremu domaćeg likera i biće vam potrebno samo nekoliko osnovnih sastojaka. Sastojci u receptu dovoljni su za pripremu 1 litre domaćeg likera od dunje.
Sastojci
- 1 kg zrele dunje
- 350 g belog šećera
- 0,5 l vode
- 1 l domaće rakije
Priprema
- Dunje obrišite krpom sve dok kora ne bude potpuno glatka. Zatim ih ogulite i preostalu koru stavite u teglu.
- Ostatak voća možete da koristite za pripremu ukusnog džema ili marmelade.
- Sipajte rakiju u teglu sa korom dunje i dobro zatvorite teglu.
- Ostavite teglu sa rakijom i korom na hladnom mestu nekoliko nedelja, optimalno 6 - 7 nedelja.
- Posle 6 - 7 nedelja, sipajte vodu i šećer u duboku tavu ili šerpu.
- Zagrejte na srednjoj vatri do ključanja, pa lagano kuvajte dok se sirup malo ne zgusne i dok se ne umanji količina vode.
- Sirup ohladite, pa sipajte u teglu zajedno sa korom.
- Sve sastojke dobro izmešajte, pa ih procedite kroz fino sito ili gazu u čiste staklene flaše.
Liker od dunje bez šećera
Ova varijanta likera od dunje odlična je za one koji ne vole da koriste puno šećera i žele da se odluče za nešto zdraviju varijantu. Sastojci u receptu dovoljni su za oko 1 litar likera od dunje.
Sastojci
- 1 kg zrele dunje
- 350 g domaćeg meda
- 1 l domaće rakije
Priprema
- Dunje obrišite krpom sve dok kora ne postane potpuno glatka.
- Bacite oštećene delove dunje, pa je isecite, očistite od semenki i isecite na kockice.
- Dunje isečene na kockice stavite u veliku teglu, prelijte ih rakijom i teglu dobro zatvorite. Ostavite na tamnom mestu 6 - 7 nedelja.
- Posle 6 - 7 nedelja, procedite tečnost u drugu teglu i u dobijeni liker dodajte med. Ostavite na tamnom mestu još 4 - 6 nedelja.
- U međuvremenu, protresite teglu svaka 2 - 3 dana da se med otopi.
- Posle 4 - 6 nedelja, procedite liker i bacite talog.
- Procedite liker i sipajte u staklene flaše
Upotreba u kuhinji
Dunja se može čuvati u hladnim podrumima na 0 - 2°C, otprilike 2 - 3 meseca. Liker od dunje čuva se na hladnim i tamnim mestima, na temperaturama oko 10°C. U takvim uslovima može se skladištiti i do godinu dana. Nakon otvaranja, liker bi se trebao dobro zatvoriti i može se čuvati još nekoliko mjeseci. Ne preporuča se čuvanje u frižideru ili na temperaturama ispod 0°C.
Dunje se nikada ne peru vodom, dovoljno je koru obrisati peškirom ili pamučnom krpom dok ne postane sjajna i glatka.
Dunja ima puno otpada, pa za svaki 1 kg dunje u receptu pripremite dodatnih 200 g da bi nadoknadili bačeno. Ovaj savet je posebno tačan ako pripremate džemove i pekmeze.
Koliko će kora dunje stajati u alkoholu zavisi od intenziteta arome dunje koju želite postići. Ako želite jaču aromu dunje, ostavite kore u alkoholu najmanje 8 nedelja.
Liker od dunje najčešće se koristi u kuhinji kao piće pre obroka. Često se služi na većim proslavama da bi se domaćin pohvalio ukusnom domaćom rakijom ili likerom.
Ponekad se uparuje sa drugim pićima da bi se doboi odličan koktel. Osim što je alkoholno piće, često se dodaje u deserte i poslastice da bi se naglasio ukus deserta. Često se kombinuje sa jelima od jabuka jer se dunja i jabuka odlično slažu sa ukusima.
Foto: t_watanabe / Pixabay
Ostavite odgovor