Vojnički pasulj je poznato jelo koje se najbolje sprema u što većim količinama, kod kuće ili napolju u kotlu na vatri. Koju god varijantu pripreme da izaberete, potrebno je koristiti što veći lonac da bi pasulj bio što ukusniji. Takođe se može zamrznuti da biste mogli da ga imate spremnog za ručak u narednih nekoliko meseci.
Vojnički pasulj danas najviše jedu planinari i sportisti, a postao je poznat po tome što su ga najviše jeli vojnici kojima je bila potrebna energija. Tajna ukusa ovog pasulja je u količini koja se priprema jer se ne može spremati u malim činijama. Zbog različitih sastojaka bogatih hranljivim materijama, izuzetno je zdravo jelo, a možete da ga pripremite i u sopstvenoj kuhinji.
Priprema pasulja
Pasulj se deli na visoke i niske sorte, a razlika je u izgledu stabljike. Visoke sorte imaju visoke stabljike koje moraju biti podržane i vezane tokom rasta, dok niske sorte imaju stabljike formirane u žbunje. Za pripremu vojničkog pasulja birajte sorte pasulja Zrnaša, koje imaju nekoliko podvrsta, a najbolje su Tetovac, Ognjeni jezik i Trešnjevac.
Niske sorte pasulja sazrevaju pre visokih sorti, a najčešće vreme berbe je od jula do avgusta. Zrnaš se bere 40 dana nakon cvetanja, sa peteljkom kada se mahuna osuši, ali treba da se pazi da se osušene mahune ne počupaju jer to može da dovede do kvarenja plodova.
Zrno pre žetve mora da bude tvrdo na dodir, mahuna suva i smežurana, a posle žetve se ostavlja na suncu da se dalje suši. Posle sušenja, morate da otvorite mahune da biste izvadili pasulj, a to možete da uradite tako što ćete ih složiti na pamučnu krpu i prekriti drugom krpom i polako tući drvenim štapom. Zrna će sama ispasti iz mahune i samo ih treba pokupiti i čuvati na suvom i hladnom mestu.
Pasulj se može kupiti svež u obliku sušenog pasulja ili konzerviran. Sveži pasulj se prodaje na kile ili pakovan u plastične kese, dok je pasulj u konzervi mekan i već termički obrađen i konzerviran. Ako želite da vam vojnički pasulj bude gotov ranije, koristite pasulj iz konzerve, a ako želite da koristite svež pasulj, onda ćete morati da ga kuvate najmanje 1 - 2 sata. Tokom kupovine svežeg pasulja obratite pažnju na površinu zrna koja mora da bude tvrda, čista, sjajna i bez vidljivih oštećenja od insekata.
Recepti
Vojnički pasulj je najbolji kada se priprema u velikim kotlovima napolju na vatri. Takav pasulj ima poseban ukus jer se priprema u većim količinama, ali je veoma važno i kakvo meso stavite. Najbolji recepti za vojnički pasulj potiču iz vojničkih kuhinja u kojima se uglavnom pripremao, a danas postoje razne varijante sa raznim začinima, ali i sa kobasicom umesto svežeg junećeg mesa i sušenog svinjskog mesa. Vreme kuvanja pasulja zavisi od starosti i vrste pasulja koje kuvate. Stariji pasulj će trebati više vremena za kuvanje.
Tokom kuvanja dodajte što više povrća i raznih vrsta mesa, sušenog ili svežeg, da pasulj bude što ukusniji. Najbolje je kuvati 100 g pasulja i 100 g suvog mesa po osobi.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Vojnički pasulj
Domaći vojnički pasulj se odavno sprema sa svežom junetinom, ali uvek možete da dodate i sušena rebra ili slaninu da bude što ukusnija. Čar ovog pasulja je u dodavanju raznovrsnog povrća tako da možete staviti šargarepu, celer i luk. So i biber se tradicionalno koriste kao začini, ali možete da dodate lovorov list, crvenu papriku i domaću vegetu.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1,8 kg vojničkog pasulja. Količina pasulja zavisi od mesa koje dodate, ali i od povrća.
Sastojci
- 700 g suvog pasulja
- 300 g svežeg goveđeg mesa
- 700 g suvih rebara ili slanine
- 3 l mlake vode
- 1 šargarepa
- 2 glavice luka
- 2 suva lovorova lista
- So po želji
- Biber po želji
- 100 g svinjske masti
- 60 g pšeničnog brašna
- 3 kašike crvene slatke paprike
- 3 čena belog luka
Priprema
- Stavite pasulj u činiju sa vodom i ostavite da odstoji preko noći.
- Sledeće jutro procedite i stavite u činiju sa čistom vodom i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta i ponovo procedite.
- Ako koristite suva rebra, operite ih u hladnoj vodi, a ako dodate slaninu, prvo isecite kožu i meso isecite na sitne kockice.
- Ogulite šargarepu i isecite je na kolutove ili kockice.
- Očistite luk i isecite ga na male kockice.
- Pasulj vratite u šerpu i prelijte sa 3 litra mlake vode.
- Stavite suva rebra ili sitno iseckanu slaninu i kožu.
- Stavite šerpu na šporet na tihu vatru da kuva oko 1 sat.
- U pasulj i meso dodajte očišćeno povrće.
- Dodajte svežu junetinu koju ste prethodno isekli na manje komade.
- Sve zajedno kuvajte dok voda ne pobeli jer je to znak da je pasulj kuvan. Moraćete da ga kuvate oko pola sata do oko 1 sat nakon što ste dodali povrće.
- Probajte pasulj i dodajte so i biber ako je potrebno. Nemojte soliti ako ste dodali suva rebra tokom kuvanja.
- U tiganj stavite mast i stavite na šporet da se zagreje.
- U zagrejanu mast dodajte brašno i stalno mešajte dok brašno ne porumeni. Sklonite tiganj sa šporeta i dodajte crvenu papriku i beli luk koje ste prethodno očistili i iseckali na sitne kockice.
- U šerpu u kojoj se kuva pasulj dodajte smešu koju ste prethodno napravili u tiganju. Kada sadržaj tiganja sipate u činiju sa pasuljem, sve dobro promešajte, ali pazite jer će reagovati sa vodom i početi da prska.
- Dodajte osušeni lovorov list i kuvajte još oko 10 minuta.
- Ostavite pasulj da se kratko ohladi, a zatim ga možete čuvati u posudama za zamrzavanje.
Vojnički pasulj sa kobasicom
Ako nemate suva rebarca ili slaninu, ali ste našli kobasice u frižideru, možete da ih koristite za pripremu vojničkog pasulja. Ova varijanta je lakša za pripremu jer imate samo jednu vrstu mesa, a kobasice se moraju kuvati mnogo manje od sušenog ili svežeg mesa. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1,5 kg vojničkog pasulja.
Sastojci
- 800 g suvog pasulja
- 1 luk
- 2 šargarepe
- 1 koren celera
- 2 kobasice
- So po želji
- Biber po želji
- 1 kašika crvene slatke paprike
- 1 kašika vegete
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 3 suva lovorova lista
- 1 kašika masti
Priprema
- Potopite pasulj preko noći u posudu sa vodom da omekša.
- Sledeće jutro pasulj procedite i stavite u posudu sa čistom vodom i stavite na šporet na tihu vatru da se kuva 5 - 10 minuta. Nakon što je kuvano, procedite ga i stavite u činiju sa čistom vodom.
- Šargarepu, luk i celer oljuštite i iseckajte na manje komade, a kobasice na kolutove.
- Polovinu pripremljenog povrća stavite u posudu sa prethodno kuvanim pasuljem i stavite na šporet na tihu vatru.
- U pasulj dodati pola kašike svinjske masti i kuvajte oko 50 minuta.
- U tiganj stavite malo masti i ostalo povrće i stavite na šporet na tihu vatru i pržite. U pasulj dodajte povrće, crvenu slatku papriku, koncentrat paradajza, vegetu, so i biber i sve dobro izmešajte i ostavite da se kuva na laganoj vatri oko 1 sat.
- Napravite zapršku u tiganju tako što ćete zagrejati mast i dodati brašno. Brašno pržite dok ne dobije žućkasto braon boju, pa skinite tiganj sa šporeta i dodajte beli luk koji ste prethodno očistili i iseckali na sitne kockice.
- Pripremljeniu zapršku sipajte u pasulj i brzo promešajte da se ne naprave grudvice. Budite oprezni kada dodajete jer će reagovati sa vodom i doći će do prskanja. Pasulj kuvajte još 10 minuta dok se ne zgusne i sklonite sa šporeta.
- Ostavite da odstoji oko pola sata i možete poslužiti ili potpuno ohladiti i čuvati u zamrzivaču.
Upotreba u kuhinji
Vojnički pasulj možete čuvati u dobro zatvorenim plastičnim posudama, a po potrebi ih možete i zamrznuti. Pre nego što stavite pasulj u frižider, morate ga dobro ohladiti i pokriti poklopcem da ne ostavlja miris u frižideru.
Pre stavljanja u zamrzivač, poređajte vojnički pasulj u plastične posude tako da možete da ga čuvate oko 2 meseca. Pasulj držite u frižideru najviše nedelju dana, a kada poželite da ga ponovo jedete, prvo ga prokuvajte 1 - 2 minuta da se svi sastojci ponovo sjedine.
Vojnički pasulj se služi kao kompletno jelo i jede se za ručak. Kao prilog se može napraviti domaći hleb koji savršeno upotpunjuje ukus, posebno ako je u pitanju kukuruzni hleb ili kukuruzni kolač. Odlično ide uz kiseli kupus, kiselu papriku ili neku drugu vrstu zimnice. Možete propržiti kiseli kupus na ulju ili skuvati makarone i dodati ih u pasulj. Posle serviranja možete ga posuti sitno seckanim peršunom ili nekim drugim začinom koji volite da obogati ukus.
Foto: Tscharlie / Pixabay
Ostavite odgovor