• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
palenta

Palenta

Objavljeno: 14.01.2022.

 

  • Priprema kukuruza
  • Kako napraviti palentu
  • Recept za palentu
  • Upotreba u kuhinji

Palenta je jedno od jela starih jela koje su spremale naše bake, a od davnina je važila za hranu siromašnih ljudi. Palenta je poreklom iz Italije, odakle se proširila u druge delove Evrope. U kontinentalnim krajevima se još zove pura i jede se u kombinaciji sa mlekom, kajmakom i jogurtom. Hrana je slična kukuruznom brašnu, jer se pravi od iste biljke, samo što ima mnogo krupnije čestice i za pripremu je potrebno manje vremena nego, na primer, za pripremu hleba.

Ako sami pripremate kukuruzno brašno za pripremu palente, biće vam potrebno najmanje 45 minuta za kuvanje, dok će vam za kupovinu instant palente biti potrebno oko 10 minuta. Palentu često nazivaju kukuruznim grizom i pod tim imenom ćete je često naći na rafovima prodavnica, ali je kukuruzna krupica sirovina od koje se priprema. Posle pripreme je blago žute boje i meke strukture i slična je kašama, ali ipak malo gušća. Za žutu boju zaslužan je kukuruz od kojeg se priprema, ali i sve druge pozitivne nutritivne vrednosti kao što je manje kalorija u poređenju sa nekim drugim sličnim namirnicama.

Priprema kukuruza

Kukuruz je žitarica koja se uzgaja širom sveta i od njega se pripremaju razna jela, među kojima je i palenta. Tokom izbora sirovine za pripremu kukuruzne krupe, najbolje je izabrati one sorte koje se koriste za pripremu kukuruznog brašna jer daju kukuruznu griz. Sorte koje se najbolje melju su kukuruz Tvrdunac i Zuban, a mogu se gajiti i na našim predelima zbog povoljnih vremenskih uslova, ali i kupiti u prodavnicama.

Kako napraviti palentu

Od kukuruza se najčešće pripremaju kukuruzno brašno i kukuruzna krupica, pa je razlika između ova dva proizvoda u veličini čestica nakon mlevenja. Brašno posle mlevenja ima finiju strukturu, za razliku od kukuruzne krupice, koja ima mnogo grublju strukturu. U zavisnosti od vrste kukuruza nakon mlevenja, kukuruzna krupica može da bude bele do žute boje. Kukuruzno brašno, kao i razne vrste brašna, možete da napravite u sopstvenoj kuhinji ako imate adekvatne mašine. Najbolji način za pripremu je malim kućnim mlinom za kafu, blenderom ili mlinom za brašno. Takvi uređaji imaju dovoljno snage da probuše spoljašnju kožu kukuruza i samelju zrno. Za mlevenje kukuruza možete da koristite i blender, ali ako ima dovoljno snage, inače ćete uništiti aparat.

Mlevenje u mlinu za brašno

Mali kuhinjski mlinovi za brašno su savršeni za pripremu raznih vrsta brašna, ali obzirom na mogućnost postavljanja željene veličine čestica na koje se sirovina može samleti, savršena je za pripremu kukuruznog brašna. Kukuruzna krupica, odnosno palenta, melje se na krupnije čestice, pa je potrebno kukuruz staviti u mlin i podesiti program mlina da melje zrna na krupnije čestice. Kukuruzno brašno nakon mlevenja nemojte prosijati jer ga možete koristiti odmah nakon mlevenja u mlinu. Ako, pak, mislite da vam je kukuruzno brašno preveliko, možete ga prosejati kroz sito koje ima veće rupe tako da ostanu neki veći komadi.

Mlevenje u mlinu za kafu

Ako posedujete električni mlin za kafu, možete da ga koristite i za pravljenje kukuruznog brašna. Korišćenjem mlinca za kafu biće dovoljno da podesite veličinu čestica koju želite da postignete i dodate kukuruz u mašinu. Za pripremu krupice biće dovoljno samo jednom samleti kukuruz, jer čestice moraju da budu veće. Kukuruzna krupica nakon mlevenja ne mora da se prosijava kroz sito.

Mlevenje u blenderu

Kukuruzno brašno možete da napravite i u blenderu ako ima dovoljno snage za mlevenje zrna kukuruza. Zato budite pažljivi tokom pripreme da ga ne biste pokidali. Kukuruz je krupno zrno sa jakom spoljašnjom ljuskom koju je teško probiti pa je za mlevenje potrebno mnogo snage. Ako vaš blender ima dovoljno snage za mešanje kukuruza, možete ga blendati, ali ne pulsiranjem. Uključujte uređaj neprekidno 1 - 2 minuta bez prekida. Ne mešajte predugo da ne biste napravili brašno jer se veoma lako može pretvoriti u prah.

Recept za palentu

Tradicionalna italijanska priprema palente zahteva kuvanje kukuruznog brašna u vodi 45 - 60 minuta, što je dugo vremena za većinu današnjih generacija. Ipak, postoje instant palente za koje je dovoljno da se kuvaju 15 minuta da bi se dobila ukusna kremasta palenta. Italijani imaju poseban sastojak koji moraju da dodaju na kraju pripreme palente, a to je komad putera.

O značaju pripreme palente za Italijane dovoljno govori i činjenica da postoje specijalne bakarne posude okruglog dna zvane pajolo i dugačke drvene kašike poznate kao tarelo koje se koriste za pripremu ovog jela. Jedina mana ove namirnice je što je tokom pripreme morate stalno mešati da ase ne bi zalepila za dno šerpe. Takođe je važno da koristite drvenu kašiku jer će se palenta zalepiti za nju i lakše ćete je mešati.

Recept koji vam donosimo odnosi se na pripremu instant palente koju možete da kupite u prodavnici, dok ako je spremate od kukuruzne krupe koju sami sameljete, postupak je isti, samo ćete morati da produžite vreme kuvanja dok ne dobijete kašastu mešavinu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za pripremu oko 250 g palente. Količina palente tokom kuvanja će proključati ili upijati vodu i njena zapremina će se povećati.

Sastojci

  • 960 ml vode
  • 120 g palente
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašičice putera

Priprema

  1. Stavite vodu u šerpu i stavite je na šporet na srednju vatru.
  2. Posolite vodu i pustite da voda proključa.
  3. Kada voda proključa u vodi polako dodajte palentu uz stalno mešanje. Drvenom kašikom pomešajte palentu.
  4. Smanjite vatru i nastavite da mešate tokom kuvanja dok voda potpuno ne ispari i ne dobijete kompaktnu smešu koja se lepi za drvenu kašiku.
  5. Kada palenta postane gusta i kompaktna, sklonite sa šporeta, dodajte puter i sve dobro promešajte da se puter rastopi.
  6. Pustite da se palenta malo ohladi i možete da je jedete.

Svi recepti za zimnicu od kukuruza >>

Upotreba u kuhinji

Palenta je jelo koje ide uz sve namirnice i bezbroj je glavnih jela koja je koriste kao prilog. Možete ju poslužiti uz pečeno ili prženo meso, ali i uz kuvano povrće. Meso koje uz njega služite može da bude piletina, govedina, svinjetina, pa čak i divljač, ali se konzumira i uz razne vrste ribe. Služi se sa kajmakom, mlekom ili jogurtom, a ako se sprema sa divljači, onda se služi sa sokom od ulja ili masti u kome se pržilo meso. Također se jede umesto hleba sa kiselim kupusom i suvim mesom.

Može se kombinovati i sa raznim vrstama sireva, koji se posle kuvanja umešaju u toplu palentu i tako joj daju kremast ukus. Odlično se slaže i sa raznim povrćem poput pečuraka, tikvica, paradajza, šargarepe, luka, ali i drugog povrća. Palenta se može koristiti kao zamena za hleb ili testo i za pravljenje lazanje, pa čak i sendviča.

Ne mora da se jede samo kao slano jelo, već je moguće pripremiti i kao poslasticu. U ovom slučaju se priprema sa mlekom i šećerom.

Palentu koju ste skuvali najbolje je konzumirati odmah nakon pripreme, jer nakon dužeg stajanja ostaje tvrđa i gubi ukus. Dok je još sveža, palenta je mekša i slađeg ukusa, a kada se stvrdne, više ne možete da je vratite u to stanje. Kukuruzni griz se mora čuvati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i suvom mestu. Posle mlevenja možete da ju ostavitr 1 - 2 dana na svežem vazduhu da se malo osuši, jer je kukuruz sirovina koja sadrži veću količinu vode, a zatim ju spremiti. Kao i brašno, najbolje ju je čuvati u ostavama gde nivo toplote i vlažnosti nije previsok.

Foto: Barbara808 / Pixabay 

Sušene žitarice

čokolino

Čokolino

Čokolino je poznato kao lako svarljiva hrana namenjena deci, ali ga često konzumiraju i odrasli. Mnogi tvrde da deblja, dok drugi ističu sve nutritivne … [više] about Čokolino

granola

Granola

Granola je naziv za tradicionalni američki hrskavi musli koji nije samo ukusan, već i zdrav. Uglavnom se jede uz doručak ili kao užina, a priprema se brzo i ne … [više] about Granola

musli

Musli

Musli spada u namirnice koje se jedu za doručak ili večeru, a sastoje se od žitnih pahuljica i suvog voća. Često se meša sa granolom, ali razlika između ove … [više] about Musli

ovsena kaša

Ovsena kaša

Nekada se ovsena kaša smatrala lošom hranom jer je bila lako dostupna žitarica i najčešći i jedini obrok siromašnih ljudi. Tokom ratova hranila je mnoge narode … [više] about Ovsena kaša

ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice spadaju u zdrave žitne pahuljice koje ne sadrže dodatne ukuse i aditive i najčešće se koriste za pripremu zdravih doručka. Rade od ovsi, koje … [više] about Ovsene pahuljice

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR