• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
musli

Musli

Objavljeno: 12.01.2022.

 

  • Priprema žitnih pahuljica
  • Recepti
  • Domaći musli
  • Musli sa semenkama
  • Musli sa čokoladom
  • Upotreba u kuhinji

Musli spada u namirnice koje se jedu za doručak ili večeru, a sastoje se od žitnih pahuljica i suvog voća. Često se meša sa granolom, ali razlika između ove dve namirnice je u sastavu, ukusu i izgledu. Musli je jedan od najpoznatijih švajcarskih specijaliteta, a u Švajcarskoj se konzumira kao lagani obrok za večeru.

Kod kuće možete da napravite domaći musli koji neće sadržati šećer, a u poređenju sa kupovnim biće mnogo zdraviji. Priprema se za samo nekoliko minuta i zahteva nekoliko sastojaka koji se lako mogu kupiti u svim prodavnicama. Musli spada u nutritivno bogatu hranu i svakako ga je bitno uvrstiti u svoj jelovnik, a za početak možete da isprobate neki od recepata u nastavku.

Priprema žitnih pahuljica

Žitne pahuljice su mešavina žitarica, najčešće kukuruza, pšenice i ovsa. Pahuljice za pripremu muslija možete da odaberete prema sopstvenom ukusu i cilju koji želite da postignete, odnosno da li želite da smršate, povećate unos minerala ili vitamina ili samo želite zdrav doručak.

Priprema muslija podrazumeva kupovinu raznih žitnih pahuljica u prodavnicama. Pažljivo birajte i kupujte žitarice ako želite da vam musli budu ukusni i zdravi.

Tokom kupovine obavezno pročitajte podatke na deklaraciji i proverite koliko šećera sadrže. Uverite se da ne sadrže dodatne aditive i druge sastojke na koje možete da budete alergični. Proučite izgled, oblik i miris pahuljica. U zavisnosti od vrste moraju da budu bele do braon i ujednačene boje, a ambalaža ne sme da bude vlažna. Ako primetite da su lepljive ili grudaste to je znak da nisu pogodne za konzumaciju jer su došle u kontakt sa vodom. Na njima ne bi trebalo da bude ni crnih fleka jer je to znak da su buđave i da nisu jestive.

Preporuča se kupovina žitarica od celog zrna jer sadrže više kalcijuma, folne kiseline i antioksidanata od prerađenih.

Recepti

Musli se lako i brzo priprema, a najviše vremena će vam trebati da kupite sastojke. Neophodno je pomešati sve suve sastojke, a za pripremu izaberite jedan od ponuđenih recepata u zavisnosti od toga koje suvo voće, orašaste plodove i žitne pahuljice volite.

Domaći musli

Domaći musli se najčešće priprema od ovsenih pahuljica, mešanih orašastih plodova i suvog voća. Ako stavljate orahe, uverite se da niste alergični. Ako jeste, slobodno ih zamenite onim plodovima koje smete da konzumirate. Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 500 g muslija.

Sastojci

  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 40 g lešnika
  • 40 g badema
  • 40 g oraha
  • 40 g brazilskog oraha
  • 75 g grožđica
  • 75 g brusnica

Priprema

  1. Lešnike, bademe, orahe i brazilske orahe isecite na manje komade i stavite u plastičnu činiju.
  2. Dodajte ovsene pahuljice, suvo grožđe i brusnice.
  3. Sve sastojke pomešajte kašikom i smesu čuvajte u staklenoj ili metalnoj posudi i zatvorite poklopcem i čuvajte na tamnom, hladnom i suvom mestu.

Musli sa semenkama

Standardnom receptu sa ovsenim pahuljicama možete da dodate semnke i time povećati njegovu nutritivnu vrednost. Od semenki možete da dodate suncokret, susam, mak ili bundevine. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 570 g muslija.

Sastojci

  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 40 g lešnika
  • 40 g badema
  • 40 g oraha
  • 40 g brazilskog oraha
  • 15 g semenki suncokreta
  • 15 g maka
  • 15 g semenki bundeve
  • 15 g susama
  • 75 g grožđica
  • 75 g brusnica

Priprema

  1. Lešnike, bademe, orahe i brazilske orahe isecite na manje komade i stavite u plastičnu činiju.
  2. Dodajte ovsene pahuljice, semenke suncokreta, bundeve, mak i susam, suvo grožđe i brusnice.
  3. Sve suve sastojke pomešajte kašikom i smešu staviti u staklenu ili metalnu posudu i zatvorite poklopcem i čuvajte na tamnom, hladnom i suvom mestu.

Musli sa čokoladom

Musli možete pripremiti i mešanjem nekoliko vrsta žitnih pahuljica. Zbog raznovrsnosti žitarica, musli je nutritivno bogatiji, a zbog kukuruznih pahuljica nećete morati da dodajete šećere jer je kukuruz već dovoljno sladak, a čokoladadodaje ravnotežu slatkoći. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 400 g muslija.

Sastojci

  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 50 g pšeničnih pahuljica
  • 50 g kukuruznih pahuljica
  • 50 g badema
  • 50 g lešnika
  • 50 g crne čokolade
  • 50 g suvih brusnica
  • 50 g grožđica

Priprema

  1. Stavite ovsene pahuljice, pšenicu i kukuruzne pahuljice u činiju.
  2. Bademe, lešnike i crnu čokoladu isecite na manje komade i dodajte žitnim pahuljicama.
  3. Dodajte sušene brusnice i suvo grožđe.
  4. Pomešajte sve sastojke u činiji i stavite dobijeni musli u staklenu ili metalnu posudu i zatvorite poklopcem.

Svi recepti za zimnicu od ovsa >>

Upotreba u kuhinji

Musli se konzumira ujutru kao hrana za doručak ili uveče kao lagano jelo za večeru. Neki ga jedu kao užinu, ali uvek se servira sa mlekom ili jogurtom, kefirom ili sokom, ali pazite da ne dodajete šećere. Kao visokokalorični doručak, konzumira se sa orasima, suvim voćem i čokoladom preliveno punomasnim mlekom. Ponekad se dodaje u zdrave kolače tako da se tokom pripreme biskvita doda mala količina muslija.

Domaći musli potrošite u roku od mesec dana od dana kada ste pomešali sve sastojke. Važno je da ga čuvate na suvom, tamnom i hladnom mestu gde ne može doći u kontakt sa vlagom i gde temperatura nije previsoka. Možete ga spremiti i u metalnu posudu, ali nemojte ga čuvati u plastičnim posudama jer će žitarice u njima brzo omekšati i mogu postati buđave.

Ako spremate manje količine muslija, dovoljne za nedelju dana, onda možete da izmerite na određenu težinu i poređate u kesice koje ćete ujutru samo istresti u činije i dodati tečne sastojke.

 

Foto: Visual Stories || Micheile / Unsplash 

Sušene žitarice

čokolino

Čokolino

Čokolino je poznato kao lako svarljiva hrana namenjena deci, ali ga često konzumiraju i odrasli. Mnogi tvrde da deblja, dok drugi ističu sve nutritivne … [više] about Čokolino

granola

Granola

Granola je naziv za tradicionalni američki hrskavi musli koji nije samo ukusan, već i zdrav. Uglavnom se jede uz doručak ili kao užina, a priprema se brzo i ne … [više] about Granola

musli

Musli

Musli spada u namirnice koje se jedu za doručak ili večeru, a sastoje se od žitnih pahuljica i suvog voća. Često se meša sa granolom, ali razlika između ove … [više] about Musli

ovsena kaša

Ovsena kaša

Nekada se ovsena kaša smatrala lošom hranom jer je bila lako dostupna žitarica i najčešći i jedini obrok siromašnih ljudi. Tokom ratova hranila je mnoge narode … [više] about Ovsena kaša

ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice spadaju u zdrave žitne pahuljice koje ne sadrže dodatne ukuse i aditive i najčešće se koriste za pripremu zdravih doručka. Rade od ovsi, koje … [više] about Ovsene pahuljice

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR