• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
kompot od breskve

Kompot od breskve

Objavljeno: 03.02.2022.

 

  • Priprema breskve
  • Recepti
  • Domaći kompot od breskve
  • Kompot od breskve bez šećera
  • Kompot od breskve sa limunom
  • Upotreba u kuhinji

Okrugla i mesnata, breskva je zbog svojih lekovitih svojstava popularno voće za pravljenje raznih zimnica. Iako je vreme zrenja u letnjim mesecima, kvalitetnom pripremom i dobrim skladištenjem može se pretvoriti u ukusan desert.

Kompot od breskve je jedan od najboljih načina da uživate u plodovima ovog voća. Iako postoji mnogo različitih kombinacija za korišćenje kompota u desertima, odlične su i jednostavnije varijante u kojima se kompot služi sam ili sa dodatkom začina po želji.

Priprema breskve

Berba breskve se odvija prema nekoliko spoljašnjih i vidljivih faktora. Plodove se preporuča ne brati dok su zeleni i dok većina ne sazre. Može se proceniti i po zrelosti mesa, koja je određena stepenom aromatičnosti. Obično plodovi ne sazrevaju istovremeno, pa su potrebne 2 ili više žetve. Kada je breskva spremna za berbu, plod omekša.

Pored toga što su pogodne za samouzgajanje, možete ih nabaviti od lokalnih uzgajivača, na pijacama (tokom letnjih meseci) ili u prodavnicama.

Recepti

Recepti za pripremu kompota su jednostavni i zahtevaju samo nekoliko sastojaka, a za njihovu pripremu neće vam trebati mnogo vremena. Kompot od breskve bez šećera preporuča se onima koji paze na liniju, a druge kombinacije sa raznim voćem za vaše najmlađe ukućane.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći kompot od breskve

Za ovu pripremu tradicionalnog kompota potrebne su breskve, voda i šećer. Uživajte u decenijama čuvenog pravljenja kompota od ovog kvalitetnog voća. Za količinu smeše iz recepta potrebno je 5 tegli.

Sastojci

  • 2,5 kg breskve
  • 1 l vode
  • 500 g šećera

Priprema

  1. Operite i osušite breskve, oljuštite ih i iscedite sok. Da biste olakšali ljuštenje, stavite ih u ključalu vodu na 30 sekundi, a zatim u hladnu vodu.
  2. Nakon što ste ih izvadili iz hladne vode i ogulili, isecite breskve na 4 dela i uklonite im koštice.
  3. Narezane breskve vratite u hladnu vodu.
  4. Oprane i sterilisane tegle stavite u zagrejanu rernu na 170°C.
  5. Posle 10 minuta izvadite tegle.
  6. Izvadite breskve iz vode i stavite u tegle.
  7. U činiju dodajte šećer i prelijte vodom. Zagrejte smešu i uz povremeno mešanje sačekajte da voda proključa.
  8. Sipajte smešu u tegle. Tegle dobro zatvorite poklopcem i nakon što se kompot ohladi premestite ga na hladnije i tamnije mesto.

Kompot od breskve bez šećera

Ovakav način pripreme kompota namenjen je osobama koje žele da pripreme nešto blažu varijantu ukusa. Umesto šećera za pripremu se koristi med. Za količinu smeše iz recepta potrebne su 2 tegle.

Sastojci

  • 1 kg breskve
  • 700 ml vode
  • 700 g meda

Priprema

  1. Operite i ogulite breskve. Uklonite koštice.
  2. Operite i sterilišite tegle. Dodajte breskve u tegle.
  3. Dodajte vodu i med u šerpu. Zagrejte smešu i povremeno mešajte.
  4. Kada provri sklonite sa ringle i prelijte breskve.
  5. Čvrsto zatvorite teglu.

Kompot od breskve sa limunom

U ovaj recept za kompot od breskve dodajte limun kao pojačivač ukusa i dodatak koji doprinosi dužem čuvanju. Ako želite da ga dodatno oplemenite, možete da dodate nekoliko kapi soka od pomorandže ili arome vanile. Ako želite da se dodatno zasladite, dodajte 2 - 3 kašike šećera više od navedenog. Za pripremu ovog recepta potrebne su vam 4 tegle.

Sastojci

  • 2 kg breskve
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 l vode
  • 400 g šećera

Priprema

  1. Operite breskve.
  2. Dodajte približno 500 ml vode u šerpu i stavite da provri.
  3. Sklonite sa vatre i stavite breskve u provrelu vodu. Posle 30 sekundi izvadite breskve i prelijte ih hladnom vodom.
  4. Oljuštite ih i iseckajte na pola. Uklonite koštice.
  5. Operite i sterilišite tegle.
  6. Stavite breskve u tegle.
  7. Napunite drugu šerpu hladnom vodom i dodajte limunov sok i šećer. Zagrejte i kada smeša provri, prelijte breskve.
  8. Tegle zatvorite i kada se ohlade čuvajte na hladnijem mestu.

Svi recepti za zimnicu od bresaka >>

Upotreba u kuhinji

Ako ste pripremili recept za tradicionalni kompot ili kompot bez šećera, pazite na nešto kraći vek trajanja. Tako pripremljeni kompoti imaju mogućnost skladištenja oko 3 meseca. Ako kompot želite da čuvate duže vreme, preporuča se dodavanje konzervansa.

Nakon otvaranja tegle, sav sadržaj treba potrošiti u roku od nedelju dana i čuvati u frižideru. Recept za kompot od breskve koji sadrži limunov sok možete čuvati 12 meseci, ali je preporučljivo da se tegla nakon otvaranja stavi u frižider.

Kompote od breskve treba čuvati u slabo osvetljenim prostorima na nižim temperaturama.

Breskve iz kompota možete konzumirati na mnogo načina. Osim kao dodatak kolačima, poslasticama i kroasanima, kompot se može poslužiti i bez dodataka. Ako ga ohladite, može se poslužiti kao preliv za sladoled ili jogurt. Kao odličan desert, kompot od breskve se može poslužiti sa šlagom.

Foto: bourgeoisbee / CC

Zimnica od bresaka

kompot od breskve

Kompot od breskve

Okrugla i mesnata, breskva je zbog svojih lekovitih svojstava popularno voće za pravljenje raznih zimnica. Iako je vreme zrenja u letnjim mesecima, kvalitetnom … [više] about Kompot od breskve

sok od breskve

Sok od breskve

Za pripremu zimnice možemo da koristimo plodove koji sazrevaju u plodnim letnjim mesecima, a breskva nije iznimka. Ovog slatkog i sočnog voća leti ne možemo da … [više] about Sok od breskve

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR