• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sok od šargarepe

Sok od šargarepe

Objavljeno: 16.05.2022.

  • Priprema šargarepe
  • Recepti
  • Domaći sok od šargarepe
  • Sok od šargarepe bez šećera
  • Sok od šargarepe i cvekle
  • Upotreba u kuhinji

Šargarepa je jedno od korenastih povrća koje se na različite načine koristi u svakodnevnoj ishrani. Bez sumnje možemo da kažemo da je priprema šargarepe u obliku soka jedan od najboljih načina da se sačuvaju svi hranljivi sastojci koji se u njoj nalaze. Redovna konzumacija sveže, ali i prerađene šargarepe, izuzetno je važna za naš imunitet.

Od sokova od povrća, sok od šargarepe mogao bi da zainteresuje veliki broj ljudi jer je pristupačan i veoma jednostavan za pravljenje. Da bismo vam uštedeli vreme listajući bezbroj recepata, donosimo vam 3 aromatična i ukusna soka od šargarepe koje možete brzo da napravite čak i ako ste početnik u pripremi sokova.

Priprema šargarepe

Postoji mnogo različitih vrsta šargarepe. Narandžasta šargarepa koju danas poznajemo prvi put je uzgajana za ishranu pre 500 godina u Holandiji. Narandžasti deo koji uglavnom jedemo zove se koren, ali su jestivi i zeleni listovi. Šargarepa takođe dolazi u ljubičastim, crvenim, belim i žutim nijansama.

Šargarepu je lako uzgajati u bašti sa dubokim, labavim zemljištem. Obično je spremna za berbu oko 75 dana nakon sadnje. Tokom kupovine šargarepe treba imati na umu nekoliko stvari: da se izabere jarko narandžasta i čvrsta šargarepa, da nije uvenula ili napukla. Ako je lisnati deo pričvršćen, treba da bude svetlo zelene boje i svež. Predlažemo da kupite organsku šargarepu koju možete lako pronaći na obližnjim pijacama.

Recepti

Iako je sok od šargarepe savršeno bezbedan za većinu ljudi, treba imati na umu nekoliko mera predostrožnosti. Neki sokovi od šargarepe, posebno sveže pripremljeni, možda neće biti pasterizovani na pravi način da bi se ubile štetne bakterije. Trudnice, starije osobe, mala deca i osobe sa oštećenim imunološkim sistemom treba da izbegavaju nepasterizovani sok od šargarepe.

Pored toga, ispijanje veoma velikih količina soka može da dovede do karotenemije, stanja koje vašu kožu pretvara u žuto-narandžastu kao rezultat visokog nivoa beta karotena u krvi. Iako nije štetno, može da bude alarmantno. Privremeno uklanjanje izvora beta karotena iz vaše ishrane obično rešava problem.

Konačno, sok od šargarepe ima manje vlakana od cele šargarepe i sadrži prirodne šećere. Pošto manji sadržaj vlakana znači da se šećeri brže apsorbuju, previše pića povećaće nivo šećera u krvi.

Za neke, sveža šargarepa nije primamljiva, pa je šargarepa u obliku soka bolja opcija. Da bi sok bio još bogatiji, slede recepti u kojima šargarepu kombinujemo sa drugim povrćem i voćem. Nadamo se da ćete pronaći verziju koja vam najviše odgovara.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći sok od šargarepe

U kombinaciji sa jabukama šargarepa daje bogat ukus. Sok od šargarepe i jabuke se lako pravi, a bogat je vitaminom A, vitaminom C i drugim antioksidansima. Ovo je jedan od osnovnih recepata za sok od šargarepe koji zaslužuje mesto u vašoj ostavi. Ako odlučite da pripremate ovaj sok, dobićete oko 3 l soka.

Sastojci

  • 1 kg šargarepe
  • 1 kg jabuka
  • 2,5 l vode
  • 7 g limunovog soka
  • 75 g šećera

Priprema

  1. Šargarepu oljuštite i stavite u činiju. Uradite isto sa jabukama.
  2. Stavite šargarepu u lonac i prelijte vodom. Kuvajte dok ne omekša.
  3. Dodajte komadiće jabuke i sve zajedno kuvajte.
  4. Šargarepu i jabuku iseckajte štapnim mikserom. Ako nemate štapni mikser, možete da koristite i blender.
  5. U šerpu stavite vodu i šećer i dodajte izmešanu šargarepu i jabuke.
  6. Ostavite da se kuva oko 5 minuta, a zatim dodajte limunov sok i kuvajte nekoliko minuta.
  7. Procedite kroz čistu gazu ili finu cediljku i gotov vruć sok sipajte u staklene flaše. Spremimte na suvo i tamno mesto dok se ne ohladi.

Sok od šargarepe bez šećera

Ovaj sok se veoma lako pravi. Potrebna su vam samo tri sastojka i voda: šargarepa, pomorandže i đumbir. Đumbir se savršeno kombinuje sa slatkim ukusom šargarepe i pomorandže. Samo imajte na umu da se ovaj sok ne kuva, pa ga je potrebno držati u frižideru i popiti u roku od nedelju dana. Od sastojaka u receptu dobićete oko 300 ml soka.

Sastojci

  • 6 šargarepa
  • 1 pomorandža
  • 250 ml vode
  • Komad svežeg korena đumbira

Priprema

  1. Ogulite šargarepu i pomorandže i isecite na krupnije komade.
  2. Stavite ih u blender zajedno sa vodom i rendanim đumbirom.
  3. Mešajte najmanje dva minuta da ne ostanu komadići.
  4. Procedite sok kroz čistu gazu i sipajte u staklenu flašu.

Sok od šargarepe i cvekle

Šargarepa i cvekla su odlična kombinacija za ukusan sok. Tokom pripreme soka predlažemo korišćenje organski uzgojene cvekle i šargarepe. Po ovom receptu dobićete oko 1 l soka.

Sastojci

  • 1 kg šargarepe
  • 1 kg cvekle
  • 1 kg šećera na 1 l soka
  • 25 g limunske kiseline
  • 5 l vode
  • 1 limun

Priprema

  1. Šargarepu oljuštite i iscedite sok.
  2. Limun isecite na kolutiće i dodajte rendanoj šargarepi i cvekli.
  3. Prokuvajte 5 l vode i sipajte u cveklu i šargarepu.
  4. Dodajte limunsku kiselinu i sve dobro promešajte.
  5. Ostavite da stoji 24 sata.
  6. Posle 24 sata sok iscedite kroz čistu gazu.
  7. Dodajte šećer u zavisnosti od količine soka koju dobijete. U 1 l soka dodajte 1 kg šećera. Slatkoću možete da prilagodite svom ukusu. Mešajte da se šećer rastvori.
  8. Sipajte u tamne staklene flaše i čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Svi recepti za zimnicu od šargarepe >>

Upotreba u kuhinji

Šargarepa će nedeljama ostati sveža i slatka ako se čuva u vrećici za zamrzavanje u zamrzivaču. Sveže ubrana šargarepa kupljena na pijaci obezbeđuje priličnu količinu vlage, pa često menjajte kesu ili stavite papirni peškir u kesu ako primetite višak vode.

Ne stavljajte šargarepu na isto mesto sa drugim voćem i povrćem jer će brže početi da truli. Ako ste kupili šargarepu sa listovima, maknite ih jer crpe energiju iz korena.

Svi kuvani sokovi od šargarepe mogu se dugo čuvati, posebno ako se nakon kuvanja dodatno pasterizuju, dok se sveži sokovi mogu čuvati u frižideru i piti u roku od 1 - 2 nedelje, u zavisnosti od sastojaka koje stavite. Pasterizovane flaše sokova mogu se čuvati na tamnom i suvom mestu, ostavi ili podrumu.

Da ukus soka bio bogatiji, šargarepi možete da dodate i drugo voće i povrće kao što su jabuke, pomorandže, celer, itd, a možete i da ga koristite u pripremi kolača ili za pravljenje želea, soseva i glazura.

Foto: Couleur / Pixabay

Zimnica od šargarepe

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica koju jedemo kao salatu tokom zime, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog … [više] about Lovačka salata

sok od šargarepe

Sok od šargarepe

Šargarepa je jedno od korenastih povrća koje se na različite načine koristi u svakodnevnoj ishrani. Bez sumnje možemo da kažemo da je priprema šargarepe u … [više] about Sok od šargarepe

domaća vegeta

Vegeta

Vegeta je mešavina začina koja se koristi kao prilog i dodatak svim jelima. Lako može da se napravi i kod kuće, a sastojci koji se koriste u pripremi ima skoro … [više] about Vegeta

vojnički pasulj

Vojnički pasulj

Vojnički pasulj je poznato jelo koje se najbolje sprema u što većim količinama, kod kuće ili napolju u kotlu na vatri. Koju god varijantu pripreme da … [više] about Vojnički pasulj

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR