• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
cvekla u tegli

Cvekla u tegli

Objavljeno: 20.01.2022.

  • Priprema cvekle
  • Recepti
  • Cvekla u tegli
  • Cvekla u tegli sa šećerom
  • Cvekla u tegli sa jabukovim sirćetom
  • Upotreba u kuhinji

Kisela cvekla u tegli je jedna od najpopularnijih zimnica u našim krajevima. Od pamtiveka se pripremala kao ukusna salata koja ide uz sva jela, i zadovoljava sve, od najmlađih do najstarijih.

Kiseljenje cvekle nije dugotrajan posao kao kuvanje nekih drugih zimnica, ali veoma je bitno da se dobro odlučimo po kom receptu ćemo raditi i koje sastojke ćemo dodati, da li ćemo raditi bez konzervansa ili sa konzervansima. Zato vam donosimo par recepata kako da napravite ukusnu kiselu cveklu u tegli koja će poboljšati ukus svakog jela, a takođe će opskrbiti vaš organizam vitaminima i mineralima koje sadrži.

U nastavku ćete naći recept za domaću cveklu kao što su radile naše bake, slatku i kiselu cveklu (recept za kiselu cveklu sa šećerom) i cveklu sa jabukovim sirćetom.

Priprema cvekle

Cvekla je biljka koja je razvila varijacije svoje vrste u pogledu klime, zemljišta i životne sredine. U svetu broj različitih vrsta dostiže veliki broj, ali za naše područje su važne samo one koje možemo sami da uzgajamo. Od nekih najpoznatijih i najboljih vrsta cvekle izdvajamo tri vrste, a to su Boro, Bikor i Pablo.

Cvekla se bere ručno u domaćinstvima i česta je pojava u baštama mnogih ljudi, ali u poslednje vreme ljudi smatraju da se cveklu više ne isplati saditi jer je njena cena ponekad veoma niska, pa im je lakše da je kupuju. U velikim zasadima koristi se mašinska berba, a plodovi se čupaju iz zemlje zajedno sa korenom, koji se, kao i plod, može koristiti u svežem stanju i za preradu.

Kupovina cvekle postaje sve češća, ali je važno paziti da što više kupujete od lokalnih farmi i domaćinstava ili od proverljivih dobavljača. Mora se paziti i da se cvekla ne ošteti jer tada može brzo da istrune. Kupovina u velikim prodavnicama često može da bude jeftina, ali to ne mora da znači da je kvalitet ovog voća dobar i da će moći da se ističe. Zato je dobro da birate proizvode koje kupujete.

Recepti

Nakon pripreme cveklu nemojte otvarati i koristiti mesec dana, jer će tek posle mesec dana dobiti savršen ukus i prijatnu aromu kada se svi sastojci u tegli upiju.

Kada čistite cveklu, pazite da je ne isečete jer to može da dovede do gubitka unutrašnje boje i blede boje vaše zimnice.

Tegle pre upotrebe sterilišite kako štetne bakterije ne bi izazvale kvarenje zimnice. Takođe dobro zagrejte tegle pre prelivanja cvekle da staklo tegle ne bi puklo pod visokim pritiskom i toplotom.

Cveklu možete da začinite alkoholnim ili jabukovim sirćetom, hrenom ili crnim lukom, biberom, solju, uljem i balzamiko sirćetom. Svim receptima na našoj listi možete da dodate konzervans, ali pošto sadrže sastojke koji su prirodni konzervansi, to nije potrebno.

Postoji mnogo načina za pripremu ove zime, neki su komplikovaniji, neki jednostavniji, neki brži, a neki sporiji, ali je važno da izaberete onaj koji vam najviše odgovara i u kome će uživati cela porodica. Donosimo vam par recepata, pa vi izaberite onaj koji vam se najviše sviđa.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Cvekla u tegli

Prvi recept je klasičan način pravljenja kisele cvekle u tegli, sa minimalnim brojem sastojaka i tačno onako kako su radili naši preci. Ukus ove cvekle vratiće vas u detinjstvo i probudiće mnoge uspomene, a moći ćete da koristite i kao prilog raznim jelima. Po ovom receptu dobićete 8 tegli kisele repe.

Sastojci

  • 3 kg neoljuštene cvekle
  • 500 ml alkoholnog sirćeta
  • 1,5 l vode
  • 2,5 kašike soli

Priprema

  1. Operite neoljuštenu cveklu.
  2. U većoj šerpi prokuvajte vodu, stavite cveklu i kuvajte dok ne omekša (vreme kuvanja varira u zavisnosti od veličine i sorte cvekle, probajte nožem da li je mekana).
  3. Crni luk oljuštite i iseckajte na tanke kriške.
  4. Provrijte sirće, vodu i so, stavite smešu od cvekle i prokuvajte.
  5. Vruće stavite u sterilisane tegle, prelijte tečnošću i odmah zatvorite poklopcima.
  6. Zamotajte tegle u ćebe, ali pazite da se ne dodirnuju da se staklo ne bi razbilo i ostavite ih do sutra dok se ne ohlade.

Cvekla u tegli sa šećerom

Ako volite naglašen ukus slatkoće, ovo je pravi recept za vas. Malo šećera će poboljšati klasičan ukus cvekle i doneti potpuno novi ukus vašem jelu. Ovim postupkom dobićetei 12 tegli kisele repe.

Sastojci

  • 5 kg cvekle
  • 15 dag šećera
  • 15 g soli
  • 3 l vode
  • 1 l sirćeta

Priprema

  1. Cveklu oprerite i kuvajte oko 1,5 sat (ne guliti). Onog momenta kada ju možete bez problema probušiti viljuškom, to znači da je spremna.
  2. Dok se cvekla kuva, u drugom loncu prokuvajte vodu, sirće, so i šećer. Pustite da kuva 5 minuta, a zatim sklonite sa vatre.
  3. Skuvanu cveklu izvadite iz vode, ostavite da se malo ohladi, ogulite i isecite na kriške debljine pola centimetra.
  4. Tako isečenu cveklu potopite u tečnost sirćeta i ostavite da se namače par sati (može i preko noći).
  5. Takođe je neophodno sterilisati tegle u kojima ćete čuvati kiselu repu. Pogledajte metod sterilizacije tegli ovde.
  6. Zatim stavite cveklu u sterilisane tegle i pasterizujte. Morate paziti da ne ostavite vazdušne mehuriće u teglama.
  7. Pasterizacija se vrši tako što se zatvorene tegle sa cveklom stavljaju u posudu sa vodom na čije dno stavite kuhinjski peškir.
  8. Tegle izolujte krpom da se ne dodiruju i kuvajte oko 5 minuta. Važno je da voda pokrije sve do poklopca.
  9. Nakon toga ostavite tegle u vodi da se potpuno ohlade.
  10. Ako je pasterizacija uspela, poklopac će se uvući u ohlađene tegle (kao iz prodavnice), a pri otvaranju će se čuti “klik”.

Cvekla u tegli sa jabukovim sirćetom

Za pripremu cvekle možete koristiti alkoholno ili jabukovo sirće. Ispod je recept za pripremu kisele cvekle sa jabukovim sirćetom koja će vašoj zimnici dati poseban ukus. Od sastojaka u ovom receptu dobićete 10 - 12 tegli cvekle.

Sastojci

  • 5 kg cvekle
  • 1 l jabukovog sirćeta
  • 3 l vode
  • 15 kašika šećera
  • 5 kašičica soli

Priprema

  1. Neoljuštenu cveklu dobro operite i stavite da se kuva u dubljoj šerpi dok se ne skuva.
  2. Dužina kuvanja zavisi od veličine cvekle koju kuvate (kao i krompira), a da biste bili sigurni da je gotova, izbušite ju viljuškom i ako prolazi, cvekla je gotova.
  3. Ohladite, oljuštite i isecite na tanke kriške debljine nekoliko milimetara i poređajte u tegle
  4. U posebnoj šerpi napravite rastvor tako što ćete prokuvati jabukovo sirće, vodu, šećer i so. Kuvajte 15 - 20 minuta
  5. Cveklu sipajte u tegle sa rastvorom, pazeći da između cvekle ne ostane vazduha
  6. Ostavite tegle otvorene najviše 5 minuta da bi se sirće "sleglo" i dopunite po potrebi
  7. Zatvorite i spremite tegle.

Svi recepti za zimnicu od cvekle >>

Upotreba u kuhinji

Cvekla je biljka koja je i sama otporna na mnoge stvari i zato može dugo da opstane ako je čuvamo na tamnijem i hladnijem mestu. Može da stoji i do mesec dana bez truljenja, ali se ne preporuča zamrzavanje.

Zimnicu od cvekle je najbolje dobro zatvoriti, pasterizovati po postupku koji smo naveli u receptima, a ne smemo zaboraviti da se tegle prethodno dobro sterilišu. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu i moći će da stoji veoma dugo, a nakon otvaranja držite je u frižideru i pojedite što pre.

Cvekla se može jesti sveža u salatama i kao prilog nekim jelima, ali je češća prerada za zimnicu, kao što je kisela cvekla, sok ili neki drugi prerađeni proizvod.

Kisela cvekla prvo služi kao salata i prilog uz mnoga jela, a njen sok se često koristi za pravljenje mnogih preliva za mnoga jela. Cvekla se takođe nalazi u nekim modernim receptima za keto kolače.

Foto: Mark Valencia / Pixabay 

Zimnica od cvekle

cvekla u tegli

Cvekla u tegli

Kisela cvekla u tegli je jedna od najpopularnijih zimnica u našim krajevima. Od pamtiveka se pripremala kao ukusna salata koja ide uz sva jela, i zadovoljava … [više] about Cvekla u tegli

sok od cvekle

Sok od cvekle

Cvekla je veoma popularna i tražena povrtarska kultura. Njena lekovitost je izuzetna, a sam autentičan ukus daje mu još veću popularnost. Mnogi ljudi više vole … [više] about Sok od cvekle

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

avokado salata

Avokado

Avokado je raznovrsno voće koje se obično dodaje salatama, sendvičima, takosima ili popularnom … [više] about Avokado

sojino mleko

Sojino mleko

Sojino mleko napravljeno od sojinog zrna je odlična alternativa kravljem ili kozjem mleku, posebno … [više] about Sojino mleko

maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedno od najpoznatijih i najčešće korišćenih ulja, ali i najlekovitije. Poznato … [više] about Maslinovo ulje

sok od pomorandže

Sok od pomorandže

Jedna od prvih asocijacija na bogat i zdrav doručak je svakako sok od pomorandže dobijen ceđenjem … [više] about Sok od pomorandže

kompot od jabuka

Kompot od jabuka

Jesen je doba kada ima jabuka u izobilju i savršene su za pripremu ukusnog i jednostavnog kompota. … [više] about Kompot od jabuka

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR