Svakako, jedan od najstarijih namaza je domaći džem od višanja. Upravo ovaj namaz već dugi niz godina zabavlja sve uzraste na svakom obroku. Ako nikada niste probali ili pokušali da napravite ovaj desert, vreme je da se odvažite i pokušate da ga sami napravite za svoju porodicu. Osim što je ukusan, potpuno je zdrav, posebno ako je pripremljen sa niskim sadržajem šećera.
Pripremili smo nekoliko načina za pripremu ovog ukusnog džema. U nastavku vam donosimo recept za domaći džem od višanja, recept po ukusu za one koji paze na liniju i zanimljiv recept za džem od višanja koji se ne kuva, ali i mnogo saveta kako da ovaj namaz bude što ukusniji i kako da ga duže sačuvate.
Priprema višanja
Postoji mnogo varijacija višnje, ali najveća razlika između pojedinih sorti je boja, i vreme kada drvo rodi. Za vrste višnje podjednako su važni i klimatski uslovi i zemljište na kome raste.
Berba višanja je često dugotrajan i iscrpljujući posao. Ako je u pitanju ručna berba, često može da bude dugotrajna, pa se ljudi iscrpe na jakom suncu, ali je manja mogućnost opadanja ili mehaničkog oštećenja višnje. Kada govorimo o mehaničkoj berbi, često se uništi veliki broj plodova, posebno ako je teže otkinuti stabljiku sa samog ploda.
Cena višanja nije visoka, a najbolje je kupiti domaće koje imaju organski sertifikat. Takođe je važno obratiti pažnju na sortu koju kupujemo u zavisnosti od toga za šta nam je potrebna.
Ne moramo ni da naglašavamo da je tokom kupovine potrebno paziti da višnje ne budu previše mekane i da ne puštaju sokove koji bi ukazivali na brzo propadanje i trulež.
Recepti
Najčešće za doručak volimo da pojedemo određene, ukusne namaze uz šoljicu toplog čaja ili kafe. Definitivno jedan od omiljenih na kuhinjskim stolovima je džem od višanja, koji se lako sprema i odlično ide uz gotovo sva jela na koja ćemo nanositi namaz.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći džem od višanja
Uvek i po svačijem ukusu, to je osnovni recept u koji se po želji mogu dodati i drugi sastojci i kasnije eksperimentisati. Donosimo vam jedan klasičan recept bez puno sastojaka. Od ove količine sastojaka dobićete 6 tegli džema od višanja.
Sastojci
- 2 kg višanja
- 800 g šećera
- 2 limunove kore (samo bela)
Priprema
- Višnje stavite u veliku šerpu sa debelim dnom, umešajte šećer i zagrejte.
- Nakon što višnje prokuvaju, povremeno skidajte penu.
- Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući.
- Posle 30 minuta dodajte rendanu limunovu koricu.
- Uzmite 2 limuna sa debljom korom i uklonite žutu koru koju ne koristite.
- Narendajte na rende samo belo ispod kore jer je tu najveća količina pektina koji se zgusne i ne utiče na ukus i boju.
- Kada je džem dovoljno gust i skuvan, sklonite ga sa ringle i stavite u tegle.
Džem od višanja bez šećera
Ako želite nešto prirodniji ukus džema, ili sa manjim procentom šećera, ovo je pravi recept za vas. Jednostavan za pravljenje i ukusan, a potpuno prirodan, ovaj džem se priprema od samo jednog sastojka. Od ove količine višanja dobićete 2 tegle prirodnog džema od višanja.
Sastojci
- 1 kg višanja
Priprema
- Višnje prvo očistite i operite, pa staviti da se kuvaju u većoj šerpi.
- Višnje kuvajte na tihoj vatri i postepeno mešajte.
- Posle 30 minuta sklonite sa ringle i izgnječite ih štapnim mikserom ili drugim pomagalom.
- Nastavite da kuvate još 30 - 45 minuta, u zavisnosti od gustine džema koju želite.
- Vrući džem stavite u sterilisane tegle i dobro zatvorite.
Džem od višanja bez kuvanja
Ako ste jedan od onih tipova ljudi koji nemaju vremena za dugotrajno kuvanje džemova, imamo savršen recept za vas. Recept za džem od višanja bez kuvanja, a ukusan je kao i džemovi koji se kuvaju. Ovim receptom dobićete 2 tegle džema od višanja.
Sastojci
- 4 šolje višanja
- 2 kašike limunovog soka
- 3 šolje šećera
- 1 kesica pektina
Priprema
- Višnje stavite u činiju i pomešajte sa limunovim sokom i ostavite sa strane.
- U drugu posudu stavite šolju šećera i pomešajte sa 1/4 pektina.
- Pomešajte pektin i šećer sa voćem i ostavite 30 minuta.
- Posle 30 minuta dodajte preostali šećer i mešajte dok se ne izjednači sa ostatkom smeše.
- Ostavite sve da odstoji 25 minuta pa sipajte u tegle.
Upotreba u kuhinji
Tegle u kojima čuvate džem treba da budu dobro sterilisane i spremne za upotrebu kada se džem skuva. Takođe je preporučljivo da ih prethodno zagrejete da biste sprečili da se staklo razbije.
Što se tiče skladištenja, prvo višnje, a zatim i sam džem, treba da se čuvaju na hladnom i tamnom mestu. Same višnje je najbolje preraditi odmah nakon berbe, a ako želite da ih čuvate i kasnije koristite potrebno je da ih odložite u kese za zamrzavanje i zamrznete. Pre zamrzavanja, obavezno ih je potrebno dobro očistiti i ukloniti seme.
Ako želimo da naš džem traje dugo, potrebno je da ga čuvamo na hladnom i tamnom mestu, kao i svaku drugu zimnicu. Visoke temperature i veliki kontakt sa svetlom na pojedinim mestima mogu da dovedu do brzog kvarenja džema, posebno ako se priprema bez konzervansa ili drugih aditiva koji omogućavaju duži vek trajanja.
Za dugovečnost vašeg džema važno je da bude dobro zatvoren i da se ne otvara često pre upotrebe. Kada ga otvorite, najbolje bi bilo da ga držite u frižideru.
Najčešća upotreba džemova i marmelade je kao namaz. Upravo je džem od višanja poznat kao starinski namaz koji su koristile naše bake. Zanimljivo je da su se stariji kolači gotovo uvek pravili od sastojaka koje su ljudi imali u svojim domovima jer kupovina nije bila uobičajena kao danas.
Gotovo svaki takav kolač sadrži džem od višanja jer je odavno prepoznat kao ukusan sastojak u svemu. Ako se usudite da napravite neku od torti iz detinjstva, ukusna kašičica džema od višanja sigurno će vam uvek biti dodatak.
Foto: Wayne Marshall / CC
Ostavite odgovor