Aronija, veliki čuvar zdravlja i odlična namirnica za pripremu raznih napitaka, u svom najslađem obliku priprema se kao džem. Ljubitelji slatkog neće ostati ravnodušni na ove recepte, a ako se odlučite da napravite neku od ponuđenih varijanti džema, moguće je da vam postane novi idealni desert.
Za tradicionalno pripremljen džem od aronije biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka, mada za trajniji ukus uvek možete da dodate ekstrakt vanile, 2 kašičice cimeta ili začine po želji.
Ako se odlučite za recept bez šećera, imajte na umu da bobice aronije imaju sladak ukus i da nema potrebe za dodavanjem slada. U slučaju da želite da probate malo slađu verziju džema, možete da dodate čokoladu ili više šećera.
Priprema aronije
Za pravljenje džema koriste se dve vrste aronije. Bobice crvene aronije su izuzetno slatke i idealne za pravljenje džema. Crna aronija se razlikuje od drugih po crnom plodu. U prvom periodu rasta su crvene i vremenom potamne. Zanimljivost crne aronije je da se svi delovi ove biljke mogu koristiti u prehrambene svrhe.
Bobice se po pravilu beru kada izgube karakterističan gorak ukus koji se oseća na svakom nezrelom voću. Zbog promene boje ploda, moguće je vizuelno proceniti faze sazrevanja na aroniji. Prve berbe su moguće tokom treće godine uzgoja, a bobice aronije se mogu kupiti u prodavnici ili kod lokalnih uzgajivača.
Recepti
Ukoliko se odlučite da napravite neku od ponuđenih varijanti džema, nećete pogrešiti u izboru. Odnos šećera i ostalih sastojaka prilagodite svom ukusu.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Džem od aronije
Tradicionalni džem od aronije sadrži dva osnovna sastojka, bobičasto voće i šećer. Za količinu džema iz recepta biće vam potrebne 3 tegle.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- 300 g šećera
- 100 ml vode
Priprema
- Operite i iseckajte bobice aronije štapnim mikserom u činiji.
- Iseckanu aroniju prebacite u šerpu i dodajte vodu i šećer.
- Kuvajte na tihoj vatri 20 minuta uz stalno mešanje, da ne zagore. Kada smesa postane gusta, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.
- Prebacite džem u sterilisane staklene tegle i dobro pokrijte metalnim poklopcem.
- Stavite tegle u zagrejanu rernu na 170°C. Posle 10 minuta isključite rernu i ostavite da se hladi preko noći.
Džem od aronije bez šećera
Ovaj recept je pogodan za dijabetičare i ljude koji vode računa o kalorijskom unosu hrane. Aronija ima slatke plodove i podložna je pravljenju nezaslađenog džema. Ovu količinu džema bez šećera možete da rasporedite u 2 tegle.
Sastojci
- 400 g bobica aronije
- 200 ml vode
- 2 kašičice limunovog soka
Priprema
- Bobice aronije operite i stavite u šerpu. Dodajte vodu i stavite na vatru.
- Sačekajte da proključa i kuvajte još nekoliko minuta dok bobice ne omekšaju, povremeno mešajte da ne zagore.
- Skinite sa vatre i štapnim mikserom iseckajte bobice. Dodajte 2 kašičice limunovog soka.
- Ponovo stavite na vatru i kuvajte 10 minuta.
- Prebacite džem u sterilne tegle i dobro ih zatvorite metalnim poklopcem.
- Ostavite ih na poklopcu 10 minuta i pustite da se džem ohladi.
Džem od aronije i jabuka
Ova kiselo-slatka kombinacija namenjena je svima koji vole da džem obogate sa nekoliko vrsta voća. Za količinu džema iz recepta potrebne su 2 tegle.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- Sok od 1 limuna
- 350 g šećera
- 2 srednje jabuke
- 20 ml vode
Opciono
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/2 kašike ruma
Priprema
- Bobice aronije operite i stavite u šerpu. Dodajte vodu i limunov sok.
- Kuvajte na laganoj vatri 25 minuta dok ne omekša.
- Oguljene jabuke isecite na komade i izvadite koštice. U posebnu šerpu dodajte jabuke i 2 kašike vode i kuvajte.
- U šerpu u kojoj se kuvala aronija dodajte kuvane jabuke i šećer, stalno mešajući, kuvajte 15 minuta.
- Ako ste odlučili da dodate začine, dodajte ih 5 minuta pre kraja kuvanja.
- Operite tegle i stavite ih u zagrejanu rernu na 170°C na 10 minuta da se sterilišu.
- Posle 10 minuta izvadite tegle i rasporedite džem.
- Isključite rernu i vratite tegle u rernu preko noći.
Upotreba u kuhinji
Džem od aronije je potrebnodržati u hladnim i tamnijim prostorijama. U zatvorenoj tegli održava kvalitetan ukus tokom cele zime, što ga čini jednom od najukusnijih zimnica.
Jedan od neizbežnih koraka za ukusan džem je zagrevanje, a zatim i hlađenje tegli sa džemom u rerni. Ukoliko odlučite da džem brzo iskoristite, savetujemo vam da ga prilikom otvaranja držite u frižideru i iskoristite u roku od nedelju dana.
Džem od aronije može da posluži i kao namaz na prepečenom hlebu, dodatak palačinkama ili pečenim kolačima i štrudlama. Može se koristiti u različitim varijantama i služiti čak i uz glavna jela. Pored jabuke, džem od aronije priprema se i sa bananom.
Pozivamo vas da se odvažite i isprobate jedan od recepata i nadamo se da ćete svoje utiske podeliti sa nama!
Foto: Engin Akyurt / Pixabay
Ostavite odgovor