Bazni sastojak u našim sendvičima ne treba posebno opisivati i predstavljati. Namazi su jedna od najvažnijih namirnica i jela i rešenje za sve naše dileme vezane za glad. Za ovom najnezahtevnijom namirnicom posežemo svaki put kad tražimo savršeno jelo za doručak ili nešto "na brzinu" da utažimo glad, a smatra se savršenim obrokom u bilo koje doba dana.
Sve što vam treba su kriška hleba, dvopek ili krekeri i namaz po vašem izboru - i dobićete odličan sendvič, zbog čega je uvek dobra ideja imati zalihu različitih vrsta namaza u frižideru ili ostavi.
Šta je namaz
Namaz je vrsta sosa koji se maže, uglavnom nožem, na namirnice kao šta su hleb i krekeri. Takođe mogu i da se dodaju hrani čime se poboljšava njihov ukus ili tekstura, a najpopulariji namazi su svakako meki sirevi, puter i slatki namazi (ali oni zaslužuju posebno mesto na našem portalu).
Namazi u sendvičima obično se koriste za dodavanje ukusa i mogu se razlikovati - maslac, majonez, kečap i senf najčešće se koriste za sendviče, zajedno sa njihovim varijantama poput ruskog preliva ili tartar sosa.
Namazi se razlikuju od soseva, kao šta je salsa, koji se obično ne koristi kao namaz, već za umakanje hrane. Uobičajeni namazi uključuju mlečne namaze kao šta su puter, pavlaka i sir, zatim namazi od povrća, med, humus, namazi od kvasca i paštete (namazi na bazi mesa), mogućnosti za izradu namaza su zaista brojne.
Kako se pravi namaz
Proces pripreme namaza
Namaze zaista lako možemo da napravimo i kod kuće, ali postoji univerzalni način i recept za pripremu svakog namaza. Svi imaju nešto drugačije, a poveznica im je miksanje namirnice (mesa, povrća, voća) i bleder da bi se dobiila fino mlevena pasta koju je lako mazati na tost ili hleb. Osnovni recepti na popisu su veoma jednostavni i većina se kombinuje sa začinima i biljnim uljima.
Uvek odaberite samo sveže namirnice, a posle pripreme ih obavezno čuvajte u frižideru. Pošto se većina namaza mora potrošiti u roku nekoliko dana, možete ih dodatno pasterizovati da bi im produžili vek trajanja, ali ovaj metod je dostupan samo kod nekih vrsta namaza pa je veoma bitno da pratite recept.
Zasnovani na vrtoglavom nizu proizvoda na tržištu, mnogi dele strast prema maslacu i margarinu, a oblici u kojima dolaze su neverovatno kreativni i namenjeni za različite namene. Tako ćete pronaći maslace u obliku namaza, štapićima, sprejevima, punomasne, bez masti, pa čak i one koji obećavaju „zdrav holesterol”. Kalorični, punomasni margarini su potpuno identični maslacu, iako imaju manje zasićenih masti. Namazi bez masti zaista imaju malo kalorija, obično samo oko 5 kcal po kašiki u poređenju sa oko 80 vrsta drugih namaza.
Lagane (Lajt) verzije namaza sa visokim procentom masti, kao šta je margarin, takođe nemaju mnogo kalorija, a isto važi i za lagani krem sir i lagani majonez (naravno, ako se jedu u razumnim količinama). Ako volite svoj hleb premazan nečim slatkim, tu su džemovi, želei, med i namazi od voća, a ako niste ljubitelj maslaca od kikirikija, probajte za promenu ukusni puter od pistaća ili badema. Orasi su zdravi za srce, ali kikiriki ne pripada orašastim plodovima, već pasulju i kao takav je prilično dobar izvor proteina, pa ga svakako dodajte na svoju listu namaza koje ćete pokušati da napravite.
Takođe, ako volite orašasto-čokoladne okuse, probajte namaz od čokolade i lešnika ili popularnu domaću nutelu.
Za začinjene namaze preporučujemo ajvar, užitak koji je postao popularan prilog u celoj Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, a danas se u jugoistočnoj Evropi popularno poslužuje kao namaz ili sos.
Foto: jessicashaylerjs / Pixabay