Cvekla je veoma popularna i tražena povrtarska kultura. Njena lekovitost je izuzetna, a sam autentičan ukus daje mu još veću popularnost. Mnogi ljudi više vole zimnicu upravo zato što se odlično slaže sa drugim jelima, posebno uz pečenje. Danas se na rafovima prodavnica često može naći cvekla, kao i njeni proizvodi, a pored zimnice, veoma je popularna i prerada cvekle u sok ili sirup.
Sok od cvekle je izuzetno zdrav napitak. Pun gvožđa i vitamina, nije ni čudo što je njegova potrošnja značajno porasla. Sok od cvekle možete pronaći u skoro svim prodavnicama, ali ove jeseni odvojite malo vremena i sami pripremite domaći sok od cvekle. Osim što je jeftiniji i zdraviji, sok možete da zasladite po želji, pa čak dodate i neke druge povrtarske kulture ili voćke. Uz samo nekoliko sastojaka i malo vremena, moćete da uživate u ovoj ukusnoj zimnici svakog jutra.
Priprema cvekle
Postoje tri osnovne podele cvekle, a to je prema obliku korena. Stoga ga delimo na cilindrične, okrugle i spljoštene. Svaka vrsta sadrži nekoliko sorti. Odlična stvar je što za pripremu soka od cvekle možete da koristite bilo koju sortu. Na našim predelima gaji se samo nekoliko sorti: egipatska, detroitska i bordoska i sve su odlične za skladištenje i čuvanje. Odličan je izbor za pripremu zimnica jer im je glavna namena konzerviranje. Listovi su veliki i nežni.
Listovi cvekle su takođe jestivi i beru se tokom letnje sezone. Ali ti isti listovi hrane sam koren, tako da ne bi trebalo da se uberu svi listovi. Sam koren se može ubrati u kasno leto, ali je bolje sačekati početak jeseni, odnosno septembar. Tokom vađenja treba paziti da se ne ošteti koren repe i najbolje ga je čupati uz pomoć listova.
Tokom kupovine cvekle obratite pažnju na izgled ploda. Birajte one koje su zdravog izgleda, čvrste na dodir i ne sadrže sumnjive mrlje i oštećenja. Izbegavajte meko povrće jer im ukus nije baš prijatan. Idealno bi bilo kupiti cveklu od lokalnog uzgajivača ili je potražiti na pijaci.
Recepti
Sok od cvekle se priprema u sokovniku, blenderu ili sa mikserom. Priprema je veoma jednostavna, a potrebna su vam samo 3 sastojka: cvekla, voda i zaslađivač. Preporučljiva je upotreba sirove repe jer tokom toplotne obrade ova kultura gubi mnogo hranljivih materija. Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj sok, a svaki možete da prilagodite po svom ukusu. Cvekla je specifičnog ukusa koji se odlično slaže sa drugim voćem i povrćem, tako da možete dodati i drugo bilje i začine.
Ispod je nekoliko recepata za sok od cvekle koji se može dugo čuvati.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sok od cvekle
Za pripremu ovog recepta potrebno je samo 15 minuta. Pre pripreme, ne zaboravite da temeljno očistite i sterilišete tegle. Količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama, kao i same začine. Možete da dodate zaslađivač poput meda da bi sok dobio slatku aromu. Od navedenih sastojaka dobićete teglu od približno 350 ml soka.
Sastojci
- 2 srednje velike cvekle
- 1 šolja vode
- Zaslađivač po želji
Priprema
- Cveklu oljuštite i iseckajte na sitne komade.
- Stavite u blender i dodajte vodu. Mešajte dok se potpuno ne raspadne.
- Kada primetite da sadržaj počinje da dobija strukturu soka, možete dodati zaslađivač poput meda.
- Sipajte sok sa pulpom u prethodno sterilisanu teglu.
- Ako ne planirate da ga odmah konzumirate, hermetički ga zatvorite i konzumirajte sledećeg dana. Čuvajte u frižideru.
Sok od cvekle mora se konzumirati svež. Moguće je da ga čuvate jedan dan, osim ako ga ne zamrznete, što mu produžava vek trajanja. Možete ga zamrznuti u kalupu za led, nakon čega kockice soka možete prebaciti u vrećicu i vratiti u zamrzivač i odmrznuti po potrebi.
Sok od cvekle i jabuke
U ovom receptu vam donosimo sok iz kombinacije nekoliko različitih kultura. Ukus će vas prijatno iznenaditi, a lekovita svojstva su veoma visoka. Sok se može zasladiti medom ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem. Od ovih sastojaka dobićete otprilike jednu srednju čašu soka.
Sastojci
- 1 veća cvekla
- 1 veća jabuka
- 2 stabljike celera
- 1 - 2 šargarepe
- 0,5 limuna
- Mali komad svežeg đumbira ili kašičica đumbira u prahu
- Voda
Priprema
- Cveklu oljuštite i iseckajte na sitne komade.
- Stabljike celera dobro operite i uklonite nečistoće.
- Stavite seckano povrće i voće u blender.
- Dodajte limunov sok, đumbir i malo vode. Ako želite ređi sok, dodajte još vode.
- Blendajte dok se povrće i jabuke ne iseckaju i svi sastojci sjedine.
- Gotov sok sipajte u prethodno sterilisanu teglu.
- Ako ne planirate da ga pijete svežeg, zatvorite ga u teglu i čuvajte do sledećeg dana u frižideru.
Sok od cvekle i šargarepe
Sok od cvekle i šargarepe je sličan prethodnoj verziji sa jabukom, ali manje slađi. Bogat je vrednim nutritivnim vrednostima i sastojcima koji će doprineti prolećnoj detoksikaciji i čišćenju organizma od toksina. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete pola litra do jedan litar soka, u zavisnosti od veličine cvekle i količine dodane vode.
Sastojci
- 1 cvekla
- 2 šargarepe
- 1 limete ili limuna
- Rendani oljušteni đumbir
- Voda (ako je potrebno)
Priprema
- Cveklu i šargarepu oprati, oljuštiti i iseći na komade i staviti u blender.
- Dodajte sok od ceđenog limete ili limuna i rendani komad oljuštenog korena đumbira i izmiksajte u blenderu.
- Ako je sok previše gust, dodajte malo vode. Pazite da ne bude "providno" i da voće i povrće ne izgubi ukus i ponovo mešajte dok ne dobijete sok željene gustine.
- Gotov sok sipajte u prethodno sterilisanu teglu i čuvajte u frižideru. Ako ne planirate da ga popijete u roku od 24 sata, ovako pripremljen sok od cvekle i šargarepe možete da zamrznete. Za zamrzavanje koristite kalupe za led, a kada se naprave kockice leda od soka od cvekle i šargarepe, prebacite ih u kese ili posude sa hermetičkim poklopcima i koristite i odmrzavajte samo onoliko koliko želite.
Upotreba u kuhinji
Sok od cvekle se konzumira kao poseban napitak. Odličan je za doručak ili kao sastojak smutija. Možete ga konzumirati i uveče, ali se preporučuje da ga pijete na prazan stomak upravo zbog njegove lekovitosti. Sirup od cvekle može se koristiti na nekoliko načina, ali najčešće kao zasebno piće koje razblažite vodom.
Zbog svoje gustine, možete ga koristiti i kao preliv za deserte poput sladoleda, palačinki ili kao podlogu za slatko-kisele sosove. Postoji nekoliko različitih varijacija upotrebe, a na vama je da odlučite.
Sok od cvekle nije pogodan za skladištenje. Preporučljivo je da ga se pije svežeg i tek napravljenog, upravo zbog svih lekovitih efekata koje ima na naš organizam. Ako odlučite da pripremite veću količinu, imajte na umu da ga možete čuvati do 2 dana u frižideru, a tegla mora biti hermetički zatvorena ili zamrznutog.
Za sam proces skladištenja mnogo je pogodniji sirup od cvekle. Pravilno napravljen sirup i čuvan na tamnom i hladnom mestu može da odstoji do godinu dana.
Foto: congerdesign / Pixabay
Ostavite odgovor