Sok ili sirup od zove stalan je na policama ostava u skoro svakom domaćinstvu. Ali da li ste znali da se i drugi delovi zove mogu koristiti za pripremu zimnice?
Zimnica od zove
U nastavku ćete naći ideje i recepte za pripremu zimnice od zove kako biste tokom cele godine uživali u njenom intenzivnom ukusu i mirisu.
Priprema zove
Nema ko još nije probao ukusan domaći sok ili sirup od zove. Ukusi koji nas vraćaju u detinjstvo i podsećaju na našu baku koja je svake godine verno sakupljala cvetove zove samo da bi napravila bogat sok koji predstavlja pravo zdravo i okrepljujuće zadovoljstvo čini standardnu postavu mnogih ostava. Ono što je idealno sa zovom je to što je zapravo besplatna i nalazi se divlja pored puteva, napuštenih kuća, samo čeka da se cveće sakupi i napravi ukusne zimnice.
Osim cveća, za pripremu sirupa koriste se i bobice zove. Ne tako standardan i malo drugačija vrsta sirupa koji takođe oduševljava ukusom i lakoćom pripreme. Bobice se takođe koriste za pravljenje želea, džemova i vina, a mogu se i zamrznuti.
Cvetove zove možete da koristite i za pripremu meda od zove, odnosno dodavanjem cvetova zove u livadski med, ili ih osušite i napravite čaj. Imajte na umu da med od zove ne postoji, jer pčele ne idu na nju, ali se listovi mogu dodati u cvetni med i tako dobiti med intenzivnog mirisa i ukusa zove.
Sušenje zove
Sušenje cvetova zove na vazduhu produžava njihovu sezonu kuvanja na celu godinu. Pretvaranje malih, mekih, belih cvetova u hrskave, suve, braon latice je lako. Sakupite cvetove, protresite da uklonite skrivene insekte, dobro operite i stavite na karton ili poslužavnike (u jednom sloju) i ostavite na toplom, suvom i senovitom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha. Kada se latice osuše, nežno ih "otrljajte" sa stabljika i čuvajte u teglama sa hermetičkim poklopcima dok ne budu spremne za upotrebu.
Osušeni cvetovi zove mogu da se koriste za pripremu pića poput sokova, čajeva, sirupa, vina, pa čak i piva ako se u njega doda pivski kvasac, a posebnu aromu daju sok od jabukovače i đumbira.
Zova se može sušiti i na vazduhu, ali i u dehidratoru i rerni. Sušenje u dehidratoru obično traje 4 - 5 sati. Ako imate dehidrator i nemate vremena da čekate da se bobice zove osuše, ovo je najbolja opcija. Poređajte bobice na poslužavnik za dehidrator i podesite temperaturu na 60°C (u zavisnosti od vašeg dehidratora, pogledajte uputstva proizvođača za sušenje voća).
Takođe bobice se mogu sušiti i u rerni tako što ćete rernu zagrejati na 50°C ili niže. Zova je prilično osetljiva i na visokim temperaturama rizikujete da se pokvare. Na pleh stavite papir za pečenje i poređajte bobice u jednom sloju. Ostavite da se suše oko 15 - 30 minuta. S vremena na vreme proverite da li su suve da biste sprečili prekuvanje. Kada se osuši, izvadite bobice i ostavite da se ohlade.
Blanširanje zove
Cvetovi zove se ne blanširaju. Ili se kuvaju u vodi da se dobije sirup ili se potapaju u hladnoj vodi. Bobice se mogu blanširati pre zamrzavanja tako da ih očistite i odvojite od stabljike, dobro operite i kratko potopite u ključalu vodu 2 - 3 minuta. Izvadite ih u hladnu vodu i ostavite da se ohlade, procedite, ostavite na peškiru da se osuše, pa upotrebite zamrzavanje.
Zamrzavanje zove
Od zove možete da zamrznete samo bobice, cvetove odmah koristite za pripremu sirupa ili soka. Prvo odvojite bobice od stabljike, blanširajte, ocedite, osušite i zamrznite u plastičnoj kesi ili plastičnoj posudi. Zimi, tokom sezone gripa, izvadite nekoliko smrznutih bobica i dodajte ih u topli čaj ili par smrznutih bobica u smutije i šejkove.
Foto: RitaE / Pixabay
Ostavite odgovor