• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti

Saveti

Konzerviranje voća

Objavljeno: 01.02.2022. Autor: Maja

konzerviranje voća

Sve vrste voća se može konzervirati i čuvati u teglama dok boja i ukus ostaju potpuno očuvani. Plodove za konzerviranje treba pažljivo birati i pripremati i svako voće mora biti sveže ubrano, dovoljno zrelo za pripremu, bez znakova truleži ili bolesti i promena na koži. Pre početka, sa mekog voća kao što su … [više] about Konzerviranje voća

Konzerviranje hrane

Objavljeno: 01.02.2022. Autor: Maja

prazne tegle

Morate znati da priprema zimnice zahteva mnogo strpljenja i vremena, ali će vam se trud isplatiti, jer ćete za svoju porodicu pripremiti domaću zimnicu, koja će biti jeftinija, ukusnija i zdravija od fabrički sačuvanih namirnica. Za pripremu zimnice treba koristiti najkvalitetnije voće i povrće koje je sveže … [više] about Konzerviranje hrane

Kako se pravi pektin

Objavljeno: 01.05.2021. Autor: Maja

pektin od jabuka

Pektin je prirodna materija koja služi za zgušnjavanje marmelada, pekmeza i džemova. Takođe ima i važnu ulogu u održavanju svežine voća i deluje protiv njihovog isušivanja. Danas se pektin i komercijalno proizvodi, tzv. E440 i čini esencijalni sastojak mnogih jela kojima je potrebna gustina. Vrsta je skroba koja se … [više] about Kako se pravi pektin

Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Objavljeno: 01.05.2021. Autor: Maja

Tokom proleća i ljeta uživamo u raznim ukusima svežeg povrća i voća, ali šta ako želimo da te iste ukuse osetimo i van sezone? Da li postoji išta bolje od pretvaranja ukusnih svežih plodova u ukusni pekmez, marmeladu ili džem i mogućnost stavljanja letnjih ukusa na sto usred zime. Pekmezi, marmelade i džemovi … [više] about Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Kondicioniranje hrane

Objavljeno: 01.05.2021. Autor: Maja

hrana u staklenkama

Da li ste ikada naišli na otvaranje tegle dehidriranog voća ili povrća i pronašli unutra plesan i buđ? Različite biljne kulture sadržavaju različite količine vlage. Vaša rerna ih možda neće ravnomerno osušiti i nećete okretati fioke pri svakom postupku. Fioke treba rotirati najmanje jednom tokom vremena sušenja … [više] about Kondicioniranje hrane

Pasterizacija zimnice

Objavljeno: 01.05.2021. Autor: Maja

tegle za pasterizaciju

Ako ste mislili da je pasterizacija samo neki neobičan naziv za zagrevanje hrane, niste daleko od istine. Ovaj postupak je dobio ime po francuskom biologu Luju Pasteru, koji je na tu ideju došao posve slučajno kada je pokušavao da otkrije kako se pokvarilo vino lokalnih vinara. Pomoću mikroskopa, Paster je uvideo … [više] about Pasterizacija zimnice

Sterilizacija tegli

Objavljeno: 01.05.2021. Autor: Maja

sterilizacija tegli

Iako reč "sterilizacija" može nekome da zvuči složeno i komplikovano, sam metod zapravo nije, a nužan je za kvalitet zimnice i bitan je korak u sprečavanju da vam se zimnica pokvari. Radi se o jednostavnom zagrevanju tegli do te mere da nijedna bakterija ne može preživeti. Potreno je odmah pomenuti da ako koristite … [više] about Sterilizacija tegli

Marmelada

Objavljeno: 01.05.2021. Autor: Maja

marmelade u staklenkama

Marmelada je gusta smeša koja se radi kuvanjem mešavine presovanog i pasiranog voća, mesa ili soka voća. U kuhinji se koristi od 15. veka i danas je jedna od najčešćih zimnica u ostavama svakog domaćinstva. Uglavnom se pravi od citrusa, ali je popularno i korišćenje drugog voća. Idealan je za mazanje na hleb, … [više] about Marmelada

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

rendani ren

Ren

Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i … [više] about Ren

suva majčina dušica

Čaj od majčine dušice

Majčina dušica ili majkina dušica je poznata po svom umirujućem dejstvu, a sam miris smanjuje stres … [više] about Čaj od majčine dušice

suve smokve

Suve smokve

Iako nemamo priliku da jedemo sveže smokve tokom cele godine, već samo kada im je sezona, zato se … [više] about Suve smokve

pržena leblebija

Leblebija

Konzerviranu leblebiju, koja je unapred spremna za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za … [više] about Leblebija

pekmez od šipka

Pekmez od šipka

Šipak je jedna od najstarijih biljaka koje koristimo u ishrani. Tokom rane jeseni okruženi smo … [više] about Pekmez od šipka

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2021–2022 Informativka d.o.o. Sva prava zadržana.
HR • SI • SR