• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sok od kruške

Sok od kruške

Objavljeno: 01.05.2021.

  • Priprema kruške
  • Recepti
  • Domaći sok od kruške
  • Sok od kruške bez šećera
  • Sok od kruške bez konzervansa
  • Sok od kruške bez kuhanja
  • Upotreba u kuhinji

Sok od kruške je ukusno, zdravo osvežavajuće piće koje se lako priprema, idealno je za čuvanje za zimu i možete u njemu uživati tokom cele godine. Iako ga vole sve starosne grupe, deca su posebno oduševljena i uživaju u njegovom punom i slatkom ukusu. Sok od kruške je bogat raznim hranljivim supstancama i generalno doprinosi održavanju zdravlja.

U nastavku slede razni recepti koje smo uspeli prikupiti od naših baka, od klasičnog, tradicionalnog soka od kruške, do zdravije verzije bez šećera, ali i soka od kruške koji se ne kuva. Takođe doznajte kako pripremiti kruške i kako nastali sok možete dalje da koristite u kuhinji.

Kruška sadrži veliku količinu pektina, veću od jabuka, pa je vrlo pogodna za pripremu džemova i kompota, pa je za pripremu marmelada, džemova i marmelada potrebno odabrati nepotpuno zrelo voće koje sadrži veće količine pektina, dok za pripremu sokova i rakija pogodne su zrele kruške sa većom količinom prirodnog šećera.

Priprema kruške

Neke od najkultivisanijih sorti u našem regionu su viljamovka, boem, karmen, salzburgerica i jakovka. Kruške su sezonsko voće koje sazreva, u zavisnosti od sorte, leti ili početkom jeseni. Zrelost kruške najlakše možemo utvrditi tako što se voće obuhvati dlanom i otkine sa grane. Ako se može lako otkiniti, spreman je za daljnju preradu, ako ide teže, ostavite krušku još neko vreme da sazri.

Ako ih berete prerano, biće pretvrde, a ako zakasnite sa branjem i dugo ostanu na granama, potamneće i biće neukusne. Zato je bitno da berba krušaka bude pravilno tempirana. Plodove berite ručno, jer čak i najmanja šteta na plodu rezultirat će gubitkom kvaliteta i truljenja. Posle branja, kruške je potrebno neko vreme ostaviti na hladnom mestu dok potpuno ne omekšaju i sazriju.

Tokom kupovine, birajte samo blago mekane, čvrste i neoštećene plodove, zelenkasto-žute ili svetlo zelene boje. Možete ih tokom sezone naći u prodavnicama ili lokalnim pijacama.

Recepti

Sok od kruške idealno je osveženje u kome možete da uživate u gotovo svako doba godine. Popularno je među decom, ali ni starije osobe nisu imune na njegov bogat ukus. U nastavku sledi nekoliko recepata za pripremu svežeg soka od krušaka, vi samo treba da odaberete koji vama najviše paše.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći sok od kruške

Za pripremanje domaćeg, gustog soka od kruške trebaće vam samo par saastojaka i malo vremena. Od navedene količine sastojaka dobićete 6 - 7 l svežeg soka, a sama priprema potrajaće otprilike sat vremena.

Sastojci

  • 4,4 kg krušaka
  • 3 l vode
  • 600 g belog šećera
  • 20 g limuntusa ili sok od dva limuna 
  • 1 kesica konzervansa (opcionalno)

Priprema

  1. Temeljito operite sve kruške, prepolovite i očistite od semena i oštećenih delova mesa.
  2. Isecite na manje komade i stavite u šerpu.
  3. U šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije kruške (oko 2 l).
  4. Kuvajte ih na umerenoj vatri dok ne omekšaju (otprilike 30 - 40 minuta).
  5. Kad omekšaju, maknite sa šporeta i usitnite ih dok ne dobijete gustu smešu bez većih komada krušaka. Vratite na šporet
  6. U kruške dodajte 4 čaše vode (oko 1 l), beli šećer i limuntus i kuvajte dok ne zakipi.
  7. Kad zakipi, maknite sa šporeta, dodajte konzervans po želji i promešajte.
  8. Gusti sok sipajte u sterilisane staklene flaše i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi pre nego ih spremite u podrum ili ostavu

Sok od kruške bez šećera

Ako pazite na količinu šećera koje unosite u svoje telo ili jednostavno želite da uživate u prirodnom soku bez šećera, preporučamo vam ovaj recept. Od navedene količine sastojaka dobićete otprilike 4 l soka, a potrošićete samo pola sata.

Sastojci

  • 4 kg krušaka
  • 2 štapića cimeta
  • 20 g limuntusa

Priprema

  1. Temeljito operite kruške, očistite od semenki i oštećenih delova i prepolovite
  2. Isecite na manje komadiće i ubacite u sokovnik
  3. Tečnost prebacite u šerpu sa štapićima cimeta i limuntusom
  4. Kuvajte nekoliko minuta i uklanjajte penu sa vrha tečnosti
  5. Maknite sa šporeta, izvadite cimet i sipajte u sterilisane flaše
  6. Ostavite na sobnu temperaturu da se ohladi, a zatim spremite u podrum ili ostavu

Sok od kruške bez konzervansa

Za sve kojima je zdrava ishrana veoma važna i žele u svoje telo unositi samo prirodne namirnice, sladi recept za sok od krušaka bez konzervansa i šećera. Od navedene količine sastojaka dobićete otprilike 4 l svežeg soka, a biće vam potrebno samo 50 minuta.

Sastojci

  • 2 kg krušaka
  • oko 2 l vode
  • 2 ceđena limuna

Priprema

  1. Temeljito operite kruške, očistite od semenki i oštećenih delova i prepolovite.
  2. Isecite na sitne komadiće i prebacite ih u šerpu.
  3. U šerpu spitajte toliko vode tek da pokrije kruške.
  4. Kuvajte na umerenoj vatri dok kruške ne omekšaju, otprilike pola sata.
  5. Nakon što omekšaju, smanjite vatru na šporetu i usitnite ih blenderom ili štapnim mikserom dok ne postane gusta kaša
  6. Dodajte vodu i sok ceđenih limuna i kuvajte dok ne zakipi.
  7. Kada sok zakipi, maknite sa šporeta.
  8. Gusti sok sipajte u sterilisane flaše i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu.

Sok od kruške bez kuhanja

Ako vam je ostalo nešto krušaka i ne znate šta bi uradili s njima? Prezrele su i nisu više ukusne za jesti? Napravite ukusan i brz sok od krušaka bez kuvanja. Od 2 kg krušaka dobićete otprilike 2 l soka, a samo pripremanje je veoma brzo i jednostavno.Imate samo nekoliko krušaka koje su postale prezrele i ne znate šta sa njima? Pripremite brz i ukusan sok od kruške bez kuvanja.

Sastojci

  • 2 kg krušaka
  • ceđeni limun

Priprema

  1. Temeljito operite kruške i očistite od semenki i kore.
  2. Isecite na manje komadiće i stavite u sokovnik
  3. Nakon što se smeša raskašila, uklonite penu sa vrha tečnosti
  4. Sipajte sok sterilisanu flašu ili bokal, dodajte sok od ceđenog limuna i promešajte.
  5. Ovaj sok odmah popijte ili ga spremite u flaše i u frižider.

Svi recepti za zimnicu od krušaka >>

Upotreba u kuhinji

Pre skladištenja sokova za zimu, važno je pomenuti da ako želite da vam što duže ostanu sveži, svi se sokovi moraju vrući sipati u prethodno sterilisane flaše, a zatim tako ohladiti na sobnu temperaturu.

Ako ste u sokove dodavali konzervanse, bilo prirodne kao što je ceđeni limun, limunska kiselina ili šećer ili komercijalno dostupne konzervanse poput limuntusa, takvi sokovi se mogu čuvati u frižideru 9 - 12 meseci ili na hladnom i tamnom mestu na temperaturi između 0 i 20°C. Sokove bez konzervansa i dodataka možete da čuvate u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu do 2 meseca, pod uslovom da ste ga pre spremanja pasterizovali.

Posle otvaranja flaše, sokove treba čuvati u frižideru i potrošiti u roku od 3 dana. Sok od kruške bez kuvanja treba potrošiti u roku 2 - 3 dana i čuvati u frižideru. Po želji sokove možete i da zamrznete, a tako se mogu čuvati i 8 - 10 meseci.

Pre pripremanja soka, nikad nemojte da gulite kruške (osim ako ne volite koru) jer ona sadrži najviše zdravih supstanci. Ako kruške kuvate i dobijete pregustu kašu, slobodno možete da dodajete vode dok ne dobijete željenu gustinu.

Ako pripremate sok od kruške bez šećera, birajte samo najzrelije voće tako da dobijete odgovarajuću slatkoću.

Foto: Apple and Pear Australia Ltd / CC

Zimnica od krušaka

pekmez od krušaka

Džem od krušaka

Jedna od najzdravijih i najdostupnijih vrsta voća na svetu su kruške. Koriste se u pripremi torti, kolača, rakija (slavna kruškovača), kompota i mnogih drugih … [više] about Džem od krušaka

kompot od krušaka

Kompot od krušaka

Pravo osveženje u svako doba godine sigurno je kompot, poslastica velikih komada voća u ušećerenom sirupu. Na ovaj način možemo savršeno sačuvati najdraže … [više] about Kompot od krušaka

kruškovac, liker od kruške

Liker od kruške - kruškovac

Na našim predelima liker od krušaka ili kruškovac je tradicionalno piće. Čest razlog pripreme ovog napitka je taj da se sačuvaju ubrani plodovi krušaka u … [više] about Liker od kruške - kruškovac

sok od kruške

Sok od kruške

Sok od kruške je ukusno, zdravo osvežavajuće piće koje se lako priprema, idealno je za čuvanje za zimu i možete u njemu uživati tokom cele godine. Iako ga vole … [više] about Sok od kruške

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

liker od dunje

Liker od dunje

Ako pripremite dunju na pravi način, ovo voće postaje pravi užitak za sve slatkoljupe. Iako u … [više] about Liker od dunje

marmelada od jagoda

Marmelada od jagode

Uživanje u ukusu jagoda tokom cele godine moguće je pripremanjem sezonskog obilja jagoda u obliku … [više] about Marmelada od jagode

maslačak

Maslačak

Maslačak je svestrana, divlja i jestiva biljka sa dugom listom zdravstvenih prednosti. Ove male … [više] about Maslačak

limunada, sok od limuna

Sok od limuna - limunada

Poznat kao jedno od najzdravijih voća, limun se od davnina koristi za pripremu mnogih napitaka, … [više] about Sok od limuna - limunada

seme kima

Čaj od kima

Kim je poznat kao sastojak hrane koji poboljšava varenje i reguliše stomačne tegobe. Iako ima … [više] about Čaj od kima

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR