Sirup od mandarina ili mandarinski sirup je ukusno piće od ploda mandarine koje se lako priprema. Mandarine se ne gaje često na našem području i možete ih kupiti u prodavnicama ili čak pronaći lokalne uzgajivače. Pored mandarina, za sirup su vam potrebni limunska kiselina i šećer, a sirup nije potrebno kuvati. Budući da mandarina (većina sorti) nema košticu, poput limuna i pomorandže, savršeno je voće za pripremu osvežavajućeg sirupa koji se može napraviti u većim količinama i čuvati u frižideru ili u manjim količinama. Obično se koristi za pripremu koktela ili rastvoren s vodom i pije kao osvežavajući sok.
Mandarine od kojih ćete raditi sok treba da budu što veće jer imaju više soka i pogodne su za pravljenje sirupa. Takođe birajte što slađe plodove jer što više šećera imaju u sebi to će sirup biti gušći. Ovaj sirup se često poredi sa sirupom od pomorandže, ali razlika je u boji i bistrini tečnosti. Sirup od mandarine je bistriji, slađi i ima jarko narandžastu boju. Tokom pripreme sirupu se dodaje limunska kiselina da bi se produžio vek trajanja, a mandarine se mogu kuvati ili samo dodati sok od mandarine u prokuvanu mešavinu šećera i vode. Sirup se razblažuje sa vodom pre konzumiranja, osim ako ga ne koristite kao zamenu za med.
Priprema mandarina
Vreme berbe zavisiće od sorte mandarina, tako da se mogu naši u prodavnicama od septembra do decembra, a nakon kupnje potrebno ih je odmah preraditi jer imaju kraći vek trajanja od ostalih citrusa. Dok ne počnete da pripremate sirup, čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, na primer u podrumu ili ostavi.
Prilikom kupnje važno je proveriti da nisu oštećene, da nemaju buđ i da nisu počele da trunu. Ne smeju biti previše mekane i smežurane i suve kože, jer je to znak da su počele da trunu.
Recepti
Sirup od mandarine može se napraviti na dva načina: prokuvavanjem mandarina ili dodavanjem isceđenog soka od mandarine u prokuvanu mešavinu šećera i vode. Koju god varijantu da izaberete, nećete pogrešiti.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sirup od mandarina
Sirup se priprema od nekoliko sastojaka koji se mešaju i ne kuvaju. Za sat vremena dobićete ukusan slatki sirup koji se može koristiti kao piće ili kao dodatak poslasticama. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 7 l sirupa od mandarine.
Sastojci
- 6 l soka od mandarine
- 4 kg šećera
- 1 l vode
- 2 kesice limunske kiseline
Priprema
- U posudu sipajte vodu, dodajte šećer i stavite na šporet na tihu vatru. Mešajte smešu dok ne provri, a zatim je sklonite sa šporeta.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi dok ne postane mlaka.
- Prerežite mandarine na pola i koristite cediljku za citruse da ih ocedite.
- U mlaku mešavinu vode i šećera dodajte isceđeni sok od mandarine i dodajte limunsku kiselinu.
- Sve sastojke dobro izmešajte i ostavite da odstoje preko noći.
- Drugog dana procedite smešu kroz gazu i sipajte u staklene ili plastične flaše koje se hermetički zatvaraju.
Sirup od mandarina bez konzervansa
Kada pripremate sirup od mandarina, možete da dodate i druge citruse poput limuna ili pomorandže. Obogatiće ukus sirupa i regulisati nivo kiselosti u sirupu. Umesto limunske kiseline, možete dodati limun koji će takođe sprečiti kvarenje sirupa. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 8 l sirupa od mandarine.
Sastojci
- 6 kg mandarina
- 2 limuna
- 2 pomorandže
- 10 l vode
- 4 kg šećera
Priprema
- Ogulite mandarine, isecite na manje komade i stavite u blender.
- Izmiksajte i prebacite u činiju i sipajte vodu. Ostavite smešu da odstoji 24 sata.
- Nakon što smeša odstoji, procedite je kroz gazu ili sito da dobijete tečnost bez pulpe.
- U tečnost dodajte šećer i stavite posudu na tihu vatru na šporet.
- Mešajte smešu dok se šećer ne rastvori i sklonite sa šporeta.
- Staklene flaše sterilišite oko 30 minuta u rerni, a zatim sipajte u njih sirup.
- Boce odmah zatvorite poklopcima i ostavite da se ohlade na tamnom i suvom mestu.
Upotreba u kuhinji
Sirup od mandarine se čuva u frižideru ne duže od 2 nedelje. Nakon toga je moguće da će početi da se kvari, pa pre konzumiranja morate da proveritw da nije promenila boju i miris. Možete i da ga zamrznete ako želite da ostane svež što je duže moguće. Čuvajte ga u staklenim flašama ili plastičnim ako nameravate da ga zamrznete.
Pre skladištenja u flaše, možete sirup pasterizovati da bi mu produžili vek trajanja. Flaše sa sirupom moraju biti hermetički zatvorene da ne bi vazduh ušao u bocu i sirup se pokvario.
Foto: Caitlin Regan / CC
Ostavite odgovor