• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
slatko od šljiva

Slatko od šljiva

Objavljeno: 11.09.2021.

 

  • Priprema šljiva
  • Recepti
  • Domaće slatko od šljiva
  • Slatko od šljiva bez konzervansa
  • Slatko od šljiva sa vanilom
  • Upotreba u kuhinji

Slatko od šljiva je još jedan klasik u ostavama mnogih domaćinstava, a njegova velika prednost je što se kuva mnogo kraće nego džemovi, pekmezi i marmelade. A glavna razlika je ta što se slatko sastoji od celovitih komada voća u pomalo želatinoznom soku sličnom marmeladi. Zato, ako volite kombinaciju marmelade, želatine i komada voća, svideće vam se recepti za pravljenje domaćeg slatko od šljiva.

Slatko od šljiva uvek je dobro imati u ostavi. Možete se koristiti tokom cele godine u raznim receptima, a priprema je jednostavna i brza.

Gotovo slatko od šljiva može se koristiti za pripremu raznih deserta, od kolača do sladoleda, pri pravljenju knedli ili dodavanje žitaricama za doručak. Samo ga izvadite iz ostave i uživajte u plodovima leta kad god poželite!

Priprema šljiva

Rane sorte šljive koriste se isključivo za ishranu u svežem obliku, a jesenske za preradu u zimnicu. Prema tome, plodovi za preradu beru se samo kad su potpuno zrele, jer samo na drvetu mogu da dobiju sve potrebne hranljive materije, kao šta je šećer.

Ako imate šljivu u dvorištu ili bašti uživaćete u domaćim plodovima, a ako nemate, ne brinite, šljive su tokom sezone dostupne u prodavnicama i na pijacama. Šljive su pune hranljivih materija važnih za normalno funkcionisanje imunološkog sistema.

Svi se slažu da se za pripremu proizvoda od šljive najbolja šljiva bere u sopstvenom voćnjaku. Jedino tako možete da budete sigurni da ste ubrali voće koje nije prskano pesticidima. Iako je zrelo voće poželjno za pravljenje slatkog, za pripremanje možete koristiti i nezrelo, bitno je samo da je neoštećeno i zdravo.

Šljive se beru po toplom i suvom vremenu, u rano jutro ili kasno uveče, jer je tada količina šećera u šljivama najveća. U kontinentalnim predelima otprilike 10. - 20. septembra. Šljive se prvo beru za ishranu, a zatim za preradu u zimnicu.

Recepti

U nastavku se nalaze osnovni saveti i bazični recepti za pripremu slatko od šljiva.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaće slatko od šljiva

Ovo je jedan od najbržih načina da se pripremi slatko od šljiva za zimu, a razlog tome je što se dodaje veoma mala količina konzervansa. Za pripremu slatkog od šljiva u ovom receptu se koriste cele šljive, ali vi možete da ih i iseckate na komadiće po ukusu. Plodovi moraju da budu zreli, čvrsti, zdravi i neoštećeni.

Sastojci

  • 5 kg šljiva
  • 1 kašičica konzervansa
  • 2 l vode
  • 500 g šećera

Priprema

  1. Šljive operite i uklonite grančice i koštice. Ako pripremate cele šljive, koštice ostavite.
  2. U šerpi kratko prokuvajte vodu i šećer (10 - 15 minuta), dodajte šljive i kuvajte 3 minuta.
  3. Pripremite tegle tako što ćete ih sterilisati i u njih stavite skuvane šljive.
  4. Rasporedite ih do 2/3 površine tegle, pa prelijte ostatkom sirupa.
  5. Na kraju dodajte jednu malu kašičicu konzervansa, zatvorite tegle i zamotajte ih u peškir ili deblju krpu da se postepeno hlade.
  6. Kad se ohladi, slatko od šljiva spremite u ostavu.

Slatko od šljiva bez konzervansa

Za pripremu slatkog po ovom receptu neće vam trebati konzervans. Priprema je takođe jednostavna, a šljive se kuvaju samo 3 - 4 minuta. Ovde se slatko dodatno pasterizuje, pošto nema konzervans, ali u ovom slučaju je to neophodno.

Takođe, i ovde možete da napravite slatko od celih šljiva ili ih iseckati na komade po ukusu. Pre pripreme slatkog šljive dobro operite. Ako ćete koristiti cele šljive, ubodite ih iglom na pet do šest mesta da ne puknu tokom pasterizacije.

