• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sos od belog luka

Sos od belog luka

Objavljeno: 03.02.2022.

  • Priprema belog luka
  • Recepti
  • Sos od belog luka
  • Blagi sos od belog luka
  • Sos od meda i belog luka
  • Upotreba u kuhinji

Beli luk je povrtarska kultura koja svakom jelu daje dodatnu aromu, a mnogima je jedan od omiljenih začina koji upotpunjuju jelo. Zbog svog ukusa odlično se kombinuje sa svim namirnicama i danas gotovo da nema domaćice koja ga ne koristi u svojoj kuhinji upravo zbog njegove lekovitosti i intenzivnog ukusa.

Sos od belog luka je veoma jednostavan za pripremu, a ukus je fantastičan i biće vam potrebno samo nekoliko minuta da ga pripremite. Možete ga kombinovati sa raznim namirnicama kao što su testenina, pirinač ili jednostavno začiniti pečenje. Ispod je nekoliko recepata za ovaj veoma ukusan sos.

Priprema belog luka

Zbog svoje popularnosti, danas se gaji širom sveta. Postoje stotine sorti, a razlikuju se po boji ljuske i vremenu sadnje - odnosno berbe. Kada pripremate sos od belog luka, možete koristiti bilo koju sortu.

Kada dostigne fazu zrelosti, beli luk se može brati ručno. Potpuna zrelost ove biljke se ocenjuje kada stabljika potpuno omekša i počne da se spušta prema zemlji. Moguća je i mehanička berba, ali je tada potrebno ukloniti zeleno lišće pre berbe. Jesenji luk se bere u julu, a prolećni u avgustu.

Tokom kupovine obratite pažnju na izgled glavice. Izaberite one koje odgovaraju veličini i boji vama poznatog belog luka. Izbegavajte one koji su previše mekani na dodir i sadrže oštećenje površine.

Recepti

Priprema sosa od belog luka je veoma jednostavna i brza. Sve što vam treba je nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Postoji mnogo različitih recepata, a u nastavku vam donosimo 3 isprobana i ukusna sosa.

Sos od belog luka

Ovo je osnovni recept za pripremu sosa od belog luka, a začine i količinu možete slobodno prilagođavati svojim potrebama i ukusima. Od navedenih sastojaka dobićete 1 teglu od približno 500 ml.

Sastojci

  • 2 kašike masti ili 3 kašike ulja (suncokretovog ili maslinovog)
  • 2 - 3 kašike brašna
  • 4 - 5 čena belog luka
  • 1/2 l vode ili čorbe od povrća
  • So, biber (količina po ukusu)

Priprema

  1. U tiganju zagrejte ulje ili mast i dodajte brašno. Veoma lagano pržite, da smesa bude svetla.
  2. Beli luk oljuštite, očistite, iseckajte i dodajte u smešu i pržite na umerenoj vatri uz povremeno mešanje.
  3. Kada beli luk pusti svoj miris i malo promeni boju, dodajte hladnu vodu ili čorbu.
  4. Sve promešajte i kuvajte oko 15 minuta.
  5. Sos posolite i pobiberite i pustite da ponovo provri, pa procedite.
  6. Sipajte u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

Blagi sos od belog luka

Ovaj sos od belog luka odlično ide uz pečenje, roštilj i kao preliv za salatu. Priprema je veoma jednostavna, potreban vam je samo blender ili štapni mikser i samo 10 minuta slobodnog vremena. Začine i količinu sastojaka prilagodite svom ukusu. Ovaj recept sadrži mlečne proizvode zbog čega se ne može čuvati duže vreme. U frižideru može da se čuva 3 - 4 dana, a od navedenih sastojaka dobićete 1 teglu od približno 500 ml.

Sastojci

  • 250 g krem sira
  • 200 ml pavlake
  • 3 kašike limunovog soka
  • 2 čena belog luka (ili 3 ako volite jak ukus belog luka)
  • Veza peršuna
  • Malo mlevenog šarenog bibera i soli po ukusu

Priprema

  1. Očistite i sitno iseckajte luk.
  2. U blender stavite seckani beli luk, krem sir, pavlaku, limunov sok i so.
  3. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Istresite sos u činiju, dodajte mlevenu papriku i seckani peršun. Sve promešajte.
  5. Istresite sos u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

Sos od meda i belog luka

Ako ste ljubitelj slatkih i začinjenih soseva, onda je ovo recept za vas. Ovaj sos odlično ide uz pečenu živinu i meso, a priprema je veoma jednostavna. Prilagodite sastojke i začine svojim potrebama i ukusu. Od navedenih sastojaka dobićete 1 teglu od približno 350 ml.

Sastojci

  • 4 kašike tečnog meda (opciono)
  • 3 čena belog luka (možete dodati još ako želite jači ukus)
  • Mleveni biber
  • So
  • Biber

Priprema

  1. U manju činiju dodajte 4 kašike meda.
  2. Beli luk očistite, iseckajte i dodajte u činiju sa medom.
  3. Dodajte mlevenu papriku, so i biber, sve promešajte da se svi sastojci sjedine.
  4. Gotov sos sipajte u prethodno sterilisanu teglu i čuvajte u frižideru.

Svi recepti za zimnicu od belog luka >>

Upotreba u kuhinji

Čuvajte sos od belog luka u prethodno sterilizovanim teglama. Ako ste spremali sos sa mlečnim proizvodima, treba ga potrošiti u roku od 4 dana uz obavezno čuvanje u frižideru. Možete ga i zamrznuti u kalupu za led, nakon čega možete koristiti količine po potrebi. Sos bez mleka može da stoji do 3 nedelje u frižideru.

Sos od belog luka ima zaista široku namenu - može da začini bilo koje jelo od pečenog mesa ili ribe. Odlično se slaže sa testeninom ili pirinčem, a možete ga koristiti i kao preliv za salate, tortilje ili uz razne grickalice. Veoma je bogatog ukusa, tako da će svakoj hrani sigurno dati dodatni, fantastičan ukus.

Foto: Innes Linder / Pixabay 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

kompot od krušaka

Kompot od krušaka

Pravo osveženje u svako doba godine sigurno je kompot, poslastica velikih komada voća u ušećerenom … [više] about Kompot od krušaka

ovsena kaša

Ovsena kaša

Nekada se ovsena kaša smatrala lošom hranom jer je bila lako dostupna žitarica i najčešći i jedini … [više] about Ovsena kaša

namaz od maslina

Namaz od maslina - tapenada

Masline su jedna od najstarijih namirnica koje ljudi od pamtiveka koriste u razne svrhe. Oduvek je … [više] about Namaz od maslina - tapenada

kesten pire

Kesten pire

Jesen je vreme kestena koji se spremaju na razne načine - kuvaju, peku ili koriste kao sastojak … [više] about Kesten pire

sok od brusnice

Sok od brusnice

Često se pominje da su prirodni sokovi bogati raznim vitaminima i dobri za zdravlje celog organizma. … [više] about Sok od brusnice

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR