Ako volite ljute ukuse, verovatno ste čuli za najpoznatiji ljuti sos na svetu - tabasko sos. Svoju slavu duguje Edmondu Makilniju koji je prvi započeo njegovu proizvodnju. U komercijalnoj proizvodnji, mlevene crvene tabasko paprike sazrevaju u soli i prirodnom vinskom sirćetu u hrastovim buradima tri godine, ali ne morate čekati tri godine da napravite domaći tabasko, potrebno vam je oko pola sata i 3 - 4 sastojka.
Tabasko se koristi u raznim jelima, a ima veoma malo kalorija i masti i nizak sadržaj natrijuma. Zbog svojih pozitivnih karakteristika koristi se širom sveta i sos je izuzetno tražen, a zbog male količine sastojaka koji su vam potrebni za pripremu, lako ga možete pripremiti u sopstvenom domaćinstvu.
Pre nego što počnete da pripremate ovaj sos potrebno je da znate da postoji nekoliko vrsta tabasko sosa pa je reč o klasičnom crvenom, zelenom, dimljenom, habanjero sosu, bafalo sosu, sosu od belog luka i ljuto-slatkom sosu, ali daleko najpoznatiji je klasični crveni Tabasko sos o kome ćete moći da pročitate u nastavku.
Priprema paprike
Za pripremu tabasko sosa najbolje je koristiti tabasko paprike, ali ih je prilično teško naći u prodavnicama i najbolja opcija bi bila da ih sami posadite. Kao zamenu za tabasko papriku možete da koristite i druge vrste čili papričica, uz napomenu da je čili paprika naziv za sve vrste ljutih papričica, tako da morate da znate koju sortu paprika tačno želite.
Sadnice tabasko paprike možete zasaditi u bašti ili u nešto većoj saksiji. Seme se seje od sredine do kraja februara, a u maju se izrasle sadnice presađuju u zemlju ili u velike saksije na sunčano mesto sa minimalno 6 sati dnevnog svetla. Ako sadite sadnice u saksiju, ona mora da bude enajmanje 10 litara zapremine. U bašti sadnice moraju da budu razmaknute u proseku 50 cm i svaki red mora da bude udaljen od drugog 60 cm. Zalivati ih treba najmanje jednom sedmično ako se sade u prirodi, a u saksijama kada primetite da je zemlja suva.
Kada dođe vreme za berbu, paprike ne čupajte sa stabljika, već ih odrežite makazama. Redovno berite plodove da bi napravili mesta za rast i sazrevanje drugog povrća. Kada tabasko paprike pocrvene spremne su za branje i upotrebu u pripremi sosa. Tokom berbe dobro je da nosite gumene rukavice da ljutina paprika ne bi došla u dodir sa kožom. Dodirivanje drugih delova tela ljutim papričicama može da izazove reakcije kao što su suzenje očiju ili iritacija nazalne sluzokože.
Recepti
Ako želite da napravite originalni tabasko sos, biće vam potrebno malo više strpljenja jer je za pripremu potrebno 17 dana. Tu su i brže domaće verzije tabasko sosa koje ćemo vam predstaviti, ali i sos sa raznim dodacima začina koji mogu da poboljšaju ukus tradicionalnog sosa.
Kada sečete ljute papričice, nemojte udisati isparenja koja se izlaze jer ljutina može da vam opeče nosnu sluzokožu, a tokom sečenja koristite i rukavice da ljute papričice ne bi iritirale kožu.
Ako želite da smanjite ljutinu paprika, pre pripreme sosa možete da ih prelijete ključalom vodom i ostavite da odstoje 15 - 20 minuta da ljutina izađe iz ljutih papričica. Ako želite da imate originalan ukus tabasko sosa, preskočite ovaj korak.
Ovaj sos je najbolje kuvati na otvorenoj površini jer će i paprika da pusti ljutinu kroz paru. Ako imate priliku, kuvajte paprike napolju ili pored otvorenog prozora.
Domaći tabasko sos ima ukus ljutog i oštrog crvenog sosa. Sastoji se od tri glavna sastojka Tabasko bibera, čili paprike ili ljute paprike, soli i vinskog sirćeta. Vinsko sirće možete da kupite u bilo kojoj prodavnici ili specijalizovanoj prodavnici zdrave hrane. Po želji možete u svaki recept dodati so i šećer za poboljšanje ukusa, ali i druge začine poput peršuna ili belog luka. Koju god varijantu da uzmete i napravite nećete se pokajati.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Tabasko sos
Pretpostavljamo da vam je 17 dana predugo za pripremu sosa, pa odvojite najmanje pola sata za pripremu ovog sosa jer vam je upravo to vreme potrebno. Pošto se kuva, brže se radi i ne zahteva puno sastojaka za pripremu. Ova količina je dovoljna za pola tegle od 240 ml.
Sastojci
- 500 g ljute paprike
- 5 dcl vode
- 10 g šećera
- 50 ml vinskog sirćeta
- Soli po želji
Priprema
- Ljute papričice operite i očistite od semenki i peteljki.
- Sitno ih iseckajte i stavite u sud i dodajte vodu i kuvajte na laganoj vatri na šporetu 10 minuta.
- Sklonite sa ringle, ostavite da se ohladi, stavite u blender i sameljite do tečnog stanja.
- Dodajte šećer, so i vinsko sirće i dobro promešajte dok se sve ne sjedini.
- Sve procedite kroz cediljku da biste uklonili još neke krupnije ostatke ljutih papričica u tegle.
- Kada se ohladi, možete početi da konzumirate sos.
Tabasko sos sa začinima
Ako ste već usavršili pripremu klasičnog tabasko sosa, možete početi da istražujete druge ukuse. Ako dodate beli luk, peršun i paradajz dobićete blažu verziju ovog sosa koji mogu da konzumiraju i oni koji nisu ljubitelji ljutih ukusa. Navedena količina sastojaka dovoljna je za pripremu jedne tegle tabasko sosa od 240 ml.
Sastojci
- 3 kom svežih čili papričica
- 5 komada crvenog paradajza
- 1 crveni luk
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 10 listova peršuna
Priprema
- Ljute papričice operite, očistite od semenki i sitno iseckajte ili izgnječite u činiji.
- Paradajz operite i očistite od peteljki i iseckajte na male komadiće.
- Peršun operite i isecite na manje komade, a luk i beli luk očistite i takođe isecite na manje komade.
- Ljute papričice, paradajz, peršun i beli luk stavite u blender i miksajte dok se ne sjedine.
- Kuvajte na tihoj vatri dok se sve ne zgusne, oko 10 - 20 minuta.
- Dodajte vinsko sirće, so i šećer, kuvajte još 5 minuta i sve izmešajte da se sjedini.
- Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi i procedite u teglu ili staklenu flašu.
Upotreba u kuhinji
Tabasko sos u frižideru može da traje neograničeno dugo i možete ga koristiti dok ga ne potrošite. Preporuča se čuvanje na temperaturi od 6°C do maksimalno 16°C.
Takođe, nakon skladištenja, čuvajte ga u teglama ili staklenim flašama da ne bi izgubio aromu. Može se čuvati u ostavi ili podrumu sve dok je na odgovarajućoj temperaturi.
Tabasko se može dodati raznim jelima kao što su supe, salate, čorbe, riblje čorbe, sosovi, omleti, pa čak i kokteli. Budite oprezni kada dozirate ovaj sos u druga jela ili kada marinirate meso. Zbog pikantnosti i arome treba početi sa veoma malom dozom da začin ne bi poprimio druge ukuse tokom pripreme. Preporučljivo je staviti jednu do dve kapi i ako vam to nije dovoljno dozirajte malo više.
Ovaj sos se stavlja i u koktele poput Blodi Meri, a ako volite da eksperimentišete možete da probate i ovu kombinaciju. Začinjeni sosevi su uobičajeni u meksičkoj kuhinji, pa ako ste ljubitelj ovih ukusa, ovim sosom možete da začinite sva jela poreklom sa ovih prostora.
Foto: iSAW Company / Pixabay
Ostavite odgovor