• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
slatko u tegli

Slatko

Šta je slatko

Slatko je zimnica napravljena od latica ruže ili različitih vrsta voća i tradicionalno je srpsko, makedonsko i bugarsko jelo. Slično je kompotu i džemu, a može se koristiti gotovo svako voće, kao šta su trešnje, šljive, borovnice i šumske jagode. Uglavnom se koristi kao preliv za vafle i sladoled ili za punjenje palačinki.

Slatko je tradicionalno jelo poznato još pre stvaranja Jugoslavije. Ranije su sve goste u bugarskim i srpskim domovima dočekivali kašikom slatkog i šoljom vode. Posebno dragi gosti ponuđeni su dva puta, iako je svaki gost sam mogao da traži "više", samo da pohvali domaćicu. Za drugu degustaciju morala se koristiti nova kašika, a traženje treće, ako nije ponuđeno, smatralo se neprikladnim ponašanjem, iako je to obično bilo dozvoljeno. Alternativno, na isti način, gostima je ponuđen med ili je zatraženo da izaberu med ili slatko.

Pre stvaranja Jugoslavije tradicija slatkog bila je uobičajena i rasprostranjena samo u istorijskoj Srbiji, južno od Dunava i Save, a nepoznata u Vojvodini i drugim delovima Austrougarske. Ali posle stvaranja Jugoslavije, popularnost slatkog rasla je neverovatnom brzinom i proširila se na sve oblasti bivše Jugoslavije.

Kako se pravi slatko

Proces pripreme slatkog

  • Kesten pire
  • Kitnikez - sir od dunja
  • Slatko od aronije
  • Slatko od dunja
  • Slatko od jagoda
  • Slatko od šljiva
  • Slatko od smokve
  • Slatko od trešanja

Najpopularnije vrste slatkog su one od celih jagoda, nezrelih šljiva ili trešanja. Takođe se može koristiti i drugo sveže voće kao što su lubenice, trešnje, maline, crvene ribizle, kupine, breskve, kajsije, pa čak i latice ruže. Ako se sprema slatko od šljiva, u smešu se mogu dodati polovine oraha i bademi, ili se orasi mogu utisnuti u same šljive, koje „zamenjuju“ koštice u ovom desertu.

Godinama su se neke vrste voća pokazale boljim i pogodnijim za pripremu ove zimnice, kao šta je rabarbara, koja se u Srbiji retko gaji. Mogu se koristiti i smrznute bobice i voće, ali u skladu s tim treba da se prilagodi količina vode i vreme kuvanja.

Priprema se kuvanjem voća u šećernom sirupu, a priprema šećernog sirupa jedna je od najjednostavnijih metoda za konzervisanje voća. Sadrži 3 sastojka: limuntus ili limunov sok, vodu i šećer, a u zavisnosti od namene možete se dodatno aromatizirati likerima ili slatkim rakijama, ekstraktima i bojama.

Iako ne postoji baznu recept za pripremanje šećernog sirupa, jer količina šećera zavisi od slatkoće voća, ipak se za osnovu koristi da se na 5 kg voća kuva sirup od 1 litre vode, 750 g šećera i ceđenog soka jednog limuna ili 1 mala kesica limunske kiseline. Šećer, limun i voda se pomešaju i kuvaju dok ne zavre plus dodatnih 10 minuta da se ugusti. Zatim se dodaje voće i kuva 10 - 15 minuta (u zavisnosti od vrste voća koje kuvate). Skloni sa šporeta, sipa u sterilisane tegle i zatvara.

Po želji se može pasterizovati, ali pošto šećer ima funkciju prirodnog konzervansa, dodatna pasterizacija nije potrebna.

Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR