Sve vrste voća se može konzervirati i čuvati u teglama dok boja i ukus ostaju potpuno očuvani. Plodove za konzerviranje treba pažljivo birati i pripremati i svako voće mora biti sveže ubrano, dovoljno zrelo za pripremu, bez znakova truleži ili bolesti i promena na koži. Pre početka, sa mekog voća kao što su … [više] about Konzerviranje voća
Saveti
Konzerviranje hrane
Morate znati da priprema zimnice zahteva mnogo strpljenja i vremena, ali će vam se trud isplatiti, jer ćete za svoju porodicu pripremiti domaću zimnicu, koja će biti jeftinija, ukusnija i zdravija od fabrički sačuvanih namirnica. Za pripremu zimnice treba koristiti najkvalitetnije voće i povrće koje je sveže … [više] about Konzerviranje hrane
Kako se pravi pektin
Pektin je prirodna materija koja služi za zgušnjavanje marmelada, pekmeza i džemova. Takođe ima i važnu ulogu u održavanju svežine voća i deluje protiv njihovog isušivanja. Danas se pektin i komercijalno proizvodi, tzv. E440 i čini esencijalni sastojak mnogih jela kojima je potrebna gustina. Vrsta je skroba koja se … [više] about Kako se pravi pektin
Razlika između džema, pekmeza i marmelade
Tokom proleća i ljeta uživamo u raznim ukusima svežeg povrća i voća, ali šta ako želimo da te iste ukuse osetimo i van sezone? Da li postoji išta bolje od pretvaranja ukusnih svežih plodova u ukusni pekmez, marmeladu ili džem i mogućnost stavljanja letnjih ukusa na sto usred zime. Pekmezi, marmelade i džemovi … [više] about Razlika između džema, pekmeza i marmelade
Kondicioniranje hrane
Da li ste ikada naišli na otvaranje tegle dehidriranog voća ili povrća i pronašli unutra plesan i buđ? Različite biljne kulture sadržavaju različite količine vlage. Vaša rerna ih možda neće ravnomerno osušiti i nećete okretati fioke pri svakom postupku. Fioke treba rotirati najmanje jednom tokom vremena sušenja … [više] about Kondicioniranje hrane
Pasterizacija zimnice
Ako ste mislili da je pasterizacija samo neki neobičan naziv za zagrevanje hrane, niste daleko od istine. Ovaj postupak je dobio ime po francuskom biologu Luju Pasteru, koji je na tu ideju došao posve slučajno kada je pokušavao da otkrije kako se pokvarilo vino lokalnih vinara. Pomoću mikroskopa, Paster je uvideo … [više] about Pasterizacija zimnice
Sterilizacija tegli
Iako reč "sterilizacija" može nekome da zvuči složeno i komplikovano, sam metod zapravo nije, a nužan je za kvalitet zimnice i bitan je korak u sprečavanju da vam se zimnica pokvari. Radi se o jednostavnom zagrevanju tegli do te mere da nijedna bakterija ne može preživeti. Potreno je odmah pomenuti da ako koristite … [više] about Sterilizacija tegli
Marmelada
Marmelada je gusta smeša koja se radi kuvanjem mešavine presovanog i pasiranog voća, mesa ili soka voća. U kuhinji se koristi od 15. veka i danas je jedna od najčešćih zimnica u ostavama svakog domaćinstva. Uglavnom se pravi od citrusa, ali je popularno i korišćenje drugog voća. Idealan je za mazanje na hleb, … [više] about Marmelada