Jedna od prvih asocijacija na bogat i zdrav doručak je svakako sok od pomorandže dobijen ceđenjem ploda pomorandže. Popularni su i lako dostupni razni komercijalni gotovi sokovi, ali ukusne i zdravije varijante mogu se lako pripremiti u gotovo svakoj kuhinji.
Sok se može pripremiti jednostavnim ceđenjem polovine pomorandže u cediljku za citruse ili iz koncentrata, gde se sok nakon sušenja rehidrira, čime se produžava vek trajanja napitka. Osim po osvežavajućem ukusu, sok od pomorandže poznat je i po visokom sadržaju vitamina C, neophodnog za zdrav organizam.
Priprema pomorandže
Iako postoji nekoliko vrsta pomorandži, najbolje sorte za preradu sokova su crvene pomorandže, velike kalifornijske pomorandže i pomorandže iz Valensije.
Plodovi sazrevaju u januaru, februaru i martu. Stabljike koje redovno rađaju imaju vek trajanja oko 40 godina. Prva berba počinje posle četvrte godine. Od plodova jednog drveta može se dobiti 5 litara soka. Posle 15 godina drvo dostiže maksimalnu veličinu i daje oko 1.500 pomorandži godišnje što daje oko 150 litara soka. Za pomorandže je specifično da moraju sazreti na stabljici jer naknadno sazrevanje nije moguće.
Pošto drvo pomorandže cveta u isto vreme, rađa zrele i nezrele plodove, branje pomorandže se obavlja uglavnom ručno.
U slučaju pomorandže, kiselost je izuzetno važna za dalju preradu i pripremu soka, jer prezrelo voće gubi karakterističan ukus zbog gubitka kiseline. Ako živite uz more i eventualno posedujete biljku pomorandže, imajte na umu da berbu treba uraditi po suvom vremenu, a i plodovi treba da budu suvi, jer takvi bolje podnose transport i manje su podložni kvarenju i bolestima.
Pomorandže su posebno osetljive na povećan procenat ugljen-dioksida i nedostatak kiseonika. Stoga, ako pre pripreme soka odložite malu količinu voća iz bašte, možete ga umotati u papir ili slamu i staviti u kutiju ili plastičnu kesu koju je potrebno probušiti i držati na temperaturi do 10°C.
Tokom kupovine potrebno je obratiti pažnju na izbor plodova bez oštećenja, fleka ili buđi na površini. Masa pomorandže pokazuje sočnost ploda, pa birajte što veće plodove koje imaju veći udeo prirodnog soka u sebi.
Recepti
Ako ste skloni da isprobate nove egzotične ukuse, pokušajte da pomešate dve ili više vrsta pomorandže. Na primer, mešanje sorte Valensija i crvene pomorandže će vašem soku dodati nove note ukusa i svežine.
Pomorandžu možete kombinovati i sa drugim citrusnim voćem, šargarepom, dinjom, jabukom, breskvama, nektarinama u odnosu koji vama lično najviše odgovara. Dodajte mentu po vašem izboru. Pošto su pomorandže bogate prirodnim zaslađivačima, nije potrebno dodavati šećer, ali ako više volite slađe napitke, uvek možete da dodate nekoliko kapi stevije ili kašiku šećera.
Sok od pomorandže će vam dobro doći tokom toplih letnjih i prolećnih dana kao osveženje ili ujutru uz doručak i kafu. Osim što je zdraviji od komercijalnih, domaći sok ima prednosti kao što su mogućnost regulisanja količine šećera u njemu, limunske kiseline i aroma koje vam više odgovaraju. U nastavku se nalazi nekoliko recepata za pravljenje sokova koji će vam izdržati zimu i jesen.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sok od pomorandže
Ništa nije ukusnije od domaćeg soka od pomorandže. Od sastojaka u receptu dobićete otprilike 9 - 10 l soka (u zavisnosti od kuvanja u šećeru).
Sastojci
- 1 kg pomorandže
- 1 kg ili 0,7 kg šećera (u zavisnosti od željene slatkoće)
- 6 g limunske kiseline
- 9 l vode
Priprema
- Dobro operite pomorandže i stavite u šerpu napunjenu vodom da prekriju pomorandže i ostavite da sve odstoji 12 sati.
- Posle 12 sati isipajte vodu, a koru pomorandže isecite na kockice.
- Provrijte litar vode, dodajte limunsku kiselinu i komadiće pomorandže isečene na kriške i kuvajte 20 - 30 minuta.
- Sklonite šerpu sa ringle i štapnim mikserom pomešajte sastojke u loncu da dobijete kompaktnu smešu.
- Pustite da se tečnost malo ohladi.
- Kada se tečnost ohladi, dodajte ostatak vode i promešajte.
- Sok čuvajte u staklenim flašama, zatvorite i čuvajte na tamnom i suvom mestu.
Sok od pomorandže bez šećera
Za sve one koji ne smeju ili ne žele da koriste šećer u ishrani, u nastavku je sok od pomorandže bez šećera. Sastoji se od jedne namirnice - pomorandže i dobićete potpuno prirodan sok koji možete slobodno da pijete bez imalo grižnje savjesti. Od navedenih sastojaka dobićete približno 1 litar soka.
Sastojci
- 1 kg pomorandže
Priprema
- Dobro operite pomorandže, a zatim ih ogulite. Odvojite kriške i ocedite ih.
- Zatim dodajte koru u sok i zagrejte na 60 - 70°C.
- Ostavite ih na toj temperaturi 6 - 10 minuta, izbegavajući da ključa (kada provru sklonite ih sa ringle).
- Sok procedite kroz duplo presavijenu gazu, sipajte u flaše i pasterizujte prema opštim uputstvima.
- Ohladite sok i čuvajte u tamnoj i suvoj prostoriji.
- Možete ga konzumirati sa ili bez vode.
Sok od pomorandže i šargarepe
Pomorandža se odlično slaže sa drugim voćem i povrćem, a kombinacija sa šargarepom oduševiće i najmlađe. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete 6 l soka.
Sastojci
- 1,5 kg oljuštene šargarepe
- 5 većih pomorandži
- 5 l vode
- 1 kg šećera
- 4 kašike limunske kiseline
Priprema
- Šargarepu isecite na tanke kolutiće i iseckajtei u blenderu sa malo vode.
- Dobro operite pomorandže i ostavite ih neko vreme u rastvoru sode bikarbone ili sirćeta da uklonite većinu nečistoća.
- Pomorandže sa korom isecite na manje komade i takođe usitnite u blenderu.
- Iseckanu šargarepu i pomorandže stavite zajedno sa vodom da prokuvaju u većoj šerpi. Kada sok provri, kuvajte ga još 10 minuta na laganoj vatri.
- Pred kraj dodajte šećer i limunsku kiselinu.
- Kuvani sok čuvajte u sterilizovanim staklenim flašama - opranim i zagrejanim u rerni.
- Ohladite sok na sobnu temperaturu i čuvajte na suvom i tamnom mestu. Možete ga konzumirati bez ili sa dodatkom vode.
Upotreba u kuhinji
Osim što ga većina ljudi konzumira kao omiljeni napitak, sok od pomorandže se može koristiti u kuhinji za pripremu slatkih i slanih jela. Tokom pripreme poslastica, malo soka od pomorandže osvežiće kolače sa podlogom od keksa, a izuzetno se slaže i sa čokoladom. Možete ga dodati i u mešavinu za pripremu pudinga, što će mu dati nove note ukusa.
U pripremi slanih jela odlično se slaže sa svinjetinom. Preporučljivo je sok staviti u mešavinu marinade ili koristiti kao podlogu za mesne sosove i prelive. Možete ga koristiti i u pripremi specijaliteta od bele ribe – takođe kao sastojak marinada ili sosova.
Foto: Steve Buissinne / Pixabay
Ostavite odgovor