• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
namaz

Namaz

Bazni sastojak u našim sendvičima ne treba posebno opisivati i predstavljati. Namazi su jedna od najvažnijih namirnica i jela i rešenje za sve naše dileme vezane za glad. Za ovom najnezahtevnijom namirnicom posežemo svaki put kad tražimo savršeno jelo za doručak ili nešto "na brzinu" da utažimo glad, a smatra se savršenim obrokom u bilo koje doba dana.

Sve što vam treba su kriška hleba, dvopek ili krekeri i namaz po vašem izboru - i dobićete odličan sendvič, zbog čega je uvek dobra ideja imati zalihu različitih vrsta namaza u frižideru ili ostavi.

Šta je namaz

Namaz je vrsta sosa koji se maže, uglavnom nožem, na namirnice kao šta su hleb i krekeri. Takođe mogu i da se dodaju hrani čime se poboljšava njihov ukus ili tekstura, a najpopulariji namazi su svakako meki sirevi, puter i slatki namazi (ali oni zaslužuju posebno mesto na našem portalu).

Namazi u sendvičima obično se koriste za dodavanje ukusa i mogu se razlikovati - maslac, majonez, kečap i senf najčešće se koriste za sendviče, zajedno sa njihovim varijantama poput ruskog preliva ili tartar sosa.

Namazi se razlikuju od soseva, kao šta je salsa, koji se obično ne koristi kao namaz, već za umakanje hrane. Uobičajeni namazi uključuju mlečne namaze kao šta su puter, pavlaka i sir, zatim namazi od povrća, med, humus, namazi od kvasca i paštete (namazi na bazi mesa), mogućnosti za izradu namaza su zaista brojne.

Kako se pravi namaz

Proces pripreme namaza

  • Eurokrem
  • Humus
  • Malidžano - namaz od patlidžana
  • Namaz od maslina - tapenada
  • Pesto
  • Pesto Genovese
  • Pesto od sremuša
  • Tahini

Namaze zaista lako možemo da napravimo i kod kuće, ali postoji univerzalni način i recept za pripremu svakog namaza. Svi imaju nešto drugačije, a poveznica im je miksanje namirnice (mesa, povrća, voća) i bleder da bi se dobiila fino mlevena pasta koju je lako mazati na tost ili hleb. Osnovni recepti na popisu su veoma jednostavni i većina se kombinuje sa začinima i biljnim uljima.

Uvek odaberite samo sveže namirnice, a posle pripreme ih obavezno čuvajte u frižideru. Pošto se većina namaza mora potrošiti u roku nekoliko dana, možete ih dodatno pasterizovati da bi im produžili vek trajanja, ali ovaj metod je dostupan samo kod nekih vrsta namaza pa je veoma bitno da pratite recept.

Zasnovani na vrtoglavom nizu proizvoda na tržištu, mnogi dele strast prema maslacu i margarinu, a oblici u kojima dolaze su neverovatno kreativni i namenjeni za različite namene. Tako ćete pronaći maslace u obliku namaza, štapićima, sprejevima, punomasne, bez masti, pa čak i one koji obećavaju „zdrav holesterol”. Kalorični, punomasni margarini su potpuno identični maslacu, iako imaju manje zasićenih masti. Namazi bez masti zaista imaju malo kalorija, obično samo oko 5 kcal po kašiki u poređenju sa oko 80 vrsta drugih namaza.

Lagane (Lajt) verzije namaza sa visokim procentom masti, kao šta je margarin, takođe nemaju mnogo kalorija, a isto važi i za lagani krem sir i lagani majonez (naravno, ako se jedu u razumnim količinama). Ako volite svoj hleb premazan nečim slatkim, tu su džemovi, želei, med i namazi od voća, a ako niste ljubitelj maslaca od kikirikija, probajte za promenu ukusni puter od pistaća ili badema. Orasi su zdravi za srce, ali kikiriki ne pripada orašastim plodovima, već pasulju i kao takav je prilično dobar izvor proteina, pa ga svakako dodajte na svoju listu namaza koje ćete pokušati da napravite.

Takođe, ako volite orašasto-čokoladne okuse, probajte namaz od čokolade i lešnika ili popularnu domaću nutelu.

Za začinjene namaze preporučujemo ajvar, užitak koji je postao popularan prilog u celoj Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, a danas se u jugoistočnoj Evropi popularno poslužuje kao namaz ili sos.

Foto: jessicashaylerjs / Pixabay 

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

rendani ren

Ren

Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i … [više] about Ren

suva majčina dušica

Čaj od majčine dušice

Majčina dušica ili majkina dušica je poznata po svom umirujućem dejstvu, a sam miris smanjuje stres … [više] about Čaj od majčine dušice

suve smokve

Suve smokve

Iako nemamo priliku da jedemo sveže smokve tokom cele godine, već samo kada im je sezona, zato se … [više] about Suve smokve

pržena leblebija

Leblebija

Konzerviranu leblebiju, koja je unapred spremna za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za … [više] about Leblebija

pekmez od šipka

Pekmez od šipka

Šipak je jedna od najstarijih biljaka koje koristimo u ishrani. Tokom rane jeseni okruženi smo … [više] about Pekmez od šipka

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2021–2022 Informativka d.o.o. Sva prava zadržana.
HR • SI • SR