• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
limunada, sok od limuna

Sok od limuna - limunada

Objavljeno: 01.02.2022.

 

  • Priprema limuna
  • Recepti
  • Domaći sok od limuna
  • Sok od limuna bez šećera
  • Sok od limuna bez konzervansa
  • Sok od limuna bez kuvanja
  • Upotreba u kuhinji

Poznat kao jedno od najzdravijih voća, limun se od davnina koristi za pripremu mnogih napitaka, jela i poslastica. Iako se uzgaja zbog plodova koji se koriste u kulinarstvu, često se gaji u domovima kao ukrasna biljka. Bilo kao ukras ili kao hrana, brojne prednosti limuna omogućile su mu da postane omiljeni i neizostavni deo svakog domaćinstva.

Limunov sok ili limunada je tradicionalno, bezalkoholno piće koje je pravi izvor osveženja, a osim po ukusu, poznato je i po lekovitosti. Iako se limunov sok najčešće uživa tokom letnjih meseci, mi smo pripremili nekoliko recepata po kojima možete uživati u ovom magičnom napitku tokom cele godine.

Priprema limuna

Postoji mnogo sorti limuna koji se koriste za komercijalnu proizvodnju. Posebno se preferiraju sorte koje rađaju veći deo godine i imaju krupne plodove sa manje semena. Pored komercijalne proizvodnje na otvorenom, limun može da se sadi i u zatvorenom prostoru u saksijama okrenutim prema jugu sa puno svetlosti. Za pripremu limunovog soka najbolje je izabrati voće sa što tanjom korom.

Drvo limuna cveta 2 - 3 puta godišnje. Nakon prvog, prolećnog cvetanja, prvi plodovi sazrevaju. Obično su zreli nakon dva meseca od početka cvetanja. Zreli plodovi mogu da stoje na stablu još 2 - 3 meseca i beru se po potrebi tokom cele zime. Drugo ili treće cvetanje je uglavnom prisilno i javlja se samo u pogodnom okruženju.

Zreli plodovi su prepoznatljivi po jarko žutoj boji. Međutim, da biste bili sigurni da je limun zreo, osim na boju, važno je da obratite pažnju i na čvrstinu i veličinu ploda. Potpuno zreo plod je žute boje, veličine 5 - 7 cm i čvrst na dodir. Tokom branja, limun treba uhvatiti rukom i malo zavrnuti oko peteljke i otkinuti.

Recepti

Iako svaka domaćica tvrdi da je njen recept za pripremu domaće limunade najbolji, mi smo pregledali mnoge recepte i među njima smo pronašli najbolje i najukusnije recepte za pripremu limunade. U nastavku ćete naći tradicionalan recept za limunov sok, recept za ukusan sok od limuna bez šećera sa đumbirom, recept za limunov sok bez konzervansa i recept za sok od limuna bez konzervansa, šećera i kuvanja koji možete svakodnevno da koristite u svojoj kuhinji za razne namene.

Ako su limuni koje pripremate domaći i nisu prskani raznim supstancama, dovoljno je da ih samo operete u hladnoj vodi. Međutim, ako se limuni koje pripremate kupuju u prodavnici, imajte na umu da su gotovo sigurno tretirani pesticidima i fungicidima, pa ih je potrebno dobro oprati, čak i nekoliko puta.

Preporuča se da se sok bez konzervansa sipa u manje staklene flaše da bi se što pre potrošio i sprečilo kvarenje.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći sok od limuna

Domaći limunov sok je ukusno osveženje koje svako može da pripremi. Sve što vam treba je nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Sastojci navedeni u ovom receptu daće vam oko 2,5 l najukusnijeg domaćeg limunovog soka - limunade, za čiju pripremu ćete morati da odvojite oko 2,5 sata slobodnog vremena.

Sastojci

  • 2 kg limuna
  • 400 g belog šećera
  • 1 l vode
  • 20 g (1 kesica) limunske kiseline

Priprema

  1. Limun temeljno operite vodom, a zatim ga ogulite.
  2. Oguljenu koru isecite na trake i prebacite u široku činiju.
  3. Trake limunove korice pospite šećerom i ostavite na toplom oko 60 minuta da šećer prožme arome mirisnih ulja iz limunove kore.
  4. Posle oko 50 minuta zagrejte vodu do ključanja i prelijte je preko ušećerene limunove korice.
  5. Promešajte i ostavite oko 30 minuta dok se tečnost ne ohladi, pa skinite koru.
  6. Iscedite limunov sok koji ste prethodno ogulili i procedite kroz sitno sito ili čistu gazu.
  7. Oceđeni limunov sok sipajte u činiju sa zaslađenom aromatičnom vodom, dodajte limunsku kiselinu i promešajte.
  8. Gotov sok sipajte u prethodno sterilisane staklene flaše, a zatim ga pasterizujte.

Sok od limuna bez šećera

Limunov sok je piće koje se odlično slaže sa mnogim drugim voćem. Međutim, u kombinaciji sa korenom đumbira i medom, postaje prava poslastica. Osim što upotpunjuju ukus limuna i đumbira, zajedno čine moćno sredstvo za održavanje našeg zdravlja.

Za pripremu ovog zdravog napitka biće vam potrebno nekoliko sastojaka i 1,5 - 2 sata slobodnog vremena. Ovaj recept je dovoljan za pripremu oko 2,5 l limunovog soka sa đumbirom i medom.

Sastojci

  • 2 kg limuna
  • 500 g domaćeg meda
  • 200 g đumbira
  • 1 l vode
  • 20 g (1 kesica) limunske kiseline

Priprema

  1. Limun dobro operite vodom, a zatim ogulite koru.
  2. Oguljene kore isecite na trakice i prebacite u dublji tiganj ili šerpu.
  3. Ogulite đumbir i takođe ga isecite na trakice i prebacite u dublji tiganj ili šerpu zajedno sa limunovom koricom.
  4. Sipajte vodu u šerpu i stavite da provri na srednjoj vatri uz povremeno mešanje.
  5. Nakon što voda provri, isključite vatru i ostavite da se hladi deset minuta.
  6. Uklonite limunovu koricu i đumbir, dodajte med i mešajte dok se ne rastvori.
  7. Iscedite sok od limuna koji ste prethodno ogulili i procedite kroz sitno sito ili čistu gazu.
  8. Oceđeni limunov sok sipajte u činiju sa zaslađenom aromatičnom vodom, dodajte limunsku kiselinu i promešajte.
  9. Gotov sok sipajte u prethodno sterilisane staklene flaše, a zatim ga pasterizujte.

Sok od limuna bez konzervansa

Za sve one koji izbegavaju upotrebu konzervansa u pripremi zimnice ili u ishrani uopšte, pripremili smo recept za ukusan sok od limuna i pomorandže bez konzervansa. Ovaj recept je dovoljan za pripremu oko 2,5 l soka od limuna i pomorandže. Za pripremu će vam trebati oko 2 sata.

Sastojci

  • 1 kg limuna
  • 1 kg pomorandže
  • 300 g smeđeg šećera
  • 1 l vode

Priprema

  1. Limun i pomorandžu dobro operite vodom, a zatim ogulite koru.
  2. Oguljenu koru isecite na trake i prebacite u široku činiju.
  3. Trake kore pospite šećerom i ostavite na toplom mestu oko 60 minuta da šećer prožme arome mirisnih ulja limuna i kore pomorandže.
  4. Posle oko 50 minuta zagrejte vodu do ključanja i prelijte je preko ušećerene kore limuna i pomorandže.
  5. Promešajte i ostavite oko 30 minuta dok se tečnost ne ohladi, pa izvadite koru.
  6. Od limuna i pomorandže koje ste prethodno ogulili iscedite sok i procedite kroz sitno sito ili čistu gazu.
  7. Oceđeni sok od limuna i pomorandže sipajte u šerpu sa zaslađenom aromatičnom vodom i promešajte.
  8. Gotov sok sipajte u prethodno sterilisane staklene flaše, a zatim ga pasterizujte.

Sok od limuna bez kuvanja

Ovaj veoma jednostavan recept pogodan je za pripremu limunovog soka za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu. Od 1 kg limuna dobićete između 0,5 i 0,75 l soka, a za pripremu vam je potrebno oko 30 minuta.

Sastojci

  • 1 kg limuna

Priprema

  1. Limun temeljno operite i iscedite sok.
  2. Isceđeni sok nekoliko puta iscedite kroz sitno sito ili čistu gazu dok se ne uklone svi sitni komadići pulpe.
  3. Proceđeni sok sipajte u prethodno sterilisane staklene flaše i pasterizujte.

Svi recepti za zimnicu od limuna >>

Upotreba u kuhinji

Ako limunov sok sadrži konzervanse, može se čuvati na tamnom i hladnom mestu ispod sobne temperature ili u frižideru 9 - 12 meseci.

Čak i sok od limuna bez konzervansa može se čuvati u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu do 12 meseci nakon pasterizacije jer limunov sok prirodno sadrži određenu količinu limunske kiseline koja deluje kao prirodni konzervans.

Nakon otvaranja soka, potrebno ga je čuvati u frižideru i potrošiti u roku od nekoliko dana.

Po želji, višak soka možete da zamrznete i takav sok će biti dobar za upotrebu i posle 8 - 10 meseci.

Limunov sok je najčešće korišćen sok u kulinarstvu jer poboljšava ukus i dodaje svežinu mnogim jelima, naglašava određene arome i obogaćuje pojedine namirnice. Koristi se u pripremi ribe, za omekšavanje crvenog mesa, u poslastičarstvu i kao sastojak raznih preliva za salate.

U obliku soka ili klasične limunade, pruža osveženje u toplijim mesecima. Uz dodatak tople vode, često ga pijemo ujutru na prazan stomak da bi ubrzali metabolizam ili suzbili glad.

Foto: suju / Pixabay

Zimnica od limuna

limoncello - liker od limuna

Liker od limuna - limoncello

Kao i mnogi drugi likeri, liker od limuna je pun hranljivih i zdravih sastojaka i ako se koristi umereno može da bude veoma dobar za naše telo. Veoma je ukusan, … [više] about Liker od limuna - limoncello

sirup od limuna

Sirup od limuna

Limun je odavno poznat kao jedna od najzdravijih biljaka, puna vitamina i ukusne, kiselkaste arome godinama zadovoljava sve generacije. Priprema se na razne … [više] about Sirup od limuna

limunada, sok od limuna

Sok od limuna - limunada

Poznat kao jedno od najzdravijih voća, limun se od davnina koristi za pripremu mnogih napitaka, jela i poslastica. Iako se uzgaja zbog plodova koji se koriste … [više] about Sok od limuna - limunada

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR