• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sok od kupina

Sok od kupina

Objavljeno: 02.02.2022.

 

  • Priprema kupina
  • Priprema kupine
  • Recepti
  • Sok od kupina
  • Sok od kupine bez šećera
  • Sok od kupine bez kuvanja
  • Upotreba u kuhinji

Dolaskom jeseni i hladnijih, tmurnih dana, priroda nas daruje mnoštvom ljekovitih biljaka, predivnih i zdravih plodova raznolikog izgleda, okusa i boja. Jedna od njih je i kupina, slatko voće crne boje intenzivne arome i prefinog okusa. Lako ćete je pronaći u prirodi, uz rub šume ili u šikarama, a u zadnje vrijeme sve se češće uzgaja u vrtovima uzgajivača.

Iako je plod kupine jestiv i vrlo ukusan, posebnu aromu i okus pružit će preradite li ga u pekmez, džem, liker, vino, sirup ili sok. Pekmez od kupina slasticama će pružiti neodoljiv slatko - kiseli okus prepoznatljivog mirisa, dobro rashlađeni liker poslužit će kao savršen aperitiv tijekom zdravica, no mnogi će se složiti da će upravo sok od kupina organizmu pružiti mnogo hranjivih tvari i energije, a samim time i osvježiti te utažiti žeđ.

Priprema kupina

Dolaskom jeseni i hladnijih, tmurnih dana, priroda nas obdaruje mnoštvom lekovitih biljaka, lepih i zdravih plodova raznovrsnog izgleda, ukusa i boja. Jedna od njih je kupina, slatko crno voće intenzivne arome i izuzetnog ukusa. Lako ćete ga naći u prirodi, uz ivicu šume ili u žbunju, a u poslednje vreme se sve više gaji i u baštama uzgajivača.

Iako je plod kupine jestiv i veoma ukusan, posebnu aromu i ukus daće ako ga preradite u džem, marmeladu, liker, vino, sirup ili sok. Džem od kupina poslasticama će dati neodoljiv slatko-kiseli ukus sa prepoznatljivom aromom, dobro ohlađen liker poslužiće kao savršen aperitiv tokom zdravica, ali će se mnogi složiti da će sok od kupine obezbediti telu mnogo hranljivih materija i energije, a samim tim i osvežiti i utažiti žeđ.

Priprema kupine

Iako je kupina samonikla biljka koja raste u prirodi i kao takva daje veoma slatke i ukusne plodove, danas se uzgajaju razne sorte različitih karakteristika, kako po izgledu biljke i ploda, tako i po nameni prerade.

Ako želite da pripremite zdrav i osvežavajući sok od kupine, najbolje je da ih potražite u njihovom prirodnom staništu, jer ćete tako dobiti sladak napitak posebno prijatnog mirisa i arome. Ali u nedostatku istih, biće dovoljne i kupine iz uzgoja koje ćete naći u prodavnicama ili kod lokalnih uzgajivača.

Idealno vreme za berbu plodova je rano jutro, posle rose, pre visokih temperatura. Plodovi će biti spremni za berbu kada poprime crnu boju, čvrsti su i lako se odvajaju od peteljke, a ukus im je sladak i prijatan. Nezrele plodove prepoznaćete po kiselkastom ukusu i bledoj boji, dok će prezreli biti bezukusni i brzo će propasti.

Veoma je važno napomenuti da plodovi kupine ne sazrevaju istovremeno na jednom grmu. Zato ih je potrebno brati svaki drugi dan, a ako su visoke temperature, svaki dan kako plodovi ne bi propali, a prinos bio maksimalan.

Kupine su dostupne za prodaju na pijacama, u prodavnicama i kod lokalnih uzgajivača. Prilikom kupovine obratite pažnju na čvrstinu ploda i njegovu boju koja treba da bude ujednačena i da varira od tamnoljubičaste do crne. U nedostatku svežih kupina, poslužiće vam se i smrznute koje se takođe mogu naći u prodavnicama.

Recepti

Sok od kupine je lekovito i osvežavajuće piće specifičnog slatkog ukusa i prepoznatljive arome. Razblažen vodom i poslužen sa nekoliko kockica leda i kriškom limuna, pružiće vam neopisivu rapsodiju ukusa i arome i istovremeno utažiti žeđ, ali i vratiti energiju vašem telu.

Lako se sprema, ne zahteva mnogo vremena i sastojaka, pričinjava zadovoljstvo domaćicama koje se rado bave njegovom pripremom, ali i degustatorima, posebno deci.

Tokom pripreme soka možete da smanjite ili povećate količinu šećera u zavisnosti od ukusa, ali i sorte kupine koju imate. Imajte na umu da su divlje kupine koje berete u prirodi mnogo slađe i daju soku više slatkoće od onih iz uzgoja.

Sok od kupine možete sipati u plastične flaše i po potrebi zamrznuti bez straha od kvarenja. Zamrznuti sok ostavite da se odmrzne, po potrebi razblažite vodom i uživajte u kvalitetnom i osvežavajućem napitku.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Sok od kupina

Pripremljen po recepturi naših baka čije su ostave bile pune ukusnih voćnih zimnica, ovaj sok u kombinaciji sa običnom ili mineralnom vodom daće vam neopisiv ukus i aromu. Od količine navedenih sastojaka dobićete 3 l soka.

Sastojci

  • 5 kg kupina
  • 2 kg šećera
  • 2 kesice limunovog soka

Priprema

  1. Zdrave, neoštećene kupine operite i dobro ocedite, prebacite u šerpu i kuvajte na laganoj vatri 10 minuta.
  2. Zatim u blenderu izmiksajte kupine, a dobijeni sok vratite u šerpu i dodajte šećer.
  3. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se šećer ne istopi, a na kraju kuvanja dodajte limunov sok i dobro promešajte.
  4. Sterilizujte flaše sa sokom i sipajte vrući sok u vruće.
  5. Pokrijte vrh flaše celofanom, a zatim čepom. Ostavite ih da se potpuno ohlade i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Sok od kupine bez šećera

Bilo da izbegavate šećer u ishrani ili ga ne koristite zbog zdravstvenih problema, med će poslužiti kao odlična zamena u pripremi soka. Od ovih sastojaka dobićete oko 2 l osvežavajućeg soka.

Sastojci

  • 2,5 kg kupina
  • 2 l vode
  • 1 limun
  • 1 kg meda

Priprema

  1. Kupine operite, stavite u blender, sameljite i sipajte smešu u šerpu, dodajte vodu i ostavite da ključa 10 minuta.
  2. Posle kuvanja sok dva puta procedite preko gaze i u proceđen sok dodati med, promešajte kašikom i vratite na vatru da provri.
  3. Ostavite da se ohladi pa dodajte isceđeni limunov sok i sipajte u čiste i sterilisane flaše.
  4. Sok po potrebi razblažite vodom i konzumirajte što je pre moguće.

Sok od kupine bez kuvanja

Da bi se zadržalo što više vitamina i hranljivih materija, sok je najbolje pripremiti bez kuvanja. Upravo takav način pripreme donosimo u nastavku. Od navedenih sastojaka dobićete oko 2 l soka.

Sastojci

  • 3 kg kupina
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • Limuntus

Priprema

  1. Kupine dobro operite i uklonite oštećene delove.
  2. Stavite ih u veću činiju, dobro izgnječite i dodajte šećer, vodu i limunov sok.
  3. Pokrijte šerpu i ostavite da odstoji 2 dana, povremeno mešajući da se šećer rastvori.
  4. Posle dva dana sok procedite preko gaze u čiste i sterilisane flaše, zatvorite čepom i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Svi recepti za zimnicu od kupina >>

Upotreba u kuhinji

Najvažnija stvar u pripremi soka je sterilizacija boca u kojima će se sok čuvati do upotrebe. Veoma je važno da bude što hladnije i tamnije, najbolje u podrumu ili frižideru.

Ako želite da mu produžite vek trajanja, tokom pripreme dodajte limunsku kiselinu koja deluje kao konzervans. Ovako pripremljen i skladišten sok može da stoji do 6 meseci, a čuva se otvoren u frižideru, pod uslovom da se potroši što pre.

Kupine su jedna od omiljenih namirnica u kuhinji i pripremi raznih poslastica. Bilo da se koriste kao sveže voće ili u obliku njihovih prerađevina, često se mogu naći u filovima raznih kolača, pita, palačinki ili jednostavno kao jednostavan i efektan ukras na desertima.

Iako se sok najčešće konzumira kao samostalno piće, može se koristiti i kao dodatak koktelima sa kockom leda i listićem nane, a koristi se i za natapanje keksa u pripremi torti i kolača. Svojom bojom i ukusom veoma je popularan u kremama.

Ako pripremite malo gušći sok, možete ga preliti sladoledom ili palačinkama, a svoju aromu i slatkast ukus savršeno će pokazati u sosu koji se servira uz meso, najčešće divljač.

Foto: Kim Daniels / Unsplash

Zimnica od kupina

džem od kupina

Džem od kupina

Kupine su biljke kiselkastog ukusa, veoma zanimljivog izgleda i veoma su hranljivo voće. Njihova lekovita svojstva se koriste u lečenju hiljadama godina. Osim … [više] about Džem od kupina

kupinovo vino

Kupinovo vino

Vino od kupine ili tzv. kupinovo vino se karakteriše kao dezertno vino kiselog ukusa koji se savršeno slaže sa slatkim ukusom raznih poslastica i kolača, zbog … [više] about Kupinovo vino

liker od kupina

Liker od kupina

Liker od kupine je mešavina alkohola i ukusnog soka od kupine, uz koju je posebno izražena voćna nota likera. Osim toga, veoma je zdrav jer se priprema od … [više] about Liker od kupina

sirup od kupina

Sirup od kupina

Od svih zimnica, sokovi i sirupi su, osim pekmeza od šljiva, možda jedan od najpopularniji. Priprema sirupa je prilično jednostavna i ne zahteva previše vašeg … [više] about Sirup od kupina

sok od kupina

Sok od kupina

Dolaskom jeseni i hladnijih, tmurnih dana, priroda nas daruje mnoštvom ljekovitih biljaka, predivnih i zdravih plodova raznolikog izgleda, okusa i boja. Jedna … [više] about Sok od kupina

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR