Čokolino je poznato kao lako svarljiva hrana namenjena deci, ali ga često konzumiraju i odrasli. Mnogi tvrde da deblja, dok drugi ističu sve nutritivne vrednosti kojima je bogat. Kupovni čokolino se sastoji od fino mlevenih pahuljica i čokolade u prahu u koju se dodaje 200 ml mleka da se dobije kompaktna smeša nalik na kašu.
Ako želite da probate da napravite domaći čokolino, koristite ovsene pahuljice ili griz. Domaći čokolino sadrži razne vitamine i minerale jer se priprema od žitarica, daje energiju telu i mogu ga jesti mala deca i odrasli. U nastavku se nalaze ponuđeni recepti za pripremu domaćeg čokolina od ovsene kaše ili griza.
Priprema ovsenih pahuljica i griza
Na tržištu postoji nekoliko vrsta ovsenih pahuljica, ali nisu sve pogodne za pravljenje domaćg čokolina. Zbog svoje strukture, najbolje je koristiti velike ovsene pahuljice i male ili instant ovsene pahuljice.
Postoji više vrsta griza, a najpoznatiji je pšenični griz koji se koristi u svakodnevnoj pripremi hrane. DZa domaći čokolino od griza može da se koristi više vrsta griza, ne samo pšenično, pa se tokom pripreme može koristiti i griz od spelte ili pirinča.
Za pripremu domaćeg čokolina potrebne su vam ovsene pahuljice ili pšenični griz, koje možete da kupite u prodavnicama. Tokom kupovine pazite da ovsena kaša i griz nisu vlažni i da ambalaža nije oštećena.
Ovsena kaša ne sme da ima ustajao miris i treba da bude bele do svetlo žute boje. Griz mora da bude fino mleven kao brašno i beo. Mora da miriše na sveže žitarice i ne sme da bude grudvast sa crnim tačkama jer to znači da je buđav.
Recepti
Domaći čokolino možete da pripremite u sopstvenoj kuhinji koristeći ovsene pahuljice ili griz, a postoji nekoliko načina da postignete ukus koji vam najviše odgovara. Možete da dodate crnu čokoladu ili kakao, med ili javorov sirup, a umesto običnog mleka koristiti bademovo, ovseno ili mleko od pirinača. Za pripremu biće vam potrebno nekoliko minuta, a najviše vremena ćete potrošiti na kupovinu sastojaka.
Čokolino od ovsene kaše
Ovsene pahuljice možete pronaći u skoro svakoj prodavnici. Jeftine su i lako dostupne, a za kuvanje im je potrebno 5 - 10 minuta. To su hranljive namirnice koje vam pomažu da se osećate sito dugo vremena, ali ne i da dobijate na težini. Za pripremu domaćeg čokolina biće vam potrebne ovsene pahuljice, a ova količina je dovoljna za oko 100 g.
Sastojci
- 50 g ovsene kaše
- 25 g pečenih lešnika
- 25 g crne čokolade
Priprema
- Pečene lešnike i crnu čokoladu propržite na manje komade.
- U činiju stavite seckane lešnike i crnu čokoladu i dodajte ovsene pahuljice.
- Stavite sve sastojke u blender i dobro iseckajte dok se sastojci ne sjedine.
- Dobijenu smešu stavite u staklenu ili metalnu posudu i čuvajte na tamnom i suvom mestu.
Čokolino sa semenkama
Čokolino može da bude još zdraviji dodavanjem čia ili lanenih semenki i ova verzija namenjena je ljudima koji se zdravo hrane. Nakon konzumiranja, duže ćete imati osećaj sitosti. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 100 g domaćeg zdravog čokolina.
Sastojci
- 80 g ovsene kaše
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašičica čia semena
- 1 kašičica lanenog semena
Priprema
- Stavite ovsene pahuljice u blender i iseckajte.
- Dodajte čia i lanene semenke i mešajte nekoliko sekundi.
- Dobijenu suvu smešu stavite u metalnu ili staklenu posudu i dodajte kakao prah.
- Sve sastojke mešajte kašikom dok smesa ne potamni.
- Zatvorite posudu poklopcem i ostavite na suvom, hladnom i tamnom mestu.
Čokolino od griza
Ako nemate pri ruci ovsene pahuljice, možete da pripremite domaći čokolino od griza. Umesto pšenične krupice, možete da koristite speltu ili pirinač. Griz se kupuje u prodavnicama, a priprema se na isti način kao i ovsena kaša. Razlika između ova dva sastojka je struktura čokolina koju ćete na kraju dobiti jer će griz imati glatkiju strukturu. Količina sastojaka u receptu dovoljna je za oko 100 g čokolina.
Sastojci
- 1,5 kašike pšenične krupice (griza)
- 30 g crne čokolade
Priprema
- Stavite griz u činiju i dodajte crnu čokoladu.
- Dobro izmešajte sastojke kašikom
- Kada se sastojci sjedine, stavite pripremljenu čokoladu u staklenu ili metalnu posudu.
- Stavite posudu na suvo, tamno i hladno mesto.
Čokolada od ovsene kaše i griza
Možete pomešati ovsene pahuljice i griz da dobijete još ukusniji čokolino. Zbog različite strukture ovsene kaše i griza dobićete posebnu strukturu kremastog čokolina sa većim komadima ovsenih pahuljica. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 150 g čokolina.
Sastojci
- 1 kašika ovsene kaše
- 1 kašika pirinčanog griza
- 30 g crne čokolade
Priprema
- Ovsene pahuljice i griz stavite u činiju i dobro promešajte kašikom.
- Crnu čokoladu narendajte ili iseckajte na manje kockice i stavite u činiju
sa ovsenim pahuljicama i grizom. Sve dobro izmešajte. - Smešu stavite u staklenu ili metalnu posudu, zatvorite poklopcem i ostavite na suvom i hladnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Čokolino se koristi kao hrana za bebe i decu koja još nemaju zube i ne mogu da jedu čvrstu hranu, ali vole da je jedu i odrasli. Priprema se kao hrana za doručak, a može se jesti odmah nakon pripreme. Može se dodati i u kolač tako što ćete u biskvit ili kremu staviti nekoliko kašika čokolina. Najčešće se služi kao ukusan doručak, užina ili večera, pa čak i desert.
Važno je da čokolada ne dođe u kontakt sa vlagom, pa je ne čuvajte u kuhinjskim elementima iznad šporeta, blizu nape ili rerne. Možete ga staviti u staklene tegle sa poklopcima, ali ne u plastične.
Najbolje je da pomešate suve sastojke neposredno pre nego što pripremite čokolino. Ovsene pahuljice koje koristite za pripremu čokolina čuvajte na suvom, tamnom i hladnom mestu. Griz takođe treba čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Kuvani čokolino se može konzumirati odmah ili ohlađena i servirana. Nemojtega zamrzavati ili na drugi način čuvati. Gotov čokolino (pomešan sa mlekom) se jede isključivo odmah nakon kuvanja i nije namirnica koja se može čuvati.
Foto: Filip Višić
Ostavite odgovor