Sok od kruške je ukusno, zdravo osvežavajuće piće koje se lako priprema, idealno je za čuvanje za zimu i možete u njemu uživati tokom cele godine. Iako ga vole sve starosne grupe, deca su posebno oduševljena i uživaju u njegovom punom i slatkom ukusu. Sok od kruške je bogat raznim hranljivim supstancama i generalno doprinosi održavanju zdravlja.
U nastavku slede razni recepti koje smo uspeli prikupiti od naših baka, od klasičnog, tradicionalnog soka od kruške, do zdravije verzije bez šećera, ali i soka od kruške koji se ne kuva. Takođe doznajte kako pripremiti kruške i kako nastali sok možete dalje da koristite u kuhinji.
Kruška sadrži veliku količinu pektina, veću od jabuka, pa je vrlo pogodna za pripremu džemova i kompota, pa je za pripremu marmelada, džemova i marmelada potrebno odabrati nepotpuno zrelo voće koje sadrži veće količine pektina, dok za pripremu sokova i rakija pogodne su zrele kruške sa većom količinom prirodnog šećera.
Priprema kruške
Neke od najkultivisanijih sorti u našem regionu su viljamovka, boem, karmen, salzburgerica i jakovka. Kruške su sezonsko voće koje sazreva, u zavisnosti od sorte, leti ili početkom jeseni. Zrelost kruške najlakše možemo utvrditi tako što se voće obuhvati dlanom i otkine sa grane. Ako se može lako otkiniti, spreman je za daljnju preradu, ako ide teže, ostavite krušku još neko vreme da sazri.
Ako ih berete prerano, biće pretvrde, a ako zakasnite sa branjem i dugo ostanu na granama, potamneće i biće neukusne. Zato je bitno da berba krušaka bude pravilno tempirana. Plodove berite ručno, jer čak i najmanja šteta na plodu rezultirat će gubitkom kvaliteta i truljenja. Posle branja, kruške je potrebno neko vreme ostaviti na hladnom mestu dok potpuno ne omekšaju i sazriju.
Tokom kupovine, birajte samo blago mekane, čvrste i neoštećene plodove, zelenkasto-žute ili svetlo zelene boje. Možete ih tokom sezone naći u prodavnicama ili lokalnim pijacama.
Recepti
Sok od kruške idealno je osveženje u kome možete da uživate u gotovo svako doba godine. Popularno je među decom, ali ni starije osobe nisu imune na njegov bogat ukus. U nastavku sledi nekoliko recepata za pripremu svežeg soka od krušaka, vi samo treba da odaberete koji vama najviše paše.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od kruške
Za pripremanje domaćeg, gustog soka od kruške trebaće vam samo par saastojaka i malo vremena. Od navedene količine sastojaka dobićete 6 - 7 l svežeg soka, a sama priprema potrajaće otprilike sat vremena.
Sastojci
- 4,4 kg krušaka
- 3 l vode
- 600 g belog šećera
- 20 g limuntusa ili sok od dva limuna
- 1 kesica konzervansa (opcionalno)
Priprema
- Temeljito operite sve kruške, prepolovite i očistite od semena i oštećenih delova mesa.
- Isecite na manje komade i stavite u šerpu.
- U šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije kruške (oko 2 l).
- Kuvajte ih na umerenoj vatri dok ne omekšaju (otprilike 30 - 40 minuta).
- Kad omekšaju, maknite sa šporeta i usitnite ih dok ne dobijete gustu smešu bez većih komada krušaka. Vratite na šporet
- U kruške dodajte 4 čaše vode (oko 1 l), beli šećer i limuntus i kuvajte dok ne zakipi.
- Kad zakipi, maknite sa šporeta, dodajte konzervans po želji i promešajte.
- Gusti sok sipajte u sterilisane staklene flaše i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi pre nego ih spremite u podrum ili ostavu
Sok od kruške bez šećera
Ako pazite na količinu šećera koje unosite u svoje telo ili jednostavno želite da uživate u prirodnom soku bez šećera, preporučamo vam ovaj recept. Od navedene količine sastojaka dobićete otprilike 4 l soka, a potrošićete samo pola sata.
Sastojci
- 4 kg krušaka
- 2 štapića cimeta
- 20 g limuntusa
Priprema
- Temeljito operite kruške, očistite od semenki i oštećenih delova i prepolovite
- Isecite na manje komadiće i ubacite u sokovnik
- Tečnost prebacite u šerpu sa štapićima cimeta i limuntusom
- Kuvajte nekoliko minuta i uklanjajte penu sa vrha tečnosti
- Maknite sa šporeta, izvadite cimet i sipajte u sterilisane flaše
- Ostavite na sobnu temperaturu da se ohladi, a zatim spremite u podrum ili ostavu
Sok od kruške bez konzervansa
Za sve kojima je zdrava ishrana veoma važna i žele u svoje telo unositi samo prirodne namirnice, sladi recept za sok od krušaka bez konzervansa i šećera. Od navedene količine sastojaka dobićete otprilike 4 l svežeg soka, a biće vam potrebno samo 50 minuta.
Sastojci
- 2 kg krušaka
- oko 2 l vode
- 2 ceđena limuna
Priprema
- Temeljito operite kruške, očistite od semenki i oštećenih delova i prepolovite.
- Isecite na sitne komadiće i prebacite ih u šerpu.
- U šerpu spitajte toliko vode tek da pokrije kruške.
- Kuvajte na umerenoj vatri dok kruške ne omekšaju, otprilike pola sata.
- Nakon što omekšaju, smanjite vatru na šporetu i usitnite ih blenderom ili štapnim mikserom dok ne postane gusta kaša
- Dodajte vodu i sok ceđenih limuna i kuvajte dok ne zakipi.
- Kada sok zakipi, maknite sa šporeta.
- Gusti sok sipajte u sterilisane flaše i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu.
Sok od kruške bez kuhanja
Ako vam je ostalo nešto krušaka i ne znate šta bi uradili s njima? Prezrele su i nisu više ukusne za jesti? Napravite ukusan i brz sok od krušaka bez kuvanja. Od 2 kg krušaka dobićete otprilike 2 l soka, a samo pripremanje je veoma brzo i jednostavno.Imate samo nekoliko krušaka koje su postale prezrele i ne znate šta sa njima? Pripremite brz i ukusan sok od kruške bez kuvanja.
Sastojci
- 2 kg krušaka
- ceđeni limun
Priprema
- Temeljito operite kruške i očistite od semenki i kore.
- Isecite na manje komadiće i stavite u sokovnik
- Nakon što se smeša raskašila, uklonite penu sa vrha tečnosti
- Sipajte sok sterilisanu flašu ili bokal, dodajte sok od ceđenog limuna i promešajte.
- Ovaj sok odmah popijte ili ga spremite u flaše i u frižider.
Upotreba u kuhinji
Pre skladištenja sokova za zimu, važno je pomenuti da ako želite da vam što duže ostanu sveži, svi se sokovi moraju vrući sipati u prethodno sterilisane flaše, a zatim tako ohladiti na sobnu temperaturu.
Ako ste u sokove dodavali konzervanse, bilo prirodne kao što je ceđeni limun, limunska kiselina ili šećer ili komercijalno dostupne konzervanse poput limuntusa, takvi sokovi se mogu čuvati u frižideru 9 - 12 meseci ili na hladnom i tamnom mestu na temperaturi između 0 i 20°C. Sokove bez konzervansa i dodataka možete da čuvate u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu do 2 meseca, pod uslovom da ste ga pre spremanja pasterizovali.
Posle otvaranja flaše, sokove treba čuvati u frižideru i potrošiti u roku od 3 dana. Sok od kruške bez kuvanja treba potrošiti u roku 2 - 3 dana i čuvati u frižideru. Po želji sokove možete i da zamrznete, a tako se mogu čuvati i 8 - 10 meseci.
Pre pripremanja soka, nikad nemojte da gulite kruške (osim ako ne volite koru) jer ona sadrži najviše zdravih supstanci. Ako kruške kuvate i dobijete pregustu kašu, slobodno možete da dodajete vode dok ne dobijete željenu gustinu.
Ako pripremate sok od kruške bez šećera, birajte samo najzrelije voće tako da dobijete odgovarajuću slatkoću.
Foto: Apple and Pear Australia Ltd / CC
Ostavite odgovor