• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
džem od smokava

Džem od smokava

Objavljeno: 06.05.2022.

 

  • Priprema smokve
  • Recepti
  • Džem od smokve
  • Džem od smokava bez šećera
  • Džem od smokava iz rerne
  • Upotreba u kuhinji

Svi volimo domaće džemove, a od obilja letnjeg voća koje nam se nudi za pripremu ove ukusne zimnice, ovoga puta izdvajamo smokve. Džem je jedan od ukusnih voćnih namaza koje volimo da jedemo ujutru za doručak ili za poslastice i palačinke, a džem od smokava nije izuzetak. Priprema je jednostavna, a ako imate priliku da ga pripremite od voća iz sopstvenog uzgoja, džem će da bude još ukusniji.

Pored suvih smokava, u slatke zimnice spadaju marmelada, pekmez i džem od smokava. Imajte na umu da uvek birate smokve sa tankom korom koja se lako guli, a ako je smokva već dovoljno zrela, kožica će sama da popuca i guljenje nije ni potrebno. Takođe budite oprezni sa prezrelim smokvama jer mogu da dovedu do kisele zimnice koja neće biti tako ukusna kao što je pripremljena od svežih, zrelih smokava.

Priprema smokve

Berba smokava, u zavisnosti od sorte, obavlja se od juna do oktobra. Bere se više puta, jer plodovi ne sazrevaju ravnomerno. Smokve beremo u rukavicama jer želimo da sprečimo kontakt kože sa iritantnim smokvinim mlekom. Smokve ne sazrevaju posle berbe, što treba imati u vidu ako ćemo da ih prerađujemo. Plodovi koje ćemo koristiti za proizvodnju džema treba da budu potpuno zreli jer tada sadrže najveću količinu šećera.

Ubrane smokve stavljamo u gajbe samo u jednom sloju, ne slažemo ih jednu na drugu, da ne bi došlo do oštećenja i curenja dragocenog soka. U prezrelim smokvama voda isparava, postaje meka, a koncentracija šećera se povećava. Ukoliko nema fermentacije ili pojave buđi i gljivica, takve smokve su upotrebljive za proizvodnju džema.

Recepti

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Džem od smokve

Od količina navedenih u ovom receptu dobićete 1 kg finog džea. Smokve obrišite krpom i odrežite stabljiku. Nemojte ih guliti, jer će kožica džemu dati bolju strukturu. Ovaj recept takođe ne sadrži konzervanse jer limun i šećer produžavaju život zimnice.

Sastojci

  • 2 kg oljuštenih smokava
  • 350 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • Sok od 1 limuna
  • Rendana kora jednog limuna

Priprema

  1. Kuvajte isečene smokve i šećer u dubokoj šerpi 40 - 45 minuta.
  2. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i koricu i dobro promešajte.
  3. Vrući džem sipajte u čiste tegle, pokrijte čistim poklopcem i okrenite ih naopačke.
  4. Ostavite teglu u ovom položaju 24 sata.

Džem od smokava bez šećera

Smokve su same po sebi veoma slatke, posebno ako ih uberemo u pravo vreme. Džem od smokava bez šećera nije previše sladak, a ako dodamo đumbir, cimet ili rum, obogatićete ovaj ukusni namaz. Od navedene količine sastojaka dobićete približno 3 kg džema.

Sastojci

  • 4 kg smokava
  • 2 limuna
  • 2 grejpfruta / pomorandže / nektarine

Opciono

  • Đumbir
  • Cimet
  • Vanila
  • Rum

Priprema

  1. Oguljene smokve, oljušteni limun i ostalo voće za koje ste se odlučili isecite na kriške. U slučaju da je limun domaći i neprskan, ne morate da ga gulite.
  2. Prebacite sve u duboku šerpu, pospite začinima i kuvajte, povremeno mešajući, oko 45 minuta.
  3. Polovinu smeđe usitnite štapnim mikserom.
  4. Vruću smešu sipajte u očišćene i sterilisane tegle, poklopite, okrenite naopačke, umotajte u ćebe i ostavite da se hladi 24 sata.

Džem od smokava iz rerne

Priprema ovog džema ne može da bude jednostavnija, a ukus je fantastičan.

Sastojci

  • 6 kg smokava
  • 1,5 kg šećera
  • Sok od 2 limuna
  • Sok od 2 pomorandže
  • 1 seckana pomorandža

Priprema

  1. Smokve očistite i odrežite stabljike.
  2. Zgnječite ih rukama ili narežite.
  3. Prelijte ih sokom od limuna i pomorandže i dodajte ju isečenu na komade.
  4. Pripremljenu smešu stavite u dublji pleh i pecite na 200°C.
  5. Kada smeša provri, smanjite temperaturu na 150°C i pecite još sat vremena.
  6. Zatim u smešu umešajte šećer i pecite do željene gustine - ako želite malo ređi džem oko 2 sata, a ako želite gust džem 3 sata.
  7. Gotov džem još vruće sipajte u tegle, zatvorite, stavite naopačke, umotajte u ćebe i ostavite da se ohlade.

Svi recepti za zimnicu od smokava >>

Upotreba u kuhinji

Džem čuvajte na hladnom i tamnom mestu, u podrumu, u hladnoj ostavi, a ako je manja količina, u frižideru. Nakon otvaranja obavezno ga čuvajte u frižideru i potrošite za nekoliko dana, a da ne biste morali da ga jedete na silu "da se ne pokvari", dobro je preliti ga u manje tegle.

Pored klasičnih načina na koje koristimo džemove, donosimo vam i neke inovativne ideje. Dosadnu ovsenu kašu obogatite kašikom džema od smokava, ili je kombinujte na hlebu ili u palačinkama sa puterom od kikirikija.

Džem od smokava je odličan dodatak sirevima, kao deo sirnih tanjira ili u sendvičima, a najbolje ide uz Bri sir.

Ne previše sladak džem (onaj bez šećera) pokušajte da dodate u pečenje, marinadu, ćufte ili sosove od divljači. Oduševiće vas.

I za kraj, naravno, deserti. Svaka torta, krofna, rolat ili biskvit postaće posebno ukusna ako za fil koristite džem od mediteranske kraljice voća - smokve.

Foto: jeahwan shin / Pixabay 

Zimnica od smokava

džem od smokava

Džem od smokava

Svi volimo domaće džemove, a od obilja letnjeg voća koje nam se nudi za pripremu ove ukusne zimnice, ovoga puta izdvajamo smokve. Džem je jedan od ukusnih … [više] about Džem od smokava

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Pekmez je gusti voćni pire u koji se pri kuvanju dodaje veoma malo ili nimalo šećera. Ukusne i slatke letnje smokve idealne su za pripremu slatke zimnice jer … [više] about Pekmez od smokava

slatko od smokava

Slatko od smokve

Slatko je vrsta zimnice koje se lako priprema od raznog vrsta voća, a ovde se fokusiramo na slatko od smokava. Ako još nisteprobali, oduševićete se. Ova zimnica … [više] about Slatko od smokve

suve smokve

Suve smokve

Iako nemamo priliku da jedemo sveže smokve tokom cele godine, već samo kada im je sezona, zato se okrećemo sušenju smokava da zamenimo sveže i kad im nije … [više] about Suve smokve

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR