Žalfija je intenzivno aromatična biljka, a za razliku od svojih delikatnih srodnika - bosiljka i peršuna - listovi su joj čvrsti i smolasti. Zbog snažne arome i masne teksture, često se koristi kao aromatičan dodatak zimnici od povrća. Opcije skladištenja su brojne, tako da postajemo kreativni sa ovom moćnom trajnicom.
Iako ima mnogo namena, često se koristi u mnogim jelima, od prazničnih punjenja, do mesa poput kobasica i živine, ali se dodaje i raznim zimskim jelima u kombinaciji sa drugim začinskim biljem kao što su majčina dušica, majoran i ruzmarin.
Postoji mnogo načina na koje možete da sačuvate žalfiju i koristite je u drugim prehrambenim proizvodima. Od dodavanja meda od žalfije u čajeve, samog čaja od žalfije ili kao dodatak pečenjima do pripreme putera od žalfije koji se može koristiti za sveže kiflice ili prelive. Od žalfije se pravi i so, koja se zatim koristi kao dodatak svinjskim kotletima, kokicama i pečenom povrću. Sirće od žalfije se može praviti i za prelive i marinade, sirup od žalfije za palačinke i oblande, a ulje od žalfije za salate ili kobasice.
Zimnica od žalfije
Ispod su osnovni načini skladištenja i izbora žalfije za zimnicu.
Priprema žalfije
Sveži listovi žalfije se ne preporučuju za konzumaciju, jer je ukus opor i oštar, zbog čega se najčešće kuva, suši i melje, nakon čega se dodaje drugim jelima i koristi za dalju preradu. Sveži listovi žalfije treba da budu aromatični i ne smeju da imaju mekane tačke ili suve ivice.
Da biste čuvali žalfiju, jednostavno umotajte listove u papirne peškire i stavite ih u plastičnu kesu u frižideru. Ukoliko se odlučite za ovaj način čuvanja, listove obavezno iskoristite u roku od 4 - 5 dana, dok sveži listovi žalfije umočeni u maslinovo ulje mogu da se čuvaju mnogo duže u frižideru, oko 3 nedelje.
Berba žalfije se može obaviti u bilo kom trenutku, ali najbolji ukus ćete dobiti tako što ćete ubirati listove pre nego što biljka procveta. Berbu možete da produžite i branjem cvetova dok se pupoljci razvijaju, ali je moguće tokom i posle cvetanja. Po želji možete i zimi da uberete nekoliko listova.
Tokom berbe morate da razmislite i odlučite da li ćete ih koristiti sveže ili ih okačiti da se osuše, jer to zavisi od načina berbe. Za svežu upotrebu, jednostavno berite listove po potrebi. Za sušenje odrežite stabljike dužine najmanje 15 - 20 cm. Povežite ih zajedno, okačite da se osuše i osušene listove čuvajte u zatvorenim posudama.
Možete brati i koristiti i mlade i zrele listove žalfije, ali imajte na umu da će mladi listovi imati bolji ukus. Tokom berbe pazite da ne otkinete stabljike kako bi se biljka oporavila. Ograničite berbu tokom jeseni i zime da bi biljke mogle da se pripreme za povratak i rast u proleće. Čak i ako nećete koristiti listove biljke žalfije, berite ih i orezujte svake godine da biste ih oživeli. Obrezivanje listova i stabljika može pomoći u održavanju dobrog oblika i sprečiti potrebu zamene biljaka svakih nekoliko godina. Bez povremene rezidbe žalfija može da postane veoma drvenasta i žbunasta.
Pre bilo kakve pripreme i upotrebe žalfije, pažljivo uklonite stabljiku. Ovde nisu potrebne makaze - samo lagano povucite listove i to je to. Pregledajte sve listove i uklonite sve sa najmanjim tragovima fleka. Oni delovi koji venu smanjiće kvalitet biljke, ali i vek trajanja. Pored toga, listovi sa znacima oštećenja neće imati dobar ukus.
Kada završite sa proverom, stavite listove u cedilo i isperite pod hladnom tekućom vodom nekoliko sekundi. Ocedite višak vode i poređajte listove na čist kuhinjski ili papirni peškir. Kada se žalfija potpuno osuši, možete da nastavite sa daljom obradom.
Sušenje žalfije
Većina preferira sušenu žalfiju, a može se kupiti cela (ceo list), mlevena i grubo mlevena (pocepana). Grubo mlevena žalfija ima laganu baršunastu teksturu, dok je mlevena žalfija više praškasta. Kao i kod dugo sušenih biljaka, može se čuvati u zatvorenim posudama na hladnom i suvom mestu daleko od sunčeve svetlosti, a za najbolji ukus ju treba iskoristiti u roku od 6 meseci.
Kada je u pitanju sušenje žalfije, procesi i metode sušenja su raznovrsni, a možete je sušiti na vazduhu/suncu, u dehidratoru i rerni, dok se sušenje u mikrotalasnoj pećnici ne preporuča.
Za sušenje na vazduhu, okačite snopove žalfije da se osuše na mestu daleko od direktne sunčeve svetlosti. Ako koristite dehidrator, sušite žalfiju na najnižoj temperaturi ili je jednostavno osušite u rerni na najnižoj mogućoj temperaturi dok ne postane ravnomerno suva. Metode su jednostavne i detaljno opisane u receptu za pripremu čaja od žalfije.
Blanširanje žalfije
Žalfija se obično blanšira pre upotrebe za pripremu koktela ili zamrzavanje, sve da bi zadržala intenzivnu boju, ukus i aromu. Proces blanširanja je jednostavan i kratak. U velikoj šerpi prokuvajte vodu (poklopite šerpu da ubrza ključanje). U međuvremenu, stavite malo hladne vode i leda u drugu činiju i stavite dupli sloj papirnih ubrusa na kuhinju.
Za blanširanje potrebno je koristiti cele stabljike (bez branja listova). Potopite stabljike žalfije u kipuću vodu držeći ih za krajeve stabljika 30 sekundi. Zatim ih uronite u hladnu vodu na 1 minut, izvadite ih iz vode i osušite na papirnim ubrusima. Kada se žalfija osuši, uklonite listove i koristite za dalju obradu.
Zamrzavanje žalfije
Ako ne želite da čuvate svežu žalfiju u frižideru, uvek možete da zamrznete listove. Da biste to uradili, operite ih i osušite, blanširajte, uklonite listove sa stabljika, spakujte ih u kese za zamrzavanje i zamrznite. Na taj način žalfija može da ostane sveža i do godinu dana. Imajte na umu da će zamrzavanje poboljšati ukus biljke, pa je preporučljivo prilagoditi količinu kada koristite odmrznutu žalfiju u jelima.
Takođe možete da zamrznete žalfiju u vodi u kalupu za led. Dodajte jednu kašiku sveže iseckane žalfije u kalupe za led, napunite vodom i zamrznite. Tako smrznute, možete da ih dodate direktno (bez odmrzavanja) u supe i čorbe. Ako recept zahteva svežu žalfiju, jednostavno stavite u kockice leda u cedilj sa finom mrežicom i pustite da se voda rastvori, nakon čega možete da dodate žalfiju u jela.
Foto: Stux / Pixabay
Ostavite odgovor