Cvekla je hranljivo povrće bogato vlaknima i vitaminima. Može se jesti kuvano ili sirovo, a veće količine se najčešće kisele i čuvaju za zimu. Od povrća je najpopularniji izbor za zimnicu jer kisela cvekla može dugo da se čuva, a sok od cvekle je odličan izvor zdravlja tokom sezone gripa.
Priprema zimnice od cvekle je jednostavna i ne zahteva mnogo vremena, a može se sačuvati na razne načine, od rendane cvekle do seckane varijante, a na vama je da izaberete onu koja vam najviše odgovara.
Zimnica od cvekle
U nastavku ćete naći sve ideje, predloge i recepte kako da pripremite cveklu za zimu.
Priprema cvekle
Cvekla je idealna namirnica koja se bere i priprema za zimu. Iako često uživamo u njenim ukusima tokom sezone berbe konzumirajući je svežu, mnogo cvekle završi u teglama, čekajući na rafovima zimu kada nećemo moći da ju jedemo svežu.
Nutritivno je hranljiva, bogat vlaknima i vitaminima, zbog čega se najčešće konzumira sirova, ali se, kao što je već rečeno, najčešće kuva ili kiseli jer se može dugo čuvati i postaje pravi izvor zdravlja zimi. Uz pravilno urađen proces pasterizacije, cvekli nije potreban konzervans i spremna je za branje kada sama počne da izlazi iz zemlje.
Pošto raste iz zemlje, potrebno ju je dobro očistiti i četkati pre dalje obrade. Cvekla koju ćemo kuvati treba da ima glatku koru i bude intenzivno ljubičaste boje, a najbolje vreme za branje je rana jesen. Iako sazreva leti, izbegavamo rano branje da bismo iz nje dobili što više hranljivih materija. Kora cvekle sadrži dijetalna vlakna zbog čega je kuvamo u kori, a oljuštiti nekuvanu cveklu je mnogo teže nego skuvanu. Takođe nije preporučljivo uklanjanje korena jer bi to dovelo do toga da cvekla izgubi svoj prirodni sok i boju.
Kuvanje cvekle je osnova za pripremu svake zimnice, a mali do srednji plodovi treba da se kuvaju oko 45 minuta do 1 sat, dok krupniji i duže. Kada je cvekla gotova i kuvana možete da testirate viljuškom. Ako viljuška prolazi kroz cveklu, kuvana je. Proveru treba uraditi više puta jer ne želite da je prekuvate.
Gotovo sve sorte i vrste voća i povrća mogu se jesti ne samo sveže, već i daljom preradom različitim metodama konzerviranja. Različiti načini očuvanja ukusa i korisnih, hranljivih materija uključuju sušenje, soljenje i zamrzavanje biljaka, a način sušenja je pogodan za sve biljke, a posebno za cveklu.
Sušenje cvekle
Ako odlučite da sušite crveno korenasto povrće - cveklu, imajte na umu da to ne možete da to uradite sa svakom sortom. Izaberite onu koja ima izraženu ljubičastu boju, bez primesa drugih boja. Oblik ploda mora da bude zaobljen ili okrugao, a pulpa slatka i bez grubih vlakana. Plodovi ne smeju da budu oštećeni i dužina peteljke ne sme premašiti više od 2 cm. Iako ćete verovatno moći da osušite svaku sortu, ovo su najidealnije karakteristike za dobijanje najukusnije sušene cvekle.
Cvekla se može sušiti na vazduhu, u rerni i u dehidratoru, a pre svakog sušenja morate ju oprati mekim sunđerom pod mlazom hladne vode i ostaviti da odstoji u hladnoj vodi nekoliko sati pre dalje pripreme. Za bolje sušenje cvekle preporučljivo je da se plodovi prethodno blanširaju. Posle blanširanja, cveklu je potrebno oguliti i iseći na tanke kriške ili trake.
Sušenje na vazduhu
Sušenje cvekle na vazduhu je najčešći i najstariji način sušenja, jer se može sušiti na tavanu, u šupi i sl. Da bi se što bolje osušila na vazduhu, potrebno je podići je od zemlje, a poslužavnike ili limove na kojima se suši okrenuti na jug. Biće potrebno 4 dana da se osuši, a kada j gotova primetićete njenu krhkost i elastičnost. Ako cveklu isečete na deblje kriške, biće potrebno dosta vremena i okretanje da se svi delovi ravnomerno osuše.
Sušenje u dehidratoru
Sušenje cvekle u dehidratoru je najsavremeniji i najpraktičniji način pripreme suvog voća i povrća. Uštedeće vam vreme i energiju tako što ćete dobiti ekološki prihvatljivu i zdravu namirnicu. Pošto se repa može efikasno sušiti na suncu i vazduhu, potreba za dehidratorom je minimalna, ali ako ga imate, koristite ga. Stavite kriške cvekle na rešetke i pazite da ne budu preblizu jedna drugoj da bi topli vazduh mogao što bolje da cirkuliše. Za vreme sušenja i temperaturu, pogledajte uputstva proizvođača dehidratora, ali cvekla se obično suši na 85 - 90°C oko 6 - 7 sati.
Sušenje u rerni
Sušenje cvekle u rerni zahteva isti proces čišćenja i pripreme kao i druge metode sušenja. Stavite kriške cvekle na papir za pečenje na tepsiju, sa dovoljno prostora za cirkulaciju vazduha. Osušite u rerni na 85 - 90°C, a po potrebi okrenite kriške cvekle da se sve ravnomerno osuši. Ostavite vrata rerne otvorena (koristite drvenu kašiku postavljenu između vrata rerne) i ostavite povrće u rerni 6 - 7 sati uz periodičnu proveru.
Suvu repu možete da čuvate u teglama sa kvalitetnim poklopcima ili polietilenskim kesama na tamnim i hladnim mestima. Osim cvekle, može se sušiti i koren cvekle, koji se kasnije koristi za pripremanje čaja.
Blanširanje cvekle
Pošto je cvekla krupnije povrće, blanširanje će da traje duže. Cveklu je potrebno oprati i očistiti, potopiti u hladnu vodu nekoliko minuta, preliti vodom, dodati novu i staviti u ključalu vodu da se kuva 20 minuta, zatim izvaditi i prebaciti u hladnu vodu. Ova "šok" terapija će omogućiti cvekli da se prestane "kuvati" i da se ubrza dalja priprema.
Kada se cvekla potpuno ohladi, ogulite je i isecite na kolutove, u zavisnosti od toga kako i za šta ćete je koristiti.
Zamrzavanje cvekle
Mnoge domaćice traže odgovor na pitanje da li se cvekla može zamrznuti, a odgovori su često nedovoljno tačni i nejasni. Cvekla može da se zamrzne, a važno je samo odabrati kvalitetno povrće i sorte. Uštedećete na vremenu i pripremi zimnice, sprečićete prerano kvarenje, isplativo je i povoljno. Cvekla mora biti sitna, neoštećena, intenzivno ljubičaste boje i glatke kože.
Pre zamrzavanja, cveklu treba blanširati, oljuštiti i iseći na željenu veličinu, iseckati ili narendati. Koristite rukavice jer cvekla oslobađa boju, a ruke i posuđe će da postanu crveni. Nakon toga spakujte u manje kese pogodne za zamrzavanje i stavite u zamrzivač u deo za brzo zamrzavanje.
Cveklu možete da zamrznete i kao pire, koji kasnije možete da koristite za pripremu sosa. Skuvanu cveklu izgnječite, stavite u plastične ili silikonske kalupe za led i zamrznite. Kada se zamrznu, izvadite brikete i stavite ih u kese i vratite u zamrzivač.
Zamrznuta repa ne zahteva prethodno odmrzavanje za dalju pripremu. Naročito ako je zamrznuta u blanširanom obliku. Jednostavno ju dodajte u jelo pred kraj kuvanja. Ako želite da koristite cveklu za pripremu salate, možete je odmrznuti u frižideru ili na sobnoj temperaturi i koristiti za čaj.
Foto: Tracy Lundgren / Pixabay
Ostavite odgovor