Dinstani kupus je popularno jelo koje su naši preci pripremali od davnina. Smatrao se hranom koja daje snagu posebno onima koji su ceo dan proveli radeći u polju. Ovo jednostavno jelo služi se kao prilog pečenom mesu, a postalo je poznato na zimskim sajmovima gde se prodaje kao brzo jelo u kombinaciji sa pecivom i kobasicom i služi uz kuvano vino.
Iako je kupus zdravo povrće koje obiluje raznim vitaminima i mineralima, jer se dinsta u ulju, ovo jelo se često smatra izuzetno kalorijskim i nepopularnim među mlađim generacijama. Možete dinstati svežu glavicu kupusa, ali i kiselu, koja se, za razliku od sveže, češće sprema u zimskim mesecima.
Svež dinstan kupus je slatkog ukusa i mekog lista, dok je dinstan kiseli kupus kiselkastog ukusa, a listovi su malo žilaviji.
Priprema kupusa
Kupus ima više vrsta, a najpoznatija je podela na sorte prema boji glavice. Kupus se deli na zeleni ili beli i ljubičasti i ukrasni, koji se ne konzumira već služi kao ukras zbog jarkih boja listova. Postoji podela na rane i kasne sorte, ali je za dinstanje najbolje koristiti beli ili zeleni kupus, bez obzira da li je rani ili kasni. Beli kupus je sočan i može se dinstati, a ljubičasti kupus se konzumira isključivo svež i od njega se spremaju razne salate.
Kupusu je potrebno 70 - 120 dana da sazre, a glavice se beru kada su tvrde na dodir. Najbolje ih je brati tako što ćete nožem odrezati glavu na mestu spajanja stabljike. Glavica se seče iznad donjeg lista, koji je uvek veliki i spljošten i tamnozelene boje. Ako se ne uberu na vreme, glavice mogu prezreti, a zatim pucati i listovi, pa počinju da se suše.
Posle uklanjanja glavice uvek uklonite spoljne listove, koji su uvek svetliji i najčešće oštećeni. Berba kupusa se uvek obavlja ručno, čak i na oranicama gde je zasejana velika površina.
Ako ste posejali rani kupus, moći ćete da ga berete nekoliko puta u zavisnosti od toga kako glavice sazrevaju. Kasni kupus se bere u jesen, ali pre prvih mrazeva i pre nego što temperature počnu da padaju ispod 0°C. Nikada ne berite kupus kada su niske temperature, već sačekajte da poraste i tek onda nastavite sa berbom. Najveći prinos daju kasne sorte, a najmanje rane.
Glave kupusa možete da kupite u prodavnicama ili na pijacama. Najbolje ga je kupiti u vreme sazrevanja da biste bili sigurni da je svež i domaći. Svežina kupusa najbolje se prepoznaje po tvrdoći glavice i spoljnih listova, koji moraju da budu hrskavi i ne smeju da imaju savijene i umotane vrhove listova prema spolja, što je znak da je kupus star. Isto možete da proverite i na stabljici tako što ćete okrenuti glavu i proveriti da li je krug na dnu tvrd ili da je omekšao i počeo da se raspada.
Recepti
Ako vam je kiseli kupus prekiseo, možete da ga operete pod mlazom vode pre dinstanja. Nemojte ga previše pritiskati, samo ga stavite u cediljku i stavite pod mlaz hladne vode. Osim soli i bibera, dinstanom kupusu možete da dodate i druge začine, kao što su kim, peršun, crvena paprika, lovorov list i beli luk. Kupus možete i narendati i dinstati.
Može se pripremiti od kiselog kupusa ili slatkog ili svežeg kupusa. Kiseli kupus se najčešće dinsta u zimskim mesecima kada se najviše jede, dok se slatki dinstan kupus priprema u vreme dok je svež, najčešće u kasno proleće ili leto.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sveži dinstani kupus
Možete ispržiti svežu glavicu kupusa i tako dobiti savršen prilog jelu od mesa. Potrebno je malo vremena da se očisti i iseku listovi i samo 30 - 40 minuta da se krčka da bi se dobilo savršeno niskokalorično jelo, a veoma je zasitno.
Količina dobijenog dinstanog kupusa zavisiće od veličine glavice kupusa koju koristite, ali morate da znate da će dinstanje smanjiti i omekšati obim listova. Kuvanje dovodi do isparavanja vode iz listova i drugog povrća koje se koristi u pripremi.
Sastojci
- 1 glavica kupusa
- 1 luk
- So po želji
- Biber po želji
- Voda (dozirajte količinu vode u zavisnosti od veličine glave)
- Suncokretovo ulje (doza zavisi od veličine glavice kupusa)
Priprema
- Kupus očistite od spoljnih oštećenih listova i prepolovite glavicu. Unutrašnji zadebljali deo peteljke očistite i svaku polovinu isecite na nešto deblje trake debljine približno 4 - 5 cm.
- Oljuštite luk i isecite ga na male kockice.
- Sipajte količinu ulja u šerpu ili širu posudu tako da pokrije dno posude. Dozirajte ulje u zavisnosti od količine kupusa koju dinstate, ali nemojte dodavati previše da kupus ne bude premastan.
- Stavite šerpu na šporet na tihu vatru i ostavite da se zagreje.
- Na zagrejano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša.
- Dodajte isečen kupus i dinstajte i mešajte oko 1 minut, polako dolivajući vodu tako da prekrije narezani kupus.
- Pustite da se kupus krčka, povremeno mešajući, dok voda ne ispari, obično oko 30 minuta.
- Nakon što je sva voda isparila, kupus još nije dovoljno omekšan, dodajte još oko 1/3 vode i ostavite da se krčka na laganoj vatri još 15 minuta.
- Posolite i pobiberite po želji i sve dobro promešajte i dinstajte kupus još 5 minuta.
- Sklonite šerpu ili tiganj sa šporeta i dinstani kupus možete odmah da konzumirate ili ostavite da se potpuno ohladi i odložite u šerpe i zamrznite.
Kiseli dinstani kupus
Pored glavica svežeg kupusa koje se dinstaju na isti način, moguće je pripremiti i glavice kiselog kupusa. Kiseli kupus možete sami da pripremite u jesenjim mesecima kada sazrevaju kasne sorte, uz pomoć vode, soli, lovorovog lista i bibera u zrnu možete da uživate u ukusnom kiselom povrću početkom zimskih meseci. Proces pripreme svežih i kiselih glavica kupusa se ne razlikuje, ali će konačni ukus jela da bude drugačiji. Kiseli kupus će, kako mu i samo ime kaže, imati jači ukus i više će biti kiselkast nego svež, pa će više odgovarati uz nešto teža jela i poželjno ga je pripremati u zimskim mesecima.
Količina dinstanog kiselog kupusa zavisi od količine kiselog kupusa koju koristite, ali pošto su mu listovi zbog kiseljenja već omekšali, neće izgubiti mnogo na zapremini i dobićete približno istu količinu hrane kao i hranu koju ste dozirali.
Sastojci
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 luk
- So po želji
- Biber po želji
- 1 suvi lovorov list
- Voda (u zavisnosti od količine kiselog kupusa koji se dinsta)
- Suncokretovo ulje (dovoljno da prekrije dno šerpe u kojoj se dinsta)
Priprema
- Probajte jedan list kiselog kupusa i ako je prekiseo, svaki list prvo operite pod mlazom hladne vode. Ne trljajte ih previše jer mogu da se raspadnu ako su dugo zakiseljeni. Ako vam listovi nisu prekiseli, ne morate da ih perete. Listove isecite na trake širine oko 5 cm.
- Luk očistite, isecite na manje kockice i staviti u činiju sa uljem. Nemojte koristiti previše ulja da ne bude previše masno, biće dovoljna količina da prekrije dno tiganja.
- Luk tokom prženja mešajte dok ne omekša i poprimi žutu boju.
- U prženi luk dodajte narezani kiseli kupus i lovorov list i sve dobro promešajte.
- Dodajte vodu da pokrije kupus, ali ne u potpunosti. Ostavite da se kuva oko 35 minuta, povremeno mešajući.
- Posolite i pobiberite, sve dobro promešajte i ostavite da se kuva još 5 minuta. Po potrebi dodajte još malo vode i ostavite da potpuno ispari.
- Nakon što je sva voda isparila, sklonite šerpu sa vatre i možete odmah da konzumirate ili ohladite jelo i odložite ga u posude za zamrzavanje.
Upotreba u kuhinji
Dinstani kupus se nakon pripreme odmah servira i jede i ne čuva se na poseban način osim zamrzavanjem. Sveže glavice kupusa najbolje je čuvati na hladnom, suvom i tamnom mestu i po potrebi ih dinstati. Kiseli kupus se čuva u plastičnim ili drvenim buradima, pa ga je najbolje čuvati dok ne planirate da pripremite dinstani kupus.
Dinstani kupus se može zamrznuti u plastičnoj posudi sa hermetičkim poklopcem ili u kesama za zamrzavanje.
Najčešće se služi kao prilog uz jela od mesa, a posebno uz kobasice. Svež dinstani kupus se može poslužiti uz lakša jela i meso kao što su piletina, ćuretina, svinjetina ili teletina, dok se kiseli dinstani kupus najčešće servira uz kobasice i hleb.
Možete da ga poslužite i uz bareni krompir ili pire, ali i uz druge vrste kuvanog ili pečenog povrća, sa palentom, ali i spremati u kombinaciji sa pelatom ili seckanim paradajzom.
Foto: Krzysztof Jaracz / Pixabay
Ostavite odgovor