• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
liker od dunje

Liker od dunje

Objavljeno: 11.09.2021.

 

  • Priprema dunja
  • Recepti
  • Liker od dunje
  • Liker od dunje bez šećera
  • Upotreba u kuhinji

Ako pripremite dunju na pravi način, ovo voće postaje pravi užitak za sve slatkoljupe. Iako u voćnjacima srpskih uzgajivača dunja nije uobičajeno voće, poneka se dunja još uvek može pronaći u većini domaćih zasada. Samo nekoliko sorti dunja je jestivo bez da ih se mora prerađivati kuvanjem, a obzirom da se nekad nađemo i sa dunjama koje nisu jestive u svežoj formi, od njih najčešće pripremamo liker od dunja.

Liker od dunje je mirisno, alkoholno piće, omiljeno u mnogim delovima Srbije, a svoju primenu pronašao i u pripremanju deserta. Veoma je ukusno piće, koje će iznenaditi sve goste ako ih poslužite likerom.

Priprema dunja

Izbor sorte zavisi od toga šta nameravate da pripremate od dunje i u kojoj preradi nameravate da ju koristite. Budući da skoro nezrele dunje sadrže veću količinu prirodnog pektina potrebnog za dobijanje gustoće, obično se preporuča upotreba takvih dunja za pravljenje džemova i pekmeza, dok se za liker od dunja preporuča zrelija dunja koja je slađa i ukusnija Najbolje sorte za pripremu likera su vranjska i leskovačka dunja.

Većina sorti sazreva početkom oktobra, a berba počinje onda kada plodovi promene boju iz zelene u svetložutu. Tokom berbe potrebno je mnogo nežnosti i pažnje zbog osetljivosti ploda na pritisak. Mesta na plodu koja su bila izložena pritisku ili oštećena brže propadaju. Plodovi dunje ostavljaju se na granama što je duže moguće, a beru se najkasnije pre prvog mraza.

Dunja je spremna za jelo 1 - 2 meseca posle berbe i vrlo retko se može naći u prodavnicama. Većina plodova dunje nalazi se na pijacama, pa su pijace mesta za traženje ovog mirisnog voća. Vodite računa o tome i da je plod tvrd i neoštećen. Ako planirate preradu dunje, uberite ili kupite plodove koji nisu potpuno zreli i žuti jer takvo voće ima najveću količinu pektina što će pomoći u izradi zimnice.

Recepti

Liker od dunje je ukusno, aromatično piće koje se veoma lako priprema kod kuće. Probudiće vam apetit i zadovoljiće ukuse čak i najzahtevnijih gostiju. Sledi nekoliko recepata za pravljenje likera od dunje kod kuće.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Liker od dunje

Ovaj recept za liker od dunje veoma je jednostavan način za pripremu domaćeg likera i biće vam potrebno samo nekoliko osnovnih sastojaka. Sastojci u receptu dovoljni su za pripremu 1 litre domaćeg likera od dunje.

Sastojci

  • 1 kg zrele dunje
  • 350 g belog šećera
  • 0,5 l vode
  • 1 l domaće rakije

Priprema

  1. Dunje obrišite krpom sve dok kora ne bude potpuno glatka. Zatim ih ogulite i preostalu koru stavite u teglu.
  2. Ostatak voća možete da koristite za pripremu ukusnog džema ili marmelade.
  3. Sipajte rakiju u teglu sa korom dunje i dobro zatvorite teglu.
  4. Ostavite teglu sa rakijom i korom na hladnom mestu nekoliko nedelja, optimalno 6 - 7 nedelja.
  5. Posle 6 - 7 nedelja, sipajte vodu i šećer u duboku tavu ili šerpu.
  6. Zagrejte na srednjoj vatri do ključanja, pa lagano kuvajte dok se sirup malo ne zgusne i dok se ne umanji količina vode.
  7. Sirup ohladite, pa sipajte u teglu zajedno sa korom.
  8. Sve sastojke dobro izmešajte, pa ih procedite kroz fino sito ili gazu u čiste staklene flaše.

Liker od dunje bez šećera

Ova varijanta likera od dunje odlična je za one koji ne vole da koriste puno šećera i žele da se odluče za nešto zdraviju varijantu. Sastojci u receptu dovoljni su za oko 1 litar likera od dunje.

Sastojci

  • 1 kg zrele dunje
  • 350 g domaćeg meda
  • 1 l domaće rakije

Priprema

  1. Dunje obrišite krpom sve dok kora ne postane potpuno glatka.
  2. Bacite oštećene delove dunje, pa je isecite, očistite od semenki i isecite na kockice.
  3. Dunje isečene na kockice stavite u veliku teglu, prelijte ih rakijom i teglu dobro zatvorite. Ostavite na tamnom mestu 6 - 7 nedelja.
  4. Posle 6 - 7 nedelja, procedite tečnost u drugu teglu i u dobijeni liker dodajte med. Ostavite na tamnom mestu još 4 - 6 nedelja.
  5. U međuvremenu, protresite teglu svaka 2 - 3 dana da se med otopi.
  6. Posle 4 - 6 nedelja, procedite liker i bacite talog.
  7. Procedite liker i sipajte u staklene flaše

Svi recepti za zimnicu od dunja >>

Upotreba u kuhinji

Dunja se može čuvati u hladnim podrumima na 0 - 2°C, otprilike 2 - 3 meseca. Liker od dunje čuva se na hladnim i tamnim mestima, na temperaturama oko 10°C. U takvim uslovima može se skladištiti i do godinu dana. Nakon otvaranja, liker bi se trebao dobro zatvoriti i može se čuvati još nekoliko mjeseci. Ne preporuča se čuvanje u frižideru ili na temperaturama ispod 0°C.

Dunje se nikada ne peru vodom, dovoljno je koru obrisati peškirom ili pamučnom krpom dok ne postane sjajna i glatka.

Dunja ima puno otpada, pa za svaki 1 kg dunje u receptu pripremite dodatnih 200 g da bi nadoknadili bačeno. Ovaj savet je posebno tačan ako pripremate džemove i pekmeze.

Koliko će kora dunje stajati u alkoholu zavisi od intenziteta arome dunje koju želite postići. Ako želite jaču aromu dunje, ostavite kore u alkoholu najmanje 8 nedelja.

Liker od dunje najčešće se koristi u kuhinji kao piće pre obroka. Često se služi na većim proslavama da bi se domaćin pohvalio ukusnom domaćom rakijom ili likerom.

Ponekad se uparuje sa drugim pićima da bi se doboi odličan koktel. Osim što je alkoholno piće, često se dodaje u deserte i poslastice da bi se naglasio ukus deserta. Često se kombinuje sa jelima od jabuka jer se dunja i jabuka odlično slažu sa ukusima.

Foto: t_watanabe / Pixabay

Zimnica od dunja

džem od dunja

Džem od dunja

Džem od dunja dobivamo kuvavanjem mesnatih delova dunja i šećera samostalno ili sa dodatkom raznih začina i šećera. Sam džem od dunja od drugih vrsta bitno se … [više] about Džem od dunja

sir od dunje

Kitnikez - sir od dunja

Kitnikez ili sir od dunje, odličan je jesenji desert čija će vas aroma i ukus oduševiti. Recepti koje smo podelili su veoma jednostavni i ne zahtevaju mnogo … [više] about Kitnikez - sir od dunja

kompot od dunja

Kompot od dunja

Dunja je prelepo i mirisno voće koje se kuvanjem može pretvoriti u ukusan i zdrav desert. Zbog tanina je dunja skoro pa nejestivo voće, ali termičkom obradom i … [više] about Kompot od dunja

liker od dunje

Liker od dunje

Ako pripremite dunju na pravi način, ovo voće postaje pravi užitak za sve slatkoljupe. Iako u voćnjacima srpskih uzgajivača dunja nije uobičajeno voće, poneka … [više] about Liker od dunje

pekmez od dunja

Pekmez od dunja

Svako je bar jednom u životu primetio ovo voće kako svojom žutom bojom ukrašava ormare i širi svoje mirise po prostorijama. O njoj su pisane i pesme, priče i … [više] about Pekmez od dunja

slatko od dunja

Slatko od dunja

Dunje su pravo jesenje voće, a njihov miris upotpunjuje celu prostoriju. Izuzetno je lekovito voće bogatog ukusa, pa nije ni čudo da je čest sastojak zimnice. … [više] about Slatko od dunja

sok od dunja

Sok od dunje

Dunja je danas, nažalost, zanemareno voće, ali ako želite nešto jedinstveno za svoju baštu, razmislite o sadnji jedne od mnogih različitih sorti dunje. Odlična … [više] about Sok od dunje

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR