• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sirup od kupina

Sirup od kupina

Objavljeno: 10.09.2021.

 

  • Priprema kupina
  • Recepti
  • Domaći sirup od kupina
  • Sirup od kupina bez šećera
  • Sirup od kupina bez kuvanja
  • Upotreba u kuhinji

Od svih zimnica, sokovi i sirupi su, osim pekmeza od šljiva, možda jedan od najpopularniji. Priprema sirupa je prilično jednostavna i ne zahteva previše vašeg vremena. Potrebno je malo dobre volje i imaćete domaći sirup od kupina. Ako ga napravite malo gušćim, možete ga koristiti i kao preliv u desertima ili kao sastojak za pite, kolače i slično.

Kupine su veoma popularno bobičasto voće. Obožavani su u celom svetu i često se mogu naći u divljoj prirodi. Odlični su za konzumaciju kao sveže voće, ali i kao deo mnogih slatkih proizvoda. Zahvaljujući svom kiselo-slatkom ukusu često se dodaju u pite, kolače, palačinke. Osim fantastičnog ukusa, krase ih i dugačke liste dobrobiti koje imaju na naše zdravlje.

Priprema kupina

Pre svega zbog ukusa, ali i minerala i vitamina koje sadrže, kupine su veoma traženo voće na pijacama i prodavnicama. Danas postoji nekoliko sorti, a ukrštanjem prvih sorti nastali su hibridi. Postoje i sorte, hibridi, koji rastu bez trnja, a one su popularne za veće gajenje jer je njihova berba mnogo jednostavnija. Najpoznatije sorte kupina su: Natchez, Kotatini i Blackberry black Pearl.

Kupine se beru nekoliko puta jer ne sazrevaju svi plodovi u isto vreme. Bere se samo zrelo voće koje je mekano na dodir i tamno plave ili crne boje. Preporuča se ručna berba da se plodovi ne bi uništili jer su veoma osetljivi. Preporučljivo je nositi i rukavice jer sok od kupine ostavlja tamnu boju i zbog trnja na grmu da se ne bi uboli. Najbolje ih je brati po sunčanom danu i jednom ubrano voće posle više ne sazreva.

Tokom kupovine kupina obratite pažnju na izgled ploda. Odaberite crne ili tamnoplave, velike i zdrave bobice. Izbegavajte crvenkaste kupine jer je to znak da su ubrane prerano. Takođe izbegavajte i kupine sa mrljama i koje su previše mekane na dodir.

Recepti

Sledi nekoliko recepata za domaći sirup od kupine. Odnos voća i šećera možete da prilagodite svom ukusu. Zapamtite da je sterilizacija tegla pre pripreme kupina obavezna i da uvek trebate da dodate jednak odnos vode i voća.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći sirup od kupina

U nastavku delimo recept po kome su davno naše bake pravile sirup od kupine. Potrebna su vam samo tri sastojka, slobodno vreme i malo volje. Šećer možete zameniti i zdravijom alternativom, poput stevije ili meda. Ne morate koristiti limunsku kiselinu ako ćete iskoristiti sirup za kratko vreme ili ga mu možete dodati limun i tako ga čuvati duže vremena. Od navedenih sastojaka dobićete oko 2,5 l sirupa.

Sastojci

  • 2 kg kupina
  • 2 kg šećera
  • 2 kesice limunske kiseline
  • 2 litre vode

Priprema

  1. Navucite rukavice i kupine dobro operite i očistite od grančica.
  2. Stavite očišćene kupine u lonac, prelijte vodom i kuvajte na jakoj vatri dok ne počne da kuva, a zatim smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta.
  3. Dodajte šećer i nastavite da kuvate dok se šećer skroz ne otopi.
  4. Dodajte limunsku kiselinu i sve dobro promešajte.
  5. Procedite sirup kroz filter za kafu ili gazu.
  6. Sipajte ga vrućeg u sterilisane tegle, ohladite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Sirup od kupina bez šećera

Sledi zdravija inačica sirupa - domaći sirup od kupine bez šećera. U ovom receptu šećer je zamenjen sa medom, ali vi možete da koristite i agavin ili javorov sirup.. Sterilizacija tegli je obavezna pre same pripreme, a od sastojaka koji su navedeni u receptu dobićete 1 l sirupa.

Sastojci

  • 1,5 kg kupina
  • 1 l vode
  • 1 kesica limunske kiseline
  • 1 kg meda

Priprema

  1. Navucite rukavice i kupine dobro operite i očistite od grančica.
  2. Stavite ih u šerpu, prelijte vodom i kuvajte na jakoj vatri dok ne prokuva.
  3. Smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta.
  4. Procedite sok kroz filter za kafu ili gazu.
  5. Dodajte kesicu limunske kiseline, sve dobro promešajte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Dodajte med i sipajte ga u prethodno sterilisane tegle. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu.

Sirup od kupina bez kuvanja

Mnogi vole da pripremaju sirupe bez procesa kuvanja, tako da sam sirup sadrži što više vitamina i minerala ili jednostavno nemaju vremena za dugo stajanje pored šporeta. Sledi recept za sirup od kupina bez kuvanja. Odnos šećera možete da prilagodite svom ukusu ili ga zamenite nekom zdravijom alternativom kao što su med,, agavin ili javorov siru. Od sastojaka u ovom receptu dobićete oko 1 litar sirupa.

Sastojci

  • 1,5 kg kupina
  • 1 kg šećera
  • 1 kesica limunske kiseline
  • 1 l vode

Priprema

  1. Navucite rukavice i kupine pažljivo operite i očistite od grančica.
  2. Stavite ih u činiju i pospite limunskom kiselinom.
  3. Pokrijte posudu krpom ili salvetom i ostavite da odstoji 24 sata.
  4. Procijedite sok koji su pustile kupine.
  5. U sok dodajte šećer i ostavite da stoji 24 sata uz povremeno mešanje.
  6. Nakon što se sirup stegao, procedite ga još jednom kroz filter za kafu ili gazu i sipajte u prethodno sterilizovane tegle.
  7. Čuvajte ga na tamnom i hladnom.

Svi recepti za zimnicu od kupina >>

Upotreba u kuhinji

Pre pripreme sirupa, tegle se obavezno moraju sterilisati. Da bi sirup duže trajao, preporuča se dodavnaje limunske kiseline koji će mu produžiti vek trajanja. Obavezno ga čuvajte na mračnom i hladnom mestu ili u frižideru. Ako se sirup dobro čuva i skladišti, može stajati i do 6 meseci.

Osim što se jedu sveže, kupine su sastojak mnogih sladoleda, ppita, kolača i krema. Veoma su popularno voće za pravljenje zimniica - pekmeza, džemova, marmelade, likera i sokova. Takođe je veoma popularan i čaj od kupine koji se priprema od lišća i voća.

Sirup od kupine najčešće se pije kao osvežavajuće piće, ali ako ga napravite gušće, može se koristiti i kao preliv za vafle i palačinke.

Foto: Brandie Kajino / CC

Zimnica od kupina

džem od kupina

Džem od kupina

Kupine su biljke kiselkastog ukusa, veoma zanimljivog izgleda i veoma su hranljivo voće. Njihova lekovita svojstva se koriste u lečenju hiljadama godina. Osim … [više] about Džem od kupina

kupinovo vino

Kupinovo vino

Vino od kupine ili tzv. kupinovo vino se karakteriše kao dezertno vino kiselog ukusa koji se savršeno slaže sa slatkim ukusom raznih poslastica i kolača, zbog … [više] about Kupinovo vino

liker od kupina

Liker od kupina

Liker od kupine je mešavina alkohola i ukusnog soka od kupine, uz koju je posebno izražena voćna nota likera. Osim toga, veoma je zdrav jer se priprema od … [više] about Liker od kupina

sirup od kupina

Sirup od kupina

Od svih zimnica, sokovi i sirupi su, osim pekmeza od šljiva, možda jedan od najpopularniji. Priprema sirupa je prilično jednostavna i ne zahteva previše vašeg … [više] about Sirup od kupina

sok od kupina

Sok od kupina

Dolaskom jeseni i hladnijih, tmurnih dana, priroda nas daruje mnoštvom ljekovitih biljaka, predivnih i zdravih plodova raznolikog izgleda, okusa i boja. Jedna … [više] about Sok od kupina

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR