• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
bosiljak

Bosiljak

Objavljeno: 01.05.2021.

Bilo da želite bosiljak da zamrznete, osušite, pasirate ga ili uživate u njegovim ukusima u obliku mešavine začina, kraj leta je idealno vreme da iskoristite višak njegovih ukusnih listova.  Pored klasičnih načina pripremanja listova bosiljka, od biljke možete da napravite pesto ili zamrznete u maslinovom ulju.

Iako je bosiljak lako gajiti i kod kuće u saksijama, u nastavku vam donosimo listu zimnica koje možete da napravite, kako da ga pravilno osušite i zamrznete, kako da odabrete najkvalitetnije delove biljke, kao i to kako možete da ga što duže sačuvate svežeg.

Zimnica od bosiljka

U nastavku se nalaze prijedlozi i ideje kako izabrati najkvalitetnije iskoristiti dijelove biljke, kako osušiti bosiljak u kućnoj radinosti, pravilno ga zamrznuti, ali i skladištiti svježeg što duže vrijeme.

  • Pesto
  • Pesto Genovese
  • Sušeni bosiljak

Priprema bosiljka

Bosiljak koji se bere za sušenje, zamrzavanje ili dalju preradu treba obrati kada su njena esencijalna ulja na vrhuncu, a to je ujutro, odmah posle sušenja rose sa lišća. Isecite stabljike iznad čvora rasta kako bi na tom istom mestu biljki podstakli novi rast listova.

Za manju količinu zimnice potrebno je brati samo onoliko lišća koliko zahteva određeni recept, dok je za veće količine zimnice potrebno rezati celu stabljiku zbog čega će ona bujnije rasti i razviti više listova. Uvek berite od vrha biljke ka dnu, a ako sečete celu stabljiku, nemojte rezati više od trećine biljke. Ako se ipak desi da ju smanjite više od trećine, sačekajte nekoliko nedelja pre ponovne berbe. Ako slučajno iz nekog razloga niste redovno brali listove bosiljka, secite stabljike i lišće minimalno svakih šest nedelja da biste podstakli bujan, grmovit rast.

Bosiljak nije komplikovana biljka za preradu i sve šta je dovoljno je samo pranje. Pazite da ga ne perete direktno pod mlazom vode da ne bi pocepali ili uništili listove, već sipajte vodu u posudu, potopite bosiljak i ispirite ga nekoliko puta u čistoj, hladnoj vodi. Vadite ga na papirni ubrus ili krpu i tapkanjem posušite.

Blanširanje bosiljka

Ako planirate da zamrznete sveži bosiljak, svakako se preporuča da ga prvo blanširate da biste zadržali njegovu boju i hranljive sastojke. U jedan lonac stavite vodu da prokuva, a u drugi lonac pripremite hladnu vodu sa ledom.

Listove bosiljka umočite u vrelu vodu na 2 sekunde, odmah izvadite i prebacite u hladnu vodu da bi zaustavili postupak kuvanja. Uklonite nakon 2 sekunde i stavite na papirni ubrus ili krpu i ostavite da se do kraja osuši pre dalje obrade.

Zamrzavanje bosiljka

Bosiljak možete da zamrznete na više načina - zamrzavanje svežih listova koje ste prvo blanširali zamrzavanje bosiljka u pestu ili maslinovom ulju.

Ako želite da zamrznete sveži bosiljak, odmah posle blanširanja stavite listove na tepsiju obloženu pek papirom i zamrzavajte ga u serijama. Listovi ne smeju da se preklapaju. Stavite tepsiju na pola sata u zamrzivač, a zatim prebacite u posude ili kesice za zamrzavanje.

Takođe možete da zamrznete i sveži bosiljak u obliku pesta ili vinjagerete. Procedite 1 kašiku maslinovog ulja i 1 šolju svežeg bosiljka, ispasirajte i zamrznite. Jednom kada se pesto smrzne možete izvaditi iz posuda za led, prebaciti u kese i vratiti u zamrzivač. Ovako pripremljen bosiljak možete d

Foto: monicore / Pixabay 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR