Uobičajena zimnica, osim povrća, sadržava i razne vrste slatkih zimnica. Nezaobilazni pkmez svake godine je i pekmez od jabuka koji se godinama priprema u svim kuhinjama, a pokretači ove tradicije su naše bake.
Ukusna aroma jabuka svake godine oduševljava sve generacije, od najmlađih do najstarijih. Pravljenje pekmeza nije komplikovano, pa vam donosimo par recepata kako možete sami da napravite ukusan pekmez od jabuka.
Slede recepti za domaći, bazični pekmez od jabuka, pekmez od jabuka bez šećera koji je pogodan za dijabetičare i sve koji se bore sa težinom. Između ostalog, naći ćete i recept za pekmez od jabuka bez kuvanja.
Priprema jabuka
Sorti jabuka je danas u svetu mnogo, a neke su otpornije na kuvanje i pečenje od drugih, pa moramo da pažljivo odaberemo određenu sortu za pekmez. Često se misli da nije važno koja se vrsta jabuka koristi za pravljenje pekmeza, ali često pogrešan izbor može da dovede doa nam struktura pekmeza ne bude glatka i ukusna.
Vrste koje su dobre za pripremu pekmeza su Breburn, Empajr, Gala, Zlatni delišes, Greni Smit i Ajdared.
Jabuke se beru skoro tokom cele godine i to ručno da ne bi bilo mnogo oštećenih plodova. Za preradu voće mora da bude potpuno čisto i bez oštećenja da ne bi došlo do propadanja.
Kupovanje jabuka je uobičajeno, a svakako se preporuča kupovina na lokalnim pijacama i to onih jabuka za koje znamo da se ne prskaju raznim pesticidima.
Recepti
Svako ko je jednom probao ovaj ukusni pekmez poželeće da ga pojede ponovo, ali nije svaki pekmez isti. Najbolji je domaći pekmez sa prirodnim sastojcima, bez hemija i konzervansa.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći pekmez od jabuka
Kao i svaki drugi recepti, započinjemo sa bazičnim receptom, bez puno sastojaka, a koji će nam otkriti šta volimo u pekmez ili prema tome dodavati dodatne začine. U sledećem receptu koristićemo sastojke dovoljne za 2 tegle pekmeza od jabuka.
Sastojci
- 1 kg pripremljenih očišćenih jabuka
- 0,5 - 1 kg šećera (u zavisnosti od slatkoće jabuka)
- 1,5 šolje vode
Priprema
- Pre pripreme pekmeza potrebno je dobro oguliti koru jabuke da ne bi završila u pekmezu, jer se u pekmezima ne smeju naći ostaci kore.
- Naseckajte jabuke i izmiksajte ih štapnim mikserom ili u blenderu.
- Stavite u dublji lonac za kuvanje, a na vrh dodajte šećer.
- Kuvajte voće i šećer na laganoj vatri oko 30 minuta i dodajte čašu vode. Vreme ključanja zavisi od sorte jabuka i stepena njihove zrelosti, ali potrebno je da sirup postane gust, a jabuke prozirne.
- Pekmez sipajte u tegle koje ste prvo sterilizovali prema klasičnoj proceduri.
Pekmez od jabuka bez šećera
Svi vole da pojedu nešto slađe, ali ako izaberemo jabuke koje su same po sebi slatke, onda nam za pripremu pekmeza ne treba šećer. Ovaj recept je dobar za sve dijabetičare i koji žele da smršaju, a ipak pojedu nešto slatko. Od sastojaka dobićete 8 tegli pekmeza od jabuka.
Sastojci
- 4 kg svežih slatkih jabuka
- 2 limuna
- 100 g meda
- 1 kašika cimeta u prahu (opciono)
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kašičice limunske kiseline
- voda (prema potrebi)
Priprema
- Jabukama ogulite koru, nasecite na ploške i složite u veliki, dublji lonac.
- Iscedite limun i dodajte ga jabukama.
- Stavite tek toliko vode da se jabuke malo namoče.
- Kuvajte dok voda ne ispari, pa ih usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
- Po želji dodajte med, mleveni cimet, limunsku kiselinu i ostavite da se kuva još 10 - 15 minuta..
- Nakon kuvanja, vruć pekmez sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako. Ovo će stvoriti vakum, a pekmez će da bude dodatno pasterizovan.
- Pokrijte papirom, zavežite gumicama, ostavite da se ohladi, a zatim čuvajte na suvom i tamnom mestu.
Pekmez od jabuka bez kuvanja
Ako nemate vremena da dugo stojite pored šporeta i kuvate pekmez, donosimo vam recept koji će vas oduševiti. Uštedeće vam vreme, a dobićete 2 tegle pekmeza od jabuka.
Sastojci
- 1 kg jabuka
- 300 g šećera
- 1 limun
Priprema
- Ogulite jabuke od kore i naribajte ih
- Dodajte naribanu koricu limuna i iscedite sok.
- U činiju stavite jabuke, sok i koricu limuna, šećer i začine. Po želji možete da koristite i cimet i karanfilić.
- Stavite da provri i dodajte malo vode, oko 1 dcl.
- Kuvajte oko 20 - 30 minuta na tihoj vatri, mešajući, dok se pekmez ne zgusne.
- Sipajte u oprane, sterilisane i zagrejane tegle i odmah zatvorite.
Upotreba u kuhinji
Jabuke se mogu dugo skladištiti na suvim i tamnim mestima, ali ako želite da im sprečite propadanje, najbolji način je da ih zamrznete. Posle odmrzavanja ostaju sočne kao i pre i najbolje su za preradu, ali ovaj metod često nije potreban jer su jabuke dostupne gotovo tokom cele godine.
Pekmez od jabuka je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mestu i dobro ga zatvoriti (podrumi, ostave i frižideri). Čuvajte ih isključivo u teglama koje ste prethodno sterilizovali i dobro zagrejali.
Ne otvarajte ohlađeni pekmez sve dok ga ne želite koristiti. Posle otvaranja, pekmez držite u frižideru i ne čekajte predugo da ga pojedete jer je moguće da se pokvari, posebno ako ste radili pekmez bez konzervansa.
Pekmez od jabuka često se koristi u raznim kolačima, palačinkama, desertima, a sam po sebi je veoma ukusan desert koji obožavaju i mlađi i stariji.
Foto: congerdesign / Pixabay
Ostavite odgovor