Da li ste znali da ćete od jednog kokosa dobiti 3 - 4 šoljice svežih kokosovih pahuljica od kojih možete da napravite ukusno ulje? Da li znate kako da te divne komadiće ukusa održite svežim što je duže moguće? Kokos je toliko raznovrstan da čak ima i svoj dan - Nacionalni dan kokosa koji se obeležava svake godine 26. juna, a namirnice su toliko bitne u kulinarstvu da postoje različiti načini za pripremu zimnice za dalju potrošnju i preradu u ukusna jela.
Sveži kokosovi orasi imaju tamno braon spoljašnju ljusku, ukusno mleko i čisto belo meso (koji se takođe naziva kokosovo meso ili pulpa) i savršeni su za sve vrste recepata, od slanih jela do slatkih poslastica. Ispod su saveti za čuvanje svežeg kokosa, kao i kako i gde ga kupiti, otvoriti i koristiti kokosovo meso i pulpu u svojim omiljenim receptima.
Zimnica od kokosa
Kokosovo ulje i mleko su osnova mnogih recepata, uključujući indijski kari, a kokosove pahuljice su odličan dodatak zdravim i hranljivim obrocima. Ali jedan od bitnih stvari za održavanje svežine kokosa je pravilna priprema i skladištenje. Ispod su provereni recepti i ideje kako najbolje iskoristiti kokos i sačuvati njegovu svežinu i bogate ukuse što je duže moguće.
Otvaranje kokosa
Pre nego što počnete da pripremate kokos za zimu, važno je da znate kako pravilno otvoriti svež kokos. Najlakši način da to uradite je da prvo pronađete tri mala udubljenja na vrhu. Koristite tanak nož ili vadičep da napravite dve rupe.
Pustite da tečnost koja je u kokosu izađe iz kokosa, a zatim ga stavite na kuhinjski peškir da leži horizontalno. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i udarite čekićem nekoliko puta dok se ne prepolovi.
Kada je kora napukla, potrebno je da ogulite komadiće kokosa koje ste dobili sa spoljne kore koja se obavija oko belog mesnatog dela unutar ploda. Isecite komade kokosa na manje komade jer će se tako lakše oguliti.
Sušenje kokosa
Za pripremu nekih vrsta zimnice, kao što je kokosovo brašno, unutrašnjost kokosa treba da se dehidrira.
Sušenje u dehidratoru
Ako imate dehidrator, možete da osušite kokosovu pulpu. Nakon ceđenja kokosovog mleka, možete da osušite beli čvrsti ostatak tako što ćete ga staviti na police ili dehidratorne tacne. Uključite dehidrator na 40°C i ostavite da se pulpa osuši 24 sata ili manje u zavisnosti od vrste i jačine dehidratora koji imate. Važno je da ga stalno proveravate i kada vidite da je pulpa suva izvadite je iz dehidratora i dalje sameljite u blenderu da dobijete finu strukturu brašna.
Sušenje u rerni
Kokosovu pulpu takođe možete da sušite i u rerni tako što ćete rernu zagrejati na najnižu moguću temperaturu (obično 40°C). Stavite pulpu koja je ostala nakon pripreme mleka na tepsiju i stavite u zagrejanu rernu. Kao podlogu na pleh stavite papir za pečenje da brašno ne zagori tokom sušenja. Pulpa se mora sušiti oko 45 minuta. Vrata rerne možete ostaviti i lagano otvorena oko 2 - 3 cm da bi para nastala tokom sušenja izlazila. Znaćete da je brašno suvo ako je lagano na dodir. Kada utvrdite da je pulpa dobro osušena, stavite je u blender i blendajte dok ne dobijete što sitnije čestice.
Sušenje u mikrotalasnoj
Kokosovu pulpu možete sušiti i u mikrotalasnoj pećnici, ali morate paziti da ne zagori. Rasporedite pulpu na tanjir i stavite u mikrotalasnu. Okrenite ga na najnižu temperaturu i ostavite da se osuši 1 minut u kratkim intervalima. Pulpu stalno proveravajte i kada vidite da je suva na dodir, izvadite je i ostavite da se ohladi. Kada se kokosova pulpa ohladi, stavite je u blender i izmiksajte da dobijete što finije čestice poput brašna. Ovo nije najbolji način sušenja kokosove pulpe, ali je najbrži.
Zamrzavanje kokosa
Ako ne možete da pronađete način da koristite kokos pre isteka roka trajanja, najbolje mesto za čuvanje je u zamrzivaču, nakon čega će zamrznuti kokos trajati nekoliko meseci.
Imajte na umu da zamrzavanje kokosovog namaza može da promeni njegovu teksturu, ukus ili konzistenciju. Ipak, ovo je mnogo bolja opcija od bacanja!
Da biste zamrznuli namaz od kokosa, jednostavno ga spremite u zamrzivač u kesicu ili kalup za led, što je zgodnija opcija jer kada recept zahteva malu količinu kokosovog namaza, možete jednostavno da izvadite onoliko koliko treba vam umesto da odmrznete celu količinu.
Pasterizacija kokosa
Ukoliko nemate mesta u zamrzivaču, namaze od kokosa možete dodatno pasterizovati i čuvati u teglama u ostavi, što je opet bolja opcija od bacanja namaza koji ne možete da potrošite pre isteka roka trajanja.
Nakon što ste sterilisane tegle napunili namazom, zatvorite ih poklopcem i kuvajte u ključaloj vodi 10 minuta. Ako niste sterilisali tegle, ostavite ih u vodi da se potpuno ohlade, a zatim ih spremite na hladno mesto.
Foto: Couleur / Unsplash
Ostavite odgovor