Orašasti plodovi su popularna namirnica - ne samo zbog svog ukusa, već i zbog različitih zdravstvenih prednosti koje mogu da pruže kada se jedu umereno. Jedan orašasti plod, možda najpoznatiji po tome što je ključni sastojak određenog popularnog namaza od čokolade i lešnika, je veliki crvenkasto-braon lešnik.
Ako želite da uživate u namazu od lešnika na tostu za doručak i domaćoj verziji koja je daleko bolja od kupljene, u nastavku vam donosimo recepte za domaći namaz od lešnika koji su 100% prirodni, izuzetno gusti i kremasti, a ako dodate malo cimeta, vanile i javorovog sirupa, dobićete još posebnije, bogatije ukuse popularnog namaza.
Priprema lešnika
U Srbiji se gaje brojne sorte, a najpopularnije i najkultiviranije su dvije i obe vrste lešnika imaju krupne, okrugle plodove koji su idealni za dalju preradu u margarin, puter i namaz.
Berba lešnika se obično obavlja od septembra do oktobra. Zreli orasi padaju na zemlju i beru se ručno ili uz pomoć posebno dizajnirane mašine koja radi kao usisivač. Lešnici u ljusci izgledaju dobro, ali će brže istrunuti dok se gotovi, oguljeni plodovi čuvani u hermetički zatvorenim posudama mogu duže čuvati.
Tokom kupovine birajte samo oljuštene lešnike jer njihovu svežinu možete da provreite odmah, dok kvalitet neoljuštenih lešnika nećete znati dok ih ne očistite od ljuske. Izbegavajte oštećene plodove sa flekama ili čudnim mirisom, jer upotreba takvih lešnika rizikuje da se namaz pokvari.
Recepti
Iako malo potcenjeni, pošto se svi uglavnom fokusiraju na pravljenje domaće nutele, klasični namaz od lešnika je odličan sastojak za dodavanje sirovim desertima i pecivima. U nastavku vam donosimo osnovni recept za domaći eurokrem, namaz od lešnika sa cimetom i namaz od lešnika sa čokoladom.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći eurokrem
Da biste napravili osnovni domaći namaz od lešnika, biće vam potreban samo jedan sastojak - lešnik i oko pola sata za pravljenje. Ovaj recept za namaz od lešnika se brzo i lako pravi, a količina namaza koju dobijete zavisi od količine lešnika koju prerađujete.
Baš kao i većina domaćih recepata za namaze od orašastih plodova, ovaj eurokrem je isplativiji od kupovnog, posebno ako imate višak lešnika koje ne znate kako da koristite. Ovaj obični namaz od lešnika sastoji se samo od lešnika, ali slobodno dodajte i prstohvat soli. Takođe, u receptu se ne dodaje ulje, ali je moguće dodati 1/2 kašike ulja da bi se brže postigla njegova glatka tekstura. Od ove količine lešnika navedene u receptu dobićete otprilike jednu i po šolju namaza od lešnika.
Sastojci
- 3 šolje sirovih lešnika
Priprema
- Za početak, tostirajte sirove lešnike u rerni zagrejanoj na 165°C (rerna sa ventilacijom) 15 minuta, a zatim ih ostavite na kuhinjskom peškiru da se ohlade.
- Umotane u krpu, između ruku, protrljajte ih 20 - 30 puta da biste odvojili ljusku.
- Iako je ljuska puna hranljivih materija, one nisu odlične za teksturu domaćeg namaza od lešnika. Ljuska od pečenih lešnika će lako otpasti, a trenje će izazvati njihovo razdvajanje.
- Odvojite oljuštene lešnike i odmah stavite u blender i bacite ljusku.
- Izmiksajte lešnike u blenderu dok ne postane glatka smeša. Najbolje ih je mešati u intervalima kako se lešnaci (i mašina) ne bi pregrejale. Što se duže mešaju, domaći namaz od lešnika će biti konzistentniji.
- Miksajte oko 10 minuta, sa pauzama svaka 2 - 3 minuta. Ako duže miksate, dobićete puter.
- Kada je namaz od lešnika gotov, prebacite ga u teglu i ostavite u frižideru 2 - 3 meseca. Takođe se može držati na sobnoj temperaturi oko mesec dana.
Eurokrem sa cimetom
Eurokrem začinjen cimetom sigurno će sve oduševiti! Kada usavršite osnovni recept za namaz od lešnika, lako je napraviti aromatičan namaz uz dodatak začina poput cimeta ili kardamoma. Sve što vam treba je dobar blender i spremni ste da pripremite ukusan namaz. U namaz dodajte cimet, himalajsku so i kokosovo ulje i dobićete neodoljivu kremastu teksturu. Sastojke u ovom receptu možete da prepolovite, udvostručite ili utrostručite, u zavisnosti od toga koliko često jedete namaz od lešnika, a od sastojaka navedenih u receptu dobićete jednu i po šolju namaza.
Sastojci
- 1 kg sirovih lešnika
- 0,5 - 1 kašičica mlevenog cimeta
- 0,5 kašičice morske soli
- 2 - 3 kašičice kokosovog šećera
Priprema
- Zagrejte rernu na 175°C i stavite lešnike na pleh u jednom sloju. Pecite ih oko 12 - 15 minuta, ili dok ne postanu mirisne i zlatno smeđe.
- Izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade, pa prebacite na veliku kuhinjsku krpu i rukama istrljajte lešnike da skinete ljusku.
- Želite da ih očistite što je moguće bolje kako biste dobili što kremastiji namaz, ali ne moraju da budu savršeno čisti.
- Odbacite ljusku i stavite lešnike u blender i mešajte u intervalima dok ne počne da se formira kremasta tekstura - oko 7 - 9 minuta - strugajući po potrebi duž ivica blendera da biste pokupili sve lešnike.
- Kada namaz od lešnika postane kremast i gladak, dodajte mleveni cimet, morsku so i kokosov šećer (opciono).
- Ponovo miksajte dok se sve dobro ne sjedini. Probajte i prilagodite začine po potrebi.
- Prebacite namaz od lešnika u čistu teglu i čuvajte na sobnoj temperaturi do 3 nedelje ili u frižideru do 2 meseca (ili duže).
Eurokrem bez šećera
Veoma sladak, bogat namaz koji odlično ide uz topla peciva. Ako volite kombinaciju medenih lešnika, ovaj namaz će vam se sigurno dopasti, a ukusom podseća na marcipan. Priprema je jednostavna, kao i kod osnovnog recepta, a od sastojaka u receptu dobićete jednu i po šolju namaza od lešnika.
Sastojci
- 1 šolja lešnika
- 1/2 šolje meda (izaberite svoj omiljeni)
Priprema
- Zagrejte rernu na 175 ° C
- Na pleh rasporedite lešnike i pecite ih oko 10 - 12 minuta.
- Izvadite orahe iz rerne i stavite u kuhinjsku krpu.
- Umotane lešnike utrljajte u krpu između ruku oko 20 puta da biste uklonili ljusku.
- Stavite lešnike u blender i mešajte u intervalima dok ne dobijete glatku i masnu teksturu.
- Dodajte med i mešajte dok se ne sjedini.
- Prebacite u čistu, sterilisanu teglu i čuvajte u frižideru (do 3 meseca) ili u ostavi (2 - 3 nedelje).
Eurokrem sa čokoladom
Sigurno ste u poslednjih nekoliko godina primetili nagli rast popularnosti domaćih namaza od lešnika sa čokoladom ili tzv. domaće nutele, a varijacije ovog namaza su brojne. Za razliku od drugih namaza od lešnika koji se ovde nalaze, ovaj ukusni namaz od lešnika sadrži šećer, ali ga možete zameniti stevijom ili nekom drugom prirodnom opcijom. Za rafinisanu verziju bez šećera, možete da koristite i javorov sirup ili med. Od sastojaka u receptu dobićete 2 šolje namaza.
Sastojci
- 2 šolje lešnika
- 100 g crne čokolade
- 1/3 šolje šećera ili drugog zaslađivača
- 1/4 šolje kakao praha
- 1 kašika kokosovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Priprema
- Zagrejte rernu na 175°C.
- Lešnike poređajte u pleh i pecite 12 - 15 minuta, dok ne zamirišu.
- Vruće lešnike pažljivo stavite u posudu sa poklopcem i protresite (ljuska će odmah da otpadne) i stavite u blender.
- Mešajte lešnike u intervalima od oko 5 minuta dok se ne pretvore u kremasti namaz.
- Otopite čokoladu u mikrotalasnoj pećnici ili na pari.
- Dodajte šećer ili drugi zaslađivač, čokoladu, kakao prah, kokosovo ulje, vaniliju i so.
- Mešajte još 1 minut dok se svi sastojci ne sjedine.
- Prebacite u teglu i ostavite u frižideru nekoliko nedelja.
Upotreba u kuhinji
Lešnici su slatki i blagi orašasti plodovi, a iako se najčešće koriste u dezertima, raznovrsni su i u kuhinji, a namaz od lešnika nije izuzetak. Kao i kod svih recepata za namaz od orašastih plodova, ovaj domaći namaz od lešnika dobro funkcioniše kao jednostavan namaz na raznim pecivima i hlebu. Može se koristiti i za dodavanje u kašice, preko voća, palačinki i sladoleda, a možete i za pripremu domaćeg sladoleda od lešnika.
Namaz od lešnika se takođe može koristiti kao alternativa veganskom namazu od kikirikija, kao i domaće energetske kuglice, proteinske pločice i druge sirove poslastice.
Takođe može da bude osnova za pravljenje ukusnih krema od lešnika, a odlično će se koristiti u raznim pecivama kao što su keksi, torte, pite, itd.
Eurokrem se može čuvati u frižideru 3 - 6 meseci, u zavisnosti od sastojaka koje dodajete, iako pažljivo pripremljen i čuvan u sterilizovanim teglama, možete ga čuvati u ostavi ili podrumu 2 - 3 nedelje, čak i do mesec dana. Nakon otvaranja, spremite ga u frižider.
Dodajte svoj omiljeni prirodni sirup po vašem izboru u jednostavnu, slatku verziju. Dodavanjem javorovog sirupa i malo morske soli osnovnom namazu od lešnika, možete da napravite ukusan karamel sos od lešnika.
Ostavite odgovor