• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
limoncello - liker od limuna

Liker od limuna - limoncello

Objavljeno: 01.02.2022.

 

  • Priprema limuna
  • Recepti
  • Domaći liker od limuna
  • Liker od limuna bez kuvanja
  • Krem liker od limuna
  • Upotreba u kuhinji

Kao i mnogi drugi likeri, liker od limuna je pun hranljivih i zdravih sastojaka i ako se koristi umereno može da bude veoma dobar za naše telo. Veoma je ukusan, divne arome i sočan zbog plodova od kojih se pravi.

Upravo zbog svih svojih prednosti koje sa sobom nosi, a koje možete da pročitate u nastavku, donosimo vam tri ukusna recepta za pravljenje likera od limuna. Pronaćete recept za pravljenje klasičnog likera, zatim likera od limuna bez kuvanja i na kraju ukusan recept za krem liker od limuna.

Priprema limuna

U svetu i na našim prostorima postoji mnogo vrsta limuna. Dobar izbor sorti za upotrebu tokom pravljenja likera je već pola bitke. U prerađenoj hrani najbolje je koristiti sveže, krupne i sočne limune, a najpoznatije i najbolje sorte za ovo su Munlajt, Majer i Lisbon.

U zavisnosti od klime, agrumi mogu da sazru za 6 - 8 meseci. Limuni neće u potpunosti sazreti na stablu, ali nakon branja moraju malo da odstoje, pa pazite da ih ne berete prerano ili kasno. Najbolji pokazatelj zrelosti je ukus i žuta boja.

Plodove berite tako što ćete ih seći makazama za rezidbu ili povući stabljiku ploda sa stabla. Poznata je i mehanička berba, ali se ne preporuča jer može da ošteti velik broj plodova. Najbolji način za branje i čuvanje plodova ručno.

Neoštećeni agrumi mogu da se čuvaju nekoliko nedelja na niskim temperaturama, pa su takvi dobri za transport i izvoz u mnoge zemlje. Kako su ovi plodovi pogodni za dugo čuvanje, otkup je moguć tokom cele godine. Najbolje je kupovati sveže, potpuno prirodno uzgojene proizvode.

Recepti

Liker od limuna je dobro poznato alkoholno piće, svaki dan će ulepšavati osvežavajuće i divne arome, a njegova mnogobrojna lekovitost biće pun pogodak za celo telo.

Za pravljenje likera potrebna vam je dobra podloga, odnosno dobro, ukusno, sočno, sveže i neprskano voće. Tokom izrade važno je obratiti pažnju na količinu šećera koju stavljamo, jer količina šećera zavisi od zrelosti voća, pa je najbolje probati ga dok pravite liker.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći liker od limuna

Najbolji i najukusniji recept za pravljenje likera je onaj tradicionalni, koji su pravili naši preci. Sa ovim receptom znaćete šta treba dodati ili oduzeti da bi vaš liker bio baš po vašem ukusu. Po ovom receptu dobićete 3 l likera.

Sastojci

  • 1 l votke
  • 10 limuna
  • 3,5 dl vode
  • 300 g šećera

Priprema

  1. Limun operite i iscedite sok. Vodite računa da imate što manje belog dela jer to daje gorčinu likeru.
  2. Koru limuna stavite u staklenu flašu, prelijte votkom, dobro zatvorite i ostavite da odstoji najmanje nedelju dana, a optimalno 2 - 3 nedelje. Povremeno ga samo lagano protresite.
  3. Posle dve nedelje pripremite šećerni sirup tako što prokuvate vodu sa šećerom (dok se šećer ne rastvori) pa sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
  4. Procedite votku, koja će sada da bude žute boje i ukusnog limunovog ukusa i mirisa, umešajte i postepeno dodavajte ohlađeni šećerni sirup.
  5. Povremeno probajte kakav je ukus i dodajte još šećernog sirupa ako je potrebno.
  6. Kada dobijete željeni ukus, dobro zatvorite flaše i pijte ga po želji, ali je preporučljivo ostaviti ga da odstoji neko vreme.

Liker od limuna bez kuvanja

Brz i ukusan recept za pravi, domaći liker od limuna pravi je hit ako nemate vremena da stojite pored šporeta i kuvate sastojke za liker. Po ovom receptu dobićete 2 l likera od limuna.

Sastojci

  • 8 limuna
  • 1 l rakije
  • 500 g šećera
  • 1 dl vode

Priprema

  1. Očistite i iscedite sok od kore limuna i stavite u teglu.
  2. Sipajte rakiju i ostavite da odstoji 15 dana.
  3. Rastvorite šećer u vodi, dodajte malo ekstrakta vanile po želji i pomešajte sa rakijom.
  4. Iscedite limunov sok i sve pomešajte sa rastvorom rakije i kore.
  5. Liker sipajte u flaše, zatvorite i čuvajte na suvom mestu nekoliko nedelja pre upotrebe.

Krem liker od limuna

Drugi način da napravite liker od limuna je da ga napravite na kremast način, a ne kao običan liker ili alkohol sa ukusom. Krem liker je poznat u celom svetu i izuzetno je ukusan, a iz sledećeg recepta dobijate 3 l likera.

Sastojci

  • 1 l alkohola
  • 10 komada limuna
  • 1,4 kg šećera
  • 2 l punomasnog mleka
  • 1/2 l pavlake za kuvanje

Priprema

  1. Prvo dobro operite limune, uklonite im peteljke, osušite ih i iscedite sok koji možete da upotrebite za limunadu, zamrznite ili napravite nešto drugo. Ovde nas sok ne zanima, koristimo samo limunovu koru.
  2. Malim oštrim nožem uklonite ostatke belog sa kore, pa prelijte alkoholom, i ostavite da odstoji 48 sati u dobro zatvorenoj posudi.
  3. Posle 48 sati u većoj šerpi istopite šećer u mleku, dodajte koru koju ste prethodno skinuli i zagrejte do ključanja.
  4. Čim počne da ključa, isključite ga i ostavite da se ohladi. Zatim ponovo zagrejte do ključanja, isključite i ostavite da se ohladi.
  5. Dok je još toplo, maknite limunovu koricu, dodajte pavlaku i dobro promešajte.
  6. Kada se potpuno ohladi dodajte alkohol i vanilin šećer po želji i ostaviti da odstoji još 12 sati.
  7. Sipajte u staklene flaše i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Svi recepti za zimnicu od limuna >>

Upotreba u kuhinji

Svež limun možete da čuvate i do nekoliko nedelja na hladnom i tamnom mestu. Posle par nedelja potrebno ih je zamrznuti da bi se kasnije koristili za preradu u zimnicu. Zamrznuti limun se nakon nekog vremena može odmrznuti i ponovo koristiti i neće izgubiti ukus, aromu i sočnost.

Liker od limuna treba čuvati na tamnom mestu baš kao i svež limun. Kada je liker u pitanju, što duže stoji, to je sve boljeg ukusa. Nakon otvaranja flaše, može se držati je u frižideru, ali nije neophodno jer se ne može pokvariti zbog alkohola.

Čuvanje na tamnom mestu, bez mnogo kontakta sa svetlom i toplotom, sprečiće isparavanje alkohola i produžiće mu rok trajanja.

Osim kao piće, ovaj liker se koristi u mnogim namazima, ali se često nalazi u receptima za kolače i torte. Osim u kulinarske svrhe, može da se koristi i kao dodatak raznim namazima za kožu ili kremama.

Foto: Nancy Dorsner / CC

Zimnica od limuna

limoncello - liker od limuna

Liker od limuna - limoncello

Kao i mnogi drugi likeri, liker od limuna je pun hranljivih i zdravih sastojaka i ako se koristi umereno može da bude veoma dobar za naše telo. Veoma je ukusan, … [više] about Liker od limuna - limoncello

sirup od limuna

Sirup od limuna

Limun je odavno poznat kao jedna od najzdravijih biljaka, puna vitamina i ukusne, kiselkaste arome godinama zadovoljava sve generacije. Priprema se na razne … [više] about Sirup od limuna

limunada, sok od limuna

Sok od limuna - limunada

Poznat kao jedno od najzdravijih voća, limun se od davnina koristi za pripremu mnogih napitaka, jela i poslastica. Iako se uzgaja zbog plodova koji se koriste … [više] about Sok od limuna - limunada

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR