• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
breskve

Breskva

Objavljeno: 03.02.2022.

Zimnica od breskve je, uz jabuku, redovan stanar na policama u ostavi ili podrumu većine domova. Uživanje u sočnim i ukusnim plodovima breskve sada je moguće i tokom zime.

Zimnica od breskve

Od džemova i pekmeza do sokova i kompota, u nastavku su jednostavni načini za pripremu domaće slatke zimnice od breskvi.

  • Kompot od breskve
  • Sok od breskve

Priprema breskve

Za konzerviranje i pripremu zimnice koristite zrele, ali još čvrste plodove, dok su mekše breskve bolje za džem ili sušenje. Ono što je važno kod breskve je da nakon guljenja ili sečenja breskve porumene, tako da morate da budete brzi sa obradom. Čak i ako ih poprskate limunom, postoji mogućnost da porumene.

Najčešći način pripreme breskve za zimnicu je očuvanje celih plodova - kompot. Priprema je prilično jednostavna, a ukusi su ovom metodom potpuno očuvani. Sve što treba da uradite je da oljuštite breskve, stavite ih u tegle i prelijte ih sirupom.

Uz džem, marmeladu, pekmez i kompot, još jedan način da dobro iskoristite zrele breskve je i pripremanje domaćeg soka ili sirupa od breskve. Ohlađeni, uživaćete u svakom gutljaju i njegovom ukusu.

Sušenje breskve

Dehidracija je najlakši način da osušite breskve, a možete da osušite sve što ne možete lako da stavite u tegle ili breskve koje su previše meke da bi ih sačuvali ili izgnječili. Možete i da osušite cele polovine breskve sa korom (kao komercijalno sušene breskve), ali ovaj metod zahteva mnogo duže sušenje, najčešće preko noći, a gotove kriške su lagane, a ne “gumaste”. Sušite ih na 57 - 60°C oko 8 - 12 sati dok ne postanu "kožaste". Vreme sušenja zavisiće od debljine krsta breskve. Upotreba mrežastih umetaka za dehidrator se preporuča jer su breskve lepljive i teško se uklanjaju sa poslužavnika bez dodatne mreže ili silikonskog umetka.

Osušene breskve mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, van direktne sunčeve svetlosti. Ako imate puno suvog voća, zatvorite ga u tegle sa vakum poklopcem. Od sušenih breskvi imaćete odličnu užinu, a mogu se dodati i domaćoj granoli ili mešavini voća i orašastih plodova.

Ako nemate dehidrator, možete da koristite i rernu. Samo pratite gore navedene korake da pripremite breskve, a ako ne želite da postanu braon, potopite ih u rastvor vode i limuna. Podesite temperaturu rerne na 50°C dok breskve ne budu spremne. Stavite papir za pečenje na pleh i poređajte kriške breskve u jedan sloj i sušite oko 6 sati ili dok voće potpuno ne izgubi vlagu. Preporuča se da vrata rerne ostavite malo otvorena da bi vlaga izašla (stavite varjaču između da ostane malo otvorena)

Blanširanje breskve

Pre konzerviranja breskve za pripremu slatkih namaza, zamrzavanje ili sušenje potrebno je breskvi skinuti kožicu, zbog čega se toplo preporučuje blanširanje. Blanširanje je najjednostavniji i najlakši način da prirodno odvojite kožicu od mesa ploda. Možete koristiti nož ili ljuštilicu da skinete kožu, ali blanširanje je mnogo lakše.

Proces blanširanja je isti kao i kod paradajza - na jednom kraju breskve isecite slovo X, potopite u ključalu vodu na 3 - 5 minuta (dok se na mestu X ne počne odvajati kožica), a zatim premestite u hladnu vodu da prestane da kuva i ostavite da se potpuno ohladi. Koristite nož pa povucite kožu na mestu X i ogulite. Dodavanje limunovog soka u ključalu vodu sprečiće breskve da porumene. Dodajte 2 kašike limunovog soka ili 1 kašičicu limunske kiseline na 1 l vode.

Zamrzavanje breskve

Zamrzavanje je jedan od najlakših načina za očuvanje breskve. Kao i kod drugih metoda, počinje sa guljenjem breskve. Posle ljuštenja, isecite ih na kriške i potopite u zakiseljenu vodu da ne porumene i dobro ocedite.

Stavite silikonsku podlogu ili papir za pečenje na poslužavnik koji stane u zamrzivač i poređajte kriške breskve u jedan sloj. Zamrznite ih, a zatim prebacite u kese ili posude za zamrzavanje. Ponavljajte postupak dok ne zamrznete sve breskve. Ako imate puno breskvi koje želite da zamrznete, blanširajte samo onoliko koliko ćete na toj turi staviti u zamrzivač da ostatak ne stoji dugo i “čeka” da dođe na red da se zamrzne.

Foto: Couleur / Pixabay

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR