Kupine su biljke kiselkastog ukusa, veoma zanimljivog izgleda i veoma su hranljivo voće. Njihova lekovita svojstva se koriste u lečenju hiljadama godina. Osim za pripremu raznih poslastica poput kolača i sladoleda, kupine su odlično voće za pripremu džemova.
Ova kiselo-slatka varijanta može da se dobije pravljenjem bilo koje vrste kupina. Iako su za tradicionalnu pripremu potrebna samo dva sastojka, uvek možete da dodate neke začine, poput cimeta ili limunovog soka.
Ako volite kiselkast ukus džema ili ste dijabetičar, džem od kupina bez šećera biće vaša nova omiljena poslastica. Džem od kupina sa čokoladom idealan je za ljubitelje slatkog, pa se pripremite za degustaciju veoma zanimljive kombinacije ukusa.
Priprema kupina
Kupine cvetaju tokom letnjih meseci, a plodovi ne sazrevaju u isto vreme, pa je potrebno nekoliko berbi da bi se povećala njena korisnost. Berba se najčešće obavlja u ranim jutarnjim satima pre porasta temperature.
Kupine se mogu kupiti na pijacama, u prodavnicama ili od lokalnih uzgajivača. Mogu se kupiti i zamrznute, mada svakako preporučamo sveže za pravljenje džemova. Ako volite duge šetnje šumom, pripremite tegle i uživajte u branju divljih kupina jer ćete ih tamo sigurno pronaći u letnjim danima.
Recepti
Postoje različiti recepti po kojima možete sami da napravite džem od kupina. Evo tri jednostavna i ukusna recepta za džem od kupina koje možete odmah da isprobate.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Džem od kupina
Za samo 45 minuta kuvanja dobićete džem prepoznatljivog ukusa koji će se svideti svima. Tradicionalna priprema koristi samo dva sastojka, uz dodatak limunovog soka po želji. Uz navedenu količinu iz recepta dobićete 1 kg džema.
Sastojci
- 1,5 kg kupina
- 450 g šećera
- ½ limuna (sok)
Priprema
- Operite i očistite kupine i dodajte u šerpu. P
- Posle 2-3 minuta kuvanja na laganoj vatri dodajte isceđeni limunov sok i šećer.
- Kuvajte 30 minuta, povremeno mešajući.
- Iako će u početku izgledati tečno, vremenom će se zgusnuti.
- Dok se džem kuva, tegle operite i sterilišite. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte oko 20 minuta.
- Izvadite tegle iz vode i sipajte džem.
- Dobro ih zatvorite i vratite u provrelu vodu na 5 - 10 minuta.
Džem od divlje kupine
Divlje kupine imaju posebne arome i svakako su nepogrešiv izbor za pripremu džema. Priprema ovog džema je jednostavna i nije potrebno dodavati više šećera od količine koja je navedena u receptu. Za ovaj recept su potrebne 4 tegle.
Sastojci
- 2 kg kupina
- 1 limun (sok i kora)
- 150 ml vode
- 2 kg šećera
Priprema
- Kupine operite i dodajte u šerpu. Takođe dodajte isceđeni limunov sok i koricu.
- Stavite lonac na vatru i kuvajte 20 minuta na srednjoj vatri. Povremeno mešajte.
- Smanjite toplotu i dodajte šećer. Kuvajte još 10 minuta.
- Operite i sterilišite tegle i stavite u rernu na 170°C na 10 minuta. Isključite rernu i sipajte džem u tegle.
- Dobro ih zatvorite i okrenite naopačke da se što pre ohlade.
- Posle nekoliko sati spremite džem u tamniju prostoriju.
Džem od kupina bez šećera
Prirodni voćni sokovi su dobar zaslađivač za džemove bez šećera, pa ćemo u pripremi džema od kupina sada da koristimo sirup od jabuke. U ovaj recept se dodaje agar koji se koristi za zgušnjavanje džema. Iako same kupine imaju kiselkast ukus, sirup će mu dodati svoju slatku notu tako da nećete imati osećaj da beli šećer nije upotrebljen. Za pripremu ovog džema biće vam potrebne 2 tegle.
Sastojci
- 1 kg kupina
- Sirup od jabuke
- 1/2 kašičice morske soli
- 2 kašičice agara
Priprema
- Istresite sirup od jabuke u šerpu i kuvajte na laganoj vatri 5 minuta.
- Zatim dodajte morsku so i agar i kuvajte 30 minuta.
- Operite i očistite kupine i stavite ih u šerpu. Kuvajte oko 10 - 15 minuta.
- Vruću smešu prebacite u sterilisane tegle, zatvorite poklopcem i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
Džem od kupina i malina
Za ljubitelje kombinovane hrane i zanimljivih ukusa, ovaj recept je idealan izbor. Ova kombinacija voća sa dodatkom cimeta i nekoliko kapi arome vanile učiniće vaš džem bogatim i aromatičnim. Za ovu količinu džema potrebne su 4 tegle.
Sastojci
- 1 kg kupina
- 1 kg malina
- 1 kg šećera
- ½ limuna (sok)
- 1 kašičica arome vanile
- 1 kašičica cimeta
Priprema
- Operite i očistite maline i kupine i dodajte ih u šerpu.
- Dodajte limunov sok i promešajte smešu.
- Stavite na tihu vatru 10 minuta, a zatim dodajte šećer.
- Smesu kuvajte 40 minuta, povremeno mešajući da ne zagori i dodajte aromu cimeta i vanile.
- Kuvajte još 10 minuta i sklonite sa ringle.
- U oprane sterilisane posude dodajte džem i dobro zatvorite.
Džem od kupine i čokolade
Recept za pravljenje džema sa dodatkom čokolade obožavaće vaši mališani. Ako želite još slađi ukus, dodajte 50 grama čokolade više od željenog u receptu. Za količinu džema iz recepta biće vam potrebne 3 tegle.
Sastojci
- 1,5 kg kupina
- 1,5 dcl vode
- 2 pomorandže
- 1 kg šećera
- 150 g čokolade
Priprema
- Kupine očistite i operite i stavite u šerpu. Dodajte vodu i kuvajte oko 20 minuta dok smeša ne bude gotova.
- Ako ne želite da se voće oseti u džemu, potrebno je da ih provučete kroz cediljku ili izmiksate štapnim mikserom.
- Nakon što ste procedili smešu, dodajte je u blender.
- Vratite smešu u šerpu i dodajte sok od pomorandže i koru.
- Tokom kuvanja potrebno je skinuti penu sa vrha smeše i kuvati na laganoj vatri.
- Posle 30 minuta kuvanja uz povremeno mešanje dodajte šećer.
- Količina šećera zavisiće od slatkoće kupine i vašeg ukusa, pa vam preporučamo da za početak dodate 600 g, a ostatak po potrebi.
- U roku od 30 minuta dodajte čokoladu i istopite uz mešanje.
- Kada se čokolada otopi, sklonite džem sa vatre.
- Prebacite smešu u oprane i sterilisane tegle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Upotreba u kuhinji
Kupine se čuvaju na niskim temperaturama između 2 - 2,5°C. Potrebna vlažnost je oko 95% i slab protok vazduha da ne bi dehidrirale.
Džemovi od kupina mogu da se čuvaju u teglama najviše 12 meseci, ali u hladnim prostorijama bez pristupa svetlosti. Od trenutka otvaranja tegle džem se čuva u frižideru, a radi postojanog kvaliteta bilo bi dobro da ga potrošite u roku od nedelju dana.
Plod kupine je veoma korisna namirnica u kuhinji. U ishrani se koristi kao voće za pravljenje raznih napitaka, poslastica i za pravljenje vina. Umak od kupina može da bude i dodatak bifteku. Listovi kupine se koriste za pravljenje lekovitih čajeva.
Džem od kupina se može napraviti u nekoliko varijanti. Ako volite da probate različite ukuse, preporučamo džem od kupina i malina ili džem od kupina i čokolade. Ako ste tradicionalniji tip, preporučamo vam prvi recept. Džem se može kombinovati kao deo doručka kao namaz na hlebu, dodatak palačinkama ili preliv za savijače i dizano testo.
Foto: Isabell Schulz / CC
Ostavite odgovor