Lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica koju jedemo kao salatu tokom zime, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog pikantnog i ljutkastog ukusa koji se može osetiti, ali i pretpostavke da lovci vole ljuta i začinjena jela.
Ako niste ljubitelj ljute paprike, osim ljute varijante, možete da napravite i blažu varijantu. Ali koja god vam se verzija sviđa, svakako preporučamo da ove godine napravite lovačku salatu i uvrstite u standardnu postavu zimnice na policama svoje ostave. Slede korisne informacije o sastojcima, zanimljivi osnovni recepti s kojima ne možete da pogrešite i saveti za skladištenje kako bi priprema lovačke salate bila što uspešnija.
Priprema povrća
Tokom pripremanja lovačke salate potrebno je koristiti veće i mesnatije sorte paradajza. Osim veličine samog ploda, važno je da je ukus paradajza kiseo da bi se dobio očekivani ukus zimnice, ipak je reč o salati. Najbolje vrste paradajza koje se mogu koristiti za pripremu su domaći paradajz koji se najčešće gaji u našim baštama i stara sorta Volovsko srce.
Postoji samo jedna vrsta paprike koja se preporučuje za pripremanje lovačke salate, a to je rog paprika. No, možete da koristite i baburu ili zelenu papriku jer lovačka salata podnosi sve vrste povrća.
Ako sadite svoje povrće i imate sopstvenu baštu, berbu povrća treba obaviti krajem leta ili početkom jeseni kada plodovi sazrevaju.
Paradajz se može brati čak i ako je prezreo, jer će vam zapravo trebati paradajz koji je u tečnom stanju ili pasiran. Važno je samo da paradajz ima svojstven ukus i da ne postane previše kiseo.
Paprika mora da bude zrela i da je poprimila karakterističnu crvenu boju. Pazite da ne prezre jer može istruniti i plod više neće biti upotrebljiv.
Šargarepu je potrebno brati krajem leta kada je dovoljno zrela za preradu. Šargarepu je potrebno izvaditi iz zemlje i očistiti od svih nečistoća, oprati i pripremiti za dalju preradu. Ako želite da što duže ostane sveža, ne uklanjajte lišće, već ju berite zajedno sa listovima.
Ako nemate mogućnosti da sami gajite potrebno povrće, ipak možete napraviti kvalitetnu zimnicu. Na pijaci uvek možete naći kvalitetan paradajz, papriku i šargarepu, ali tokom kupovine voća obratiti pažnju na nekoliko činjenica.
Paradajz koji kupujete trebao bi biti malo mekši na dodir da bi se skuvao što je pre moguće, dok bi paprike trebale da budu intenzivno crvene i duguljaste, ali ne mekane na dodir jer bi to značilo da je paprika prezrela ili da je prošlo mnogo vremena od branja do isporuke na tržište. Izaberite šargarepu na kojoj je malo zemlje, što znači da je prirodna i srednje veličine, što bi ukazivalo da se radi o domaćoj šargarepi, a ne o šargarepi koja u sebi ima veštačke dodatke.
Pitajte prodavca o ukusima povrća koje kupujete, bilo da je kiselo ili slatko, jer će vam to biti bitno tokom pripreme lovačke salate.
Recepti
Recepti za pripremu lovačke salate razlikuju se po jednom sastojku, a to je konzervans. Neki spremaju zimnicu sa konzervanskom, dok drugi izbegavaju ovaj sastojak jer misle da nije zdrav. Koji ćete od recepata da izaberete, zavisi od vas.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Lovačka salata
Ovaj klasični recept sadrži konzervans, ali i ljute papričice, koje mnoge vraćaju u detinjstvo i podsećaju na one stare ukuse koji se pamte. Sastojci u receptu dovoljni su za količinu od 8 tegli zapremine 750 ml.
Sastojci
- 2 kg paradajza
- 0,5 kg šargarepe
- 3 kg rog paprike
- 2 ljute paprike
- 5 čena belog luka
- 2 dl ulja
- 3 dl sirćeta
- 1 kašika soli
- 150 g šećera
- 1 kašika mlevene paprike
- 2 - 3 lovorova lista
- 1 konzervans
Priprema
- Paradajz blanširajte u vrućoj vodi i ogulite, iseckajte i sameljite u mašini za meso ili izblendajte blenderom.
- Paprike operite, očistite i isecite na kockice ili trakice.
- Šargarepu ogulite i isecite na kolutiće ili kockice.
- Stavite paradajz, papriku, šargarepu, ljute papričice i beli luk u činiju i kuvajte dok sve povrće ne bude skuvano ili omekšalo.
- Dodajte beli luk, ulje, sirće, so, biber i lovorov list i šećer.
- Sve sastojke kuvajte oko 40 minuta na tihoj vatri.
- Nakon 40 minuta, sklonite lonac sa vatre i dodajte konzervans.
- Zagrejte tegle u rerni i sipajte vruću lovačku salatu u njih i odmah zatvorite; pokrijte krpom, peškirom ili ćebetom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Kada se ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.
Lovačka salata bez konzervansa
U poslednje vreme pripremanje zimnice koja ne sadrži konzervanse, postaje sve popularnija jer sve više ljudi želi da izbaci sve veštačke dodatke iz ishrane. Iako ne sadrži konzervans, ovako pripremljenu lovačku salatu možete čuvati i duže vreme. Navedena količina je pogodna za 8 tegli od 750 ml.
Sastojci
- 1 l pasiranog paradajza
- 0,5 kg šargarepe
- 3 kg rog paprike
- peršunovo lišće
- 2 kašike mlevene paprike
- 150 g šećera
- 2 kašike soli
- 200 ml ulja
- 200 ml alkoholnog sirćeta
- 2 čena belog luka,
- ljute paprike (feferoni) po želji
Priprema
- Šargarepu ogulite i narežite na male komadiće i kuhajte 40 minuta u velikom loncu na tihoj vatri.
- Paprike operite i isecite na trakice ili kockice i dodajte u lonac.
- Umešajte šećer, so, peršun, ulje, alkoholno sirće, biber, ljutu papriku i zdrobljeni beli luk i kuvajte uz povremeno mešanje 20 minuta.
- Posle 20 minuta sklonite lovačku salatu sa vatre.
- Zagrejte tegle u rerni i stavite kuvanu vrelu smesu u sterilisane vrele tegle i odmah ih zatvorite poklopcima.
- Pokrijte krpom, peškirom ili ćebetom i ostavite da se polako ohladi i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Lovačka salata može se kombinovati sa pečenim mesom, ali je i ukusna u kombinaciji sa testeninama. Često se koristi zimi uz pečeno meso kao sos ili preliv preko samog mesa, a na sličan način se koristi i sa testeninama.
Ako ste ljubitelj gulaša, možete ga kombinovati i kao prilog koji će odgovarati njegovom kiselkasto-slatkom ukusu.
Pre skladištenja tegle potrebno ju je prekriti krpom, peškirom ili ćebetom i pustiti da se polako ohladi, a zatim pravilno spremiti. Lovačku salatu treba čuvati na hladnom i tamnom mestu dobro zatvoreno u teglama. Ako nemate priliku da zimnicu spremite u ostavu, možete je spremiti i u podrum. Važno je samo da ju ne izlažete visokim temperaturama jer može da se pokvari.
Iako se u pripremi lovačke salate mogu koristiti sve vrste paprike, rog paprika se preporučuje kao glavna vrsta paprike pogodna za pripremanje ove zimnice.
Foto: Pixabay
Ostavite odgovor