• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Objavljeno: 01.08.2022. Autor: Maja

  • Priprema mandarina
  • Recepti
  • Sirup od mandarina
  • Sirup od mandarina bez konzervansa
  • Upotreba u kuhinji

Sirup od mandarina ili mandarinski sirup je ukusno piće od ploda mandarine koje se lako priprema. Mandarine se ne gaje često na našem području i možete ih kupiti u prodavnicama ili čak pronaći lokalne uzgajivače. Pored mandarina, za sirup su vam potrebni limunska kiselina i šećer, a sirup nije potrebno kuvati. Budući da mandarina (većina sorti) nema košticu, poput limuna i pomorandže, savršeno je voće za pripremu osvežavajućeg sirupa koji se može napraviti u većim količinama i čuvati u frižideru ili u manjim količinama. Obično se koristi za pripremu koktela ili rastvoren s vodom i pije kao osvežavajući sok.

Mandarine od kojih ćete raditi sok treba da budu što veće jer imaju više soka i pogodne su za pravljenje sirupa. Takođe birajte što slađe plodove jer što više šećera imaju u sebi to će sirup biti gušći. Ovaj sirup se često poredi sa sirupom od pomorandže, ali razlika je u boji i bistrini tečnosti. Sirup od mandarine je bistriji, slađi i ima jarko narandžastu boju. Tokom pripreme sirupu se dodaje limunska kiselina da bi se produžio vek trajanja, a mandarine se mogu kuvati ili samo dodati sok od mandarine u prokuvanu mešavinu šećera i vode. Sirup se razblažuje sa vodom pre konzumiranja, osim ako ga ne koristite kao zamenu za med.

Priprema mandarina

Vreme berbe zavisiće od sorte mandarina, tako da se mogu naši u prodavnicama od septembra do decembra, a nakon kupnje potrebno ih je odmah preraditi jer imaju kraći vek trajanja od ostalih citrusa. Dok ne počnete da pripremate sirup, čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, na primer u podrumu ili ostavi.

Prilikom kupnje važno je proveriti da nisu oštećene, da nemaju buđ i da nisu počele da trunu. Ne smeju biti previše mekane i smežurane i suve kože, jer je to znak da su počele da trunu.

Recepti

Sirup od mandarine može se napraviti na dva načina: prokuvavanjem mandarina ili dodavanjem isceđenog soka od mandarine u prokuvanu mešavinu šećera i vode. Koju god varijantu da izaberete, nećete pogrešiti.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Sirup od mandarina

Sirup se priprema od nekoliko sastojaka koji se mešaju i ne kuvaju. Za sat vremena dobićete ukusan slatki sirup koji se može koristiti kao piće ili kao dodatak poslasticama. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 7 l sirupa od mandarine.

Sastojci

  • 6 l soka od mandarine
  • 4 kg šećera
  • 1 l vode
  • 2 kesice limunske kiseline

Priprema

  1. U posudu sipajte vodu, dodajte šećer i stavite na šporet na tihu vatru. Mešajte smešu dok ne provri, a zatim je sklonite sa šporeta.
  2. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi dok ne postane mlaka.
  3. Prerežite mandarine na pola i koristite cediljku za citruse da ih ocedite.
  4. U mlaku mešavinu vode i šećera dodajte isceđeni sok od mandarine i dodajte limunsku kiselinu.
  5. Sve sastojke dobro izmešajte i ostavite da odstoje preko noći.
  6. Drugog dana procedite smešu kroz gazu i sipajte u staklene ili plastične flaše koje se hermetički zatvaraju.

Sirup od mandarina bez konzervansa

Kada pripremate sirup od mandarina, možete da dodate i druge citruse poput limuna ili pomorandže. Obogatiće ukus sirupa i regulisati nivo kiselosti u sirupu. Umesto limunske kiseline, možete dodati limun koji će takođe sprečiti kvarenje sirupa. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 8 l sirupa od mandarine.

Sastojci

  • 6 kg mandarina
  • 2 limuna
  • 2 pomorandže
  • 10 l vode
  • 4 kg šećera

Priprema

  1. Ogulite mandarine, isecite na manje komade i stavite u blender.
  2. Izmiksajte i prebacite u činiju i sipajte vodu. Ostavite smešu da odstoji 24 sata.
  3. Nakon što smeša odstoji, procedite je kroz gazu ili sito da dobijete tečnost bez pulpe.
  4. U tečnost dodajte šećer i stavite posudu na tihu vatru na šporet.
  5. Mešajte smešu dok se šećer ne rastvori i sklonite sa šporeta.
  6. Staklene flaše sterilišite oko 30 minuta u rerni, a zatim sipajte u njih sirup.
  7. Boce odmah zatvorite poklopcima i ostavite da se ohlade na tamnom i suvom mestu.

Svi recepti za zimnicu od mandarina >>

Upotreba u kuhinji

Sirup od mandarine se čuva u frižideru ne duže od 2 nedelje. Nakon toga je moguće da će početi da se kvari, pa pre konzumiranja morate da proveritw da nije promenila boju i miris. Možete i da ga zamrznete ako želite da ostane svež što je duže moguće. Čuvajte ga u staklenim flašama ili plastičnim ako nameravate da ga zamrznete.

Pre skladištenja u flaše, možete sirup pasterizovati da bi mu produžili vek trajanja. Flaše sa sirupom moraju biti hermetički zatvorene da ne bi vazduh ušao u bocu i sirup se pokvario.

Foto: Caitlin Regan / CC

Zimnica od mandarina

džem od mandarina

Džem od mandarina

Mnogi uvek preferiraju domaći džem za ukusna i zdrava jela. Kao i svi ostali, džem od mandarina je odličan dodatak svakom doručku, ručku, desertu, ali i … [više] about Džem od mandarina

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina ili mandarinski sirup je ukusno piće od ploda mandarine koje se lako priprema. Mandarine se ne gaje često na našem području i možete ih … [više] about Sirup od mandarina

sok od mandarina

Sok od mandarina

Kao i svaki drugi prirodni, domaći sok, sok od mandarine je veoma zdrav i ukusan i pravi je hit u hladnim zimskim danima kada želimo da se vratimo u jesenje … [više] about Sok od mandarina

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

rendani ren

Ren

Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i … [više] about Ren

suva majčina dušica

Čaj od majčine dušice

Majčina dušica ili majkina dušica je poznata po svom umirujućem dejstvu, a sam miris smanjuje stres … [više] about Čaj od majčine dušice

suve smokve

Suve smokve

Iako nemamo priliku da jedemo sveže smokve tokom cele godine, već samo kada im je sezona, zato se … [više] about Suve smokve

pržena leblebija

Leblebija

Konzerviranu leblebiju, koja je unapred spremna za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za … [više] about Leblebija

pekmez od šipka

Pekmez od šipka

Šipak je jedna od najstarijih biljaka koje koristimo u ishrani. Tokom rane jeseni okruženi smo … [više] about Pekmez od šipka

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2021.–2022. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
HR • SI • SR