• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
džem od kupina

Džem od kupina

Objavljeno: 04.05.2022.

  • Priprema kupina
  • Recepti
  • Džem od kupina
  • Džem od divlje kupine
  • Džem od kupina bez šećera
  • Džem od kupina i malina
  • Džem od kupine i čokolade
  • Upotreba u kuhinji

Kupine su biljke kiselkastog ukusa, veoma zanimljivog izgleda i veoma su hranljivo voće. Njihova lekovita svojstva se koriste u lečenju hiljadama godina. Osim za pripremu raznih poslastica poput kolača i sladoleda, kupine su odlično voće za pripremu džemova.

Ova kiselo-slatka varijanta može da se dobije pravljenjem bilo koje vrste kupina. Iako su za tradicionalnu pripremu potrebna samo dva sastojka, uvek možete da dodate neke začine, poput cimeta ili limunovog soka.

Ako volite kiselkast ukus džema ili ste dijabetičar, džem od kupina bez šećera biće vaša nova omiljena poslastica. Džem od kupina sa čokoladom idealan je za ljubitelje slatkog, pa se pripremite za degustaciju veoma zanimljive kombinacije ukusa.

Priprema kupina

Kupine cvetaju tokom letnjih meseci, a plodovi ne sazrevaju u isto vreme, pa je potrebno nekoliko berbi da bi se povećala njena korisnost. Berba se najčešće obavlja u ranim jutarnjim satima pre porasta temperature.

Kupine se mogu kupiti na pijacama, u prodavnicama ili od lokalnih uzgajivača. Mogu se kupiti i zamrznute, mada svakako preporučamo sveže za pravljenje džemova. Ako volite duge šetnje šumom, pripremite tegle i uživajte u branju divljih kupina jer ćete ih tamo sigurno pronaći u letnjim danima.

Recepti

Postoje različiti recepti po kojima možete sami da napravite džem od kupina. Evo tri jednostavna i ukusna recepta za džem od kupina koje možete odmah da isprobate.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Džem od kupina

Za samo 45 minuta kuvanja dobićete džem prepoznatljivog ukusa koji će se svideti svima. Tradicionalna priprema koristi samo dva sastojka, uz dodatak limunovog soka po želji. Uz navedenu količinu iz recepta dobićete 1 kg džema.

Sastojci

  • 1,5 kg kupina
  • 450 g šećera
  • ½ limuna (sok)

Priprema

  1. Operite i očistite kupine i dodajte u šerpu. P
  2. Posle 2-3 minuta kuvanja na laganoj vatri dodajte isceđeni limunov sok i šećer.
  3. Kuvajte 30 minuta, povremeno mešajući.
  4. Iako će u početku izgledati tečno, vremenom će se zgusnuti.
  5. Dok se džem kuva, tegle operite i sterilišite. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte oko 20 minuta.
  6. Izvadite tegle iz vode i sipajte džem.
  7. Dobro ih zatvorite i vratite u provrelu vodu na 5 - 10 minuta.

Džem od divlje kupine

Divlje kupine imaju posebne arome i svakako su nepogrešiv izbor za pripremu džema. Priprema ovog džema je jednostavna i nije potrebno dodavati više šećera od količine koja je navedena u receptu. Za ovaj recept su potrebne 4 tegle.

Sastojci

  • 2 kg kupina
  • 1 limun (sok i kora)
  • 150 ml vode
  • 2 kg šećera

Priprema

  1. Kupine operite i dodajte u šerpu. Takođe dodajte isceđeni limunov sok i koricu.
  2. Stavite lonac na vatru i kuvajte 20 minuta na srednjoj vatri. Povremeno mešajte.
  3. Smanjite toplotu i dodajte šećer. Kuvajte još 10 minuta.
  4. Operite i sterilišite tegle i stavite u rernu na 170°C na 10 minuta. Isključite rernu i sipajte džem u tegle.
  5. Dobro ih zatvorite i okrenite naopačke da se što pre ohlade.
  6. Posle nekoliko sati spremite džem u tamniju prostoriju.

Džem od kupina bez šećera

Prirodni voćni sokovi su dobar zaslađivač za džemove bez šećera, pa ćemo u pripremi džema od kupina sada da koristimo sirup od jabuke. U ovaj recept se dodaje agar koji se koristi za zgušnjavanje džema. Iako same kupine imaju kiselkast ukus, sirup će mu dodati svoju slatku notu tako da nećete imati osećaj da beli šećer nije upotrebljen. Za pripremu ovog džema biće vam potrebne 2 tegle.

Sastojci

  • 1 kg kupina
  • Sirup od jabuke
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 2 kašičice agara

Priprema

  1. Istresite sirup od jabuke u šerpu i kuvajte na laganoj vatri 5 minuta.
  2. Zatim dodajte morsku so i agar i kuvajte 30 minuta.
  3. Operite i očistite kupine i stavite ih u šerpu. Kuvajte oko 10 - 15 minuta.
  4. Vruću smešu prebacite u sterilisane tegle, zatvorite poklopcem i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

Džem od kupina i malina

Za ljubitelje kombinovane hrane i zanimljivih ukusa, ovaj recept je idealan izbor. Ova kombinacija voća sa dodatkom cimeta i nekoliko kapi arome vanile učiniće vaš džem bogatim i aromatičnim. Za ovu količinu džema potrebne su 4 tegle.

Sastojci

  • 1 kg kupina
  • 1 kg malina
  • 1 kg šećera
  • ½ limuna (sok)
  • 1 kašičica arome vanile
  • 1 kašičica cimeta

Priprema

  1. Operite i očistite maline i kupine i dodajte ih u šerpu.
  2. Dodajte limunov sok i promešajte smešu.
  3. Stavite na tihu vatru 10 minuta, a zatim dodajte šećer.
  4. Smesu kuvajte 40 minuta, povremeno mešajući da ne zagori i dodajte aromu cimeta i vanile.
  5. Kuvajte još 10 minuta i sklonite sa ringle.
  6. U oprane sterilisane posude dodajte džem i dobro zatvorite.

Džem od kupine i čokolade

Recept za pravljenje džema sa dodatkom čokolade obožavaće vaši mališani. Ako želite još slađi ukus, dodajte 50 grama čokolade više od željenog u receptu. Za količinu džema iz recepta biće vam potrebne 3 tegle.

Sastojci

  • 1,5 kg kupina
  • 1,5 dcl vode
  • 2 pomorandže
  • 1 kg šećera
  • 150 g čokolade

Priprema

  1. Kupine očistite i operite i stavite u šerpu. Dodajte vodu i kuvajte oko 20 minuta dok smeša ne bude gotova.
  2. Ako ne želite da se voće oseti u džemu, potrebno je da ih provučete kroz cediljku ili izmiksate štapnim mikserom.
  3. Nakon što ste procedili smešu, dodajte je u blender.
  4. Vratite smešu u šerpu i dodajte sok od pomorandže i koru.
  5. Tokom kuvanja potrebno je skinuti penu sa vrha smeše i kuvati na laganoj vatri.
  6. Posle 30 minuta kuvanja uz povremeno mešanje dodajte šećer.
  7. Količina šećera zavisiće od slatkoće kupine i vašeg ukusa, pa vam preporučamo da za početak dodate 600 g, a ostatak po potrebi.
  8. U roku od 30 minuta dodajte čokoladu i istopite uz mešanje.
  9. Kada se čokolada otopi, sklonite džem sa vatre.
  10. Prebacite smešu u oprane i sterilisane tegle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Svi recepti za zimnicu od kupina >>

Upotreba u kuhinji

Kupine se čuvaju na niskim temperaturama između 2 - 2,5°C. Potrebna vlažnost je oko 95% i slab protok vazduha da ne bi dehidrirale.

Džemovi od kupina mogu da se čuvaju u teglama najviše 12 meseci, ali u hladnim prostorijama bez pristupa svetlosti. Od trenutka otvaranja tegle džem se čuva u frižideru, a radi postojanog kvaliteta bilo bi dobro da ga potrošite u roku od nedelju dana.

Plod kupine je veoma korisna namirnica u kuhinji. U ishrani se koristi kao voće za pravljenje raznih napitaka, poslastica i za pravljenje vina. Umak od kupina može da bude i dodatak bifteku. Listovi kupine se koriste za pravljenje lekovitih čajeva.

Džem od kupina se može napraviti u nekoliko varijanti. Ako volite da probate različite ukuse, preporučamo džem od kupina i malina ili džem od kupina i čokolade. Ako ste tradicionalniji tip, preporučamo vam prvi recept. Džem se može kombinovati kao deo doručka kao namaz na hlebu, dodatak palačinkama ili preliv za savijače i dizano testo.

Foto: Isabell Schulz / CC 

Zimnica od kupina

džem od kupina

Džem od kupina

Kupine su biljke kiselkastog ukusa, veoma zanimljivog izgleda i veoma su hranljivo voće. Njihova lekovita svojstva se koriste u lečenju hiljadama godina. Osim … [više] about Džem od kupina

kupinovo vino

Kupinovo vino

Vino od kupine ili tzv. kupinovo vino se karakteriše kao dezertno vino kiselog ukusa koji se savršeno slaže sa slatkim ukusom raznih poslastica i kolača, zbog … [više] about Kupinovo vino

liker od kupina

Liker od kupina

Liker od kupine je mešavina alkohola i ukusnog soka od kupine, uz koju je posebno izražena voćna nota likera. Osim toga, veoma je zdrav jer se priprema od … [više] about Liker od kupina

sirup od kupina

Sirup od kupina

Od svih zimnica, sokovi i sirupi su, osim pekmeza od šljiva, možda jedan od najpopularniji. Priprema sirupa je prilično jednostavna i ne zahteva previše vašeg … [više] about Sirup od kupina

sok od kupina

Sok od kupina

Dolaskom jeseni i hladnijih, tmurnih dana, priroda nas daruje mnoštvom ljekovitih biljaka, predivnih i zdravih plodova raznolikog izgleda, okusa i boja. Jedna … [više] about Sok od kupina

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

patlidžan

Patlidžan

Sveže ubran plavi patlidžan je ukuan i mekan, ali kao i svako drugo povrće koje dugo držimo u … [više] about Patlidžan

mandarine

Mandarina

Mandarine su ukusne, ali su zimi dostupne samo ograničeno vreme. Konzerviranje u žele, džem ili … [više] about Mandarina

sok od koprive

Sok od koprive

Sok od koprive je lekovito piće bogato gvožđem, a može se pripremiti i u sopstvenoj kuhinji. Neki ga … [više] about Sok od koprive

kokice

Kokice

Kokice se pripremaju od posebne vrste kukuruza pod nazivom Pupavac ili Kokičar. Spadaju u žitarica … [više] about Kokice

džem od višanja

Džem od višanja

Svakako, jedan od najstarijih namaza je domaći džem od višanja. Upravo ovaj namaz već dugi niz … [više] about Džem od višanja

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR