• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
kompot od jabuka

Kompot od jabuka

Objavljeno: 04.05.2022. Autor: Maja

  • Priprema jabuka
  • Recepti
  • Kompot od jabuka
  • Kompot od jabuka bez šećera
  • Kompot od jabuka bez konzervansa
  • Upotreba u kuhinji
  • Saveti

Jesen je doba kada ima jabuka u izobilju i savršene su za pripremu ukusnog i jednostavnog kompota. Kompot je u osnovi vrsta sosa napravljenog od seckanih jabuka, zaslađivača poput šećera ili meda i začina. Za razliku od džema, kompot nema lepljivu i gustu teksturu, lakše se priprema, brže se kuva i lako se prilagođava.

Jabuke su poznate po svojoj lekovitosti koja se može sačuvati kroz pripremu raznih ozimih useva. Kompot od jabuka ne zahteva puno sastojaka, čime se čuvaju lekovita svojstva ovog voća. Da biste dobili ukus kompota od jabuka po svom ukusu, možete da promenite količinu šećera ili dodati neke nove ukuse.

Priprema jabuka

Tokom pripreme kompota od jabuka važno je da odaberete sortu koja je najbolja za ovu vrstu prerade. Postoji mnogo sorti jabuka koje se koriste u razne svrhe, od pripreme kolača, namaza, džemova pa čak i alkoholnih pića. Ukoliko niste sigurni koju sortu treba koristiti u pripremi kompota od jabuka, predlažemo ove četiri koje možete da pronađete na obližnjim pijacama i voćnjacima: zlatni delišes, greni smit, breburn i džonatan.

Da bi se dobio najkvalitetniji plod, jabuke moraju da se beru u odgovarajućoj fazi zrelosti. Posle berbe, potrebno je pravilno skladištenje da bi joj se produžio vek trajanja. Pažljivo ih berite da bi sprečili nepotrebna oštećenja. Razvrstajte po sorti i izvadite i odmah koristite oštećene jabuke. Takođe, uklonite one koje su oštećene od insekata i bolesti. Odvojite jabuke po veličini. Prvo koristite najveće jer one brže gube prvobitna svojstva od manjih.

Period berbe jabuka varira od sorte do sorte. Na primer, jabuke breburn se obično beru sredinom do kraja septembra. Sezona berbe jabuka zlatni delišes obično traje od kraja septembra do početka oktobra. Međutim, na period berbe sorti jabuka snažno utiču vremenski uslovi tokom vegetacije. Dakle, vreme berbe treba da se zasniva na zrelosti jabuka, a ne na određenom kalendarskom datumu.

Postoji nekoliko pokazatelja zrelosti jabuka tokom berbe, ali i otkupu jabuka. Zrele jabuke su čvrste, sveže, sočne, dobro obojene i imaju karakterističan ukus sorte. Crvena boja sama po sebi nije pouzdan pokazatelj zrelosti. Crvene ukusne jabuke, na primer, često pocrvene pre nego što voće sazre. Prerano ubrano voće je gorko, kiselo, škrobno i blagog ukusa. Prekasno ubrane jabuke su meke i kašaste.

Recepti

Zbog dostupnosti jabuka, postoji mnogo recepata koji vam mogu pomoći da napravite najukusniji kompot od jabuka. U zavisnosti od sopstvenog ukusa, možete sami da odlučite koje jabuke i začine želite da koristite. Važno je da obratite pažnju na odnos jabuka, tečnosti i šećera. Neke jabuke zahtevaju više šećera ili zaslađivača od drugih. U nastavku vam donosimo 3 različita, ali ukusna i jednostavna recepta za kompot od jabuka.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Kompot od jabuka

Za pripremu domaćeg kompota od jabuka nije vam potrebno mnogo sastojaka. Najvažnije je odabrati kvalitetne jabuke koje će dati onaj dobro poznati ukus domaćeg kompota od jabuka. Količina navedena u receptu dovoljna je za 2 tegle kompota.

Sastojci

  • 1 kg jabuka srednje veličine
  • 150 g šećera
  • 1 limun
  • Mleveni cimet ili začin po želji (opciono)

Priprema

  1. Ogulite jabuke, prepolovite je i uklonite semenke.
  2. Stavite narezane jabuke u činiju sa hladnom vodom i sokom od 1/2 limuna.
  3. Stavite jednu veliku šerpu punu vode na vatru.
  4. Čim voda proključa, u nju stavite prepolovljene jabuke, prelijte preostalim limunovim sokom i pustite da voda ponovo proključa.
  5. Kompot kuvajte na laganoj vatri.
  6. Posle 3 - 5 minuta kašikom sa rupicama izvadite jabuke i poređajte ih u teglu.
  7. Jabuke pospite šećerom i dodajte nekoliko korice limuna i prstohvat cimeta.
  8. Zatvorite tegle i sterilišite ih 15 minuta.

Kompot od jabuka bez šećera

Prekomerni unos šećera nije dobar za naše zdravlje. Prirodni šećer koji se nalazi u voću dovoljan je da kompot od jabuka bude ukusan. Uživajte u blagodetima ovog divnog voća bez dodavanja šećera. Od količine navedenih sastojaka u receptu dobićete otprilike 2 tegle kompota.

Sastojci

  • 7 jabuka srednje veličine
  • Sok od 2 pomorandže
  • 1 kašičica cimeta

Priprema

  1. Odaberite čvrste i sočne jabuke, ogulite ih, isecite na četvrtine i uklonite jezgru i semenke.
  2. U šerpu stavite narezane jabuke, sok od pomorandže i cimet.
  3. Kuvajte, lagano mešajući, 20 - 25 minuta dok jabuke ne omekšaju i dok ne puste sirup.
  4. Možete ih zgnječiti viljuškom u gusti pire ili u tegle staviti cele jabuke.

Napomena: ovaj recept ne uključuje šećerni sirup, upravo zato što pomorandže puštaju sok, koji se kuvanjem pretvara u sirup i čuva se u teglama zajedno sa voćem.

Kompot od jabuka bez konzervansa

Da bi prirodan ukus jabuka ostao netaknut, potrebno je izbegavati upotrebu aditiva i konzervansa. Pratite ovaj recept da biste dobili 2 tegle prirodnog kompota od jabuke.

Sastojci

  • 1 kg jabuka
  • 1 l vode
  • 400 g šećera

Priprema

  1. Ogulite jabuke i uklonite koštice.
  2. Sterilišite tegle i poklopce u vodi sa 10 kapi sirćeta i limuna 10 minuta i dobro ih osušite.
  3. Kuvajte vodu sa šećerom dok se šećer ne rastvori.
  4. Jabuke poređajte u sterilisane tegle i prelijte ključalom vodom koja sadrži šećer.
  5. Zatvorite vruće tegle i ostavite da se ohlade.
  6. Ohlađene tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Svi recepti za zimnicu od jabuka >>

Upotreba u kuhinji

Kompot od jabuka poslužite topao ili ga koristite kao fil za palačinke i biskvite ili preliv za sladoled. Može se poslužiti sa jogurtom ili šlagom. Začini koje možete da koristite u pripremi kompota od jabuka su cimet, karanfilić, štapić vanile, đumbir itd. U kompot od jabuka možete da dodate i drugo voće poput krušaka koje će da obogate ukus kompota.

Vek trajanja jabuka zavisi od različitih faktora. Zbog svoje relativno niske cene, dugog veka trajanja i dokazanih zdravstvenih koristi, jabuke su jedno od najpopularnijih voća na svetu. Sveže jabuke u ostavi mogu da stoje 2 - 4 nedelje, a u frižideru mesec dana.

Ako ne planirate da ih odmah konzumirate, kompot od jabuka treba čuvati na hladnom i tamnom mestu. Da bi se sprečilo kvarenje, prerađeno voće se treba čuvati u staklenim teglama ili flašama. Sterilizujte tegle u vodi sa nekoliko kapi sirćeta 10 minuta, a zatim ih osušite u mlakoj rerni. Ako je kompot od jabuka pravilno pripremljen, može se duže konzumirati.

Saveti

Označite tegle odgovarajućom etiketom na kojoj će biti naznačen datum kada ste pripremili kompot od jabuka. Tako ćete biti sigurni da kompot nije istekao pre konzumiranja. Pre konzumiranja obratite pažnju na moguće fizičke promene u hrani, svetlinu boje, miris, buđ, što može ukazivati na kvarenje kompota.

Foto: congerdesign / Pixabay

Zimnica od jabuka

jabukovo sirče

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je deo svakog domaćinstva i može se naći i kupiti u svakoj prodavnici. Ove zime odvojite vreme i napravite domaće jabukovo sirće. Šta god da … [više] about Jabukovo sirće

kompot od jabuka

Kompot od jabuka

Jesen je doba kada ima jabuka u izobilju i savršene su za pripremu ukusnog i jednostavnog kompota. Kompot je u osnovi vrsta sosa napravljenog od seckanih … [više] about Kompot od jabuka

pekmez od jabuka

Pekmez od jabuka

Uobičajena zimnica, osim povrća, sadržava i razne vrste slatkih zimnica. Nezaobilazni pkmez svake godine je i pekmez od jabuka koji se godinama priprema u svim … [više] about Pekmez od jabuka

sok od jabuke

Sok od jabuke

U našem regionu jabuke su sigurno najpopularnije voće koje se može pronaći u skoro svakom domaćinstvu, a sok od jabuke je omiljeno piće koje rado pripremamo … [više] about Sok od jabuke

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

sok od šargarepe

Sok od šargarepe

Šargarepa je jedno od korenastih povrća koje se na različite načine koristi u svakodnevnoj ishrani. … [više] about Sok od šargarepe

kisele paprike

Kisela paprika u tegli

Kisela paprika se često nađe u našim frižiderima. Obožavamo ih zbog fantastičnog kiselog ukusa, a … [više] about Kisela paprika u tegli

sok od breskve

Sok od breskve

Za pripremu zimnice možemo da koristimo plodove koji sazrevaju u plodnim letnjim mesecima, a breskva … [više] about Sok od breskve

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Pekmez je gusti voćni pire u koji se pri kuvanju dodaje veoma malo ili nimalo šećera. Ukusne i … [više] about Pekmez od smokava

tofu

Tofu

Tofu je namirnica koje se pravi zgrušavanjem proteina u sojinom mleku. Često se naziva sirom jer se … [više] about Tofu

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2021–2022 Informativka d.o.o. Sva prava zadržana.
HR • SI • SR