Beli luk je povrtarska kultura koja svakom jelu daje dodatnu aromu, a mnogima je jedan od omiljenih začina koji upotpunjuju jelo. Zbog svog ukusa odlično se kombinuje sa svim namirnicama i danas gotovo da nema domaćice koja ga ne koristi u svojoj kuhinji upravo zbog njegove lekovitosti i intenzivnog ukusa.
Sos od belog luka je veoma jednostavan za pripremu, a ukus je fantastičan i biće vam potrebno samo nekoliko minuta da ga pripremite. Možete ga kombinovati sa raznim namirnicama kao što su testenina, pirinač ili jednostavno začiniti pečenje. Ispod je nekoliko recepata za ovaj veoma ukusan sos.
Priprema belog luka
Zbog svoje popularnosti, danas se gaji širom sveta. Postoje stotine sorti, a razlikuju se po boji ljuske i vremenu sadnje - odnosno berbe. Kada pripremate sos od belog luka, možete koristiti bilo koju sortu.
Kada dostigne fazu zrelosti, beli luk se može brati ručno. Potpuna zrelost ove biljke se ocenjuje kada stabljika potpuno omekša i počne da se spušta prema zemlji. Moguća je i mehanička berba, ali je tada potrebno ukloniti zeleno lišće pre berbe. Jesenji luk se bere u julu, a prolećni u avgustu.
Tokom kupovine obratite pažnju na izgled glavice. Izaberite one koje odgovaraju veličini i boji vama poznatog belog luka. Izbegavajte one koji su previše mekani na dodir i sadrže oštećenje površine.
Recepti
Priprema sosa od belog luka je veoma jednostavna i brza. Sve što vam treba je nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Postoji mnogo različitih recepata, a u nastavku vam donosimo 3 isprobana i ukusna sosa.
Sos od belog luka
Ovo je osnovni recept za pripremu sosa od belog luka, a začine i količinu možete slobodno prilagođavati svojim potrebama i ukusima. Od navedenih sastojaka dobićete 1 teglu od približno 500 ml.
Sastojci
- 2 kašike masti ili 3 kašike ulja (suncokretovog ili maslinovog)
- 2 - 3 kašike brašna
- 4 - 5 čena belog luka
- 1/2 l vode ili čorbe od povrća
- So, biber (količina po ukusu)
Priprema
- U tiganju zagrejte ulje ili mast i dodajte brašno. Veoma lagano pržite, da smesa bude svetla.
- Beli luk oljuštite, očistite, iseckajte i dodajte u smešu i pržite na umerenoj vatri uz povremeno mešanje.
- Kada beli luk pusti svoj miris i malo promeni boju, dodajte hladnu vodu ili čorbu.
- Sve promešajte i kuvajte oko 15 minuta.
- Sos posolite i pobiberite i pustite da ponovo provri, pa procedite.
- Sipajte u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.
Blagi sos od belog luka
Ovaj sos od belog luka odlično ide uz pečenje, roštilj i kao preliv za salatu. Priprema je veoma jednostavna, potreban vam je samo blender ili štapni mikser i samo 10 minuta slobodnog vremena. Začine i količinu sastojaka prilagodite svom ukusu. Ovaj recept sadrži mlečne proizvode zbog čega se ne može čuvati duže vreme. U frižideru može da se čuva 3 - 4 dana, a od navedenih sastojaka dobićete 1 teglu od približno 500 ml.
Sastojci
- 250 g krem sira
- 200 ml pavlake
- 3 kašike limunovog soka
- 2 čena belog luka (ili 3 ako volite jak ukus belog luka)
- Veza peršuna
- Malo mlevenog šarenog bibera i soli po ukusu
Priprema
- Očistite i sitno iseckajte luk.
- U blender stavite seckani beli luk, krem sir, pavlaku, limunov sok i so.
- Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Istresite sos u činiju, dodajte mlevenu papriku i seckani peršun. Sve promešajte.
- Istresite sos u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.
Sos od meda i belog luka
Ako ste ljubitelj slatkih i začinjenih soseva, onda je ovo recept za vas. Ovaj sos odlično ide uz pečenu živinu i meso, a priprema je veoma jednostavna. Prilagodite sastojke i začine svojim potrebama i ukusu. Od navedenih sastojaka dobićete 1 teglu od približno 350 ml.
Sastojci
- 4 kašike tečnog meda (opciono)
- 3 čena belog luka (možete dodati još ako želite jači ukus)
- Mleveni biber
- So
- Biber
Priprema
- U manju činiju dodajte 4 kašike meda.
- Beli luk očistite, iseckajte i dodajte u činiju sa medom.
- Dodajte mlevenu papriku, so i biber, sve promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Gotov sos sipajte u prethodno sterilisanu teglu i čuvajte u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Čuvajte sos od belog luka u prethodno sterilizovanim teglama. Ako ste spremali sos sa mlečnim proizvodima, treba ga potrošiti u roku od 4 dana uz obavezno čuvanje u frižideru. Možete ga i zamrznuti u kalupu za led, nakon čega možete koristiti količine po potrebi. Sos bez mleka može da stoji do 3 nedelje u frižideru.
Sos od belog luka ima zaista široku namenu - može da začini bilo koje jelo od pečenog mesa ili ribe. Odlično se slaže sa testeninom ili pirinčem, a možete ga koristiti i kao preliv za salate, tortilje ili uz razne grickalice. Veoma je bogatog ukusa, tako da će svakoj hrani sigurno dati dodatni, fantastičan ukus.
Foto: Innes Linder / Pixabay
Ostavite odgovor