Da li želite da sami napravite sirup koji će poslužiti kao savršeno osvežavajući napitak uz dodatak vode, ili ga možda pomešati sa mineralnom vodom i dodati u koktele? Možete napraviti sirup od višanja za 30 minuta ili manje i uživati u domaćem soku bez ikakvih aditiva, konzervansa, veštačkih boja ili ukusa. Poznavanje voća koje koristite važno je da biste u potpunosti iskoristili sve što ono ima da ponudi, a informacije u ovom članku pomoći će vam da sami pripremite sirup od višanja.
U nastavku vam donosimo tri osnovna recepta za sirup od višanja. Za sva tri možete da koristite sveže ili smrznuto voće. Sirup je jednostavan za pravljenje, može se koristiti u raznim pićima, jelima i poslasticama, mogućnosti su brojne, a sve što vam je potrebno su sveže višnje i šećer.
Priprema višanja
Sadržaj šećera u višnjama značajno se povećava poslednjih dana zrenja, pa sačekajte dok se plod ne ubere dok potpuno ne pocrveni.
Kada je voće spremno za berbu, biće čvrsto i potpuno obojeno. Ako dolaze kišni dani, odmah ih poberite da ih kiša ne bi oštetila. Ako ne planirate da ih odmah upotrebite, berite ih sa pričvršćenom stavljikom, ali pazite da ne otkinete granu voća koja i dalje svake godine rodi.
Ako berete višnje za kuvanje ili konzerviranje, imajte na umu da se mogu čuvati na niskim temperaturama do 10 dana. Stavite ih u plastične kese u frižider da bi duže bile sveže.
Kada kupujete višnje, potražite one sa sjajnom korom i još pričvršćenim stabljikama. Birajte one koje su čvrste na dodir, a izbegavajte one sa smeđim mrljama. Ako možete, probajte višnje pre kupovine.
Recepti
Šećer će pomoći da se produži vek trajanja kuvanog sirupa, ali imajte na umu da se nakonnekolliko dana može razviti buđ. Sirup od svežeg voća najbolje je koristiti u roku od nekoliko dana od otvaranja da se ne bi pokvario.
Ako tražite brzi sirup od višanja, onda imamo tri savršena recepta za vas. Uz ove jednostavne recepte dobićete ukusne sirupe za samo nekoliko minuta. U zavisnosti od količine koju želite, sami možete da smanjite ili povećate količinu sastojaka.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći sirup od višnje
Ovaj recept za sirup od višanja odličan je domaći sos za skoro svaki desert! Poslužite ga uz palačinke za doručak, preko jogurta ili kao preliv za sladoled. Kod nas se, međutim, najčešće koristi u obliku sokova ili drugih pića, pa možete da ga razblažite vodom i pijete kao sok. Mogućnosti su beskrajne! Sa ovom količinom sastojaka dobićete oko 2 l sirupa od višanja.
Sastojci
- 2 kg višanja
- 2 l vode
- 2 kesice limunske kiseline
- 2 kg šećera
Priprema
- Pomešajte višnje, vodu i šećer u srednje velikoj šerpi i stavite na srednju vatru.
- Promešajte da se višnje i šećer sjedine, višnje možete da izgnječite gnječicom za krompir da puste sok (ovo će biti lakše uraditi kada se zagreju) ili ih procedite ili izblendajte
- Pustite da provri, povremeno mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Kuvajte na laganoj vatri, podešavajući toplotu po potrebi.
- Dodajte limunsku kiselinu.
- Kuvajte dok višnje ne omekšaju i počnu da se mrve, oko 15 minuta.
- Stavite cediljku preko činije i sipajte smešu od višanja u cediljku.
- Pritisnite dok sav sok ne prođe kroz cediljku.
- Ohladite sirup dok ne bude spreman za upotrebu, a najbolje ga je držati u frižideru.
Sirup od višnje bez šećera
Ovaj sirup od višanja se prilično brzo pravi. Dovoljno je zagrejati nekoliko jednostavnih sastojaka do željene konzistencije, a navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 400 ml sirupa.
Sastojci
- 450 g višanja
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 350 ml vode
- 1 kesica konzervansa
Priprema
- Dodajte višnje i vaniliju u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri dok ne puste sok.
- U ključale višne dodajte kesicu konzervansa.
- Mešajte sirup dok tekstura ne postane gusta.
- Sklonite sa vatre kada dostignete željenu gustinu.
- Sirup od višanja procedite u teglu i čuvajte na hladnom mestu, a same višnje koristite u kolaču ili ih zamrznite.
Sirup od višnje sa cimetom
Domaći sirup od višanja je neverovatno jednostavan za pravljenje. Ako smanjite količinu vode, ovaj sirup od višanja je fantastičan kao preliv za sladoled, palačinke, jogurt ili kolače od sira. Količina sastojaka u ovom receptu dovoljna je za otprilike 500 ml sirupa.
Sastojci
- 560 g trešanja
- 100 g šećera
- ½ kašičice cimeta
- Na vrhu noža za so
- 500 ml vode
Priprema
- Dodajte višnje, šećer, cimet, so i vodu u veliku šerpu. Stavite na srednju vatru i mešajte da se šećer rastvori.
- Stavite smešu da provri, a zatim smanjite vatru da ključa oko 20 minuta.
- Kuvajte još 5 minuta na laganoj vatri, dok se sirup ne zgusne dovoljno da ostavi trag kada kroz njega prođete kašikom ili šporetom.
- Sipajte u čiste tegle i zatvorite. Kada se ohladi na sobnu temperaturu, stavite ga u frižider do 2 nedelje.
Upotreba u kuhinji
Čuvajte sirup na hladnom mestu. Ako napravite više nego što planirate da potrošite, možete ga čuvati u sterilnoj, hermetički zatvorenoj tegli u frižideru 2 nedelje do 6 meseci, u zavisnosti od procedure i sastojaka. Ili ga možete zamrznuti u kalupima za led i čuvati do godinu dana.
Kada otvorite sirup, držite ga u frižideru. Ako se na vrhu pojavi buđ, sirup nije za konzumaciju.
Da biste obogatili ukus svog domaćeg sirupa od višanja, možete da dodate ekstrakt vanile, štapić cimeta i voće kao što su trešnje, kupine i maline. Pošto je tečan, sirup se lako meša u pića (posebno hladna pića) i koktele.
Za dodatnu slatkoću voćne salate dodajte joj sirup od višanja. Možete ga koristiti i kao preliv za palačinke, vafle i grčki jogurt. Pored vode, možete ga piti i kao sok.
Ako koristite smrznute trešnje, ne morate da ih odmrzavate pre kuvanja, ali ako se setite da ih izvadite iz zamrzivača i stavite u frižider nekoliko sati pre kuvanja, ubrzaćete ceo proces.
Ostavite odgovor