Džem od dunja dobivamo kuvavanjem mesnatih delova dunja i šećera samostalno ili sa dodatkom raznih začina i šećera. Sam džem od dunja od drugih vrsta bitno se razlikuje po komadima voća koja u njemu ostavljamo, ali i gruboj teksturi. Generalno je džem namaz koji se priprema tako da u njemu ostaju prepoznatljivi komadi voća tako da lako znamo od čega je džem napravljen.
Dunja (lat. Cidonia) je voće koje je dostupno od ranog septembra do januara, a znamo da je zrela kad plodovi promene boju iz svetlo zelene u žarko žutu. Plod je veoma osetljiv i njime treba pažljivo da se rukuje. Ne možemo ga jesti sirovog, zbog čega se često koristi u pripremanju slatkih džemova, soka, likera, ali i sira ili ga se stavlja na ormar kao mirisni dekor.
Priprema dunje
Vrste dunja koje koristimo za prerađivanje i pripremanje džema su Rasina, Asenica, Vranjska i Leskovačka dunja. Prilikom branja morate biti posebno oprezni jer su plodovi veoma osetljivi. Pa tako, kada se ubere za preradu, ako je dunja zgnječena ili oštećena brže će da propadne i potrebno ju je odmah preraditi. Ako dunje beremo za pripremanje zimnice, bere se pre nego potpuno požuti jer tada sadrži najviše pektina koji je potreban za gustinu džema. Pektin je mešavina slična gelu koja ubrzava zgušnjavanje namaza, a obzirom da je dunja jedno od voća koje sadržava najviše pektina, često se koristi za izradu sira.
Ako nemate mogućnost da koristite domaće dunje i dobijete ili kupite prezrele dunje, pazite da ju ne koristite za džem jer prezrele dunje imaju niži nivo pektina. Retko ćete ih naći u prodavnicama, ali možete ih potražiti na pijaci ili lokalnim voćnjacima. Izaberite one koji su delimično požuteli i nisu u potpunosti omekšali.
Recepti
Okus dunja podseća na kombinaciju jabuke Golden Delišes i kruške, a kada se skuva poprima karakterističnu crvenu boju. U kombinaciji sa drugim začinima i voćem, sa ili bez dodavanja šećera i limuna, dobićete ukusan džem koji će obradovati sve koji ga probaju. Evo nekoliko osnovnih recepata koje možete prilagoditi po svom ukusu.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći džem od dunja
Za početak smo odlučili da podelimo jedan klasičan, jednostavan recept u kojem ćete da iskoristite celu dunju. Očistite ju, a koštice koristite za izradu melema ili krema ili ih bacite. Sastojci koji su navedeni u ovom receptu dovoljni su za dve srednje tegle džema
Sastojci
- 2 kg neočišćene dunje (oko 1,5 kg očišćene)
- 50 ml vode
- sok od 2 ceđena limuna
- 500 g šećera
Priprema
- Dunje dobro operite, očetkajte i očistite koštice, a koru ostavite.
- Isecite na kockice, stavite u šerpu, dodajte vodu i šećer i kuvajte dok dunje ne omekšaju (postanu kašaste).
- Štapnim mikserom ili blenderom usitnite 3/4 smeše.
- Vratite sve na šporet i kratko kuvajte dok se ne zgusne i voda ne ispari.
- Pred krj kuvanja sterilišite tegle. Oprane ih stavite u zagrejanu rernu na 100°C na oko pola sata.
- Vrući džem od dunja sipajte u vruće tegle i dobro ih zatvorite poklopcem.
- Umotajte u ćebe ili kuhinjsku krpu i ostavite da se postepeno ohlade na sobnu temperaturu.
Džem od dunja iz rerne
Ovo je recept za sve one koji nemaju dovoljno vremena da sede pored šporeta i mešaju satima.Džem od dunja možete da napravite i bez previše komplikacija i grejanja iza šporeta, a dobićete jednako ukusan namaz. Dunje jednostavno stavite u rernu i povremeno promešajte. Od sastojaka koje smo naveli u receptu dobićete 2 srednje tegle džema od dunja.
Sastojci
- 1,5 kg neoguljenih dunja (oko 1 kg očišćenih)
- 2 čaše vode
- 400 g šećera (u zavisnosti od slatkoće dunje)
Priprema
- Dunje dobro operite, očetkajte i očistite koštice, a koru ostavite jer sadržava pektin
- Isecite ih na četvrtine i stavite u tepsiju od rerne.
- Dodajte čašu i po vode, a pola čaše ostavite za posle.
- Pecite dunje u rerni na 200°C oko 30 minuta.
- Nakon 30 minuta, dodajte šećer i usitnite štapnim mikserom. Pazite da izmiksate se veće komade i usitnite, a ne iseckate. Ako je smeša pregusta, dodajte pola čaše vode koju ste ostavili sa strane. Ako je potrebno više vode, podlijte još ako je potrebno, u zavisnosti od toga koliko je tečnosti u dunjama.
- Vratite u rernu na nekoliko minuta uz povremeno mešanje.
- Kad je džem željene gustine, izvadite tepsiju iz rerne i sipajte vruć džem u vruće, sterilisane tegle. Zatvorite poklopcem i umotajte u ćebe. Ostavite da se hladi preko noći.
Džem od dunja bez šećera
Za sve one koji izbegavaju šećer sledi recept za džem od dunja bez šećera kojeg menja stevija. Stevija je prirodni zaslađivač koji smanjuje osećaj gladi, smanjuje nivo šećera u krvi i visok krvni pritisak. Za količinu od oko 1 kg dunje, trebaće vam 1 - 2 tegle.
Sastojci
- 1 kg dunje
- 200 ml vode
- 1 kašičica soka od limuna
- 8 kašičica stevije (zavisno o slatkoći dunje)
Priprema
- Dunje dobro operite, očetkajte, oljuštite i očistite koštice.
- Isecite na kockice i stavite u šerpu
- Dodajte steviju i vodu.
- Posle 20 minuta kuvanja dodajte limun, promešajte i kuvajte još 5 minuta.
- Delimično sameljite smešu pomoću štapnog miksera.
- U slučaju da je i dalje previše tečnosti, ili ako je džem preredak, smešu vratite na vatru i kuvajte do željene gustine.
- Vrući džem sipajte u čiste, zagrejane tegle i dobro zatvorite poklopcem.
- Ohladite umotano u ćebe preko noći.
Džem od dunja i jabuka
Ako vam je ukus dunja preintenzivan i treba vam nešto da razblaži te ukuse, jabuka je doab neutralni dodatak. Jabuka i dunja kombinovani sa aromom vanile i karanfilićem odlično se slažu u ukusan džem. Za ovu količinu sastojaka trebaće vam 4 tegle.
Sastojci
- 3 kg neoguljenih dunja (2,5 kg oguljenih)
- 4 pakovanja vanil šećera
- 5 jabuka
- 1 kg šećera
- 100 ml soka od limuna
- 400 ml vode
- 1 kašika karanfilića
Priprema
- Dunje dobro operite, očetkajte, oljuštite i očistite koštice.
- Nasjeckajte ih na kockice i stavite u veću šerpu.
- Oljuštite jabuku, narendajte je i isecite na komade kao i dunju.
- Dodajte sve sastojke u šerpu i pustite da prokuva na laganoj vatri.
- Kuvajte sve dok voće ne omekša i ne ispari višak vode, zavisno od toga koliko vode imaju jabuke i dunje na koliko komada ste ih isekli.
- Izvadite karanfilić i vrući džem sipajte u vruće tegle koje ste sterilizirali i zagrejali u rerni na 75°C.
- Vratite tegle u zagrejanu rernu da se ohlade i zatim dobro zatvorite.
Upotreba u kuhinji
Džem treba čuvati na hladnom i suvom mestu i može se čuvati do nekoliko meseci. Nakon otvaranja tegle, potrebno je da se pojede u roku od nekoliko dana. Nije potrebno stavljati konzervanse ni u jedan recept koji smo podelili zbog dodatne pasterizacije, ali ako se osećate sigurnije kada ga koristite, možete ga dodati bez straha da će to uticati na ukus.
Džem od dunja možete kombinovati na razne načine, kao i bilo koji drugi džem, marmeladu ili džem. Naročito dobra kombinacija je mazanje džemom od dunje na palačinke i posipanje grubo seckanim orasima.
Ako dunju želite da obogatite dodatkom drugog voća, kao začin preporučujemo kombinaciju dunja i smokava ili pomorandži i đumbira. Koju god varijantu da odaberete, uživaćete u ukusnom zdravom namazu.
Foto: Bruno/Germany / Pixabay
Ostavite odgovor