Sastojci

  • 3 kg zrele šljive
  • 3 l vode
  • 300 g šećera

Opciono

  • malo cimeta
  • karanfilić

Priprema

  1. Nakon što ste pripremili šljive za pripremu slatkog, zagrejte vodu da prokuva u velikoj šerpi i dodajte šećer. Kratko prokuvajte pa dodajte šljive.
  2. Beli šećer u ovom receptu možete zameniti zdravijim varijantama. Preporučljivo je smeđi šećer od trske, brezov šećer ili kokosov šećer. Takođe možete da smanjite i količinu šećera po ukusu.
  3. Smanjite vatru i kuvajte šljive 3 - 4 minuta. U ovom momentu možete da dodate i malo cimeta ili karanfilića
  4. Uzmite veliku šupljikavu kašiku da ulovite šljive, ali ne i sok, pa ih složite u unapred sterilisane tegle.
  5. Kada slažete šljive u tegle, okrenite ih tako da prepolovljeni deo bude položen nadole.
  6. Slažite šljive u tegle dok ne dođete otprilike do polovine tegle, a zatim na njih stavite mrežicu.
  7. Preostali deo tegle napunite sokom u kome su se šljive kuvale.
  8. Tegle poređajte u veliku posudu tako da se ne dodiruju (mogle bi da puknu) i umotajte ih u kuhinjske krpe.
  9. Sipajte vodu u posudu i kuvajte ih na srednjoj vatri dok voda ne prokuva. Nakon toga smanjite vatru i ostavite da kuva još 15 - 20 minuta.
  10. Ugasite vatru, pustite da se slatko u teglama postepeno hladi.
  11. Obrišite tegle i spremite ih u ostavu.

Slatko od šljiva sa vanilom

Ako želite da pripremite zdraviju verziju slatkog bez konzervansa i šećera, zamenite ih medom i vanilom. Ako pripremate slatko po ovom receptu, prijatan miris vanile, šljiva i meda će se proširiti čitavom vašom kućom, pa će i najmlađi požuriti da probaju ovaj ukusan i zdrav desert.

Sastojci

  • 6 kg šljiva
  • 1 štapić vanile
  • 4 limuna
  • 3 l vode

Priprema

  1. Šljive operite i uklonite oštećene, trule i premekane plodove.
  2. Sipajte vodu u šerpu, dodajte narezan limun i štapić vanile i kratko prokuvajte (1 - 2 minuta).
  3. U međuvremenu pripremite tegle. Tegle i poklopci u koje ćete skladištiti slatko moraju da budu besprekorno čisti. Jedan od načina sterilizacije tegli je da ih operete i kratko stavite u rernu da se suše na 150°C.
  4. U drugu posudu stavite staru krpu ili peškir, pritisnite je do dna i ivica i u nju sipajte 2 litra vode. Stavite na umerenu vatru da se tečnost postepeno zagreva dok slažete šljive u tegle.
  5. Šljive rasporedite do 2/3 tegle, prelijte ih sirupom (kuvana mešavina vode, vanile i limuna) i u svaku teglu dodajte dve kašike meda.
  6. Zatvorite tegle i pažljivo ih stavite u posudu sa vodom. Ovako ih kuvajte pola sata.
  7. U međuvremenu pripremite ćebad i gotove tegle za slatko okrenite na drugu stranu i složite ih na ćebad. Pokrijte ih ćebetom i ostavite dok se potpuno ne ohlade. Najbolje preko noći.
  8. Sutradan rasporedite slatko u ostavu i koristite po potrebi.

Svi recepti za zimnicu od šljiva >>

Upotreba u kuhinji

Ako slatko od šljiva pripremate prema našim receptima, moćete da ga čuvate dugo. Naravno, ako ga čuvate na suvom, hladnom i tamnom mestu. Kada ga otvorite, pojedite ga u roku od 1 - 2 dana. Ako ne možete brzo da ga potrošite, spremajte ga u manje tegle, dovoljno za jedan obrok ili prema onome za šta koristite slatko od šljiva.

Foto: RitaE / Pixabay

Zimnica od šljiva

džem od šljiva

Džem od šljiva

Džem od šljiva je jedan od najpopularnijih voćnih namaza, a osim za doručak, idealan je kao namaz u palačinkama ili u istoj kombinaciji kao i za doručak u bilo … [više] about Džem od šljiva

kompot od šljiva

Kompot od šljiva

Kompot od šljiva uvek je dobro imati u ostavi. Možete da ga koristite tokom cele godine u raznim receptima, a priprema se brzo i lako. Budite oprezni pri … [više] about Kompot od šljiva

pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Da li postoji išta bolje od domaćeg pekmeza od šljiva za doručak? Hrskavi hleb, puter, pekmez i šolja čaja ili kafe ostavljaju lep utisak na početak dana. … [više] about Pekmez od šljiva

slatko od šljiva

Slatko od šljiva

Slatko od šljiva je još jedan klasik u ostavama mnogih domaćinstava, a njegova velika prednost je što se kuva mnogo kraće nego džemovi, pekmezi i marmelade. A … [više] about Slatko od šljiva

sok od šljiva

Sok od šljiva

Na našim prostorima šljiva se od davnina tradicionalno koristi za pripremu raznih vrsta zimnice. Iako se od nje najčešće prave džem, pekmez i kompot, kao i … [više] about Sok od šljiva

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR