Jesen je idealno vreme za pripremu zimnice i turšija se često može naći u skoro svakom domaćinstvu. Omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i fantastičnog kiselo-slatkog ukusa. Njegova priprema nije komplikovana, potrebno vam je samo nekoliko minuta i malo dobre volje.
Postoji nekoliko različitih recepata za ovu zimnicu i priprema se od više vrsta povrća, a na vama je da izaberete koje ćete povrće da stavite. U nastavku vam donosimo nekoliko različitih recepata za jednu od najpopularnijih zimnica.
Priprema povrća
Za pripremu turšije možete da koristite nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprika i zeleni paradajz, a vrlo često se u teglama može naći i karfiol. Sve tri povrtarske kulture su veoma popularne i njihova namena je raznovrsna. Zeleni paradajz i paprika su veoma popularni u preradi i od ovog povrća možete pronaći mnogo različitih proizvoda. Karfiol nije toliko popularan jer se najčešće jede svež, ali nikako ga ne treba izuzeti.
Tokom pripreme turšije važno je da koristite zeleno povrće, pa crvenu papriku treba izbegavati. Najidealnije bi bilo koristiti zelenu ili žutu sortu paprika jer je njihova popularnost elika pa se često mogu naći na policama prodavnica.
Za ovu zimnicu i proces kiseljenja koristi se samo zeleni paradajz. Možete ih, bez previše truda, uzgajati u svojoj bašti. Najpoznatije sorte zelenog paradajza su: lajm grin i evergrin. Obe sorte su mesnate i veoma sočne. Zeleni paradajz se ne može uvek naći u prodavnicama, ali ga svakako možete kupiti od lokalnog uzgajivača.
Karfiol pripada podvrsti divljeg kupusa. Tokom pripreme turšije možete da koristite bilo koju sortu ovog povrća. Odličan je izbor povrća za pripremu zimnice i kiseljenje. Neke od poznatijih sorti karfiola su: Baldo F1, Amfora F1, Bora i Vinson. Karfiol se često može naći na policama prodavnica, ali i kod domaćih uzgajivača ili na pijaci.
Berba povrća se razlikuje za svaku vrstu i sortu odabranog povrća. Plodovi se beru kada dostignu puni stepen zrelosti, što se ocenjuje prema boji ploda, njegovoj čvrstoći i veličini.
Paradajz se bere 90 - 120 dana nakon sadnje. Paprika 50 dana nakon procesa presađivanja, boranija se bere nešto ranije od ostalih sorti. Prosečno vreme potrebno da karfiol sazre je 100 -120 dana.
Recepti
Turšiju možete da pripremite od bilo kojeg povrća koje želite. Osnovni recept je isti i možete slobodno da se poigrate sa dodavanjem sastojaka i začina. Za 5 l ove zimnice potrebno je 2,5 - 3 kg seckanog povrća, voda, alkoholno sirće, odabrani začini i, ako želite, grožđe. Pre pripreme zimnice, tegle je potrebno dobro oprati i sterilisati. Ako spremate zimnicu bez konzervansa, onda ga je potrebno pasterizovati nakon pripreme.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaća turšija
Ovaj recept za povrće koristi zeleni paradajz, paprike, karfiol i kisele krastavce. Navedeno povrće, iseckano, treba da bude 3 kg. Vi odlučujete o odnosu povrća, pa ako ste veliki ljubitelj, na primer karfiola, povećajte njegovu količinu. Od navedenih sastojaka dobićete otprilike 3 tegle od 2 - 3 l. Proces pasterizacije nije potreban u ovom receptu.
Sastojci
- 3 kg seckanog povrća
- 200 g soli
- 400 g šećera
- Biber u zrnu
- Lovorov list
- 3 litra vrele vode
- 2 kašičice vinobrana
- 3 kašičice konzervansa
- 1 l alkoholnog sirćeta
Priprema
- Povrće treba dobro oprati, osušiti kuhinjskom krpom i iseći na željene veličine.
- Narezano povrće rasporedite u prethodno sterilisane tegle. Ređajte jedno na drugo, pa svaki sloj pobiberite.
- Dodajte lovorov list.
- U lonac dodajte vrelu vodu i stavite na laganu vatru da se ostali sastojci brže rastvore. U vodu dodajte so, šećer, vinobran i konzervans. Sve dobro izmešajte.
- Kada se začini istope, sklonite lonac sa vatre.
- U tečnost dodajte sirće i sve dobro mešajte.
- Pomešanom tečnošću prelijte prethodno poređano povrće do vrha tegle.
- Postavite plastični štitnik na vrh tegle da se povrće ne pokvari i prekrijte nečim teškim da bi povrće ostalo u tečnosti.
- Teglu dobro zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mestu. Ostavite zimnicu da odstoji najmanje 3 nedelje pre konzumiranja.
Turšija bez konzervansa
Ovaj recept vam omogućava da imate turšiju obogaćenu raznovrsnim povrćem i fantastičnog ukusa. Upravo zbog raznovrsnosti povrća, puna je vitamina i minerala. Odnos određenog povrća možete da prilagodite svom ukusu. U ovom receptu se ne koriste konzervansi, pa je zimnicu potrebno pasterizovati. Od navedenih sastojaka dobićete približno 5 l veoma ukusnog zimnice.
Sastojci
- 1 kg krastavaca
- 1 kg šargarepe
- 500 g zelenog paradajza
- 500 g zelene paprike
- 1 kg karfiola
- 1 kg kupusa
- 750 ml alkoholnog sirćeta
- 250 g šećera
- 150 g soli
- 250 ml vode
- 500 ml ulja
- 1 kesica bibera u zrnu
Priprema
- Povrće temeljno operite.
- Crni luk oljuštite i iscedite sok.
- Karfiol takođe očistite ili isecite stabljiku.
- Šargarepu iseckajte na kolutove, ostalo povrće po želji i veličini.
- U veću šerpu poređajte povrće jedno po jedno.
- Prvo poređajte kolutove šargarepe i na njih poređajte krastavce, zatim sitne cvetove karfiola i sitno seckane paprike i zeleni paradajz.
- Narendajte kupus i stavite ga na ostalo povrće.
- U drugu šerpu sipajte sirće i vodu i dodajte šećer, so, biber i ulje. Sve dobro promešajte i staviti da provri na srednjoj vatri.
- Kuvajte dok tečnost ne provri, povremeno mešajući da se sastojci rastvore i sjedine.
- Kada sadržaj šerpe provri, vruće sipajte u prethodno pripremljeno povrće.
- Pokrijte šerpu sa povrćem i tečnošću i ostavite da odstoji oko 20 minuta.
- Sipajte tečnost nazad u poseban lonac, pazeći da povrće ostane u prvom loncu.
- Ponovo dovedite tečnost do ključanja i sačekajte da proključa.
- Vrući sadržaj još jednom sipajte u povrće, poklopite i ostavite da odstoji preko noći.
- Sutradan poređajte povrće u prethodno sterilisane tegle i prelijte istom tečnošću.
- Povrće mora da bude prekriveno tečnošću da se ne pokvari.
- Tegle dobro zatvorite i pripremite ih za proces pasterizacije.
- Nakon pasterizacije, vaša zimnica spremna je za potrošnju i skladištenje.
- Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Turšija sa celerom
Celer je veoma zdravo povrće i dobro se kombinuje sa drugim povrćem. Ima odličan ukus nakon procesa kiseljenja. Količinu povrća možete prilagoditi svom ukusu. Ne morate da koristite konzervans, ali ćete onda morati da pasterizujete zimnicu da bi duže trajala. Od navedenih sastojaka dobićete približno 5 l domaće turšije.
Sastojci
- 1 koren celera
- 1 kg krastavaca
- 1 kg šargarepe
- 500 g zelenog paradajza
- 500 g paprike
- 1 kg kupusa
- 750 ml alkoholnog sirćeta
- 250 g šećera
- 150 g soli
- 2 kašike mirođije
- 250 ml vode
- 1 kašika konzervansa
- 1 kašika vinobrana
Priprema
- Povrće temeljno operite. Celer i šargarepu ogulite i isecite na kolutove.
- Paprike, krastavce i paradajz ogulite i iseckajte na željene komade.
- Iseckano povrće rasporedite u tegle.
- Pritisnite povrće da što više stane u teglu. Što je gušće poređano, to će zimnica da bude uspešnija.
- U lonac dodajte sirće, vodu, začine, vinobran i konzervans. Pustite da provri na srednjoj vatri, povremeno mešajući.
- Kada sadržaj lonca provri i svi sastojci se rastvore, sklonite sa ringle.
- Vruću tečnost sipajte u tegle i pustite da tečnost prekrije povrće.
- Tegle dobro zatvorite, poklopite i ostavite oko 10 minuta da se napravi vakum, zatim ih spremite na tamno i hladno mesto.
- Nakon otprilike 20 dana vaša zimnica je spremna za potrošnju.
Upotreba u kuhinji
Turšija se obično služi kao salata ili prilog glavnom jelu. Zbog svog ukusa i raznovrsnosti povrća, odlično se slaže sa raznim namirnicama. Možete da ga poslužitie uz razne čorbe, rižota, gulaše i slična jela.
Turšija se čuva u prethodno sterilizovanim teglama koje se spremaju na hladno i tamno mesto. Nakon otvaranja tegle, treba je čuvati u frižideru. Pravilno pripremljena zimnica može da traje i do godinu dana ako se čuva u preporučenim uslovima.
Foto: Thomas Pate / FreeImages
Ostavite odgovor