Ako ste se pitali kako tokom zime možete uživati u domaćim proizvodima od kupina, u nastavku vam donosimo odgovor. Mnogi aspekti konzumiranja svežih bobica van sezone zahtevaju planiranje unapred i konzerviranje, apa tako i kupine. Ako želite da koristite kupine u svojoj granoli i musliju u decembru, na vama je da ih sačuvate u svim mogućim i dostupnim oblicima tokom leta tako dugo da vam potraje do sledeće sezone berbe.
Preporučamo da počnete s jednostavnim procesima konzerviranja, a zatim svake godine probajte da dodate nešto novo. Ako ste već veteran u pripremanju zimnice, isprobajte složenije recepte.
Zimnica od kupina
Ispod se nalaze saveti, ideje i recepti kako da napravite slatku zimnicu od kupina i uživate u njenom slatkom ukusu tokom cele godine.
Priprema kupina
Iako ste možda pomislili da će se ovo meko voće raspasti tokom konzerviranja, kupine se drže izuzetno dobro. Otkrićete da su konzervisane kupine mnogo bolje u pecivima od smrznutih, a takođe su savršene za dodavanje jogurtu, ovsenoj kaši i raznim žitaricama za doručak
Priprema za kupine nije komplikovana i ne zahteva mnogo vašeg vremena. Najvažnije je da odaberete neoštećeno i zdravo voće.
Kupine su veoma delikatne, pa vam preporučamo da budete što nežniji dok ih perete pod vodom. Mogu se oprati potapanjem u vodu ili stavljanjem u cediljku i pranjem pod laganim mlazom vode iz pipe. Ako budete grubi, mogle bi se raspasti. Rasporedite ih na peškir i ostavite da se osuše nekoliko minuta.
Sušenje kupina
Sezona kupina je kratka, pa ne zaboravite da nabavite zalihe. Mogu se sušiti cele i koristiti za dalju preradu ili samljeti. A za sušenje će vam trebati dehidrator, pećnica ili jednostavno – sunce.
Sušenje kupina u dehidratoru
Pre nego što otpočnete, podesite temperaturu dehidratora prema uputstvima proizvođača (obično se ovakve bobice suše na 55 - 60°C). Potopite ih u vodu i sirće u odnosu 4: 1 na oko 5 minuta. Isperite ih hladnom vodom. Obavezno izvadite oštećene kupine ili one koje ne želite da sušite. Rasporedite ih po peškiru i ostavite da se potpuno osuše na sobnoj temperaturi. Rasporedite ih po podlogama u jednom sloju bez dodirivanja i stavite u dehidrator na približno 18 - 30 sati, u zavisnosti od debljine i veličine kupina (ako su jako velike, prepolovite ih) i nivoa vlažnosti u vašem domu.
Posle 10 sati kupine će početi da liče na maline! Pre nego što proverite da li su suve, izvadite jednu ili dve kupine i ostavite ih da se potpuno ohlade. Mnogo voće postaje još čvršće kada se ohladi, pa nemojte proveravati i pretpostavljati da nisu spremne jednostavno zato što drugačije reaguju kada su tople.
Kada ih protrljate među prstima, dehidrirane kupine će se raspasti Nikada ne možete previše isušiti kupine, ali ih možete isrpžiti, pa pazite da vam ne propadnu sve kupine.
Takođe ih možete izmešati i izmiksati (smrznute ili sveže) u pire pre dehidracije i posle pretvoriti u prah. Procedite tečnost da biste uklonili semenke, pa sipajte gustu smesu na podloge od dehidratora i osušite u dehidratoru. Biće vam potrebno mnogo manje vremena, a dobićete odličnu bazu za kupine u prahu.
Sušenje kupina u rerni
Sušenje kupina u rerni dovoljno je jednostavan način da potrošite sav višak kupina koji imate. Samo ih pažljivo operite i ostavite da se osuše na peškiru. Zatim ih stavite na lim od rerne prekriven papirom za pečenje u jednom sloju i postavite na najniži nivo koji vaša pećnica može postići. Kupine se suše u rerni na približno 65°C tokom 6 sati.
Sušenje kupina na suncu
Sušenje kupina na suncu može uspeti samo onima koji žive u područjima sa toplim i vrućim letima, da imate 3 - 4 dana zaredom najmanje 37°C. Osim toga, potrebna vam je mreža na kojoj se suše kupine, jer vazduh mora potpuno cirkulisati i mreža ili gaza kojom ćete da pokrijete kupine da ih ptice ne bi pojele. Ako su noći vlažne, obavezno ih unesite u kuću i iznesite na sunce odmah ujutru.
Blanširanje kupina
Mnogo voća je boljeg ukusa ako se pre zamrzavanja blanšira. Blanširanje je proces kojim se ubijaju enzimi u plodu, tako da smrznuta hrana ne postane bezukusna. Iako mnogi predlažu blanširanje svežeg voća 3 minuta ili duže, u većini slučajeva to će rezultisati da se voće pretvori u kašu.
Rešenje? Kupine blanširajte samo 20 - 30 sekundi, u zavisnosti od veličine i sorte.
Posle blanširanja, važno je da se kupine ohlade čim ih izvadite iz vruće vode, pa pre potapanja u vruću vodu pripremite posebnu činiju sa hladnom vodom i ledom. Ovo će sprečiti kupine da nastave da se kuvaju i izvan ključale vode. Izvadite ih i stavite na peškir dok se potpuno ne osuše na sobnoj temperaturi.
Zamrzavanje kupina
Zamrzavanje bobica je lako i biće vam žao što to niste probali ranije. Smrznute domaće kupine csu čak bolje od kupljenih i verovatno jeftinije.
Jedan od načina zamrzavanja kupina je da ih potopite u odnos vode i sirćeta 4: 1 na nekoliko minuta, osušite na peškiru, a zatim zamrznete.
Za uspešno zamrzavanje, sušene kupine stavite na poslužavnik koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač na otprilike 4 sata, a zatim ih pakujte u kese za zamrzivač u određenoj količini, na primer 500 g. Na ovaj način ćete moći lako da koristite samo potrebnu količinu smrznutih kupina.
Zamrznute kupine se mogu čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Najbolji način da ih odmrznete je da ih ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi ili stavite kesicu smrznutih kupina u hladnu vodu da bi se nežno rastvoritle i oslobodile manje tečnosti. Možete ih i odmrznuti u mikrotalasnoj pećnici, ali vrlo je verovatno da će onda pustiti mnogo više tečnosti i biti prilično sočne, što idealno recimo za pravljenje sokova, sirupa i pekmeza.
Foto: Reginal / Pixabay
Ostavite odgovor