Vino od kupine ili tzv. kupinovo vino se karakteriše kao dezertno vino kiselog ukusa koji se savršeno slaže sa slatkim ukusom raznih poslastica i kolača, zbog čega se njegov lekoviti efekat na ljudsko telo često zanemaruje.
Može se kupiti u prodavnici, ali ako imate kupine sa kojima ne znate šta da napravite, donosimo vam detaljne procedure i savete kako se pravi desertno vino kod kuće. Priprema kupinovog vina ipak zahteva malo iskustva i strpljenja jer se treba sačekati da proces fermentacije prođe i da vino odstoji najmanje mesec dana pre nego što se može piti.
Priprema kupina
Poznate su dve vrste kupina koje se najčešće koriste za kupinovo vino, a to su puzava kupina i uspravna kupina tačnije sorte Hull Thornless, Blck Satin, Thornless Himalaian i Thornfree.
Grm kupine se može posaditi u bašti ili uz baštensku ogradu. Uspeva na svim vrstama zemljišta i važno je samo da se nalazi na toplom i sunčanom predelu. Takođe uspeva u umerenoj klimi, ali neke sorte mogu izdržati i veoma niske temperature, pa su pogodne i za gajenje u kontinentalnim delovima zemlje.
Budući da je bobica veoma osetljiva i delikatna, plodovi se beru pažljivo. Budite oprezni tokom berbe jer kupine ostavljaju boju na rukama, pa je preporučljivo koristiti rukavic. Posle branja, najbolje je odmah napraviti kupinovo vino, jer se beru zreli plodovi osetljivi na stajanje u vazduhu. Da bi dobili kvalitetno vino, važno je da berete samo zrele kupine, jer se od nezrelih kupina ne dobiva kvalitetno vino. Kupine se preporuča brati ujutro ili popodne i nikad posle kiše jer će postati kvarne.
Ako kupujete kupine, uverite se da su plodovi crne ili tamnoplave boje i potpuno zreli. Kupina treba da bude mekana, ali ne previše jer će se raspasti. Ako imate priliku da probate kupine pre kupovine i kupina ima blago kiselo-sladak ukus, to znači da je idealna za kupinovo vino.
Recepti
Pre pripreme vina od kupine treba znati kako se zapravo prave voćna vina. Voćno vino se dobija fermentacijom kaže ili soka od bobica ili nekog drugog voća. Voćna vina takođe uključuju dezertna vina kao jednu od podvrsta.
Alkoholna fermentacija je biohemijski proces tokom kojeg se šećer rastvara u alkohol i ugljen -dioksid koji se sprovodi pomoću kvasca. U kašu se dodaje obični šećer, a količina alkohola u vinu zavisi od fruktoze u kupinama, kao i od količine dodanog belog šećera. Fermentacija je karakteristična za vina od bobičastog voća i mešavinu mlevenog voća.
Sumporisanje je još jedan proces koji se sprovodi u procesu proizvodnje kupinovog vina, a koji, dodavanjem sumpora, ima za cilj uništavanje gljivica, plesni i štetnih bakterija. Sumpor koji se dodaje ne utiče na gljivice vinskih kvasca, što znači da ne utiče na proces fermentacije vina, a istovremeno je i antioksidans koji zadržava ukus, aromu i boju vina. U pripremi vina se nikad ne koristi čisti sumpor, već se dodaju njegova jedinjenja, a jedno od njih je grožđe koje se može kupiti u bilo kojoj prodavnici ili pijaci.
Kvasci koji se koriste u pripremanju vina su organizmi koji razlažu šećer iz bobice na ugljen -dioksid i alkohol. Može se koristiti i običan kvasac, ali je preporučljivo koristiti onaj iz poljoprivredne apoteke.
Pektinski enzim se takođe dodaje tokom pripreme vina, a koristi se za razbijanje hemijske veze pektina sa tečnom bazom, odnosno za sprečavanje želiranja i poboljšanje lučenja boje i soka. Takođe se može kupiti u poljoprivrednoj apoteci.
Za pripremu koristite plastičan, drveni, kameni ili lonac od nerđajućeg metala s poklopcem, iako ih tokom kuvanja ne sme potpuno zatvoriti. Takođe će vam trebati plovak da zadržite kašu ispod površine i sprečite oksidaciju i prebrzo razmnožavanje kvasca. Kao plovak možete koristiti izbušeni lim ili mrežu.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Kupinovo vino
Priprema kupinovog vina nije lagan i zahteva određenu dozu strpljenja i iskustva. Ako mislite da ste dovoljno iskusni i da možete da nabavite posebne sastojke koje recept zahteva, možete da napravite veoma kvalitetno kupinovo vino. Sastojci u receptu dovoljni su za 8 litara vina. Količina zavisi od uspešnosti procesa fermentacije.
Sastojci
- 10 kg kupina
- 3 kg šećera
- kvasac (sledite uputstva za doziranje na proizvodu)
- 9 l vodenog enzima (sledite uputstva za doziranje na proizvodu)
- grejpfrut (sledite uputstva za doziranje na proizvodu)
Priprema
- Operite kupine u hladnoj vodi. Tokom pranja budite pažljivi da se kupine ne bi raspale.
- Stavite ih u lonac za kuvanje. Ne smete ju napuniti do vrha zbog samog procesa ključanja.
- Zgnječite kupine rukama.
- Dodajte kašasti enzim u kašu. Dozirajte količinu pektinskog enzima prema uputstvu na pakovanju, a mešanja u smesu, ostavite kašu da odstoji 1 - 2 sata.
- Rastvorite šećer u toploj vodi i ohlađenu tečnost dodajte u kašu.
- U smesu dodajte kvasac i grejpfrut, pa dozirajte količinu prema uputstvima na kesici.
- Sve dobro promešajte i poklopite, ali ne do kraja da ne prekinete dovod vazduha u posudu jer ugljen -dioksid koji će nastati tokom ključanja mora izaći iz posude.
- Na tiganj stavite plovak, koji tokom procesa ključanja mora biti uronjen u vodu. U ovoj fazi počinje fermentacija vina.
- Posudu ostavite u prostoriju sa temperaturom od oko 20°C 3 - 4 dana.
- Protisnite kašu i smesu dobijenu ceđenjem sipajte u čisto bure.
- Ponovite postupak sumporisanja ili dodajte grejp i ostavite da se smesa fermentiše do kraja (otprilike mesec dana).
- Posle mesec dana, vino procedite u sterilisane tamne staklene flaše i zatvorite plutom.
- Ako niste sigurni da je fermentacija gotova, zatvorite boce gazom i ako vidite da se ništa ne dešava, zatvorite ga čepom.
Kupinovo vino bez konzervansa
Ako niste dovoljno iskusni u pripremanju vina sa sumporom i drugim sastojcima koji se moraju kupiti u specijalizovanim prodavnicama, možete da napravite kupinovo vino sa samo dva sastojka. Količina sastojaka u receptu dovoljna je za otprilike 3 l vina. Količina vina zavisiće od toga koliko će vam fermentisanje biti uspešno, kakvu gazu ćete koristiti za ceđenje i kako ćete sprovesti ovaj postupak.
Sastojci
- 3 kg kupina
- 650 g šećera
Priprema
- Operite kupine u hladnoj vodi, pazeći da ih ne oštetite.
- Poređajte ih u teglu od 5 l slažući jedan red kupina, pa šećera da ih prekrije i tako sve red po red dok se ne potroše svi sastojci.
- Pokrijte teglu tanjirićem ili gazom da bi sprečili štetočine da uđu u teglu, a sastojci će imati dovoljno vazduha da fermentiše.
- Ostavite teglu da stoji 2 - 3 nedelje na umereno toplom mestu, poput prozorske daske.
- Kada tegla odstoji, otvorite ju i procedite vino u čistu teglu.
- Ostavite da odstoji 7 - 10 dana da se vino slegne.
- Operite i sterilišite flaše kuvanjem.
- Procedite vino više puta i sipajte u prethodno sterilisane flaše bez diranja taloga na dnu tegle.
- Ne sipajte vino do vrha flaše, već ostavite 5 cm od vrha flaše da vino i dalje može da fermentiše.
- Flaše zatvorite gazom i ostavite da odstoje 3 nedelje na sobnu temperaturu, nakon čega flaže zatvorite čepovima.
Kupinovo vino sa medom
Ako želite da vaše vino bude još slađe i ima poseban ukus meda, dodajte med tokom pripreme. Koristite neutralan med da ne bi pokvarili ukus kupina u vinu. Od količine sastojaka u receptu dobićete nešto više od 3 l vina, ali količina vina zavisi od uspešnosti fermentacije.
Sastojci
- 3,5 kg kupina
- 450 g meda
- 700 g šećera
Priprema
- Operite kupine i raskašite prstima.
- Dodajte šećer i sve zajedno izmešajte.
- Smesu stavite u teglu od 5 l i pokrijte gazom da štetočine i insekti ne uđu u teglu.
- Ostavite na sunčanom mestu 10 dana, a zatim procedite nastalo vino kroz gazu.
- Dodajte med i sipajte ga nazad u čistu teglu i ostavite da odstoji 7 dana.
- Proces ceđenja vina kroz gazu i ostavljanje da stoji u tegli ponovite još dva puta 10 dana.
- Poslednji put kada procedite vino, sipajte ga u tamne staklene, sterilisane flaše. Pokrijte flaše samo gazom i ostavite na tamnom i hladnom mestu 30 dana, nakon čega ih zatvorite čepovima.
Upotreba u kuhinji
Vino od kupine najbolje je čuvati na tamnom i hladnom mestu, u ostavi ili podrumu, a pre konzumiranja vino se može ohladiti stavljanjem u frižider. Flaše u koje se sipa treba da budu od tamnog stakla, dok čepovi kojima se boce zatvaraju trebaju da budu od plute.
Ako vino od kupina pripremate bez korišćenja sumpora, treba ga čuvati na temperaturama ispod 15°C. Vino sa sumporom i pektinskim enzimima može se čuvati na bilo kojoj temperaturi, ali bi takođe trebalo da se temperatura kreće između 10 - 15°C.
Kupinovo vino se preporuča piti tek 1 dcl vina dnevno, najbolje ujutru ili uveče posle obroka . Osim što se pije, može se dodati u deserte.
Foto: congerdesign / Pixabay
Ostavite odgovor