• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
turšija

Turšija

Objavljeno: 12.01.2022.

 

  • Priprema povrća
  • Recepti
  • Domaća turšija
  • Turšija bez konzervansa
  • Turšija sa celerom
  • Upotreba u kuhinji

Jesen je idealno vreme za pripremu zimnice i turšija se često može naći u skoro svakom domaćinstvu. Omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i fantastičnog kiselo-slatkog ukusa. Njegova priprema nije komplikovana, potrebno vam je samo nekoliko minuta i malo dobre volje.

Postoji nekoliko različitih recepata za ovu zimnicu i priprema se od više vrsta povrća, a na vama je da izaberete koje ćete povrće da stavite. U nastavku vam donosimo nekoliko različitih recepata za jednu od najpopularnijih zimnica.

Priprema povrća

Za pripremu turšije možete da koristite nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprika i zeleni paradajz, a vrlo često se u teglama može naći i karfiol. Sve tri povrtarske kulture su veoma popularne i njihova namena je raznovrsna. Zeleni paradajz i paprika su veoma popularni u preradi i od ovog povrća možete pronaći mnogo različitih proizvoda. Karfiol nije toliko popularan jer se najčešće jede svež, ali nikako ga ne treba izuzeti.

Tokom pripreme turšije važno je da koristite zeleno povrće, pa crvenu papriku treba izbegavati. Najidealnije bi bilo koristiti zelenu ili žutu sortu paprika jer je njihova popularnost elika pa se često mogu naći na policama prodavnica.

Za ovu zimnicu i proces kiseljenja koristi se samo zeleni paradajz. Možete ih, bez previše truda, uzgajati u svojoj bašti. Najpoznatije sorte zelenog paradajza su: lajm grin i evergrin. Obe sorte su mesnate i veoma sočne. Zeleni paradajz se ne može uvek naći u prodavnicama, ali ga svakako možete kupiti od lokalnog uzgajivača.

Karfiol pripada podvrsti divljeg kupusa. Tokom pripreme turšije možete da koristite bilo koju sortu ovog povrća. Odličan je izbor povrća za pripremu zimnice i kiseljenje. Neke od poznatijih sorti karfiola su: Baldo F1, Amfora F1, Bora i Vinson. Karfiol se često može naći na policama prodavnica, ali i kod domaćih uzgajivača ili na pijaci.

Berba povrća se razlikuje za svaku vrstu i sortu odabranog povrća. Plodovi se beru kada dostignu puni stepen zrelosti, što se ocenjuje prema boji ploda, njegovoj čvrstoći i veličini.

Paradajz se bere 90 - 120 dana nakon sadnje. Paprika 50 dana nakon procesa presađivanja, boranija se bere nešto ranije od ostalih sorti. Prosečno vreme potrebno da karfiol sazre je 100 -120 dana.

Recepti

Turšiju možete da pripremite od bilo kojeg povrća koje želite. Osnovni recept je isti i možete slobodno da se poigrate sa dodavanjem sastojaka i začina. Za 5 l ove zimnice potrebno je 2,5 - 3 kg seckanog povrća, voda, alkoholno sirće, odabrani začini i, ako želite, grožđe. Pre pripreme zimnice, tegle je potrebno dobro oprati i sterilisati. Ako spremate zimnicu bez konzervansa, onda ga je potrebno pasterizovati nakon pripreme.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaća turšija

Ovaj recept za povrće koristi zeleni paradajz, paprike, karfiol i kisele krastavce. Navedeno povrće, iseckano, treba da bude 3 kg. Vi odlučujete o odnosu povrća, pa ako ste veliki ljubitelj, na primer karfiola, povećajte njegovu količinu. Od navedenih sastojaka dobićete otprilike 3 tegle od 2 - 3 l. Proces pasterizacije nije potreban u ovom receptu.

Sastojci

  • 3 kg seckanog povrća
  • 200 g soli
  • 400 g šećera
  • Biber u zrnu
  • Lovorov list
  • 3 litra vrele vode
  • 2 kašičice vinobrana
  • 3 kašičice konzervansa
  • 1 l alkoholnog sirćeta

Priprema

  1. Povrće treba dobro oprati, osušiti kuhinjskom krpom i iseći na željene veličine.
  2. Narezano povrće rasporedite u prethodno sterilisane tegle. Ređajte jedno na drugo, pa svaki sloj pobiberite.
  3. Dodajte lovorov list.
  4. U lonac dodajte vrelu vodu i stavite na laganu vatru da se ostali sastojci brže rastvore. U vodu dodajte so, šećer, vinobran i konzervans. Sve dobro izmešajte.
  5. Kada se začini istope, sklonite lonac sa vatre.
  6. U tečnost dodajte sirće i sve dobro mešajte.
  7. Pomešanom tečnošću prelijte prethodno poređano povrće do vrha tegle.
  8. Postavite plastični štitnik na vrh tegle da se povrće ne pokvari i prekrijte nečim teškim da bi povrće ostalo u tečnosti.
  9. Teglu dobro zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mestu. Ostavite zimnicu da odstoji najmanje 3 nedelje pre konzumiranja.

Turšija bez konzervansa

Ovaj recept vam omogućava da imate turšiju obogaćenu raznovrsnim povrćem i fantastičnog ukusa. Upravo zbog raznovrsnosti povrća, puna je vitamina i minerala. Odnos određenog povrća možete da prilagodite svom ukusu. U ovom receptu se ne koriste konzervansi, pa je zimnicu potrebno pasterizovati. Od navedenih sastojaka dobićete približno 5 l veoma ukusnog zimnice.

Sastojci

  • 1 kg krastavaca
  • 1 kg šargarepe
  • 500 g zelenog paradajza
  • 500 g zelene paprike
  • 1 kg karfiola
  • 1 kg kupusa
  • 750 ml alkoholnog sirćeta
  • 250 g šećera
  • 150 g soli
  • 250 ml vode
  • 500 ml ulja
  • 1 kesica bibera u zrnu

Priprema

  1. Povrće temeljno operite.
  2. Crni luk oljuštite i iscedite sok.
  3. Karfiol takođe očistite ili isecite stabljiku.
  4. Šargarepu iseckajte na kolutove, ostalo povrće po želji i veličini.
  5. U veću šerpu poređajte povrće jedno po jedno.
  6. Prvo poređajte kolutove šargarepe i na njih poređajte krastavce, zatim sitne cvetove karfiola i sitno seckane paprike i zeleni paradajz.
  7. Narendajte kupus i stavite ga na ostalo povrće.
  8. U drugu šerpu sipajte sirće i vodu i dodajte šećer, so, biber i ulje. Sve dobro promešajte i staviti da provri na srednjoj vatri.
  9. Kuvajte dok tečnost ne provri, povremeno mešajući da se sastojci rastvore i sjedine.
  10. Kada sadržaj šerpe provri, vruće sipajte u prethodno pripremljeno povrće.
  11. Pokrijte šerpu sa povrćem i tečnošću i ostavite da odstoji oko 20 minuta.
  12. Sipajte tečnost nazad u poseban lonac, pazeći da povrće ostane u prvom loncu.
  13. Ponovo dovedite tečnost do ključanja i sačekajte da proključa.
  14. Vrući sadržaj još jednom sipajte u povrće, poklopite i ostavite da odstoji preko noći.
  15. Sutradan poređajte povrće u prethodno sterilisane tegle i prelijte istom tečnošću.
  16. Povrće mora da bude prekriveno tečnošću da se ne pokvari.
  17. Tegle dobro zatvorite i pripremite ih za proces pasterizacije.
  18. Nakon pasterizacije, vaša zimnica spremna je za potrošnju i skladištenje.
  19. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Turšija sa celerom

Celer je veoma zdravo povrće i dobro se kombinuje sa drugim povrćem. Ima odličan ukus nakon procesa kiseljenja. Količinu povrća možete prilagoditi svom ukusu. Ne morate da koristite konzervans, ali ćete onda morati da pasterizujete zimnicu da bi duže trajala. Od navedenih sastojaka dobićete približno 5 l domaće turšije.

Sastojci

  • 1 koren celera
  • 1 kg krastavaca
  • 1 kg šargarepe
  • 500 g zelenog paradajza
  • 500 g paprike
  • 1 kg kupusa
  • 750 ml alkoholnog sirćeta
  • 250 g šećera
  • 150 g soli
  • 2 kašike mirođije
  • 250 ml vode
  • 1 kašika konzervansa
  • 1 kašika vinobrana

Priprema

  1. Povrće temeljno operite. Celer i šargarepu ogulite i isecite na kolutove.
  2. Paprike, krastavce i paradajz ogulite i iseckajte na željene komade.
  3. Iseckano povrće rasporedite u tegle.
  4. Pritisnite povrće da što više stane u teglu. Što je gušće poređano, to će zimnica da bude uspešnija.
  5. U lonac dodajte sirće, vodu, začine, vinobran i konzervans. Pustite da provri na srednjoj vatri, povremeno mešajući.
  6. Kada sadržaj lonca provri i svi sastojci se rastvore, sklonite sa ringle.
  7. Vruću tečnost sipajte u tegle i pustite da tečnost prekrije povrće.
  8. Tegle dobro zatvorite, poklopite i ostavite oko 10 minuta da se napravi vakum, zatim ih spremite na tamno i hladno mesto.
  9. Nakon otprilike 20 dana vaša zimnica je spremna za potrošnju.

Svi recepti za zimnicu od paprike, paradajza i karfiola!

Upotreba u kuhinji

Turšija se obično služi kao salata ili prilog glavnom jelu. Zbog svog ukusa i raznovrsnosti povrća, odlično se slaže sa raznim namirnicama. Možete da ga poslužitie uz razne čorbe, rižota, gulaše i slična jela.

Turšija se čuva u prethodno sterilizovanim teglama koje se spremaju na hladno i tamno mesto. Nakon otvaranja tegle, treba je čuvati u frižideru. Pravilno pripremljena zimnica može da traje i do godinu dana ako se čuva u preporučenim uslovima.

Foto: Thomas Pate / FreeImages

Zimnica od mešanog povrća

ajvar

Ajvar

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski … [više] about Ajvar

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Paradajz, luk, plavi patlidžan i šargarepa neke su od povrtarskih kultura koje svi gaje u svojim baštama. Lako se uzgajaju i ako se brinete o njima na adekvatan … [više] about Đuveč (đuveđ)

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podseća na ljutu verziju ajvara, dok neki tvrde da više liči na pinđur. Ipak, moramo da se složimo da je ovo ziminca koju ne mogu svi da … [više] about Ljutenica

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica koju jedemo kao salatu tokom zime, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog … [više] about Lovačka salata

malidžano

Malidžano - namaz od patlidžana

Patlidžan je biljka kojoj se često ne poklanja dovoljno pažnje, ali je zapravo odličan i postoji mnogo načina na koje može da se pretvori u ukusan … [više] about Malidžano - namaz od patlidžana

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara, u kojoj umesto paprike glavnu ulogu ima patlidžan, godinama oduševljava mnoge generacije i neizostavan je gost u ostavama. Tekstura ovog … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno letnje jelo. Veoma je lagan i ukusan, što je i razlog zašto je tako popularno jelo. Priprema se od sezonskog povrća i za pripremu … [više] about Sataraš

turšija

Turšija

Jesen je idealno vreme za pripremu zimnice i turšija se često može naći u skoro svakom domaćinstvu. Omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i … [više] about Turšija

domaća vegeta

Vegeta

Vegeta je mešavina začina koja se koristi kao prilog i dodatak svim jelima. Lako može da se napravi i kod kuće, a sastojci koji se koriste u pripremi ima skoro … [više] about Vegeta

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR