• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
kokosovo mleko

Kokosovo mleko

Objavljeno: 12.01.2022.

 

  • Priprema kokosa
  • Recepti
  • Kokosovo mleko od kokosovog brašna
  • Kokosovo mleko od svežeg kokosa
  • Upotreba u kuhinji

Kokos je poznat kao voće koje se koristi za pripremu mnogih proizvoda koji se konzumiraju u svakodnevnoj ishrani. Tako danas na policama prodavnica možete pronaći kokosovo ulje, kokosov puter, kokosovo brašno i kokosovu vodu. Sve proizvode možete sami da napravite u svojoj kuhinji, pa čak i više odjednom, jer je jedan proizvod i osnova za drugi. Ako pravite kokosovo brašno od svežeg kokosa, ono se i dalje koristi za pripremu kokosovog mleka.

Morate da znate da kokosova voda nije isto što i kokosovo mleko jer je kokosova voda tečnost koju ispuštate kada čistite kokos da biste došli do mesnatog dela od kojeg se prave svi ostali proizvodi od kokosa. Priprema kokosovog mleka zahteva više truda i vremena za razliku od kokosove vode koja se cedi od sredine kroz samo nekoliko rupa u kokosu.

Priprema kokosa

Kokos se ne može uzgajati na našim predelima i mnnogi nisu svesni činjenice da postoji nekoliko sorti kokosa. Ali važno je znati da postoje različite sorte u zavisnosti od oblasti u kojoj se uzgaja. Takođe, svaku sortu karakteriše oblik i veličina ploda i zato je dobro znati kako ih razlikovati. Za pripremu kokosovog mleka možete da koristite Patuljasti kokos i Kraljevski kokos, koji se mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Kada ga kupite morate ga pregledati i videti da nije negde napukao i da iz njega ne curi voda. Spoljna kora mora biti suva i bez buđ. Kada ga uzmete u ruku kokos mora da bude težak, a kada ga protresete da se čuje zvuk tečnosti. Nakon kupovine, možete da ga čuvate na hladnom mestu do četiri meseca, ali obavezno ga povremeno proveravajte da li se pojavila buđ. Očišćeni kokos, tačnije mesnati beli deo, možete i a zamrznete na najviše šest meseci.

Posle kupovine kokosa, morate da znate kako da ga očistite, posebno ako planirate da pravite mleko od svežeg kokosa, a ne od kupljenog kokosovog brašna. Kokos se čisti tako što se stavi na krpu i pronađe tri male rupice ili udubljenja. Potrebno je izbušiti rupe tankim nožem ili vadičepom i pustiti kokosovu vodu da se ocedi u činiju. Nakon što iscedite vodu, umotajte kokos u pamučnu krpu i udarite nekoliko puta čekićem dok spoljašnja kora ne popuca. Komadiće kokosa koje dobijete ogulite sa spoljne kore da biste dobili sirovinu za preradu, a to je beli mesnati deo.

Kokosovo mleko možete da kupite u prodavnici već pripremljeno i uskladišteno u limenci ili tetrapaku, ali ono uvek sadrži dodatne konzervanse i aditive. Postoji i kokosovo mleko u prahu koje treba pomešati sa toplom vodom po vašem izboru u zavisnosti od konzistencije mleka koju želite da postignete. Ali ako želite čisto kokosovo mleko, najbolje je da ga napravite u sopstvenoj kuhinji sa kokosovim brašnom kao glavnom sirovinom ili mesnatim delom svežeg kokosa. Ako kokosovo mleko pripremate od kokosovog brašna, može se kupiti u prodavnici upakovano u kese.

Recepti

Kokosovo mleko se može pripremiti u sopstvenoj kuhinji na nekoliko načina. Samo uzmite svež kokos ili kokosovo brašno da biste napravili ukusan i zdrav napitak. Mikserom ili blenderom možete da napravite mleko od kokosovog brašna ili uz pomoć svežeg kokosovog mesa možete da napravite i mleko i kokosovo brašno.

Kokosovo mleko možete da napravite od kokosovog brašna ili svežeg kokosa. Ako napravite sveže kokosovo mleko kao nusproizvod, dobićete kokosovo brašno. Ali i nakon pripreme mleka od kokosovog brašna dobićete pulpu koja posle sušenja ponovo postaje kokosovo brašno, ali samo niskokalorično brašno.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • sterilizacija tegli

Kokosovo mleko od kokosovog brašna

Kokosovo brašno može da bude glavni sastojak u pripremi kokosovog mleka. Sa blenderom za vrlo kratko vreme od samo pola sata možete da dobijete savršeno biljno mleko.

Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 800 ml kokosovog mleka. Deo vode koju stavite upiće kokosovo brašno, a deo će ispariti tokom kuvanja, a čak i ako procedite smešu kroz gazu, deo vode će takođe upiti.

Sastojci

  • 240 g kokosovog brašna
  • 950 ml vode
  • Med po želji

Priprema

  1. U činiju stavite vodu i stavite na šporet da provri.
  2. Nakon što voda provri, sklonite je sa šporeta i dodajte kokosovo brašno. Smešu dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta da se ohladi.
  3. Stavite smešu u blender ili koristite mikser na najvišoj postavci 1 - 2 minuta.
  4. Dobijenu smesu izvadite iz blendera ili činije i stavite u cediljku ili gazu. U činiji u koju cedite smesu dobićete kokosovo mleko.
  5. Najbolji rezultat ćete dobiti ako smesu iscedite kroz gazu jer možete da je pritisnete prstima da iscedite svo kokosovo mleko.
  6. Mleko koje dobijete možete da zasladite sa jednom kašikom meda, ali može da se jede i bez zaslađivanja.
  7. Posle pripreme mleko spremiteu staklene flaše i zatvorite čepom.

Kokosovo mleko od svežeg kokosa

Svež kokos je idealna sirovina za pripremu kokosovog mleka, jer se pripremom dobija i nusproizvod, a to je kokosovo brašno koje možete da koristite za pripremu kolača i raznih poslastica. Biće vam potrebni edan svež kokos, voda, blender i samo pola sata vašeg vremena.

Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 600 ml kokosovog mleka. Deo vode ispariće tokom kuvanja ili će se upiti u gazu.

Sastojci

  • 1 svež kokos
  • 700 ml vode

Priprema

  1. Za početak, potrebno je očistiti svež kokos na način objašnjen u prethodnom delu ovog članka. Proces čišćenja podrazumeva ispuštanje kokosove vode i lomljenje kokosa i guljenje tako da ostane samo beli mesnati deo voća.
  2. Beli mesnati deo treba iseći na što sitnije komade, a možete i narendati na rende.
  3. Iseckano meso kokosa stavite u blender i sipajte vodu koju ste prethodno prokuvali.
  4. Uključite blender na najjače i blendajte smešu oko 1 minut.
  5. Kada se smesa sjedini i kokos je iseckan, izvadite iz blendera u cediljku na koju ste stavili gazu, a ispod koje ste stavili činiju.
  6. Rukama stisnite sadržaj gaze. Tečnost koju dobijate ceđenjem je kokosovo mleko koje čuvate u staklenoj flaši koju zatvorite čepom i čuvate u frižideru.

Svi recepti za zimnicu od kokosa >>

Upotreba u kuhinji

Biljna mleka poput kokosa se koriste u kuvanju kao zamena za životinjsko mleko. Često se koristi za pripremu smutija i raznih drugih zdravih napitaka. Samo treba da imate na umu da kada promenite životinjsko mleko sa ovim mlekom ono će dati poseban i aromatičan ukus.

Koristi se za pripremu doručka kada se doda u žitarice ili se može mešati sa kafom. Dodaje se prilikom pripreme raznih kolača i poslastica koji mu daju ukus kokosa. U slanim jelima često se dodaje u azijsku kuhinju kada se pomeša sa karijem, supama i sosovima.

Nakon pripreme kokosovo mleko se čuva u staklenim flašama ili teglama na hladnom mestu, što znači da se mora čuvati u frižideru. Pravilno pripremljen i uskladišten može se koristiti u roku 3 - 6 dana od pripreme.

Nakon pripreme preporuča se da se upotrebi što pre jer ne sadrži dodatne aditive i konzervanse, a dodatnim stajanjem počinje da mu se menja struktura.

Kokosovo mleko se takođe možete čuvati i u zamrzivaču tako što ćete ga staviti u modle za led i postepeno ga koristiti u roku od najviše mesec dana.

Foto: Tijana Drndarski / Unsplash

Zimnica od kokosa

kokosovo mleko

Kokosovo mleko

Kokos je poznat kao voće koje se koristi za pripremu mnogih proizvoda koji se konzumiraju u svakodnevnoj ishrani. Tako danas na policama prodavnica možete … [više] about Kokosovo mleko

kokosovo ulje

Kokosovo ulje

Hranu najčešće pržimo na suncokretovom ili maslinovom ulju ili koristimo razne masti životinjskog porekla, ali danas vam nudimo zdraviju vrstu ulja koju možete … [više] about Kokosovo ulje

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR